Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Demolition Man

Blu-ray: Demolition Man

Vydáno: 26.04.2011 13:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: 1993 Warner Bros. Pictures

Akční sci-fi, společenská satira a zábavné béčko v jednom? Do vod vysokého rozlišení dorazil jeden z kultovních snímků, který nám zase po dlouhé době připomíná zábavný a bezstarostný odér devadesátých let.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Psal se rok 1993 a ze Sylvestera Stallona byla akční hvězda první velikosti. Měl za sebou kultovní role ikonických hrdinů v sériích filmů o Rockym a Rambovi, tudíž si mohl další práce vybírat jako na běžícím pásu a producenti ochotně platili. Co se nám ale ve stejném roce představil v horolezeckém thrilleru Cliffhanger, mnohem památnějšího hrdinu stvořil až ve snímku Demolition Man, jednom z akčních etalonů devadesátých let.
John Spartan, nejnebezpečnější policajt 20. století, nešťastnou náhodou zaviní smrt několika rukojmí při souboji se svým úhlavním nepřítelem - šíleným zločincem Simonem Phoenixem. Kvůli tomuto incidentu jsou oba na desítky let zmraženi, aby od nich byla uchráněna veřejnost. Jenže o nějakých 36 let později, kdy Amerika prošla prezidentováním Arnolda Schwarzeneggera, Phoenix unikne a začne v poklidném, mírumilovném světě města San Angeles roku 2032 páchat nepokoje, na které nejsou tamější obyvatelé ani zdaleka připraveni. Proto musí být zpět do služby povolán také Spartan - jediný zastaralý a "primitivní" policajt, který by byl schopen jej chytit. Je jen na něm, aby díky svému nezlomnému cynismu, obratnosti ve zbraních a vyhýbání se kulkám na sto způsobů zachránil celé město.
Tak trochu nedoceněný akční klenot, který zůstal ve stínu Slyových slavnějších kousků, natočil italský režisér se zvučným jménem Marco Brambilla. Ten od roku 1993 téměř nic pořádného nenatočil a zřejmě to tak také zůstane. Tady se mu ale podařil téměř husarský kousek. Ve svém filmovém debutu dokázal dokonale skloubit nadhled, akci, humor a sžíravou společenskou sondu do vlídné budoucnosti.
Ale že by se bral smrtelně vážně, to vůbec ne. Brambillův devadesátkový výlet čerpá hlavně z nadstandardně vtipného scénáře, nezapomenutelných hlášek a průpovídek, jemné sebeparodie, odkazováním na další filmy nebo na "zaostalou" společnost dvacátého století. Témat je zde sice hodně, ale Demolition Mana si budete hlavně pamatovat díky jeho zábavné přímočarosti s jalovou zápletkou, jež nabízí mnoho momentů, které nezestárnou ani za dvacet let.
Film je tak i po mnoha letech důkazem, že lze natočit divácky atraktivní snímek, který si užijí jak řadoví diváci hledající jednoduché pobavení, tak i ti náročnější, kteří rádi hledají skryté symboly a odkazy. Především potěší ale milovníky té donekonečna promílané akční zábavy, jež se zde představuje v plné formě. Obří bicepsy a ještě větší zbraně mají zhruba stejné zastoupení jako jejich držitelé. Stačí se podívat na Sylvestera Stallonea v nejlepší formě, jak cedí skrze zuby jednu hlášku za druhou, jeho šílenou nemesis v podání vynikajícího Wesleyho Snipese (co by za to dnes dal) nebo na roztomile mimózní charaktery policistů Benjamina Bratta a Sandry Bullock. Všichni přesně typově obsazeni a všichni s nezaměnitelnými sklony pro přehrávání. Jen pro tentokrát.
Demolition Man je tak i po letech stále strhující podívanou, možná tou nejlepší, kterou nám mohla béčková akční zábava nabídnout. Její opakované sledování jednou ročně vyvolá nejen kýžený úsměv na obličeji, ale i naději, že se nám třeba konečně poštěstí pochopit jednu z největších záhad filmového plátna... (vždyť víte, o čem mluvím).
OBRAZ A ZVUK:
Na to, že byl snímek v době uvedení natočen na klasický 35mm formát, je jeho přepis do vysoké kvality vynikající. Obraz je definován vysokou ostrostí, vyvážením barev a (většinou v tmavějších pasážích) trochou šumu. Nejedná se však o něco, co by výrazně zhoršilo zážitek ze sledování. Jen v případě několika záběrů je možné si všimnout mírného snížení hladiny ostrosti, pravděpodobně kvůli tomu, že lepší kvalitu tvůrci neměli k dispozici.
Zvuková složka je taktéž téměř bez chyby. Na dobrém zařízení si můžete vychutnat všechny drobné detaily v pozadí a také naplno docenit technologii DTS-HD Master Audio. Jediná vada se nachází v českém dabingu. Ten je nahrán v pouhém Dolby Digital 2.0 a jedná se o přepis starého známého dabingu z videokazet. Ač je jeho obsahová kvalita na prvotřídní úrovni, neustálé pištění a šum v pozadí vám začnou po pár minutách lézt na nervy.
BONUSY:
Obsah disku je tentokrát trestuhodně vyprázdněný. Mimo trailer v DVD kvalitě bonusy obsahují jen komentář režiséra Marca Brambilly a producenta Joela Silvera. Ten by byl možná fajn, kdyby k němu byla česká, nebo alespoň anglická podpora (titulky). I tak se při jeho spuštění mluvené slovo filmu a komentáře nepříjemně překrývá, tak je těžké postřehnout, o čem kdo mluví. Z nějakého nejasného důvodu si lze ke komentáři zapnout jen čínské titulky.
TECHNICKÉ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 DTS-HDMA angličtina, 2.0 Dolby Digital čeština, 5.1 Dolby Digital pařížská francouzština, 5.1 Dolby Digital němčina, 5.1 Dolby Digital italština, 5.1 Dolby Digital ruština, 5.1 Dolby Digital kastilská španělština
Titulky: české, anglické pro neslyšící, finské, francouzské, německé pro neslyšící, italské pro neslyšící, norské, ruské, španělské, švédské, thajské, holandské, dánské, čínské, řecké, rumunské
Obraz: 16:9, 2.35:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • NAPROSTÁ KLASIKA (Trent, 28.04.2011 16:01) Reagovat

    V době, kdy byl tento žánr aktuální jsem patřil spíše k táboru Arnoldovců (tehdejší špičkování mezi Arniem a Slyem a geniální scéna s Arnoldovou knihovnou). Nicméně DM patřil (a stále patří) ve Slyově filmografii k totální špičce! A přesně jak píše autor patří rozhodně k tomu naprosto nejlepšímu co v žánru vzniklo (po boku s T2, Die Hard...). Tenhle film bude kulervoucí (dnes čti cool) i za dalších dvacet let! A připitomělý úsměv blaha musí mít snad každý! Protože šílenec chytá šílence v jednom z nejlepších akčňáků všech dob! Aby měl tento příspěvek vůbec nějaký smysl a hodnotu, tak jen dodám, že naprosto souhlasím s autorem recenze. A doplnil bych, že pro běžné diváky 8/10, ale pro fanoušky žánru 11/10:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: nejslavnější sci-fi filmy 90. let (11.07.2020 12:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Všechny filmy Sylvestera Stallona od nejhoršího k nejlepšímu (04.07.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone říká, že bude Demolition Man 2 (05.05.2020 13:57 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 1. (01.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 filmových vrcholů a 5 přešlapů Sylvestera Stallonea (07.07.2016 10:00 v Články | Publicistika)
- BD a DVD tipy: Rozzlobený upír v království nebeském (16.10.2014 14:33 v Radar | BD a DVD tipy)
- Preview: Návrat akčních borců v Expendables: Postradatelní 3 (19.07.2014 12:00 v Radar | Preview)
- Novinky na Blu-ray: 4. týden (22.01.2011 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- TV Tipy: Silvestr, Jackie Chan a Sylvester (31.12.2010 07:00 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Nezapomenutelné role Sylvestera Stallona (16.12.2010 12:00 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu