Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zlatý glóbus 1.

Téma: Zlatý glóbus část 1.:1944-1980

Vydáno: 15.12.2018 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Vedle Oscarů je nejslavnější filmovou cenou Zlatý glóbus, který od roku 1944 udílí Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
40. léta

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (zkráceně HFPA) vznikla v Hollywoodu v roce 1943. První ceny se udílely v lednu 1944 za minulý rok. Prvním vítězem se stal film The Song of Bernadette. Vedle ceny za nejlepší film (ještě se nerozlišovalo drama a komedie/muzikál) byly předány ještě ceny pro nejlepšího herce, herečku, herce ve vedlejší roli, herečku ve vedlejší roli a režii. O rok později se vítězem stal snímek Farář u Sv. Dominika.
Originální trailer filmu The Song of Bernadette

HFPA při prvních ročnících neuváděla nominace, pouze vítězné snímky. Vítězem třetího ročníku bylo vyhlášeno drama Ztracený víkend. Novinkou 3. ročníku bylo udělení ceny za Nejlepší film podporující porozumění mezi národy, kterou získal film The House I Live In. Vítězem 4. ročníku se stalo filmové drama Nejlepší léta našeho života. Novinkou byla Zvláštní cena, kterou získal neherec Harold Russell ze zmíněného filmu.
Originální trailer filmu Nejlepší léta našeho života

5. ročník přinesl hned několik novinek. Filmem minulého roku byl vyhlášen film Džentlmenská dohoda. Poprvé se udělily ceny za Nejlepší scénář a Nejlepší hudbu. Také se udělily ceny za Nejlepší kameru, za Nejlepší herecký objev roku a Nejlepšího mladistvého herce. Zvláštní cenu za prosazování významu obrazovky získal Walt Disney za Bambi
Originální trailer filmu Bambi

Také 6. ročník byl něčím originální. Cenu za nejlepší film totiž získaly filmy dva: Johnny Belinda a Poklad na Sierra Madre. Výjimečnou událostí bylo udělení Zlatého glóbu za Nejlepší mladistvý herecký výkon pro herce z Československa Ivana Jandla ve filmu Poznamenaní. Za stejný film pak Jandl získal i Oscara. Ceny si ale osobně převzít nemohl. Je dosud jediným Čechem, který získal obě tato prestižní filmová ocenění. V době komunismu ale byla obě ocenění pro mladého herce pouze přítěží. 
Scéna z filmu Poznamenaní
I 7. ročník přinesI novinky. Poprvé byly vyhlášeny nominace a nejvíce jich získal film All the King's Men (7). Poprvé byla taky udělena cena za Nejlepší zahraniční film, který získal film Zloději kol. V 8. ročníku se pak poprvé ceny rozdělily na ceny za drama a ceny za komedii/muzikál, ale zatím jen v hereckých kategoriích. Nejlepším filmem byl vyhlášen Sunset Blvd..

Originální trailer filmu Sunset Blvd.

50.léta

Při 9. ročníku byl v roce 1952 poprvé oceněn umělec cenou za celoživotní přínos. Získal ji režisér Cecil B. DeMille a cena od té doby nese jeho jméno. Poprvé také byl oceněn Nejlepší film - drama (Místo na výsluní) a Nejlepší film - komedie/muzikál (Američan v Paříži). 

10. ročník přinesl první z osmi nominací pro herečku Katharine Hepburn. Zlatý glóbus ale na rozdíl od Oscara (toho získala čtyřikrát) nikdy nezískala. 11. ročník nabídl v kategorii Nejlepší film znovu jen jednoho vítěze - film Roucho. Poprvé se udělila cena v kategorii Nejlepší dokument - A Queen Is Crowned. Cenu pro nejlepší herečku si odnesla v kategorii drama Audrey Hepburn za Prázdniny v Římě. Šlo o její jediný glóbus, i když byla potom nominována ještě osmkrát. 
Originální trailer filmu Prázdniny v Římě

12. ročník přinesl první Zlatý glóbus Marlonu Brandovi za film V přístavu. Cenu za nejlepší herečku si odnesla Grace Kelly za film Děvče z venkova. Ta získala cenu i rok předtím za nejlepší vedlejší roli ve filmu Mogambo. 13. ročník přinesl poprvé ocenění televizním počinům. A poprvé byl oceněn herec posmrtně - James Dean získal zvláštní cenu za film Na východ od ráje
Originální trailer filmu Na východ od ráje

14. ročník přinesl už třetí Zlatý glóbus herečce Ingrid Bergman, získala ho za film Anastázie. Nejoblíbenějším hercem světa byl rok po své smrti vyhlášen James Dean. 15. ročník patřil filmům Most přes řeku Kwai (drama) a Děvčata (muzikál/komedie), které oba získaly každý po třech cenách. 16. ročník přinesl v roce 1959 rozdělení kategorie Nejlepší film na Nejlepší drama (Útěk v řetězech), Nejlepší muzikál (Gigi) a Nejlepší komedie (Auntie Mame). To trvalo až do roku 1963.
Originální trailer filmu Gigi

17. ročník přinesl cenu Elizabeth Taylor za výkon ve filmu Suddenly, Last Summer. Byl to jediný glóbus, který za svůj život získala. Nominována pak byla ještě třikrát. 18. ročník přinesl cenu herci Jacku Lemmonovi za výkon v komedii Byt. Před rokem získal glóbus za výkon v komedii Někdo to rád horké. Lemmon je, co se týče nominací na Zlatý glóbus, dodnes rekordmanem. Nominován byl celkem dvaadvacetkrát, přitom cenu získal čtyřikrát.
Originální trailer filmu Byt

60. léta

19. ročník opanoval muzikál West Side Story, který získal čtyři ceny. 20. ročník patřil historickému velkofilmu Lawrence z Arábie, který z devíti nominací získal šest cen, což byl do té doby rekord. Herečka Rosalind Russell dokázala získat pátý glóbus za film Gypsy. Jako jediná herečka v historii proměnila každou nominaci v cenu, pětkrát byla nominována a pětkrát Zlatý glóbus získala. 23. ročník přinesl pět Zlatých glóbů historickému velkofilmu Doktor Živago. Herec Omar Sharif za něj získal už svůj třetí glóbus. Cenu pro nejlepší herečku získala Julie Andrews za výkon v muzikálu Za zvuků hudby. Cenu získala i rok předtím, opět za výkon v muzikálu - Mary Poppins
Scéna z filmu Za zvuků hudby

24. ročník opět po delší době připomněl kinematografii tehdejšího Československa. Formanovy Lásky jedné plavovlásky byly nominovány v kategorii Nejlepší zahraniční film a polská herečka Ida Kaminska z filmu Obchod na korze byla nominována v kategorii Nejlepší herečka - drama. Obě nominace byly neproměněné. 25. ročník patřil snímku Absolvent, který získal pět cen. Menzelův film Ostře sledované vlaky nominaci na Nejlepší zahraniční film, na rozdíl od Oscarů, neproměnil. 
Originální trailer filmu Absolvent

27. ročník přinesl, stejně jako rok předtím, cenu herci Peteru O'Toolovi za filmy Lev v zimě a Sbohem, pane profesore. Byl to už jeho čtvrtý a zároveň poslední Zlatý glóbus, zatímco Oscara nezískal nikdy žádného. Poprvé se také televizní kategorie rozdělily na dramatické a komediální/muzikálové. 28. ročník ovládl snímek Love Story s pěti glóby. V televizních kategoriích přibyla kategorie vedlejších hereckých výkonů.
Originální trailer filmu Love Story

70. léta

29. ročník, kdy zvítězil kriminální film Francouzská spojka, přinesl poprvé kategorii Nejlepší televizní film. Herečka Carol Burnett získala už třetí glóbus za svůj komediální pořad The Carol Burnett Show. 30. ročník ovládl gangsterský epos Kmotr s pěti cenami. Novinkou byla kategorie Nejlepší dokument. Svůj jediný Zlatý glóbus si odnesl za roli poručíka Colomba Peter Falk. 31. ročník ovládl horor Vymítač ďábla, který získal čtyři Zlaté glóby. V kategorii nejlepší dokument zvítězil film Visions of Eight o Olympiádě v Mnichově. Jeden ze segmentů natočil Miloš Forman. Třetí Zlatý glóbus za sebou získal komediální seriál All in the Family
Originální trailer filmu Francouzská spojka

Ve 32. ročníku se odehrál souboj mezi filmy Čínská čtvrť a Kmotr II, který vyhrál první ze zmíněných se čtyřmi cenami. Kmotr II odešel s prázdnou. Na Oscarech se to pak obrátilo. Kmotr II získal šest cen, zatímco Čínská čtvrť jen jednu. Jack Nicholson získal prvního z celkem šesti glóbů a sedmnácti nominací. Zlatý glóbus získal Alan Alda za seriál M*A*S*H. Později za něj získal ještě dalších pět cen. 
Originální trailer filmu Čínská čtvrť

33. ročník ovládl Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem, který získal celkem šest cen včetně pěti hlavních: Nejlepší film, režie, scénář, herec a herečka v hlavní roli. Nejvíce nominací (11) měl muzikál Nashville, ale cenu získal jen jednu: za nejlepší píseň. Třetí glóbus získala herečka Ann-Margret za snímek Tommy. Celkem tato herečka získala pět Zlatých glóbů. 34. ročník ovládl snímek Zrodila se hvězda, který proměnil všech pět nominací. Arnold Schwarzenegger získal Zlatý glóbus za Objev roku za roli kulturisty ve filmu Zůstaň hladový
Originální trailer filmu Zrodila se hvězda

Při 35. ročníku se tří nominací dočkal Woody Allen za Annie Hallovou, ale na rozdíl od Oscarů neproměnil ani jednu. V kategoriích nejlepší film zvítězily filmy Nový začátek (drama) a Loučím se, děvče (komedie/muzikál). 36. ročník ovládl snímek Půlnoční expres, který z osmi nominací získal šest cen. Dvakrát po sobě byla Nejlepší herečkou zvolena Jane Fonda (Julie a Návrat domů). Poprvé byla na Zlatý glóbus nominována Meryl Streep. S 31 nominacemi je pak Streep absolutní rekordmankou. 
Originální trailer filmu Půlnoční expres

37. ročník ovládlo drama Kramerová versus Kramer, které z osmi nominací získalo čtyři ceny. Meryl Streep získala za postavu Joanny Kramerové svůj první Zlatý glóbus za Nejlepší vedlejší roli. K dnešnímu dni jich získala osm, což je absolutní rekord. 38. ročník patřil filmu Obyčejní lidé, který z osmi nominací proměnil pět, včetně Nejlepší režie pro Roberta Redforda. Svůj jediný glóbus získal Robert De Niro za roli boxera ve filmu Zuřící býk
Originální trailer filmu Obyčejní lidé

Pokračování v druhé části.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu