Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 9. 11. 2018 - 15. 11. 2018

TV tipy: Brewsterovy miliony zrodily hrdinu

Vydáno: 09.11.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Polovina listopadu je v televizích spíše ve znamení solidních, leč mnohdy nevýrazných žánrovek, nicméně nechybí několik diváckých lákadel. Tím největším je premiéra válečného dramatu Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Brewsterovy milióny (Brewster’s Millions) (pátek 9. 11., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / sobota 10. 11., 12.20 - 14.15 / pondělí 12. 11., 06.35 - 08.30)

Plakát filmu Brewsterovy milióny / Brewster's MillionsKomedie z poloviny osmdesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším, a i když je docela nenápadná, je to poměrně škoda. Režírující Walter Hill v ní totiž dokázal, že nejen poctivé chlapské filmy jsou jeho parketa, ale nebojí se ani odlehčenějších počinů. Spolehl se v ní na těžce pohodovou atmosféru, svižné tempo a krátkou stopáž, v níž není moc prostoru na zbytečnosti a hluchá místa. Ústřední příběh je sice předvídatelný a ničím nepřekvapí, to ale tolik nevadí, protože humor je velmi chytrý a zároveň nenáročný, až na výjimky se vyhýbá prvoplánovým pointám a nechybí v něm několik univerzálních hlášek. V hlavních rolích se skvěle doplňují Richard PryorJohn Candy, které ještě doplňují třeba Jerry Orbach, Pat Hingle nebo Stephen Collins. Oddechovka na páteční podvečer.

Zajímavost: Je to skoro neuvěřitelné, ale jde o jediný film, v němž se sešli dva legendární komici Pryor a Candy.

Oficiální trailer filmu Brewsterovy milióny / Brewster’s Millions
Ďáblova past (pátek 9. 11., ČT art, 21.55 - 23.20)

Plakát filmu  / Ďáblova pastČeskoslovenské drama z počátku šedesátých let se moc nepřipomíná a ve filmografii legendárního Františka Vláčila zůstává ve stínu slavnějších děl, což je velká škoda. Geniální tuzemský tvůrce v něm znovu předložil baladický příběh s historickým pozadím, v němž kladl důraz na relativně dusnou a hutnou atmosféru, propracované dialogy, které během pár vět dokáží vyjádřit mnoho emocí a nádhernou vizuální stránku. I když tu dost upozadil své tradiční metafory a symboly, kterých je tu naprosté minimum, kouzlo snímek neztratil, protože autorova práce s náboženským a historickým tématem je natolik unikátní, že baví za každých okolností. K tomu samozřejmě přispívá i pomalé tempo a famózní hudba Zdeňka Lišky. Hodně netradiční je i obsazení, v němž se objeví Vítězslav VejražkaMiroslav MacháčekČestmír ŘandaVít Olmer nebo Karla Chadimová. Škoda jen pomalejšího začátku. Pozapomenutý československý klenot.

Zajímavost: Film je adaptací románu Mlýn na ponorné řece Alfréda Technika.

Ukázka z filmu Ďáblova past
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Hacksaw Ridge) (sobota 10. 11., Prima, 22.40 - 01.35 / neděle 11. 11., Prima Max, 23.15 - 02.05)

Český plakát filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny / Hacksaw RidgeDva roky staré australsko-americké válečné drama je ve své podstatě šablonovité a předvídatelné, jeho kouzlo je ale někde jinde. Když se totiž divák překlene přes trochu zdlouhavý a očekávaný záčatek a děj se přesune na frontu, začíná výborná a především brutální akce. Na Oscara nominovaný režisér Mel Gibson se jí nikdy nebál a tady to jen potvrzuje, vše navíc v jeho podání vypadá autenticky, přehledně a díky svěžímu tempu nikdy nedojde ke stereotypu nebo nudě. V hlavní roli exceluje na Oscara nominovaný Andrew Garfield, vedle něhož nejvíc překvapí seriózní Vince Vaughn, dále se pak objeví ještě Hugo WeavingRichard Roxburgh nebo Sam Worthington. Zamrzí jen některé viditelně digitální triky, přehnané množství patosu a několik vysloveně kýčovitých a nechtěně směšných scén. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Celých čtrnáct let trvalo, než se film konečně zrealizoval.

Český trailer filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny / Hacksaw Ridge
Mužská záležitost (Une affaire d’hommes) (neděle 11. 11., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Mužská záležitost / Une affaire d'hommesNejen u nás absolutně neznámý francouzský thriller z počátku osmdesátých let potěší všechny, kteří milují poctivé staromilské evropské kriminálky. Tehdy celovečerně debutující Nicolas Ribowski v něm totiž vůbec nikam nespěchá, nastoluje dusnou atmosféru, kterou postupem času ještě zhušťuje, především si ale dává záležet na dokonale propracovaném a promyšleném příběhu a výtečně pracuje s psychologií postav. Nesmí chybět ani výborně stupňované napětí, které nepoleví až do závěrečného rozuzlení, zvláštní kouzlo snímku dodává i umístění děje do světa cyklistů. Hlavní role famózně ztvárnili Jean-Louis TrintignantClaude Brasseur. Hodně raritní záležitost s minimem vad.

Zajímavost: Snímek můžete znát i pod alternativním českým názvem Záležitost mužů.

Ukázka hudby z filmu Mužská záležitost / Une affaire d’hommes
Dívka s pistolí (La ragazza con la pistola) (neděle 11. 11., ČT2, 21.40 - 23.20 / úterý Plakát filmu Dívka s pistolí / La ragazza con la pistola13. 12., 00.45 - 02.25)

Taktéž jen minimálně známá italská komedie z konce šedesátých let pobaví i ty, kteří jinak temperamentní a notně bláznivý italský humor nevyhledávají. Režírující Mario Monicelli se v ní sice nevyhnul typicky jižanským manýrům a všechno je někdy až moc afektované, většinu času ale spoléhá na hodně suchý humor, který připomíná britskou školu. Pomáhá si i typickou atmosférou šedesátých let, velkou spoustou barev a pohodovým "šedesátkovým" soundtrackem. Potěší i tehdy docela inovativní prolínání reálného života s představami hlavní hrdinky. Tu fantasticky ztvárnila Monica Vitti, která na sebe strhává veškerou pozornost, společnost jí nicméně dělají Stanley Baker, Corin Redgrave nebo Anthony Booth. Možná ne úplně snímek, u něhož se bude divák smát po celou dobu, ale hodně zajímavá a trochu netradiční žánrovka, která se dočkala i oscarové nominace za cizojazyčný film.

Zajímavost: Za svůj výkon získala Vitti cenu na festivalu v San Sebastianu.

Originální trailer filmu Dívka s pistolí / La ragazza con la pistola
Na dostřel (Striking Distance) (pondělí 12. 11., Prima Max, 21.55 - 00.10 / středa 14. 11., 00.55 - 06.10)

Plakát filmu Na dostřel / Striking DistanceAkční krimi z počátku devadesátých let patří k těm často vysílaným, leč méně výrazným a trochu hůře hodnoceným žánrovkám. Dáno je to hlavně tím, že režírující Rowdy Herrington vůbec nezvládá temnější část snímku a thrillerové pasáže postrádají napětí, tempo i atmosféru a rozpadají se mu pod rukama. Příliš mu nepomáhá ani titulní příběh, který má sice zajímavou zápletku, je ale nedotažený a v závěru působí trochu přitažený za vlasy. Výtečné jsou ale akční scény, které mají spád, náboj, potřebný adrenalin a jsou velmi dobře sestříhané a hlavně celou dobu baví. Mimo nich tak na lehkém nadprůměru udržují snímek herecké výkony, které obstarávají titulní Bruce Willis, dále pak Sarah Jessica ParkerDennis Farina nebo Tom Sizemore. Neškodná jednohubka, která vyžaduje trochu divácké tolerance.

Zajímavost: Do hlavní role byli zvažováni též Ed Harris a Robert De Niro.

Originální trailer filmu Na dostřel / Striking Distance
Tess (Tess) (pondělí 12. 11., ČT2, 22.00 - 00.45)

Plakát filmu Tess / TessU nás nepříliš známé francouzsko-britské romantické drama z konce sedmdesátých let je adaptací viktoriánského románu Thomase Hardyho, takže znalejší diváci už ví, co očekávat. Režie a částečně i scénáře se chopil na Oscara nominovaný Roman Polanski, který si na převodu na plátno dal extrémně záležet, soustředil se na trošku mysteriózní atmosféru, přičemž se spoléhal na Oscary oceněné kameru, výpravu a kostýmy, které všemu dodávají potřebný dobový a skoro až autentický dojem. Potěší i krásná vizuální stránka, za níž mohou především nádherné lokace. Hlavní roli ztvárnila tehdy osmnáctiletá a začínající Nastassja Kinski, jíž doplnili kupříkladu Peter FirthTom Chadbon nebo Leigh Lawson. Největším problémem jsou ovšem extrémně pomalé tempo a s ním související smrtící, skoro tříhodinová délka, v níž je spousta dlouhých záběrů, která děj nikam neposouvá a jen zkouší diváckou trpělivost. Málo vysílaný počin legendárního tvůrce.  

Zajímavost: Film byl celý natočen ve Francii, neboť Polanski nemůže vstoupit na půdu Velké Británie, která by ho okamžitě vydala do USA.

Originální trailer filmu Tess / Tess
Vertical Limit (Vertical Limit) (úterý 13. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.15 / středa 14. 11., 15.55 - 18.20 / čtvrtek 15. 11., 12.10 - 14.35)

Plakát filmu Vertical Limit / Vertical LimitMiléniový dobrodružný thriller je dnes pozapomenutý a taktéž jen lehce nadprůměrně hodnocený. Může to být dáno tím, že měl možná větší ambice, než dokázal naplnit. Režírující Martin Campbell v něm nabízí solidní adrenalinovou akci, krásné vysokohorské záběry, perfektní kameru a svižné tempo. Jeho snahu ale sráží až příliš naivní, předvídatelný a místy hloupý příběh, který nedává moc smysl a někdy působí nechtěně směšně. Moc toho nezachraňuje ani obsazení, v němž se sice objeví třeba Izabella Scorupco nebo Bill Paxton, titulní roli ale ztvárnil zoufale nevýrazný Chris O'Donnell. Dost patetický tip, od něhož se svého času čekalo o dost víc.

Zajímavost: Vertical Limit je označení pro nadmořskou výšku nad 7300 metrů, kde kvůli řídkému pobytu hrozí lidem při delším pobytu smrt.

Originální trailer filmu Vertical Limit / Vertical Limit
Herečka tisíciletí (Sennen joyu) (úterý 13. 11., ČT art, 21.15 - 22.40)

Plakát filmu Herečka tisíciletí / Sennen joyûV tuzemsku velmi málo známý japonský snímek je sice animovaný, rozhodně ale není určen dětskému divákovi. Režisér a spoluscenárista Satoshi Kon v něm totiž na pozadí vzpomínek staré herečky nabízí průřez japonskou kinematografií a diváka fascinuje způsobem vyprávění, v němž se střídá hned několik nálad, především ale celkový vizuál, který je přizpůsoben té které historické etapě. Vše je tedy opravdu nádherné na pohled a každý detail je dokonale propracovaný. Za zmínku stojí i podobně nádherná hudba, která dokonce posouvá děj, což se tak často nevidí. Jelikož nechybí ani silné emoce a stopáž je přiměřeně krátká, je celý zážitek hodně intenzivní a hledat v něm chyby je skoro nemožné. Tip pro přemýšlivějšího diváka, který rád hledá něco nového.

Zajímavost: Ve filmu nebyly použity žádné CGI efekty.

Originální trailer filmu Herečka tisíciletí / Sennen joyu
Dvojitý zásah (Double Impact) (čtvrtek 15. 11., Prima Cool, 22.20 - 00.40)

Plakát filmu Dvojitý zásah / Double ImpactAkční drama z počátku devadesátých let se v tuzemsku těší docela solidnímu hodnocení, což je ale jednoznačně dáno nostalgií a vzpomínkami na doby pirátských videokazet. Režisér a spoluscenárista Sheldon Lettich v něm toho moc neřešil a plně se spolehl na jednoduchý příběh, v němž hraje prim prakticky nepřetržitá akce. O tu se stará především Jean-Claude Van Damme, který byl v té době na vrcholu fyzických sil i své slávy a v tomto případě se podílel i na scénáři. Vzhledem ke svižnému tempu, velkému množství akčních scén a přiměřené stopáži naštěstí není čas na to přemýšlet o ději, v němž je plno nesmyslů a logických chyb. Škoda jen, že se tvůrci místy pokoušejí o psychologii postav, což opravdu nefunguje a působí to hodně směšně. Akční výplach na čtvrteční večer.

Zajímavost: Van Damme se postaral i o kompletní choreografii soubojů.

Oficiální trailer filmu Dvojitý zásah / Double Impact

 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Andre Braugher (13.12.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu