Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Thor

Recenze: Thor

Vydáno: 26.04.2011 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: 2011 Paramount Pictures

Připravte se na úder kladivem. Hammeroid v režii pana Shakespeara přichází, akcie Marvelu stoupají. Jeden ze základních stavebních kamenů marvelovského týmu The Avengers míří konečně do kin a rozhodně byste ho neměli minout.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Být, či nebýt, ptal se zoufalý dánský kralevic Hamlet. Bít, či zabít, ptá se arogantní následník trůnu z fantaskní říše Asgardu Thor, nabitý adrenalinem a touhou rozcupovat mrazivé obry na ledové kostičky. Co spolu tahle princátka mají společného? Inu, oba je v jejich zápolení s osudem režíroval Kenneth Branagh, intelektuálům známý coby britský národní poklad z Královské shakespearovské společnosti a dětem jako narcistní profesor Zlatoslav Lockhart z Harryho Pottera. Jak si ale tenhle ostrovní arťák poradil s marvelovskou komiksovou látkou? Brilantně - v duchu zásady "rozděl a panuj".
Riskantní sázka se vyplatila. Příběh kladivouna Thora je rozetnut do dvou světů. Mýtický temný Asgard je jako vystřižený z antických tragédií. Nechybí vášeň, zrada, souboje o trůn, freudovské motivy a zákulisní pletichy na pozadí dechberoucích scenérií. Zkrátka starouš Shakespeare ve vesmírném kabátku. Pozemská výseč příběhu zase operuje na důsledně lehké komediální základně. Což je chytré, protože aklimatizace oslabeného boha mezi pozemšťany plodí třeskutě vtipné situace. Tu přiletí dobře mířené kladivo, tu ostře cílená hláška, tu se zavlní gravitační pole, když Thora skolí jeho řecký kolega Amor.
Ale než se ponoříme hlouběji, povíme si něco k základní premise marvelovského eposu: božský norský válečník Thor (perfektně vyrýsovaný Chris Hemsworth) je královský syn, nezodpovědný cholerik s magickým kladivem Mjolnir. Má úlisného bratra Lokiho, což je zvlášť vyvedený kříženec mezi Jagem a Voldemortem, a dokonalého stárnoucího otce Odina, kterému nechybějí válečnické ostruhy ani diplomatická moudrost, s níž šéfuje všem devíti světům. Vyloženě nešťastná kombinace, která plní ordinace psychoanalytiků na Manhattanu. Místo měkkého gauče má ale Thor k dispozici bandu sidekicků, kteří mu hlídají záda, když nějaký (tedy každý) z jeho nedomyšlených plánů vybouchne. Ten poslední dost katastrofálním způsobem, takže ho velectěný otec zbaví superschopností (v naší realitě by ho vydědil jako Paris Hilton) a vyhodí ho i s kladivem na Zemi, která je pro ostatní vesmírné bytosti synonymem pekla.
Thor je ale jako každý neřád klikař, takže když už má tu smůlu, že spadne někam do Nového Mexika, sklání se nad ním překrásná Natalie Portman v roli zarputilé astrofyzičky Jane. To už nezní jako očistec, no ne? Vědkyně nejprve neuměle předstírá, že ji tenhle astroboy zajímá jen jako vědecký objekt, ale když si norský meteorit sundá tričko a ukáže zatraceně povedenou muskulaturu endomorfa, promění se v naivní roztleskávačku, co právě potkala kapitána vesmírného týmu. Následkem toho ze sebe přestane sypat fyzikální konstanty a začne kmitat řasami viditelně nepovolenou rychlostí. Milá Jane se svým týmem (mentor Stellan Skarsgard a praštěná politoložka Kat Dennings) touží prokázat existenci Einstein-Rosenova mostu, Thor chce zpátky svůj mocný nástroj a vrátit se šupem nahoru na trůn, kde mezitím úřaduje proradný bratr Loki. Někde cestou nad kvantovou fyzikou zjistí, že mezidruhová setkání produkují i slušnou chemii, a věci se začnou komplikovat. Někdo tomu říká věda, někdo magie.
A Branagh umí smiřovat oboje a perfektně kočíruje Thora v paralelních světech za magického hudebního doprovodu Patricka Doylea. Přepínání mezi dvorskými intrikami a lítými boji a pozemskými trablemi s láskou a starým známým S.H.I.E.L.D.em nečekaně funguje. Omračující vizuály, chytře postavené akční zabijačky, vypointované souboje a epické momenty vévodí fantaskní části, zatímco na Zemi hraje prim humor, všeobecná paranoia a zábavná bezmocnost mocných. Komickým running-jokem je postava agenta Coulsona, který funguje jako styčná spojka mezi marvelovskými héroji. (Jedna z nejvtipnějších scén s odkazem na Iron Mana vznikne, když před šokovanými agenty přistane obří robotická potvora a jakýsi pěšák se zeptá Coulsona: "To je nějaká Starkova hračka?" A Coulson posmutněle odpoví - a je v tom celá tíha pěšáka, co má na starosti nezbedné superhrdiny: "Netuším. Nikdy mi nic neřekne.")
Nejzásadnějším přínosem Branagha filmu je ale jednoznačně práce s charaktery. Tam, kde by mnoho jiných pojalo postavy jako papírové ploštice, tam docílil toho, že jejich postavy mají i třetí rozměr, hlubší motivace a trademarkové rysy. Slabou stránkou je naopak nevyvážená kvalita akčních scén. Choreografie z pozemské části vypadá jako boxerská mateřinka pro začátečníky a kamera tempo soubojů krutě nestíhá, což zamrzí zejména v okamžicích, kdy blonďatá vrba mlátička za mocného řevu utíká ze záběru a vidíme jen mihnoucí se kštici či detail na vypracovaný lýtkový sval.
Thor ale rozhodně není jen reklama na nejbližší posilovnu, ostatně pro podobnou metamorfózu potřebujete mít vskutku nadpozemské geny. Branagh z Thora udělal onoho hrdinu, o kterém beze zbytku platí more than meets the eye. Vytesal komiksáka s nekomiksově vrstevnatou osobností, vesmírného coolturistu s mozkem a vtipem, který si na rozdíl od Iron Mana svůj úděl nezvolil, ale statečně se se svým určeným osudem pere. Na rozdíl od hvězdné aureoly "Železňáka" nebude Thor miláčkem davů ani zachráncem zatoulaných koťátek jako dobrý soused Spiderman. Ale je jiný než ostatní a má megakladivo.
Navíc ani vedlejší postavy tu nejsou jen tak do počtu, každá má nějaký trademark, díky kterému si ji zapamatujete. Hopkins coby všeotec Odin budí patřičný respekt, tragický osud zase komplikuje původně černobíle záporáckou postavu Lokiho. Nejzajímavějším Arsgarďanem, který zpochybní tradiční význam slova loajalita, je strážce brány jménem Heimdal. Pozemští červi dopadli trochu hůř. Natalie Portman sice hraje vědkyni s IQ nerdovského matfyzáka, ale zároveň asi nejjednodušší postavu své kariéry, jež hořekuje nad tím, že jí stínová tajná organizace S.H.I.E.L.D. zničila celoživotní vědecké dílo - ve stařešinském věku třiceti let! - a vzápětí svléká očima božského samce. V českém dabingu se jí navíc několikrát povedl rozkošný dvojsmysl svézt / svést. Je to extrémně cheesy, ale co byste chtěli od filmu, kde se skandinávská božstva beztrestně cpou hamburgery a pošuci pořádají chillout party v kráteru kolem kladiva.
Přes všechnu chválu v předchozích odstavcích je třeba přiznat, že od Thora se zásadní komiksové (r)evoluce nedočkáte. Pravidla žánru nijak nemění, ani si s nimi nepohrává, je to "jen" povedená představovačka jednoho kladivobijce, což ale na popcornový spektákl rozhodně není málo. A když už jsme u toho kladiva, falického symbolu moci, magie a sexu - když ho Thorův otec vyhodí na Zemi a oslabený válečník nezvládne vytáhnout svůj magický úd z betonu, působí ona scéna jako metafora superhrdinské slabosti a impotence. Tenhle film ale naštěstí po všech stránkách potencí doslova překypuje. A řekněte sami, kdo by to byl řekl, že Kenneth Branagh do toho umí takhle bušit?!
P. S.: Neodcházejte předčasně, potitulková sekvence nabízí parádní vnadidlo na superhrdinskou marvelovskou týmovku The Avengers. A pokud máte zbytečných pár set milionů na kontě, investujte, akcie Marvelu stoupají každým dalším úderem Thorova kladiva.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • yeah (Alqarin, 28.04.2011 12:12) Reagovat

    Jo, Thor, to rozsek, nebo spíš roztřísk parádně, souhlasim prakticky bezezbytku, žádná revoluce, ale poctivá mlátička, která boduje i na ostatních forntách, vlastně nic lepšího z předlohy asi ani vzniknout nemohlo. A ty kraťasy po titulkách mě štvou, člověk si řiká, že nadrženější na Avengers bejt už ani nemůže a ejhle, ono to jde :-)

  • Avengers (NB, 28.04.2011 13:01) Reagovat

    Od nich je nesmírně mazaný, že ty světy superhrdinů takhle propojujou, viz ty narážky na Iron Mana, agent Coulson, S.H.I.E.L.D...
    Ale naštěstí se Avengers před pár dny konečně začali natáčet. http://whedonesque.com/comment...
    A samozřejmě nás brzy čeká i další vnadidlo s Captain America, už aby byl červenec:)

    • Re: Avengers (Alqarin, 28.04.2011 20:07) Reagovat

      Přesně, vychrtlej Chris Evans rulezz. Jinak ale sem nejvíc zvědav na to, jak Whedon ukočíruje celou partičku, i když zatím asi půjde zase hlavně o seznamovačku, což dává slušný "konverzační" potenciál. P.S.: Abych nezapomněl k Thorovi, Jeremy Renner byl i v těch dvou minutkách fakt cool ;)

      • Re: Avengers (NB, 28.04.2011 21:03) Reagovat

        Já mám pocit, že to budou akčnější comicsoví Dannyho parťáci- hodně humoru, hodně pošťuchování mezi superhrdiny a samozřejmě bombastická válka světů. :)))

        • Re: Avengers (Alqarin, 30.04.2011 16:44) Reagovat

          Jo, to by mi ke spokojenosti stačilo :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ray Stevenson (22.05.2023 19:36 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Isaac Kappy (16.05.2019 11:50 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Captain Marvel – první a nejmocnější ústřední hrdinka MCU? (06.03.2019 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2018 opustily (26.12.2018 13:23 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 1. (01.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Zemřela komiksová legenda Stan Lee (12.11.2018 20:53 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Thor: Ragnarok – nejujetější bůh hromu (26.10.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Wonder Woman – řečtí bohové, zákopy a sufražetky (01.06.2017 03:41 v Recenze | Premiéry)
- Blu-ray recenze: odvážná a laskavá Popelka (12.09.2015 17:30 v Recenze | Blu-ray)
- Recenze: Terminator Genisys selhal (30.06.2015 17:58 v Recenze | Premiéry)
- SOUTĚŽ: vyhrejte tři skvělé soundtracky s Hudbou Hollywoodu (21.04.2015 12:57 v Recenze | Soundtracky)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2015, část II. - blockbustery (11.01.2015 21:01 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: Captain America: První Avenger nepatří do starého železa (25.08.2014 18:00 v Recenze | Blu-ray)
- Box Office: Strážci vládnou nejen galaxii, ale i kinům (04.08.2014 06:00 v Komentáře | Box office)
- První Avenger se na Blu-ray vrátí bez Marvel One Shotu (31.05.2014 11:00 v Novinky | Zprávy)
- Branaghova Popelka ukazuje střevíček v prvním teaseru (15.05.2014 19:35 v Novinky | Trailery)
- Pětice postav ze Strážců galaxie promluvila česky (21.02.2014 15:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Jack Ryan se vrací V utajení (03.02.2014 18:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu