Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Utop se, nebo plav

Recenze: Utop se, nebo plav je francouzskou variací na slavnou komedii Do naha!

Vydáno: 30.12.2018 11:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Několik mužů v krizi navštěvuje kurzy synchronizovaného plavání, protože doufají, že jim pomohou najít nový smysl života. Ten ale nakonec najdou v něčem úplně jiném. Může být komedie Utop se, nebo plav novými Nedotknutelnými?

Utop se, nebo plavRecenzoval/a Jan Varga dne 30.12.2018 11:00. Několik mužů v krizi navštěvuje kurzy synchronizovaného plavání, protože doufají, že jim pomohou najít nový smysl života. Ten ale nakonec najdou v něčem úplně jiném. Může být komedie Utop se, nebo plav novými Nedotknutelnými? Hodnocení: 2

Utop se, nebo plav

Le grand bain
Drama / Komedie / Sport
Francie, 2018 , 122 min.

Režie: Gilles Lellouche
Scénář: Ahmed Hamidi, Julien Lambroschini, Gilles Lellouche
Kamera: Laurent Tangy
Hudba: Jon Brion
Herci: Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde, Jean-Hugues Anglade, Virginie Efira, Leïla Bekhti, Marina Fois, Philippe Katerine, Félix Moati, Alban Ivanoff, , Jonathan Zaccaï, Mélanie Doutey, Noée Abita, Claire Nadeau

Česká premiéra: 27.12.2018

Distributor: Bohemia MP

Utop se, nebo plav hodnocení na Kinobox.cz: 69.62 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hrdiny francouzské komedie Utop se, nebo plav je několik průměrných mužů ve středním věku, kteří trpí různými depresemi, krizemi i vyhořením, neb jejich obyčejné životy se neprotnuly s úspěchem ani v pracovní ani v osobní rovině a ještě se jim navíc lidé v jejich okolí vysmívají za to, jakého mají koníčka – pravidelně totiž navštěvují kurzy synchronizovaného plavání pro muže. Pak všichni zjistí, že existuje mezinárodní mistrovství v této disciplíně i pro mužské plavce a rozhodnou se na něj přihlásit, přestože to nikdo z nich pořádně neumí a nikdo z nich nemá ani dostatečnou fyzičku. Pak ale dojde ke změně trenérky a započne tvrdá sportovní příprava.

Fotografie z filmu Utop se, nebo plav / Le grand bainPozoruhodné je, že některé z hlavních hrdinů hrají poměrně slavní francouzští herci, např. Mathieu Amalric (hlavní záporák v bondovce Quantum of Solace), Benoît Poelvoorde (Bůh ve Zbrusu Nový zákon) a další, přičemž řada z nich je i velmi schopnými komiky, leč přesto je film celkově hrozně málo vtipný, ne nutně proto, že by jeho vtipy byly slabé, ale že je těch vtipů vyloženě sporadicky.

Skoro to vypadá, jako kdyby tvůrci už pouhou představu takřka neschopných postarších chlapíků snažících se obstát v životě alespoň jako mužské akvabely považovali za natolik vtipnou, že už jim přišlo nadbytečné přidávat do filmu ještě nějaký další humor, v domnění, že diváci budou padat smíchy při každém záběru, kdy sebou někdo nešikovně plácne do vody (a to tam ani takových záběrů není dost).

Fotografie z filmu Utop se, nebo plav / Le grand bainPrvní polovinu (dvouhodinového) filmu navíc tvoří hlavně předlouhé expozice, v nichž je divák svědkem ponurého zázemí jednotlivých postav, jejich komplikovaných životních situací a nešťastně zvolených zaměstnání. Nejvíce prostoru má přitom padesátník Bertrand (Mathieu Amalric), jehož příběh je přítomen od začátku a díky němuž se pak pozornost vyprávění přenese i na další postavy, protože to je on, kdo odpoví na inzerát amatérského plaveckého družstva hledajícího nového člena, takže se pak divák s ostatními členy seznamuje spolu s ním.

Celé je to ale hrozně úmorné, málo vtipné (takže to vypadá spíš jako drama s několika úsměvnějšími scénkami), a ani když se ve druhé polovině filmu konečně začne trénovat na soutěž, tak se to o moc nezlepší.

Fotografie z filmu Utop se, nebo plav / Le grand bainVeškerý děj je totiž velice jednoduchý a šablonovitý ve všech ohledech, i jako příběh vyhořelého a zoufalého člověka, který až díky zpočátku vysmívanému sportu nalezne přátele, zadostiučinění i novou chuť do života, i jako příběh o partě ztroskotanců, kteří se musí do něčeho pořádně obout a vydat ze sebe všechno, aby sami sobě i svému okolí dokázali, že jsou přeci jen schopní v něčem zazářit. Do toho film sype z rukávu podivné nesmyslné metafory o kolečkách a čtvercích, jejichž existence film ničím neobohacuje.

Za vidění stojí prakticky až závěrečných patnáct minut, v nichž je soutěžní vystoupení hlavních hrdinů poměrně uspokojivým a efektně nasnímaným vykoupením za tu bídu předtím, ale zas je divné, že dotyční plavci během něj předvádějí složitou choreografii včetně poměrně náročných akrobatických kousků, aniž by cokoli z toho předtím viditelně trénovali.

Komedie Utop se, nebo plav je takovou bazénovou variací na Do naha! s poselstvím, že sportovní úspěch vyřeší všechny vaše problémy, akorát tedy podstatně hůř napsanou režírovanou. Rozhodně jde o film pozitivní, úsměvný a nenáročný, avšak nestoudně přehnaná délka, předvídatelnost, rozvleklost a nedostatek humoru mu bohužel výrazně kazí renomé.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Oficiální český trailer filmu Utop se, nebo plav / Le grand bain

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Robert Carlyle a spol. jdou opět Do naha! (12.05.2023 08:35 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Rakeťák za školou přemýšlí, zda by nebylo lepší, kdyby radši hořelo (15.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun vzdává hold Francii a novinářům (20.11.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Bojový anděl Alita se účastní hry peněz a poznává tajemství mumie (22.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: James Bond se vrací na vrchol (11.10.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Black Widow a Lavi společně naskočili na palubu (07.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- V březnu na streamovacích službách: Čtyřhodinová Justice League, Cesta do Ameriky 2 nebo válečné drama Cherry (01.03.2021 12:30 v Radar)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Raoul Taburin volá mámu a prožívá ledovou sezónu (03.06.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Výjimeční se o Vánocích ocitají v říši bohů (27.11.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Batman a Superman hrají čáru a tvoří zbrusu Nový zákon (09.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bond 25 prozradil obsazení a detaily zápletky (25.04.2019 18:53 v Novinky | Zprávy)
- TOP 20 ČR: Queen jsou i nadále suverénní (08.01.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Bohemian Rhapsody končí rok 2018 na prvním místě (01.01.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu