Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kobra

Blu-ray: Kobra

Vydáno: 19.04.2011 18:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Eduard Spáčil | foto: Warner Bros. Pictures

Sylvester Stallone si napsal roli nesmlouvavého policajta Mariona Cobrettiho, aby divákům ukázal, zač je toho reaganovský akční film loket. Kobra je snímek legračně hloupý, povážlivě fašistický a vlastně dost trapný, ale právě proto i nesmírně cool.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Marion Cobretti, zvaný Kobra, je losangelský polda s více než pochybným vztahem k zákonům, který musí vypátrat pachatele sériových vražd a zároveň ochránit krásnou modelku v nesnázích. Po krku mu půjde sekta magorů se sekerami i jeho nadřízení. Kobra ale nedá svou kůži zadarmo.
Kobra je druhá spolupráce Stalloneho a režiséra George P. Cosmatose (mimo jiné katastrofická klasika Přejezd Kassandra). Slovy dobové kritiky je to vlastně jen Rambo přesazený z džungle Vietnamu do džungle velkoměsta, radikálně pravičácké vyznění zůstalo zachováno. Jestli proto hodláte brát tenhle film vážně, budete nejspíš znechuceni, naopak kdo si dokáže labužnicky vychutnat hloupost a pozlátko krystalicky osmdesátkové produkce, bude se tetelit blahem. Protože přesně takový byl akční film té doby.
Stallone ve scénáři podle knižní předlohy autorky Pauly Gosling Fair Game (mimochodem znovu zfilmováno v devadesátém pátém v propadáku Jako štvaná zvěř s Williamem Baldwinem a Cindy Crawford) využil spoustu nápadů z původně jím připravovaného Policajta z Beverly Hills - upřímně řečeno, nějak si ho jako Axela Foleyho představit nedokážu.
Svou postavu neotesaného, na zákony nedbajícího, ale za všech okolností cool vypadajícího detektiva Mariona Cobrettiho pojal až přímo komiksově: obří sluneční brýle (se kterými snad chodí i spát), věčná sirka v koutku úst (připomínající Chow Yut-Fata z hongkongských klasik Johna Woo), rukavice, boty na vysokém podpatku, černá bunda nebo kabát a samozřejmě bouchačka s vyobrazenou kobrou na rukojeti frajersky zastrčená vepředu za opaskem. Nemluvě o jeho stylovém auťáku z padesátých let. Cobretti typicky stallonovsky (a neodolatelně) huhlá a tváří se neskutečně nad věcí. Celý film působí jako jedna velká Slyova narcistická exhibice (no dobře, tak ještě větší exhibice než normálně) a v tom spočívá podstatná část jeho kouzla.
Nejproblematičtější je ideologická rovina filmu. Kobra totiž neustále bere zákon do vlastních rukou a stává se policajtem, soudcem a leckdy i katem v jedné osobě. Zpochybňování demokratických principů ve filmech nebylo samozřejmě v tehdejší době nic nového, minimálně od časů Dirty Harryho nebo především Přání smrti, přesto většinu kritiků nenechalo chladnou.
Guilty pleasure efekt celé podívané přiživuje tradičně naddimenzované násilí (body count 52!), synťákové popsongy osmdesátých let, křečovité herecké výkony padouchů i Slyovy tehdejší manželky Brigitte Nielsen a Stallonovy často směšné pokusy o hlášky a humor vůbec. Na druhou stranu celý film je trapný a křečovitý naprosto konzistentně, což slouží všem zúčastněným ke cti.
Výsledek určitě ovlivnil i fakt, že Kobra je vedle Over The Top jeden ze dvou Slyových filmů, které vznikly v produkci legendárních izraelských béčkařů Menahema Golana a Yorama Globuse, kteří zaštítili takové "klasiky", jako jsou série Americký ninja nebo několik filmů Chucka Norrise. Prostě nepřekvapí, že byla Kobra nominovaná na šest Zlatých malin, na druhou stranu diváky, kteří vědí, do čeho jdou, určitě dobře pobaví. Mimochodem, jde o ideální projekci na nějakou nostalgickou pánskou filmovou jízdu.
OBRAZ A ZVUK
Jak už jsem několikrát psal, warnerské Blu-raye nabízejí standardně vysokou kvalitu transferu a není tomu jinak ani tentokrát. Vzhledem k tomu, že jsem byl u Kobry zvyklý na starou dobrou VHSku v ořezu 4:3, překvapil mě širokoúhlý formát a na dobu vzniku i dost ostrý obraz s překvapivě sytými barvami a skutečně černě vypadajícími tmavými scénami. Filmového zrna je hodně, ale k osmdesátým letům to prostě patří. Žádné digitální "vyžehlování", tak to mají filmoví fandové rádi. Zvuk je také poplatný době, hrají až na výjimky pouze přední reproduktory, ale není to nic, na co by si člověk stěžoval. Co se českého dabingu týče, Pavel Soukup se snaží ze všech sil, ale originál je prostě originál. V lepší podobě film rozhodně nikdy nevyšel a nevyjde, fanda nemá o čem přemýšlet..
BONUSY
Bonusová výbava je chudá a nabízí krátký film o filmu, kde se toho moc nedozvíte, a komentář režiséra, kde se dozvíte ještě míň. Na poprvé jsem to vzdal po pěti minutách, neobsahujících víceméně nic jiného než popis toho, co vidíme ve filmu, s občasnými hodně podivnými úvahami. Cosmatos opravdu není žádný Menšík a strašlivě zde chybí někdo, kdo by mu kladl nějaké aspoň trochu zajímavé otázky. Jeho angličtina je navíc dost legrační. Absence českých nebo anglických titulků tak nemusí nikoho moc mrzet.
Seznam bonusů:
  • Komentář George P. Cosmatose
  • Ze zákulisí
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 DTS-HD MA anglicky, 2.0 Dolby Digital česky, 2.0 Dolby Digital francouzsky, 2.0 Dolby Digital polsky / 5.1 Dolby Digital rusky / 2.0 Dolby Digital italsky, 2.0 Dolby Digital španělsky (kastilsky), 1.0 Mono portugalsky (Brazílie)
Titulky: české, francouzské, polské, ruské, dánské, finské, holandské, norské, řecké, švédské, japonské, čínské, thajské, španělské (kastilské), portugalské (Brazílie), anglické pro neslyšící, španělské (latinská Amerika)
Obraz: 16:9, 1.85:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Jo, tak to si nechám líbit :-) (Brandon, 19.04.2011 21:37) Reagovat

    Skvělej film, parádní počtení! Hodnocení recenze: 99%

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel producent Rockyho a komedií Eddieho Murphyho (04.01.2023 10:15 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Art LaFleur (21.11.2021 11:03 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel herec Reni Santoni (04.08.2020 06:47 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Všechny filmy Sylvestera Stallona od nejhoršího k nejlepšímu (04.07.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejslavnější akční filmy 80. let (16.05.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Stallone plánuje pokračování filmů Kobra a Tango a Cash (17.09.2019 15:53 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 2. (02.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Za horizontem: Nicolas Cage v halucinogenní revenge story Mandy - Kult pomsty (22.09.2018 10:00 v Recenze | Za horizontem)
- TV Recap: Twin Peaks 13. část - Pomsta zlého Coopera a návrat Jamese (09.08.2017 17:51 v Články | Televize)
- TV tipy: Strážci Galaxie a šéfové na zabití se ocitají na křižovatce smrti, kde na ně čeká fanatický Kobra (04.08.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 filmových vrcholů a 5 přešlapů Arnolda Schwarzeneggera (16.07.2016 11:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Abeceda (ne)postradatelných akčních hrdinů (05.09.2012 13:00 v Články | Publicistika)
- Novinky na Blu-ray: 4. týden (22.01.2011 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Top 10: Nezapomenutelné role Sylvestera Stallona (16.12.2010 12:00 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu