Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 14. 12. 2018 - 20. 12. 2018

TV tipy: Spojenci v sirotčinci slečny Peregrinové zachraňují božskou Florence, která chce zemřít mladá

Vydáno: 14.12.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Vánoce se kvapem blíží a na televizním programu to je znát. V posledním předvánočním týdnu se totiž dostává hned na několik atraktivních premiér, mezi nimiž vynikají válečné drama Spojenci a fantasy Sirotčinec slečny Peregrinové.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Spojenci (Allied) (pátek 14. 12., Prima, 20.15 - 22.50)

Český plakát filmu Spojenci / AlliedRomantické válečné drama sice je ve výsledku dobrým filmem, vzhledem k tvůrčímu týmu ale mělo být o něco lepší. Režírující Robert Zemeckis v něm dokazuje, že je pořád výborný filmař a zaujme především fantastickou dobovou atmosféru a celkovou výpravou, která vskutku připomíná čtyřicátá léta. Taktéž akční scény jsou výborné, značně je ale devalvuje, že je na nich znát digitální původ, protože to dost odosobňuje zážitek a dojem skutečnosti se značně vytrácí. Naštěstí má snímek i svižné tempo a poměrně zajímavý námět, který se ale mění v předvídatelný příběh a ničím nepřekvapí. Trochu překvapivé je i to, že obsazení úplně nefunguje, neboť Brad Pitt vypadá jako svoje vlastní vosková figurína, vše tak táhne dopředu výborná Marion Cotillard, chemie mezi nimi dvěma ale moc neexistuje. Škoda je i to, že celý snímek je chladný a zoufale postrádá silnější emoce. Přes veškerou kritiku jeden z tipů týdne, o němž víc prozradí naše recenze.

Zajímavost: Na trikových scénách se podílelo i české studio UPP.

Oficiální český trailer filmu Spojenci / Allied
Záchvěv strachu (pátek 14. 12., ČT art, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu  / Záchvěv strachuVelmi málo známé československé normalizační drama je důkazem toho, že i takový "srágorotvůrce", jakým se po revoluci stal Jaroslav Soukup, kdysi natáčel výborné filmy. Ačkoli se jeho příběh obrací do hluboké minulosti, nabízí paralely k tehdejší současnosti a zachycení atmosféry a celkové situace policejního státu je naprosto fascinující a patří k tomu nejsilnějšímu, co snímek nabízí. Pozadu ale nezůstávají ani výprava a kostýmy, které jsou propracovány do naprostého detailu, výrazná je též jistá a nádherná kamera. Výborný dojem pak dotváří hvězdné obsazení, v němž jednoznačně vládne Radoslav Brzobohatý, jemuž dělají společnost třeba Štefan Kvietik, Petr Kostka, František Němec, Josef Abrhám nebo Radovan Lukavský. Neprávem zapomenutý počin.

Zajímavost: Příběh filmu je inspirován životními osudy spisovatele Karla Sabiny.

Televizní spot k filmu Záchvěv strachu
Zemřít mladý (Dying Young) (sobota 15. 12., Prima Max, 17.40 - 20.00 / neděle 16. 12., 10.25 - 12.50)

Plakát filmu Zemřít mladý / Dying YoungJen lehce nadprůměrné a nevýrazné romantické drama z počátku devadesátých let nikoho nepřekvapí, na druhou stranu je docela snesitelné a není úplně sladkobolné. Velkou zásluhu na tom má režírující Joel Schumacher, který se z předvídatelného příběhu, jenž je adaptací knihy Marti Leimbach, pokusil vytěžit, co se dá a poměrně se mu to povedlo. Až na samotný závěr se mu daří držet emoce v rozumné míře, diváka citově nevydírá a spoléhá se na melancholickou a smutnou atmosféru. V titulních rolích mu v tom pomáhají Julia Roberts a Campbell Scott, jimž přihrávají třeba Vincent D'Onofrio nebo Ellen Burstyn, a mezi nimiž funguje potřebná chemie. O to víc zamrzí, že stopáž je trochu přetažená, tempo pomalejší a konec je přespříliš dojemný, kýčovitý a smutný. K všudypřítomné vánoční atmosféře se snímek ale hodí.

Zajímavost: Roberts měla během natáčení krátké vlasy, kvůli filmu jí byly uměle prodlouženy.

Originální trailer filmu Zemřít mladý / Dying Young
Červená želva (La tortue rouge) (sobota 15. 12., ČT art, 23.05 - 00.25)

Český plakát filmu Červená želva / La tortue rougeDva roky staré francouzsko-belgicko-japonské animované fantasy zaštiťuje slavné studio Ghibli, což znamená, že se vymyká jakýmkoli současným žánrovým škatulkám. Celovečerně režírující debutant Michaël Dudok De Wit v něm dostal absolutní tvůrčí svobodu, podle čehož snímek také vypadá, protože je antidivácký a vyžaduje značnou trpělivost. Tvůrce tu ve velmi pomalém tempu vypráví dost symbolický a lyrický příběh o životních cestách a proměnách a šikovně si pohrává s magickým realismem. Díky tomu má snímek velice specifickou atmosféru, která v kombinaci s netradiční a zdánlivě jednoduchou, ale nesmírně funkční animací, vytváří hodně unikátní zážitek, který je silně individuální. Vše je navíc podpořeno tím, že film je beze slov, takže působí pouze obrazy a již zmiňovanou atmosférou. Vynikající počin, který není primárně určen dětskému publiku, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Za studio Ghibli se na filmu podílelo pouze šest zaměstnanců.

Český trailer filmu Červená želva / La tortue rouge
Muž ze západu (Man of the West) (neděle 16. 12., ČT2, 21.55 - 23.30 / úterý 18. 12., 00.00 - 01.35)

Plakát filmu Muž ze západu / Man of the WestV našich končinách jen velmi málo známý romantický western z konce padesátých let se na zahraničních databázích těší solidnímu hodnocení. Režírující Anthony Mann v něm tedy nenatočil čistého žánrového zástupce, ale spíše westernovou poctu filmu noir, v níž převažují temné záběry a i počet záporných postav je na obyčejnou kovbojku dost velký. Spolehl se i na silně propracovanou psychologii postav, velké množství dialogů a pomalé tempo, v němž vyniká melancholičtější atmoséra. Velký důraz je kladen i na romantickou linii, která je v záměrném kontrastu s naprostou realističností, které odpovídá i závěrečná přestřelka, která je potřebně drsná a skoro až autentická. V hlavní roli exceluje stárnoucí Gary Cooper, kterému dělají společnost mimo jiné Julie London, Lee J. Cobb nebo Arthur O'Connell. Škoda, že v televizi bude k vidění obrazově oříznutá verze, protože širokoúhlý formát, který režisér zvolil, posouvá snímek na trochu jinou úroveň. Pozapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Ačkoli pět let před natáčením utrpěl Cooper těžkou autonehodu, všechny scény na koni natočil sám i přes velkou bolest.

Originální trailer filmu Muž ze západu / Man of the West
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) (pondělí 17. 12., Prima, 20.15 - 22.25)

Český plakát filmu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti / Miss Peregrine's Home for Peculiar ChildrenDva roky staré dobrodružné fantasy je adaptací úspěšné literární předlohy Ransoma Riggse, které se až na samotný závěr drží poměrně věrně. Pro režírujícího Tima Burtona šlo o naprosto ideální látku, přesto snímek nemá až tak nadšená hodnocení. Slavný tvůrce tu totiž pokračuje v jakémsi útlumu a vykrádání sebe sama, což znamená, že atmosféra je typicky bizarní, lehce morbidní a většina postav je vyšinutých. V určitých chvílích je znát, že autor si hraje s prostředím a na některých příšerkách si dal opravdu záležet, nicméně moment překvapení tu úplně chybí. To může být dáno i tím, že vše je uzpůsobeno mladšímu a dorůstajícímu publiku, tudíž si musí režisér dávat pozor a držet se trochu zpátky. Vizuální stránka je samozřejmě vynikající, i když až moc digitální, vysoký rozpočet je na ní ovšem pochopitelně vidět. V titulní roli se objeví sexy Eva Green, vedle níž nejvíc vyniká záměrně přehrávající Samuel L. Jackson, dále pak hrají třeba Asa ButterfieldJudi DenchRupert EverettTerence Stamp nebo Chris O'Dowd. Ne tak výrazný snímek, který ale na začátku pracovního týdne v televizi pobaví, o čemž snad přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Ačkoli je slečna Peregrinová v názvu filmu, objeví se až ve třicáté minutě.

Oficiální český trailer filmu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti / Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Kulový blesk (pondělí 17. 12., ČT1, 22.35 - 00.00 / úterý 18. 12., 16.05 - 17.30)

Plakát filmu  / Kulový bleskČeskoslovenská normalizační komedie asi nepotřebuje příliš komentářů, protože patří k nejreprízovanějším a nejoblíbenějším vůbec. Tehdy debutující režisér Ladislav Smoljak, který se o režii podělil se Zdeňkem Podskalským, s nímž a ještě se Zdeňkem Svěrákem navíc napsal i scénář, měl k dispozici jednoduchý, ale účinný námět s hromadnou výměnou bytů, z něhož dokázal udělat nadčasovou a nestárnoucí záležitost. A stačily mu k tomu jen svižné tempo, inteligentní humor, přiměřeně krátká stopáž, několik efektních hlášek, především ale plno situací tzv. ze života, čemuž odpovídají i všechny postavy a postavičky, které se ve filmu objeví. Tehdejší samozřejmostí pak bylo exkluzivní a hvězdné obsazení, v němž nechybí Rudolf Hrušínský, Josef Abrhám, Daniela Kolářová, Zita Kabátová nebo oba scenáristé. Těžko na této klasice hledat nějaké zásadní chyby.

Zajímavost: Ve filmu měl původně hrát i Jan Werich, vzhledem ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu ale roli odmítl.

Ukázka z filmu Kulový blesk
Život podle Václava Havla (úterý 18. 12., ČT2, 20.00 - 21.20 / středa 19. 12., 11.20 - 12.35)

Plakát filmu  / Život podle Václava HavlaČesko-francouzský dokument o posledním československém a prvním českém prezidentovi je přijímán dost rozpačitě a žádný nový náhled na jeho osobnost nepřináší, jeho odpůrcům dá navíc do rukou další munici. Režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková k němu totiž trpí nekritickým obdivem, takže celý dokument mění v jednu velkou adoraci, v níž se o Havlových negativních vlastnostech a některých kontroverzních momentech a rozhodnutích vůbec nemluví. Autorka také sama namluvila komentář, který se někomu může zdát unylý a monotónní, což dojem trochu sráží. Vzhledem ke krátké stopáži je hodně informací a faktů jen naznačených a zkratkovitých, tudíž vše působí dost povrchně. Největší přínos snímku tak spočívá mimo solidní filmařiny v použití unikátních fotografií, rozhovorů s osobnostmi z disentu a částí záznamů z dramatikových děl, které nebyly nikdy nikde zveřejněny. Solidní žánrovka, která by potřebovala větší tvůrčí a osobnostní odstup.

Zajímavost: Ve své kategorii byl snímek nominován na Českého lva.

Originální trailer filmu Život podle Václava Havla
Situace je vážná, nikoli však zoufalá (La situation est grave... mais pas désespéréé) (úterý 18. 12., ČT2, 23.10 - 00.50 / středa 19. 12., 14.45 - 16.25)

Plakát filmu Situace je vážná, nikoli však zoufalá / La situation est grave... mais pas désespéréeNejen u nás zcela neznámá francouzská komedie z druhé poloviny sedmdesátých let nepatří k těm výrazným, milovníky žánru ale určitě potěší. Režisér a scenárista Jacques Besnard v ní do filmové podoby převedl divadelní hru Pierrea Germonta, a i když je divadelnost na výsledku hodně znát a někdy vysloveně ruší, protože ten je zbytečně statický a chybí mu akce, nijak zásadně to nevadí. Tvůrce se opírá hlavně o výborný příběh, který kombinuje politickou satiru a regulérní crazy komedii, a ačkoli se mu to ne vždy daří a ne úplně to funguje, po celou dobu baví typicky francouzským způsobem. A vůbec nevadí, že jde vlastně o sled jednotlivých epizod a ucelený děj tu neexistuje. Výborné je též obsazení, v němž se objeví mimo jiné Michel Serrault, Jean Lefebvre, Maria Pacôme, Daniel Prévost nebo Cécile Vassort. I díky svižnému tempu a přiměřeně krátké stopáži jde o příjemnou žánrovku, která zpříjemní nejen úterní pozdní večer.

Zajímavost: Film se natáčel v zámku Nandy u Paříže.

Originální trailer filmu Situace je vážná, nikoli však zoufalá / La situation est grave... mais pas désespéréé
Božská Florence (Florence Foster Jenkins) (čtvrtek 20. 12., Prima, 20.15 - 22.30)

Český plakát filmu Božská Florence / Florence Foster JenkinsBritské životopisné komediální drama sleduje osudy nechvalně proslulé nejhorší operní pěvkyně všech dob. Režírující Stephen Frears v něm naštěstí dokázal vyvážit komediální a seriózní rovinu, takže se hlavní hrdince nevysmívá, ale skládá jí roztomilou a hodně svéráznou poctu. Jinak ničím nepřekvapí a vesměs se drží žánrové šablony, nicméně zaujme výpravou, kostýmy i svižným tempem. Stěžejní pak bylo obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaná a jako vždy skvělá Meryl Streep, s níž drží krok především Hugh Grant a Simon Helberg, dále se pak objeví třeba ještě Rebecca Ferguson, Stanley Townsend nebo Nina Arianda. Je pravda, že výsledek možná mohl být kousavější, ironičtější a výraznější, protože mu chybí nějaká silnější a zapamatovatelnější scéna, to ale ve výsledku tolik nevadí, protože jde pořád o solidní žánrovku, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Kostýmní výtvarnice musela do všech kostýmů Meryl Streep přidat vycpávky, aby vypadala objemnější.

Český trailer filmu Božská Florence / Florence Foster Jenkins

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu