Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 18. 1. 2019 - 24. 1. 2019

TV tipy: Reportér v moci posedlosti se ocitá v pevnosti Petticoat, kde hledá strom na pověšení

Vydáno: 18.01.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní dozvuky svátků jsou definitivně pryč a v programech znovu převládají osvědčené reprízy nestárnoucích hitů. V našem aktuálním výběru tak dostávají přednost zábavná akční béčka nebo zapomenuté stařičké westerny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jarčin profesor (sobota 19. 1., ČT1, 14.40 - 16.20 / neděle 20. 1., 07.25 - 09.05)

Plakát filmu  / Jarčin profesorČeskoslovenská komedie z druhé poloviny třicátých let je solidní ukázkou toho, jak ve své době vypadaly studentské komedie. Debutující režisérská dvojice Čeněk Šlégl a Jiří Slavíček v ní moderního diváka zaujme hlavně v první polovině, která se velmi podobá kabaretu, je velmi dobře vypointovaná a nechybí jí roztomilý humor. V té druhé pak přebírá nadvládu romantická linie, která je sice předvídatelná, ale snesitelná, relativně chytrá a vyhýbá se kýči. Příběh pochopitelně nikoho nepřekvapí, tempo je ale naštěstí svižné, takže všechna klišé se odbudou poměrně rychle. V hlavních rolích se objeví spolehliví Theodor Pištěk a Zdeňka Baldová, které doplňují a místy i zastiňují především Ladislav Pešek, Jindřich Plachta a Gustav Nezval. Nenáročná zábava (nejen) pro pamětníky.

Zajímavost: Na scénáři k filmu se podílel i tehdejší ředitel filmové společnosti Nationalfilm Karel Feix.

Ukázka z filmu Jarčin profesor
Povolání: Reportér (Professione: reporter) (sobota 19. 1., ČT art, 21.40 - 23.45)

Plakát filmu Povolání: Reportér / Professione: reporterItalsko-francouzsko-španělské drama z poloviny sedmdesátých let u nás není tolik známé a asi se není co divit. Sice jde o divácky nejpřístupnější počin režiséra a v tomto případě i spoluscenáristy Michelangela Antonioniho, pořád je ale určeno spíše náročnějšímu publiku. Ústřední příběh totiž prakticky neexistuje, vše je vyprávěno v náznacích a někdy i otevřených a neskrývaných metaforách a divák by se měl nechat unášet hypnotickou atmosférou, suverénní režií a extrémně pomalým tempem, které ale ne každý překousne. Za zmínku pak stojí i výtečně vybrané exteriéry, které snímku místy dodávají nádech jakéhosi tajemna a exotična. V hlavní roli svým typickým způsobem exceluje Jack Nicholson, jemuž dělá společnost především Maria Schneider, objeví se ale též Steven Berkoff. Něco přemýšlivějšího a intelektuálního na sobotní večer.

Zajímavost: Film měl původně celé čtyři hodiny, byl ale sestříhán na "snesitelnou" délku dvou hodin, nicméně Antonioni v jednu chvíli uvažoval o tom, že své jméno z titulků vyškrtne.

Originální trailer filmu Povolání: Reportér / Professione: reporter
Turnaj zabijáků (The Tournament) (sobota 19. 1., Prima Cool, 22.30 - 00.35 / Prima Max, 23.50 - 07.55)

Plakát filmu Turnaj zabijáků / The TournamentDeset let starý britský akční thriller je v zahraničí hodnocen o něco lépe než u nás, každopádně ale potěší milovníky ryzích béček. Tehdy celovečerně režijně debutující Scott Mann v něm diváky vrací hluboko do osmdesátých let, kdy podobné žánrovky vznikaly jak na běžícím pásu. To tedy znamená, že příběh nemá cenu řešit, protože nedává ani ten elementární smysl a je jen jakýmsi slabým pojítkem mezi velmi slušnými a hodně brutálními akčními scénami, které zaujmou propracovanou choreografií. Tvůrce si toho byl dobře vědom, proto nastolil svižné tempo, v němž se pořád něco děje a vytvořil hodně unikátní atmosféru, která pomáhá překonat ultimátní hloupost celého počinu. Výborné je též obsazení, v němž se řádně vyřádili Ian SomerhalderKelly HuVing Rhames, Scott Adkins nebo Sebastien Foucan, zvláštní zmínku pak zaslouží Robert Carlyle, jenž tu ztvárnil nejbizarnější, nejotravnější a nejzbytečnější úlohu své pestré kariéry. Totální výplach na víkendový večer.

Zajímavost: Při natáčení jedné z honiček si asistent režiséra zlomil obě nohy a téměř dva roky mu trvalo, než mohl normálně chodit.

Originální trailer filmu Turnaj zabijáků / The Tournament
Jedině ona (Just Wright) (neděle 20. 1., Prima Max, 17.50 - 20.00 / pondělí 21. 1., 13.35 - 15.30)

Plakát filmu Jedině ona / Just WrightLehce nadprůměrně hodnocená romantická komedie ze sportovního prostředí nikoho vyloženě neurazí ani nepřekvapí. Režírující Sanaa Hamri sbírá body tím, že hlavním hrdinou je trochu netradičně basketbalista, funguje jí potřebná romantická atmosféra, titulní příběh naštěstí není tak přeslazený, ačkoli je pochopitelně předvídatelný a plný klišé, především ale tím, že humor je poměrně inteligentní, nenucený a zdaleka se vyhýbá trapnosti. V mnoha slabších momentech se může spolehnout na ústřední představitele, jimiž jsou sympatičtí Queen Latifah a Common, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Potěší pak i svižné tempo a krátká stopáž, v níž se odehraje skutečně jen to nejnutnější. Absolutně nenáročná záležitost na nedělní podvečer.

Zajímavost: Tvůrci měli původně připravenou cameo roli pro tehdejšího kouče Brooklyn Nets Lawrence Franka, ten byl ale po začátku sezóny odvolán a trenéra si tak "zahrál" jeho asistent Jim Sann.

Oficiální trailer filmu Jedině ona / Just Wright
Strom na věšení (The Hanging Tree) (neděle 20. 1., ČT2, 20.00 - 21.50 / úterý 22. 1., 00.00 - 01.45)

Plakát filmu Strom na věšení / The Hanging TreeV našich končinách zcela neznámý western z konce padesátých let měl zajímavé produkční okolnosti, které ale na něm naštěstí nejsou tolik znát. Jeho hlavním režisérem byl totiž Delmer Daves, který ovšem před koncem natáčení onemocněl a na jeden den ho nahradil Vincent Sherman, na zbytek pak Karl Malden, který ztvárnil i jednu z hlavních rolí. Tato poněkud nesourodá trojice zaujme hlavně propracovaným příběhem a postavami, které ze snímku dělají spíše psychologické drama s westernovými prvky. Potěší i hodně nešablonovitý scénář a výtečná atmosféra zlaté horečky. Stejnojmenná ústřední píseň se navíc dočkala oscarové nominace. Jednu z posledních hlavních rolí ve svém životě tu ztvárnil famózní Gary Cooper, jemuž stačí jen existovat a zapojit své charisma, dále ho pak doplňují již zmíněný Karl Malden, Maria Schell nebo George C. Scott. Z dnešního pohledu body ubírá snad jen viditelná technická dobovost, která už opravdu působí archaicky. Jedna zapomenutá zámořská klasika.

Zajímavost: Dva měsíce před začátkem natáčení podstoupil Cooper plastiku obličeje.

Originální trailer filmu Strom na věšení / The Hanging Tree
V moci posedlosti (Malice) (neděle 20. 1., Prima, 22.50 - 00.55 / pondělí 21. 1., Prima Max, 00.15 - 08.45)

Plakát filmu V moci posedlosti / MaliceKriminální thriller z počátku devadesátých let se na zahraničních databázích těší mnohem lepšímu hodnocení než na těch našich a z dnešního pohledu je na něm nejzajímavější to, že jeho spoluscenáristou je tehdy začínající Aaron Sorkin. Režírující Harold Becker v něm spoléhá na poměrně hutnou atmosféru a částečně formální postupy filmu noir, decentní prolínání několika žánrů a na již zmíněný scénář, v němž je několik nečekaných zvratů, vše ještě umocňuje vydařená hudba Jerryho Goldsmithe. Příliš se ovšem nevyvedlo obsazení, v němž je nejvýraznější Bill Pullman, jemuž sekundují překvapivě unylí Nicole Kidman a Alec Baldwin. Škoda, že se autoři nakonec nerozhodli, zda budou originální, nebo se budou držet žánrové šablony, protože právě množství klišé v kombinaci se snahami o překvapení příliš nefunguje.

Zajímavost: Původně se měl film jmenovat Damages.

Originální trailer filmu V moci posedlosti / Malice
Double Team (Double Team) (neděle 20. 1., Nova, 23.05 - 00.50 / úterý 22. 1., Nova Cinema, 00.25 - 02.00)

Plakát filmu Double Team / Double TeamZatímco v zahraničí dosahuje akční thriller z druhé poloviny devadesátých let sotva průměrných hodnocení, u nás se blíží lehkému nadprůměru a patří k velmi oblíbeným filmům. Dáno je to jednoznačně oblibou béčkových snímků, protože hollywoodský debut vietnamského režiséra Tsuie Harka je přiznaným a naprosto dokonalým béčkem, které výborně kombinuje devadesátkovou podobu akce a osmdesátkové scénáře. To tedy znamená, že příběh je jednoduchý a hodně střídá lokace a důraz je kladen na po většinu času parádní akci s výbornými choreografiemi, které se spoléhají na poctivou práci kaskadérů a minimum digitálních triků. Fanoušky pak potěší i mnoho naprosto šílených režijních nápadů, které sice mnohdy dohromady nefungují, v rámci jednotlivých scén ale pobaví. Béčkově "ujeté" je i obsazení, v němž v rámci svých možností asi životní výkon podává Jean-Claude Van Damme, jehož záporákem je záměrně přehrávající Mickey Rourke a oba pak doplňuje naopak zoufale toporný, ale vizuálně nepřehlédnutelný Dennis Rodman. Naprostá lahůdka pro milovníky nostalgie. 

Zajímavost: Jako choreograf akčních scén se na filmu podílel Sammo Hung.

Originální trailer filmu Double Team / Double Team
Hvězda severu (L´etoile du Nord) (pondělí 21. 1., ČT2, 22.00 - 00.00)

Plakát filmu Hvězda severu / L'étoile du NordNejen v našich končinách totálně neznámé francouzské kriminální drama je jednou z mála nemaigretovských adaptací románu Georgese Simenona. Režisér a spoluscenárista Pierre Granier-Deferre se v něm zaměřil na výbornou dobovou atmosféru a s ní související výpravu a kostýmy, krásnou kameru a na svou dobu hodně zajímavou vizuální stránku. V hlavních rolích se objevili naprosto vynikající Philippe Noiret a Simone Signoret, pro níž šlo o rozloučení s filmovým světem, protože zemřela za tři roky a už žádný film nenatočila. Trochu problematické je pak to, že snímek přes veškerou vizuální atraktivnost působí chladně a odtažitě a příběh je překvapivě dost přímočarý a jednoduchý, což je dáno i tím, že některé motivy z knižní předlohy pozměňuje, nebo úplně vynechává. Škoda také malinko přetažené stopáže. Absolutní televizní rarita.

Zajímavost: Novela, z níž film vychází, se v češtině jmenuje Nocležník.

Originální trailer filmu Hvězda severu / L´etoile du Nord
Pevnost Petticoat (The Guns of Fort Petticoat) (čtvrtek 24. 1., Nova Cinema, 11.15 - 12.50)

Plakát filmu Pevnost Petticoat / The Guns of Fort PetticoatTaktéž western z konce padesátých let je zcela neznámý nejen u nás, což je trochu škoda, i když oproti slavnějším žánrovkám v mnohém zaostává. Unikátní je ovšem v tom, že režírující George Marshall v něm sleduje převážně ženské hrdinky, což bylo ve své době dost neobvyklé. Jako by ale právě tento prvek tvůrcům stačil k uspokojení, protože jinak jde o rutinní a nevýraznou záležitost, která mohla být mnohem lepší. Nevyhýbají se tu značnému patosu, částečné naivitě a hodně "user friendly" přestřelkám a akci, u které absentují větší náboj a spád. Naštěstí ale nechybí solidní atmosféra, slušný humor a krátká stopáž, v níž není moc prostoru na nudu. Dost toho zachraňuje i obsazení, v němž jedinou významnou mužskou roli hraje Audie Murphy, jehož pak doplňují třeba Kathryn GrantHope EmersonJeff DonnellPeggy Maley nebo Jeanette Nolan. Přes veškeré výtky by tento zapomenutý kus zasloužil mnohem lepší vysílací dobu.

Zajímavost: Premiéru měl snímek 3. dubna 1957.

Ukázka z filmu Pevnost Petticoat / The Guns of Fort Petticoat
Firewall (Firewall) (čtvrtek 24. 1., Nova, 22.10 - 00.20)

Plakát filmu Firewall / FirewallNejvětší výhodou vesměs průměrného thrilleru, který ale není hodnocen nikterak tragicky, je to, že výsledek je nakonec lepší, než se po přečtení synopse a zhlédnutí upoutávek může zdát. Zásadně však doplácí na to, že se tematicky věnuje počítačům a on-line světu a bohužel je v něm přespříliš očividných nesmyslů a amatérismu, které jeho úroveň dost sráží. Jinak ale režírující Richard Loncraine s ohledem na to, že se nemá čeho chytnout, nedělá nic zásadně špatně. Nelogický příběh samozřejmě bije do očí, tempo je ale jinak hodně slušné, akce solidní a druhá polovina, v níž už se toho moc neřeší, výrazně zlepšuje celkový dojem. V titulní roli se objeví spolehlivý Harrison Ford, jemuž ale počítačového odborníka věřit nelze, záporáka ztvárnil trošku unylejší Paul Bettany, oběma pak přihrávají třeba Virginia Madsen, Carly Schroeder nebo Jimmy Bennett. Oddechová záležitost.

Zajímavost: Bettany i Ford se nenechávali zastupovat kaskadéry.

Originální trailer filmu Firewall / Firewall

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Hotel Palace (21.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu