Kinopremiéry: Doktor Martin řeší záhadu Silver Lake a v Beskydech a ocitá se ve spárech ďábla

Vydáno: 05.12.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední měsíc v roce v kinech začíná osmičkou premiér, mezi níž ale není žádný jasný hit. Divák tak může zajít na mysteriózní drama, béčkový horor, akční fantasy pro mladší publikum, dva animáky nebo Doktora Martina.
Záhada Silver Lake (Under the Silver Lake) (Film Europe)

Český plakát filmu Záhada Silver Lake / Under the Silver LakeMysteriózní thriller s prvky komedie a dramatu už podle synopse vypadá jako něco, s čím se v kinech nesetkáváme každý týden. Příběh se z ní moc vyčíst nedá a i jméno režiséra a scenáristy Davida Roberta Mitchella napovídá, že nepůjde o úplně tradiční podívanou. Diváka tak mimo onoho zvláštního kouzla může nalákat snad jen Andrew Garfield v titulní roli, jehož doplňují méně známé tváře. Jak už to u podobných filmů bývá, reakce jsou hodně rozdílné a zatímco někteří kritizují pomalé tempo, celkovou nabubřelost a přehnanou symboliku, jiní toto naopak chválí. Naše recenze patří k těm nadšeným, je ale možné, že s ní mnoho diváků souhlasit nebude. Premiéra týdne.

Synopse: Třiatřicetiletý Sam (Andrew Garfield) se po zmizení své sousedky Sarah (Riley Keough) pouští do surreálného pátrání, aby dekódoval tajemství, skandály a konspirace ukrývající se v hlubinách Města andělů. A tomu, co objeví, se nestačí divit.

Zajímavost: Film měl premiéru 15. května na festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Záhada Silver Lake / Under the Silver Lake
Smrtelné stroje (Mortal Engines) (CinemArt)

Český plakát filmu Smrtelné stroje / Mortal EnginesNovozélandsko-americké akční fantasy by se viditelně rádo stalo novou úspěšnou sérií a pravděpodobně se snaží navázat na stále ještě trochu populární young adult žánrovky. Dá se ale spíše očekávat, že z filmu bude propadák, neboť oblíbenost subžánru upadá, celková propagace není taková, jak bychom u podobně ambiciózního počinu očekávali, původní román Philipa Reevea minimálně u nás také není příliš známý a ani synopse nevypadá kdovíjak originálně a zajímavě. Režie se chopil celovečerně debutující Christian Rivers, diváky ale více naláká jméno jednoho ze scenáristů a producentů Petera Jacksona. Obsazení taktéž není nijak extra hvězdné a ke známějším tvářím v něm patří jen Hugo WeavingStephen Lang. Ohlasy zatím neexistují, takže můžeme jen odhadovat, zda půjde alespoň o snesitelnou podívanou, která uspokojí fanoušky žánru. Nevyzpytatelná premiéra.

Synopse: Tisíciletí poté, co byla většina Země zničena, se civilizace přizpůsobila novému životu. Gigantická pojízdná města se toulají světem a kvůli zdrojům pronásledují malá městečka. Obyvatel putujícího Londýna Tom Natsworthy (Robert Sheehan) takto narazí na uprchlici Hester Shaw (Hera Hilmar) a nakonec musí bojovat i o svůj život. Protikladné strany se musí spojit dohromady a vytvořit velmi nepravděpodobné spojenectví, které může změnit budoucnost.

Oficiální český trailer filmu Smrtelné stroje / Mortal Engines
Ve spárech ďábla (The Possession of Hannah Grace) (Falcon)

Český plakát filmu Ve spárech ďábla / The Possession of Hannah GraceFilmový rok 2018 byl mimo jiné i rokem hororů, což dokazuje jejich velká koncentrace v kinech. Letošní poslední vlaštovkou je další nízkorozpočtová žánrovka, jejíž tuctovost podtrhuje zaměnitelný a neinvenční tuzemský název. Dostupné ohlasy a komentáře se shodují na tom, že jde o další tuctový počin, který je určen jen a pouze hardcore fanouškům žánru hrůzy. Nikoho asi nepřekvapí, že jde o hollywoodský režijní debut, v tomto případě nadějného nizozemského tvůrce Diederika van Rooijena, a ani to, že v hlavních rolích se neobjeví nikdo známý. Už ze synopse je totiž jasné, že snímek variuje mnohem slavnější vzory a veze se jen na vlně popularity celého žánru. Premiéra pro oddané milovníky strachu.

Synopse: Otřesný obřad vymítání ďábla se zcela vymkne kontrole a vyžádá si život mladé ženy. Když její tělo o několik měsíců později přivezou na pitevnu, má službu Megan Reed (Shay Mitchell), která je uvězněna sama v podzemních chodbách. Nedlouho poté začne mít strašlivé vidiny a zmocní se jí podezření, že tělo je posedlé nemilosrdnou démonickou silou.

Český trailer filmu Ve spárech ďábla / The Possession of Hannah Grace
Útěk (Fuga) (Pilot Film)

Český plakát filmu Útěk / FugaPolsko-česko-švédské psychologické drama je poměrně výjimečnou záležitostí, protože z velké části se na něm podílely jen a pouze ženy, což se v tuzemských kinech moc nevidí. Režisérkou je Agnieszka Smoczynska a scénář a hlavní roli obstarala Gabriela Muskala, pro níž jde zároveň o scenáristický debut. Synopse sama o sobě působí sice neoriginálně, ale zajímavě, protože příběhy o ztrátě paměti publikum přitahují, dostupné ohlasy jsou dost rozdílné, vesměs ale spokojené, což je dobrá zpráva. Tuzemský divák jistě ocení i to, že hudbu k filmu složil Filip Míšek, který tedy nepatří k nejznámějším tvůrcům, má za sebou ale už relativně bohaté zkušenosti. Premiéra pro náročnějšího diváka.

Synopse: Alicja (Gabriela Muskala) si nepamatuje vlastní minulost, ale dokázala si vybudovat život s novou identitou. Když ji její původní rodina najde, svůj starý život nechce zpět až do doby, než se jí začnou vynořovat střípky vzpomínek. Její nová a stará identita postupně splynou do jedné a na povrch se tak dostává znepokojivé zjištění o ní samotné.

Originální trailer filmu Útěk / Fuga
Gordon a Paddy (Gordon & Paddy) (Pilot Film)

Český plakát filmu Gordon a Paddy / Gordon & PaddyVelmi zřídka se tuzemskému divákovi stává, že může do kina zajít na švédský animovaný film. Tuto příležitost dostává v letošním adventním období, zda se ale vyplatí investovat peníze a čas do návštěvy kinosálu, je otázkou. Stopáž je totiž velmi krátká a lehce přesahuje hodinu, jméno režírující Lindy Hambäck, rodačky z Jižní Koreji, nikomu nic moc neřekne a ani ohlasy nejsou nijak nadšené. Vzhledem k povinnému dabingu se navíc nedočkáme ani původního hlasového obsazení, v němž je největší hvězdou Stellan Skarsgård. Premiéra, která bez dětí nemá absolutně význam.

Synopse: Stárnoucí ropušák Gordon je policista, který je v lese přivolán ke krádeži ořechů veverčáka Valdemara. Ze zločinu je obviněna malá myška Paddy, jejíž podezření ale Gordon brzy vyvrátí. Navíc v ní spatří skrytý potenciál a rád by ji učinil svou nástupkyní na místo policejního velitele. Její první zkouška je ale hodně těžká, neboť rodině veverek se ztratil syn a pohřešován je i malý zajíček. Největší podezřelou je obávaná liška, z níž má Paddy opravdový strach. Dokáže ho překonat? A je liška opravdu původcem všeho zla?

Zajímavost: Film je adaptací knih Ulfa Nilssona.

Oficiální český trailer filmu Gordon a Paddy / Gordon & Paddy
Black Sabbath: The End of the End (Black Sabbath: The End of the End) (Beverly Český plakát filmu Black Sabbath: The End of the End / Black Sabbath: The End of the EndMatous Distribution)

Po třech měsících se do kin na omezenou dobu, primárně však na jediný den, neděli 9. prosince, vrací pod jinou distribuční společností záznam rozlučkových koncertů legendární kapely Black Sabbath. Ty proběhly v Birminghamu a mimo nich umožní exkluzivní vhled do zákulisí. O režii se postaral zkušený Dick Carruthers, který ve svých počinech umí vyzdvihnout to podstatné, takže všichni „metalisté“ by snad měli být spokojeni. Zmínit se pochopitelně musí i to, že kapela odehrála koncerty v původním složení, což znamená, že u mikrofonu stál oblíbený Ozzy Osbourne. Příznivci tvrdší muziky nechť si záznam znovu najdou ve svých oblíbených klubových kinech.

Synopse: V únoru 2017 se heavymetalová kapela Black Sabbath rozloučila s fanoušky dvěma monstrózními koncerty ve svém domovském Birminghamu. Koncertní snímek, který v jejich průběhu vznikl, je nabitý emocemi a nabízí také exkluzivní pohled do zákulisí a rozhovory, v nichž členové kapely vzpomínají na společně strávené chvíle a působení. Během turné, které skupina odehrála v původním složení včetně legendárního Ozzyho Osbournea, zazněly ty největší a nejslavnější hity, mezi kterými nechybí Paranoid, Iron Man nebo War Pigs.

Český trailer filmu Black Sabbath: The End of the End / Black Sabbath: The End of the End
Doktor Martin: Záhada v Beskydech (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Doktor Martin: Záhada v BeskydechV našich luzích a hájích stále ještě nebývá zvykem, aby se úspěšný seriál dočkal celovečerního filmu. Jednou z mála výjimek je česká verze britského seriálu Doktor Martin, jež se dlouhometrážní podoby dočkala. Nikoho tak asi nepřekvapí, že režie se ujal Petr Zahrádka, který stojí i za seriálem, stejné zůstává i obsazení, takže v hlavní roli se představí Miroslav Donutil, jehož doplňují mimo jiné Jitka Čvančarová, Robert Mikluš, Jiří Bartoška nebo Marek Taclík. Rozdílem je to, že do příběhu se dostala i kriminální zápletka, jak ale vše dopadlo, se zatím těžko odhaduje, neboť ohlasy neexistují. Nedá se ale očekávat, že kvalita by byla o moc jiná než v původní televizní sérii. Zda je to dobře, nebo špatně, už musí divák vyhodnotit sám.

Synopse: Svérázný doktor Martin (Miroslav Donutil) se musí na jeden den postarat o malé dítě. A jako by toho nebylo málo, je v beskydském lese nalezena podivuhodně malá kostra. Tento nález vnese do městečka v horách rozruch, ačkoli o dávném tajemství místních hvozdů ví už dnes málokdo. Ještě větší pozdvižení ale vyvolá fakt, že do pátrání se vrhnul strážmistr Topinka (Robert Mikluš), jemuž pomáhá právě doktor Martin.

Originální trailer filmu Doktor Martin: Záhada v Beskydech
Mimi & Líza: Záhada vánočního světla (CinemArt)

Plakát filmu  / Mimi & Líza: Záhada vánočního světlaV adventním čase se do kin dostává i slovensko-český animovaný rodinný povídkový film, který se Vánoc přímo dotýká. Stojí za ním především režijní a scenáristická dvojice Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová, která sehnala velmi dobré a poměrně hvězdné hlasové obsazení. Ohlasů není mnoho, ale potvrzují to, že jde o typicky naivní a nekonfliktní vánoční příběh, který má své kouzlo, nic zásadního ale nenabídne. Důležitou informací je i to, že jde o středometrážní snímek, takže by se dospělí neměli tolik nudit. Další premiéra, která bez dětí nemá význam.

Synopse: Mimi a Líza jsou nevšední kamarádky. Zatímco jedna má oči zavřené, druhá je má otevřené dokořán. Obě se však umí dívat a společně vidět. Protože svět se dá vidět rukama i ušima, jen to zkusit.

Oficiální trailer filmu Mimi & Líza: Záhada vánočního světla


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY