TV tipy: Kurt Cobain hledá hranice lásky a vstupuje do klubu poslední naděje

Vydáno: 19.10.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani na konci října to v televizích není žádná sláva a stále hrají prim osvědčené reprízy. Diváky by nicméně mohly zaujmout dokument o Kurtu Cobainovi, oscarové drama Klub poslední naděje a první adaptace Nebezpečných známostí.
Malí válečníci (Small Soldiers) (sobota 20. 10., Nova Cinema, 15.55 - 17.50 / neděle 21. 10., 06.50 - 08.45 / úterý 23. 10., 05.35 - 07.30)

Plakát filmu Malí válečníci / Small SoldiersAkční dobrodružné sci-fi z konce devadesátých let je dnes trochu zapomenuté, což je škoda, i když nejde o žádný zázrak. Režírující Joe Dante si v něm na nic nehraje a servíruje přímočarou rodinnou zábavu, která ale potěší spíše menší diváky. Hlavně pro ně jsou určeny jednoduchý a předvídatelný příběh, svižné tempo a skoro neustálá akce, která má spád a náboj. Ti odrostlejší pak určitě ocení několik odkazů na mnohem slavnější válečné filmy, sofistikovaný černý humor a výborný soundtrack Jerryho Goldsmithe, který nápaditě variuje slavná témata z některých citovaných válečných snímků. V hlavních rolích se až na výjimku tehdy začínající Kirsten Dunst neobjeví nikdo známý, takže se částečně dostaví i pocit autenticity. Škoda jen, že to celé je hodně naivní, a že se tvůrci neodvážili trošku přitlačit a pokusit se o víc originality. Nenáročná zábava na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Jde o vůbec první hraný film studia DreamWorks, který obdržel rating PG-13.

Originální trailer filmu Malí válečníci / Small Soldiers
Král Králů (sobota 20. 10., Prima, 16.45 - 18.55 / neděle 21. 10., Prima Max, 11.50 - 13.50)

Plakát filmu  / Král KrálůČeskoslovenská komedie z počátku šedesátých let nejvíc doplácí na svou nedotaženost, na druhou stranu je na svou dobu poměrně odvážná. Režírující Martin Frič se v ní pokusil o docela zajímavou a v rámci možností rýpavou satiru, která částečně kritizuje vládnoucí socialismus a srovnává ho s monarchií, což se mu podařilo tak nějak napůl. I on totiž musel přistoupit na kompromisy a některé úlitby tehdejší době jsou jasně viditelné a ona satira rozhodně není tak sžíravá, jak by asi měla být, potěší ale, že humor je po celou dobu inteligentní a nikdy nesklouzne k prvoplánovosti. Daní za to ale je, že příběh prakticky neexistuje, protože výsledek je sledem několika epizod, které jsou více, či méně vydařené a vtipné. Ve slabších chvílích tak snímku pomáhají především výborné kostýmy z dílny Ester Krumbachové a výtečné herecké výkony, které obstarávají mimo jiné Jiří SovákMiloš KopeckýVlastimil Brodský nebo Jiřina Bohdalová. Jeden z těch méně připomínaných filmů, který by se mohl částečně řadit k Československé nové vlně.

Zajímavost: Snímek se natáčel i v Káhiře, kde režisér onemocněl a na pár dní ho nahradil Sovák.

Ukázka z filmu Král Králů
Prázdniny pana Beana (Mr. Bean’s Holiday) (sobota 20. 10., Nova, 17.05 - 18.50 / úterý 23. 10., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / středa 24. 10., 14.00 - 15.45)

Plakát filmu Prázdniny pana Beana / Mr. Bean's HolidayDvanáct let stará koprodukční rodinná komedie se v zahraničí těší mnohem lepšímu hodnocení než u nás a v tomto případě je jasné proč. Tuzemský divák má totiž hodně rád krátké skeče, v nichž Mr. Bean vyniká a celovečerní filmová forma mu úplně nesedí. Režírující Steve Bendelack v ní navíc úplně rezignoval na děj a jen otrocky za sebe skládá krátké epizodky, které nejsou moc originální, mnohdy působí jako variace již viděného a chybí jim lepší pointa. Některé vtípky jsou na druhou stranu výtečné a samotný závěr, který se odehrává na festivalu v Cannes, je navíc skoro geniální a připomene kouzlo původních grotesek. Tempo je ale naštěstí natolik svižné a stopáž natolik krátká, že se vše dá vydržet. V hlavní roli se pochopitelně objeví spolehlivý Rowan Atkinson, který se tu možná pitvoří o něco víc, než by bylo třeba, pořád je ale výborný, v menších úlohách pak vynikají Willem DafoeJean Rochefort a Karel Roden. Při troše tolerance solidní žánrová jednohubka.

Zajímavost: Dle Atkinsona je tohle vůbec poslední film, v němž se jeho nejslavnější postava objeví.

Oficiální trailer filmu Prázdniny pana Beana / Mr. Bean’s Holiday
Kurt Cobain! (Cobain: Montage of Heck) (sobota 20. 10., ČT art, 20.20 - 22.30 / pondělí 22. 10., 02.10 - 04.15)

Plakát filmu Kurt Cobain! / Cobain: Montage of HeckTři roky starý životopisný dokument sleduje osudy legendárního muzikanta, jehož život skončil příliš brzy. Režisér a scenárista Brett Morgen viditelně prošel hodiny a hodiny archivních materiálů, což je na výsledku dost znát, navíc dostal přístup k nikdy nezveřejněným záběrům a informacím, čehož využil na maximum a mnoho diváků tak příjemně překvapí. Potěši i to, že rezignoval na standardní formu dokumentu, ale celou dobu se pokouší dostat sledované osobě "do hlavy" a umožnit tak divákům odhalit důvody, proč dopadl, jak dopadl. Tím pádem se sledování mění v docela depresivní záležitost, kterou tvůrce naštěstí odlehčuje několika originálními animovanými pasážemi, které připomínají umělcovo bouřlivé a těžké mládí. Pozitivem budiž také fakt, že ten tu není nijak adorován, ale nahlížen naprosto střízlivě a objektivně a tvůrce se nevyhýbá ani kontroverzním momentům. I přes možná trochu přepálenou stopáž naprosto famózní dokument, o němž více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: V úvodu snímku zní do té doby nevydaná dvanáctiminutová Cobainova akustická skladba.

Originální trailer filmu Kurt Cobain! / Cobain: Montage of Heck
Hranice lásky (The End of the Affair) (sobota 20. 10., ČT1, 23.25 - 01.05)

Plakát filmu Hranice lásky / The End of the AffairU nás ne tak známé romantické válečné drama by mohlo od sledování odradit nešťastným, nesmyslným a tuctovým tuzemským názvem. A byla by to škoda, neboť režisér a scenárista Neil Jordan v něm zadaptoval román Grahama Greenea a podařilo se mu do filmové podoby převést a zachovat jeho ducha, což vůbec nebývá zvykem. Spoléhal se tak především na silné a nadčasové téma zakázané lásky, silné erotické pnutí mezi postavami, výtečnou atmosféru válečného Londýna a nádhernou a na Oscara nominovanou kameru Rogera Pratta. Vyvedlo se mu též obsazení, v němž prim hrají výborní Ralph Fiennes a Julianne Moore, která se dočkala i oscarové nominace, jimž přihrávají třeba Ian HartStephen Rea nebo James Bolam. Být ve výsledku o něco méně sentimentu a nebýt konec tak trochu fádní, byl by dojem asi ještě o něco lepší.

Zajímavost: Do hlavní ženské role byly původně zamýšleny Miranda Richardson a Kristin Scott Thomas, obě ale předběhla Moore, která osobně napsala režisérovi dopis.

Originální trailer filmu Hranice lásky / The End of the Affair
Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku (Police Academy 3: Back in Training) (neděle 21. 10., Nova, 13.20 - 15.00 / úterý 23. 10., Nova Cinema, 14.35 - 16.10 / středa 24. 10., 03.50 - 05.05)

Plakát filmu Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku / Police Academy 3: Back in TrainingTřetí díl slavné komediální ságy, který pochází z druhé poloviny osmdesátých let, se u nás těší hodně solidnímu a lehce nadprůměrnému hodnocení, zatímco v zahraničních databázích dosahuje pouze na průměr. Asi není těžké odhadnout, čím to je, protože režírující Jerry Paris v něm totálně rezignoval na snahu o jakoukoli originalitu a pouze natočil další variaci na přechozí dva díly, v níž navíc recykloval snad všechny vtipy, které se v nich objevily. To tedy znamená, že ti, kterým ty připadaly vtipné, budou relativně spokojeni a párkrát se zasmějí, ti ostatní se ale moc bavit nebudou. Výsledku nicméně hodně pomáhají svižné tempo, kulometná kadence vtipů a opravdu krátká stopáž, v níž není tolik času na nudu. Nad vodou pak snímek drží i obsazení, v němž se naposledy objevil Steve Guttenberg, jemuž dělají společnost třeba Bubba SmithDavid GrafMichael Winslow nebo Leslie Easterbrook. Ti spokojení i ti nespokojení se každopádně shodují na tom, že jde o poslední snesitelný a jakž takž zdařilý díl celé ságy. 

Zajímavost: Režisér filmu zemřel pouhých deset dní po americké premiéře.

Oficiální trailer filmu Policejní akademie 3: Znovu ve výcviku / Police Academy 3: Back in Training
Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club) (neděle 21. 10., ČT2, 23.05 - 01.00)

Český plakát filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers ClubPět let staré drama podle skutečných událostí má sice zdánlivě tuctový námět, od jemu podobných se ale v mnohém odlišuje. Režírující Jean-Marc Vallée se v něm nesnaží vzbuzovat přehnané emoce a pracuje s postavami, které nelze tolik litovat, protože si za svou situaci mohou jen a jen samy, i přesto ale vzbuzují obdiv. Nepokouší se ani jednoznačně určit dobro a zlo, ale na počátky nemoci AIDS nahlíží poměrně objektivně a pochopit lze chování všech zúčastněných. Jeho jednoznačným trumfem ale zůstává obsazení, v němž excelují po právu Oscarem ocenění Matthew McConaughey, který vypadá opravdu hodně špatně a Jared Leto, jenž si kradou film pro sebe a jen občas nechají vyniknout Jennifer Garner, ta ale zůstává v jejich stínu. Škoda malinko delší stopáže, protože místy snímek stojí na místě a trpí repetetivností, což ale nic nemění na tom, že jde o silný zážitek a jasný tip týdne, což potvrdí i naše recenze.   

Zajímavost: Leto si kvůli roli nechal několikrát vydepilovat celé tělo, včetně obočí.

Oficiální český trailer filmu Klub poslední naděje / Dallas Buyers Club
Špionáž (Paranoia) (úterý 23. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / středa 24. 10., 15.45 - 17.40)

Plakát filmu Špionáž / ParanoiaPět let starý americko-francouzský thriller zcela zapadl v široké konkurenci, a i když není špatný, nelze se moc divit. Režírující Robert Luketic na první pohled nedělá nic špatně a soustředí se na budování docela solidní atmosféry, opírá se o atraktivní téma a slušně si poradil i s nezbytnou akcí. Kámen úrazu je nicméně v ústředním příběhu, který nedává moc smysl, občas postrádá elementární logiku a je na něm znát, že zpracovává literární předlohu, konkrétně Josepha Findera, protože spousta věcí působí dost překotně, nedomyšleně a povrchně. Na lehkém nadprůměru tak snímek mimo svižného tempa udržuje především herecké obsazení, v němž sice hraje prim nevýrazný Liam Hemsworth, kterého ovšem doplňují výborní Gary OldmanHarrison FordRichard Dreyfuss nebo Amber Heard. Nenáročná a snadno zapomenutelná žánrová jednohubka.   

Zajímavost: Roli hlavního záporáka odmítl Kevin Spacey, místo něj ji ztvárnil Oldman.

Oficiální trailer filmu Špionáž / Paranoia
Nebezpečné známosti (Les liaisons dangereuses) (úterý 23. 10., ČT art, 21.15 - 23.05)

Plakát filmu Nebezpečné známosti / Les liaisons dangereusesÚplně první adaptace slavného románu Choderlose de Laclose je ta nejméně známá, pochází z konce padesátých let a od těch slavnějších se v mnohém odlišuje. Režírující Roger Vadim se v ní totiž knihou víceméně inspiroval a jako jediný děj přenesl do tehdejší současnosti, takže působí víceméně aktuálně. Důraz kladl na propracované dialogy a hutnější atmosféru, v níž vyplouvají na povrch strasti a nečekané zákruty mezilidských a milostných vztahů, nesoustředil se tolik na erotické pnutí a celý děj pojímá spíše jako šachovou partii obou klíčových postav. Snímek navíc hodně netradičně podbarvil jazzovým hudebním doprovodem, který mu dodává hodně specifické a zvláštní kouzlo. V ústředních rolích excelují Jeanne Moreau a Gérard Philipe, které doplňují kupříkladu Annette VadimJeanne Valérie nebo Jean-Louis Trintignant. Jestli něco kazí dojem, pak jsou to občasná kýčovitost a povrchnost a také jen těžko uvěřitelná poválečná vztahová politika. Opomíjená evropská klasika.

Zajímavost: Philipe zemřel pouhých osm týdnů po uvedení filmu do kin.

Originální trailer filmu Nebezpečné známosti / Les liaisons dangereuses
Jáchyme, hoď ho do stroje (čtvrtek 25. 10., Prima Max, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu  / Jáchyme, hoď ho do strojeDnes už legendární a klasická normalizační komedie, jejíž název nemá s jejím dějem vůbec nic společného, patří minimálně ve svém žánru k tomu vůbec nejlepšímu, co v té době vzniklo. Režírující Oldřich Lipský v ní dostal k ruce famózní scénář tehdy prakticky debutující dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák, který je plný absurdních situací, takřka geniálních vtipů a nepřeberného množství hlášek, jejichž životnost je univerzální a nadčasová. Jemu pak už stačilo nastolit svižné tempo, v němž se pořád něco děje, dodat značnou porci sebeironie a nadhledu a celkově pohodovou atmosféru. Z dnešního pohledu je tu navíc mnoho až nebezpečně reálných a pravdivých situací. Svou životní a zdaleka nejlepší roli tu vytvořil Luděk Sobota, který pobaví i jeho zapřísáhlé odpůrce, jehož doplňují třeba Marta VančurováVěra FerbasováJosef Dvořák nebo oba scenáristé. Tuzemská klasika, které lze těžko něco zásadního vytýkat. 

Zajímavost: Původní název filmu zněl Vysoká fáze, což evokovalo spíše dokument o energetice, proto se tvůrci rozhodli pro změnu.

Televizní spot filmu Jáchyme, hoď ho do stroje


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY