Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu

Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu

Vydáno: 19.01.2019 18:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Falcon

Říkají vám něco jména Linus Sandgren, Hoyte van Hoytema nebo Peter Deming? V tomto článku si představíme desítku nejlepších kameramanů pracujícím v současném Hollywoodu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kameraman je vedle režiséra druhou klíčovou postavou při výrobě filmu. Je to právě on, jehož okem (kamerou) sledujeme film. Zatímco režisér dává pokyny, co a jak chce nebo potřebuje zachytit, kameraman to musí provést. A i tato profese má své mistry. Jakých deset kameramanů pracujících v současném Hollywoodu patří k té absolutní špičce?

10. Linus Sandgren
Klíčové filmy: Špinavý trikJoyLa La LandPrvní člověk
Režiséři, s nimiž spolupracuje: David O. RussellDamien Chazelle
Ocenění: Oscar za kameru k filmu La La Land

Linus Sandgren při natáčení filmu La La Land / La La LandLinus Sandgren je relativně mladý kameraman původem ze Švédska, který na sebe poprvé výrazně upozornil krimifilmem Špinavý trik. S režisérem Davidem O. Russellem spolupracoval i na jeho dalším filmu, dramatu Joy. Poté natočil s režisérem Damienem Chazellem muzikálovou poctu Hollywoodu La La Land, za což si vysloužil svého prvního Oscara za kameru. V minulém roce natočil se stejným režisérem sci-fi První člověk, za což ho nejspíše čeká druhá oscarová nominace.
Scéna z filmu První člověk

9. Hoyte van Hoytema
Klíčové filmy: Jeden musí z kola venOnaInterstellarSpectreDunkerk
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Tomas AlfredsonChristopher Nolan
Ocenění: oscarová nominace za kameru k filmu Dunkerk

Christopher Nolan, Hoyte van Hoytema při natáčení filmu Dunkerk / DunkirkDalším hollywoodským nováčkem je švýcarský kameraman Hoyte van Hoytema, který na sebe poprvé upozornil kamerou k švédskému hororu Ať vejde ten pravý. Se stejným režisérem pak natočil i špionážní film Jeden musí z kola ven. Od roku 2014 spolupracuje hlavně s Christopherem Nolanem, s nimž zatím natočil sci-fi Interstellar a válečný film Dunkerk. Letos jeho kameru uvidíme ve sci-fi Ad Astra
Scéna z filmu Dunkerk


8. Peter Deming
Klíčové filmy: Smrtelné zlo 2Vřískot 2Z peklaMulholland Drive
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Sam RaimiDavid Lynch
Ocenění: žádné

Peter Deming ve filmu Městečko Twin Peaks - The Return / Twin PeaksKameraman Peter Deming původem z Libanonu na sebe poprvé upozornil v roce 1987, kdy se Samem Raimim natočil hororový sequel Smrtelné zlo 2. Natočili spolu ještě filmy Stáhni mě do pekla a Mocný vládce Oz. O deset let později začal spolupracovat s režisérem Wesem Cravenem, s nímž natočil filmy Vřískot 2Hudba mého srdceVřískot 3 a Vřískot 4. V roce 1997 začal také spolupracovat s Davidem Lynchem. Točili spolu Lost Highway a Mulholland Drive a také televizní Městečko Twin Peaks - The Return. Na tento rok má nachystány filmy Noví mutanti a Fonzo
Scéna z filmu Twin Peaks . The Return

7. Robert Elswit
Klíčové filmy: MagnoliaDobrou noc a hodně štěstíAž na krevMission: Impossible - Národ grázlů
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Paul Thomas AndersonGeorge ClooneyDan Gilroy
Ocenění: Oscar za kameru k filmu Až na krev
 
Robert Elswit při natáčení filmu Zlato / GoldTento americký kameraman prorazil v roce 1997. Jednak nasnímal bondovku Zítřek nikdy neumírá a jednak započala jeho dlouholetá spolupráce s režisérem Paulem Thomasem Andersonem, která ve skutečnosti započala už o rok dříve v krimi Gambler, ale byly to až jejich Hříšné noci, které prorazily. Oba pak spolu natočili ještě filmy MagnoliaOpilí láskouAž na krev, za nějž dostal Oscara za kameru a Skrytá vada. Druhou oscarovou nominaci si Elswit zasloužil za černobílé drama George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí. Naposledy s Clooneyem spolupracoval na filmu Suburbicon: Temné předměstí. V roce 2014 započal spolupráci s režisérem Danem Gilroyem, s nímž natočil filmy Slídil a Roman J. Israel, Esq.. V tomto roce nabídnou svůj třetí společný film, který se jmenuje Velvet Buzzsaw.
Scéna z filmu Až na krev

6. Janusz Kamiński
Klíčové filmy: Schindlerův seznamZachraňte vojína RyanaSkafandr a motýl
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Steven Spielberg
Ocenění: Oscary za kameru k filmům Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana

Janusz KaminskiTohoto polského kameramana pro film objevil Steven Spielberg, který s ním natočil svůj film o holokaustu Schindlerův seznam, který jim oběma přinesl Oscary. Další oscarová spolupráce je čekala o pět let později na válečném filmu Zachraňte vojína Ryana. Od té doby točí tito filmaři výhradně spolu. Natočili spolu i jejich zatím poslední film, videoherní Ready Player One: Hra začíná. Kaminski jen výjimečně pracuje s někým jiným, jako to bylo v roce 2007 na dramatu Skafandr a motýl
Scéna z filmu Zachraňte vojína Ryana

5. Anthony Dod Mantle
Klíčové filmy: Rodinná oslava28 dní potéDogvilleMilionář z chatrčeAntikrist
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Thomas VinterbergDanny BoyleLars von TrierRon Howard
Ocenění: Oscar za kameru k filmu Milionář z chatrče

Ron Howard, Anthony Dod Mantle při natáčení filmu Rivalové / RushTento anglický kameraman se nejdříve prosadil v Dánsku, kde natočil filmy Rodinná oslava a Mifunes sidste sang. V roce 2002 začala jeho plodná spolupráce s krajanem Dannym Boylem. Natočili spolu například horor 28 dní poté, oscarovou romanci Milionář z chatrče nebo naposledy film T2 Trainspotting. V roce 2003 začala jeho spolupráce s dánským režisérem Larsem Von Trierem, s nímž natočil filmy DogvilleManderlay a Antikrist. Dvakrát spolupracoval s Ronem Howardem na filmech Rivalové a V srdci moře. Naposledy spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na dramatu ponorky Kursk. Na tento rok má nachystáno drama Radioactive.
Scéna z filmu Rivalové

4. Matthew Libatique
Klíčové filmy: Černá labuťmatka!
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Darren Aronofsky
Ocenění: nominace na Oscara za kameru filmu Černá labuť

Bradley Cooper, Matthew Libatique při natáčení filmu Zrodila se hvězda / A Star Is BornKariéra amerického kameramana filipínského původu Matthewa Libatiqua je nerozlučně spjata s americkým režisérem Darrenem Arronofskym, s nímž spolupracuje už od jeho prvního celovečerního filmu . Natočili spolu všechny další filmy kromě dramatu Wrestler, kde za něj "zaskočila" Maryse Alberti. Libatique ale nespolupracuje jen s Arronfskym, točil s Joelem Schumacherem (Telefonní budkaČíslo 23) nebo s Jonem Favreauem (Iron ManIron Man 2). Minulý rok nasnímal dva hity v podobě filmů Venom a Zrodila se hvězda. Na tento rok má nachystáno drama Native Son.
Scéna z filmu Černá labuť

3. Emmanuel Lubezki
Klíčové filmy: Strom životaGravitaceBirdmanREVENANT Zmrtvýchvstání
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Alfonso CuarónTerrence MalickAlejandro González Iñárritu
Ocenění: Oscar za kameru k filmům Gravitace, Birdman, REVENANT Zmrtvýchvstání

Emmanuel Lubezki při natáčení filmu REVENANT Zmrtvýchvstání / The RevenantTento mexický kameraman točí především se svými slavnými krajany Alfonsem Cuarónem a Alejandrem Gonázelezem Iñárritem. Kromě toho také často spolupracuje s režisérem Terrencem Malickem. Kromě zde zmíněných nasmínal také filmy Ospalá díraAli nebo Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod. Jeho nejúchvatnější kameramanskou prací nejsou jeho tři oscarové filmy, ale podobenství Strom života, za něhož měl získat svého prvního Oscara, kterého dostal až o dva roky později za Gravitaci. 
Scéna z filmu Strom života

2. Robert Richardson
Klíčové filmy: ČetaJFKKill BillKill Bill 2LetecHugo a jeho velký objevNespoutaný DjangoOsm hrozných
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Oliver StoneMartin ScorseseQuentin Tarantino
Ocenění: Oscar za kameru k filmům: JFK, Letec, Hugo a jeho velký objev

Quentin Tarantino, Robert Richardson při natáčení filmu  / Once Upon a Time in HollywoodTento americký kameraman prorazil v roce 1986 s válečným filmem Četa svého krajana Olivera Stonea. S ním pak natočil i filmy Narozen 4. červenceJFK nebo Takoví normální zabijáci. V roce 1995 začal spolupracovat s Martinem Scorsesem. Poprvé to bylo na gangsterském eposu Casino. Natočili pak spolu ještě filmy Počítání mrtvýchLetecProkletý ostrov a Hugo a jeho velký objev. V roce 2003 poprvé spolupracoval s Quentinem Tarantinem na dvojici filmů Kill Bill a Kill Bill 2. Natočili pak spolu ještě filmy Hanebný panchartiNespoutaný Django a Osm hrozných. Na tento rok mají nachystaný další film, a sice Once Upon a Time in Hollywood
Scéna z filmu Takoví normální zabijáci

1. Roger Deakins 
Klíčové filmy: 1984Vykoupení z věznice ShawshankFargoMuž, který nebylMariňákTahle země není pro starýSkyfallBlade Runner 20491917
Režiséři, s nimiž spolupracuje: Joel CoenSam MendesDenis Villeneuve
Ocenění: Oscar za kameru k filmům Blade Runner 2049, 1917

Roger DeakinsTento anglický kameraman na sebe poprvé výrazně upozornil adaptací antiutopického románu 1984. V roce 1991 poprvé spolupracoval s bratry Coenovými na filmu Barton Fink. Spolu pak natočili snímky ZáskokFargoBig Lebowski nebo Tahle země není pro starý. V roce 2005 poprvé spolupracoval se Samem Mendesem na válečném dramatu Mariňák. Natočili pak spolu ještě filmy Nouzový východ a Skyfall. V roce 2013 poprvé spolupracoval s kanadským režisérem Denisem Villeneuvem na thrilleru Zmizení. Natočili pak spolu ještě snímky Sicario: Nájemný vrah a Blade Runner 2049, za nějž Deakins konečně dostal svého prvního Oscara za kameru po mnoha předchozích neproměněných nominacích. Druhého Oscara získal za válečný film 1917.
Scéna z filmu Blade Runner 2049

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu