TV tipy: Ztracenec Deadpool se ocitá v hlavě mocného vládce Oz

Vydáno: 30.11.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Poslední měsíc v roce nezačíná v televizích nikterak výrazně, ačkoli nabízí dvě poměrně zásadní premiéry. Tou první je oscarová animovaná pixarovka V hlavě, tou druhou pak nekorektní a úspěšná komiksovka Deadpool.
Ztracenci (pátek 30. 11., ČT art, 21.45 - 23.10 / neděle 2. 12., 22.50 - 00.10)

Plakát filmu  / ZtracenciAbsolutně neznámé československé historické drama z druhé poloviny padesátých let zpracovává povídku Aloise Jiráska a na svou dobu to dělá hodně dobře. Režisér a spoluscenárista Miloš Makovec v něm naštěstí vynechal veškeré budovatelské náznaky a komunistickou propagandu, ale soustředil se jen a pouze na zajímavý a atraktivní příběh. Pomohl si parádní dobovou atmosférou, nádhernou černobílou kamerou Vladimíra Novotného a až barokní hudbou Jana Rychlíka, která všemu dodává zvláštní a svébytné kouzlo. Výborné je též obsazení, v němž hrají prim Gustav Valach, Stanislav Fišer, Radovan Lukavský nebo Alena Vránová. Mnohé ovšem překvapí, že ač jde o historickou látku, snímek je překvapivě komorní a vystačí si pouze s dialogy, protiválečným poselstvím a minimem komparsistů. Vzhledem k hodně krátké stopáži nikdy nezačne nudit, a jelikož není nijak zatížen dobovou propagandou a historii moc nepřekrucuje, jde o neprávem opomíjenou žánrovku, která připomíná o deset let mladší počiny a zaslouží pozornost. Raritní záležitost.

Zajímavost: Film měl soutěžní premiéru na festivalu v Cannes 1957, žádnou cenu ale nezískal.

Ukázka z filmu Ztracenci
Lišáci, Myšáci a Šibeničák (sobota 1. 12., Nova, 09.45 - 11.20 / neděle 2. 12., Nova Cinema, 09.55 - 11.20)

Plakát filmu  / Lišáci, Myšáci a ŠibeničákČeskoslovenský rodinný snímek z počátku sedmdesátých let zůstává ve stínu nejlepších děl režisérky Věry Plívové-Šimkové a pravda je, že asi oprávněně. Oproti nim je totiž mnohem nostalgičtější, temnější a melancholičtější, protože neukazuje jen veselou stránku dětství, ale hlavní hrdiny konfrontuje s vážnějšími problémy a ani příběh není nijak celistvý a mění se spíše ve sled jednotlivých epizod. Své pak dělá i zasazení děje do horského prostředí, které působí záměrně chladně a trošku odcizeně, vše navíc dokresluje hudební doprovod Zdeňka Lišky. Z dnes nepříliš známého obsazení upoutá jen tehdy začínající a nedospělý Jan Kraus, který tu ztvárnil jednu ze svých mála ne zcela záporných rolí. Pozitivem budiž i krátká stopáž, díky níž divák odpustí několik nedostatků a slabších míst. Příjemné sobotní probouzení pro celou rodinu.

Zajímavost: Postavu Myšáka měl původně hrát vesnický chlapec, jenže žádný se nenašel, protože buď neuměli jezdit na koni, nebo správně mluvit, proto roli dostal Kraus z centra Prahy.

Ukázka z filmu Lišáci, Myšáci a Šibeničák
Malí uličníci (The Little Rascals) (sobota 1. 12., Nova Cinema, 16.10 - 17.40 / neděle 2. 12., 08.30 - 09.55 / úterý 4. 12., 06.15 - 07.40)

Plakát filmu Malí uličníci / The Little RascalsU nás jen minimálně známá a pouze průměrně hodnocená rodinná komedie je v zámoří mnohem slavnější a také lépe hodnocena. Režisérka a spoluscenáristka Penelope Spheeris toho v ní moc neřešila a zaměřila se opravdu pouze jen na dětské publikum a konkrétně ještě na to, které tvoří podobní raubíři jako hlavní hrdinové. Jen ti totiž plně pochopí a docení jejich částečnou rádoby drsnost, předčasnou vyspělost a myšlenkové pochody. Nechybí tu ani poměrně břitké dialogy a zábavné hlášky, pro něž ale opět platí, že mnoho diváků je neocení a nepřijdou jim vtipné. Naštěstí autorka vyměřila tak krátkou stopáž a nasadila tak svižné tempo, že nad vším se přemýšlí až zpětně, což je jedině dobře. Z obsazení pak mimo výborných, ale dnes málo známých dětských herců zaujmou hlavně ti dospělí, mezi nimiž nechybí Whoopi GoldbergDaryl Hannah nebo Mel Brooks, menší roli si tu zahrál i současný prezident USA Donald Trump. Nenáročná žánrovka na sobotní podvečer.

Zajímavost: Jak autorka později přiznala, největší výzvou pro ni bylo pracovat s malými dětmi, protože ty měly často problémy s tím odříkat správně své monology.

Originální trailer filmu Malí uličníci / The Little Rascals
V hlavě (Inside Out) (sobota 1. 12., Nova, 20.20 - 22.05 / neděle 2. 12., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / středa 5. 12., 14.25 - 16.05)

Plakát filmu V hlavě / Inside OutPřed třemi lety se animovaná pixarovka stala jedním z nejlepších filmů roku a většinu diváků příjemně překvapila, protože dokázala, že uznávané studio, které procházelo určitou krizí originality, ještě neřeklo poslední slovo. Režírující dvojice Peter Docter a Ronaldo Del Carmen v ní totiž natočila tematicky hodně netradiční podívanou, kterou těm nejmenším zprostředkovala, jak fungují emoce v lidském těle, jak se rozlišují a k čemu jsou vlastně dobré. Při tom navíc nenudila ani dospělé, kteří ocení celkovou citlivost, chytrost a inteligenci, s jakou je vše podáváno, důraz na imaginaci a nevyřčené věci, což se v hollywoodských filmech často nevidí a taky sympatické hlavní hrdiny. Samozřejmostí jsou pochopitelně naprosto precizní a do nejmenšího detailu propracovaná animace, svižné tempo, spousta vizuálních i slovních gagů, které mají nápad a vesměs skvělé pointy a výborná hudba Michaela Giacchina. Asi nikoho pak nepřekvapí, že snímek získal ve své kategorii Oscara, nominován byl i za původní scénář. Jeden ze dvou tipů týdne, o jehož dokonalosti referuje i naše recenze.

Zajímavost: Na festivalu v Cannes se snímku osm minut tleskalo ve stoje.

Český trailer filmu V hlavě / Inside Out
Deadpool (Deadpool) (sobota 1. 12., Prima Cool, 22.00 - 00.25 / neděle 2. 12., Prima Max, 00.55 - 03.15)

Český plakát filmu Deadpool / DeadpoolPřed dvěma lety překvapivě způsobila akční komedie podle úspěšného komiksu zemětřesení v pokladnách kin, ačkoli je nekorektní, vulgární, brutální a dost krvavá. Režijně celovečerně debutující Tim Miller v ní totiž zcela přesně zparodoval onu komiksovou uniformitu a stereotypy, z nichž si dělá legraci a hlavního hrdinu nechává promlouvat přímo k divákům, čímž snímek tvoří ještě atraktivnějším a posouvá ho do trochu jiné dimenze, ten si navíc dělá legraci sám ze sebe a hláškuje při každé příležitosti, což sice místy působí křečovitě, ale většinou to funguje. Radost udělá i akce, která je v rámci možností hodně brutální a zejména ta, která je na začátku, je naprosto fantastická a už ji nic nepřekoná, zmínit je třeba i geniální úvodní titulky, které jsou nejlepším vtipem celého snímku. Titulní roli si vysloveně užívá Ryan Reynolds, který zastiňuje všechny ostatní, mezi nimiž jsou třeba Ed Skrein nebo Morena Baccarin. Vzhledem k celkovému ladění pak ani tolik nevadí, že příběh je strašlivě epizodický a paradoxně konvenční. Druhý tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Reynolds si po natáčení nechal Deadpoolův kostým.

Oficiální trailer filmu Deadpool / Deadpool
Mocný vládce Oz (Oz the Great and Powerful) (neděle 2. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / pondělí 3. 12., 13.40 - 16.10 / úterý 4. 12., 11.55 - 14.25)

Český plakát filmu Mocný vládce Oz / Oz the Great and PowerfulPět let staré dobrodružné fantasy je v zahraničí hodnoceno o něco lépe než u nás, což může být dáno i celkovou oblíbeností "čarodějnické" látky. Režírující Sam Raimi v něm v některých scénách prokázal svou hororovou průpravu, protože mají výbornou atmosféru a příšerky, které se v zemi Oz objevují, jsou příjemně "béčkově" hororové, po většinu času je ale semlet požadavky produkujícího studia Disney. To tedy znamená, že technicky a řemeslně je vše precizní, jenže až na fantastickou úvodní černobílou sekvenci a několik nápaditých kamerových průletů také zoufale sterilní a neoriginální. Dialogy jsou mnohdy banální a o tomtéž a po počátečním nadšení omrzí i sytě barevné ladění, výsledku pak příliš nepomáhá ani přetažená stopáž. Nad vodou tak drží film velmi dobré obsazení, jemuž dominuje roztržitý James Franco, jehož doplňují především Mila KunisRachel WeiszMichelle Williams. Nenáročná rodinná zábava, která promarnila svůj potenciál, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Nanášení makeupu pro Kunis trvalo čtyři hodiny, jeho odstraňování pak hodinu.

Český trailer filmu Mocný vládce Oz / Oz the Great and Powerful
Smrť šitá na mieru (pondělí 3. 12., ČT art, 23.20 - 00.45)

Plakát filmu  / Smrť šitá na mieruNormalizační československé drama je v programech opomíjeno, což je velká škoda, i když není úplně dokonalé. Režírující Martin Hollý v něm kladě důraz na skoro autentickou atmosféru třicátých let a hospodářské krize, pomalé tempo, v němž vypráví zajímavý příběh a psychologii postav, z nichž zejména ta ústřední velmi často osciluje mezi oběma póly diváckých sympatií. Vše dotváří tradičně vydařená hudba Zdeňka Lišky a parádní kamera, která si dává záležet i na zobrazování nejrůznějších kostýmů, které v ději hraji podstatnou roli. V titulních rolích excelují Vlado Müller a nepříliš známý Milan Kiš, které nejvýrazněji doplňuje Květa Fialová. Snímku tak mimo dobově poplatné přílišné kritiky buržoazního života nejvíc škodí fakt, že pointa příběhu je prozrazena už v úvodu, což značně snižuje celkové napětí. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Bély Illése.

Televizní spot filmu Smrť šitá na mieru
Kuře s ušima (Zweiohrkűken) (úterý 4. 12., Prima Max, 17.20 - 20.00 / středa 5. 12., 12.50 - 15.35)

Plakát filmu Kuře s ušima / ZweiohrkükenU nás jen velice málo známá německá romantická komedie absolutně ničím nepřekvapí a potěší především milovníky žánru. Režisér, spoluscenárista a představitel hlavní role Til Schweiger si v ní na nic nehraje a před diváka předkládá předvídatelný a neoriginální příběh, který je místy hodně naivní a jeho happyend je tzv. na sílu, to ale v tomto případě naštěstí tolik nevadí. Je totiž natolik schopným tvůrcem, že mu po celou dobu funguje melancholická a sentimentální atmosféra a humor je poměrně chytrý a velice příjemný. Opřít se může i o probíhající chemii mezi postavami, které mimo něj ztvárňují velmi dobří, leč za hranicemi své domoviny ne tak známí herci. Nenáročná žánrovka, která mohla být o něco kratší.

Zajímavost: Zároveň s premiérou byla k filmu vydána kniha se scénářem a informacemi a fotografiemi z natáčení.

Originální trailer filmu Kuře s ušima / Zweiohrküken
Král Šumavy (čtvrtek 6. 12., Prima Max, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / Král ŠumavyČeskoslovenské kriminální drama z konce padesátých let je velice schizofrenní a záleží na úhlu pohledu, z něhož je hodnoceno. Z filmařského hlediska jde o naprostou lahůdku, protože režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa se v něm soustředil na hutnou až depresivní atmosféru, výrazně se inspiroval filmem noir a upoutá i nápaditou a nádhernou kamerou, která si dává záležet i na takových detailech, jakými jsou odrazy ve vodě. Uchvátí též výbornou hudbou a zdařilou akcí, která má spád a je potřebně syrová, kouzlo všemu dodávají i výtečně vybrané tajemné lokace. V neméně výtečném obsazení se objeví Radovan Lukavský, Jiří Vala, Jiřina Švorcová, Jaroslav Marvan nebo Stanislav Remunda. Zásadním problémem pak zůstává silné ideologické zabarvení a až zrůdný příběh, který obhajuje komunistické pohraničníky. Tuzemská klasika, na níž neexistuje jednotný pohled.

Zajímavost: Ve své době film v kinech viděly neuvěřitelné čtyři miliony diváků.

Ukázka z filmu Král Šumavy
Jízda švárů (Ride Along) (čtvrtek 6. 12., Nova, 22.10 - 00.15)

Plakát filmu Jízda švárů / Ride AlongPět let stará akční krimikomedie patří u nás k těm méně výrazným, v zámoří je však hodnocena solidně, především si tam ale vedla výborně v pokladnách kin. Je to samozřejmě dáno tím, že podobné černošské komedie se tam těší velké popularitě. Režírující Tim Story proto jednoznačně spoléhal na jistotu a divákům předložil otřepaný, klišovitý, ale stále fungující příběh o dvou nesourodých policistech, do něhož přidal slušnou, i když nijak výjimečnou akci, jednoduchý a prvoplánový humor a celé to natočil ve svižném tempu, v němž není prostor na přemýšlení. Hlavní role ztvárnili Ice CubeKevin Hart, který ale vzhledem ke své afektovanosti, ukřičenosti a teatrálnosti ne všem sedne, od čehož se pak odvíjí i celkové dojmy. Rozumná je rozhodně krátká stopáž, která nabídne jen to nejpodstatnější. Snesitelná oddechovka na čtvrteční večer.

Zajímavost: Ačkoliv se o Benovi, jehož hraje Hart, hovoří jako o trpaslíkovi, je jeho herecký představitel jen o deset centimetrů menší než Ice Cube.

Oficiální trailer filmu Jízda švárů / Ride Along


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY