Top 10: Nejlepší filmy Clinta Eastwooda

Vydáno: 14.10.2018 12:00 - Václav Limberk | foto: Magic Box

Clint Eastwood je opravdová legenda americké kinematografie druhé poloviny 20. století. V prosinci bude mít premiéru jeho nový snímek The Mule. Pojďme si připomenout desítku jeho nejlepších kousků.
Clint Eastwood brázdí filmová plátna už neuvěřitelných 63 let. Pojďme si připomenout desítku nejreprezentativnějších kousků jeho bohaté filmografie jako herce i jako režiséra.

10. Americký sniper

Bradley Cooper ve filmu Americký sniper / American SniperZ poměrně nedávné doby je životopisný válečný snímek Americký Sniper, jehož hlavním hrdinou je odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle (Bradley Cooper) vyslaný do Iráku, aby zde chránil životy svých kolegů ve zbrani. Eastwood natočil patriotisticky sebevědomou a technicky brilantní ódu na pravé americké hodnoty - statečnost a hrdinství v boji, čímž se ovšem skvěle trefil do aktuální nálady domácího publika. Také proto je Americký sniper Eastwoodovým suverénně komerčně nejúspěšnějším filmem, jaký kdy natočil. S domácími tržbami 350 mil. šlo také o nejvýdělečnější americký film roku 2014. Oscar za střih zvuku pak jen potvrdil jeho vysokou řemeslnou úroveň. 

Originální trailer filmu Americký sniper
9. Ohnivá liška

Clint Eastwood ve filmu Ohnivá liška / FirefoxV roce 1982 si Clint Eastwood zahrál v akčním thrilleru Ohnivá liška, který zároveň i režíroval. Hraje zde bývalého vietnamského veterána a bývalého zkušebního pilota Mitchella Ganta, který se uchýlil do aljašské samoty, kde chce docela zapomenout na vše spojené s válkou a zbraněmi. Když ale Rusové vyvinou novou superstíhačku Mig 32, jež by jim mohla v období studené války výrazně napomoct, rozhodne se americká tajná služba CIA, že Gant je ten pravý pro tajný úkol. Tím je stíhačku dostat z Ruska do USA. Jedná se o těžkou misi, při níž může uspět jen ten nejlepší. Ohnivá liška je typickým osmdesátkovým produktem o "zlých" Rusech a "hodných" Američanech, který ale představuje to nejlepší, co na toto téma vzniklo. 

Originální trailer filmu Ohnivá liška
8. Drsný Harry

Clint Eastwood, Andrew Robinson ve filmu Drsný Harry / Dirty HarryV roce 1971 si Eastwood zahrál v akční kriminálce Drsný Harry režiséra Dona Siegela. Eastwood, sám rodilý Sanfrancisčan, si zahrál sanfranciského policejního inspektora Harryho Calahana, přezdívaného díky svým nekompromisním a neortodoxním metodám "Drsný Harry". Když ve městě začne řadit psychopatický střelec, je to ten pravý úkol pro něj. Komerční úspěch Drsného Harryho měl za následek vznik několika sequelů, v nichž se Eastwood vrátil jako Harry Calahan. Na dlouhou dobu bylo Eastwoodovo jméno spojováno především s touto postavou. 

Scéna z filmu Drsný Harry
7. Thunderbolt a Lightfoot

Fotografie z filmu Thunderbolt a Lightfoot / Thunderbolt and LightfootPři práci na druhém callahanovském filmu Magnum Force se Eastwood seznámil s mladým, ale ambiciózním Michaelem Ciminem, s nímž o rok později natočil krimikomedii Thunderbolt a Lightfoot. Ta pojednává o dvou bankovních lupičích - Eastwood hraje Thunderbolta, Jeff Bridges Lightfoota - kteří se snaží dostat ke staré kořisti, která má být ukrytá v jedné škole. Cestu jim ale zkříží "stará" dvojice Thunderboltových bývalých kumpánů Red (George Kennedy) a Goody (Geoffrey Lewis). Ciminův film dal možnost Eastwoodovi trochu odbočit z rolí Calahana a pistolníků, které do té doby ztvárňoval a nabízí odlehčenější variantu jeho herectví. Mladý Jeff Bridges si za svou tragickou postavu vysloužil oscarovou nominaci za nejlepší vedlejší roli. 

Originální trailer filmu Thunderbolt a Lightfoot
6. Madisonské mosty

Clint Eastwood, Meryl Streep ve filmu Madisonské mosty / The Bridges of Madison CountyV roce 1995 Eastwood natočil romantický snímek Madisonské mosty podle knihy Roberta Jamese Wallera. Sám si v něm zahrál hlavní postavu fotografa National Geographic Roberta Kincaida, který zabloudí k domu Francescy (Meryl Streep), jejíž manžel je s dvěma dětmi momentálně pryč. Mezi oběma se během čtyř dnů odehraje velké milostné drama, které ale musí nevyhnutelně skončit návratem Francesčina manžela domů. Streep si za Francescu vysloužila jednu z mnoha svých oscarových nominací v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli. 

Originální trailer filmu Madisonské mosty
5. Oklamaný

Clint Eastwood, Geraldine Page ve filmu Oklamaný / The BeguiledV roce 1971 si Eastwood zahrál v dramatu Oklamaný režiséra Dona Siegela, který ho ve stejném roce režíroval i v kriminálce Drsný Harry. Eastwood v Oklamaném hraje zraněného vojáka Severu v občanské válce, kterého zachrání jedna z obyvatelek ženského penzionátu. Jeho příchod způsobí mezi ženami velké rozepře, které budou mít pro vojáka osudové následky. Oklamaný je brilantně natočené netradiční drama s kvalitními hereckými výkony Eastwooda i hereček Geraldine Page či Elizabeth Hartman. V roce 2017 vznikl o poznání méně zdařilý remake

Originální trailer filmu Oklamaný
4. Hodný, zlý a ošklivý

Clint Eastwood ve filmu Hodný, zlý a ošklivý / Il buono, il brutto, il cattivo.V roce 1966 Clint Eastwood završil spolupráci s italským režisérem Sergio Leonem na jeho "dolarové" spaghetti western trilogii závěrečným dílem Hodný, zlý a ošklivý. Ve filmu zasazeném na pozadí občanské války, hraje Eastwood Blonďáka, který chce spolu s Tucem (Eli Wallach) a Krásnoočkem (Lee Van Cleef) získat poklad ukrytý na hřbitově pod náhrobním kamenem. Leone tu natočil jeden z nejlepších westernů vůbec a Eastwood tu do třetice ztvárnil svou postavu nejdříve bezejmenného málomluvného pistolníka s přesnou muškou, který má srdce na správném místě. Žádný z Leoneho filmů by nemohl existovat bez ikonických hudebních motivů Ennia Morriconeho

Originální trailer filmu Hodný, zlý a ošklivý
3. Gran Torino

Clint Eastwood ve filmu Gran Torino / Gran TorinoEastwood s věkem zraje jako víno, což dokazuje i jeho drama Gran Torino z roku 2008. V roli šité mu na míru si zahrál zatrpklého válečného veterána Walta Kowalskiho, který nemá rád imigranty. Jeden z nich, chlapec s asijskými kořeny Thao (Bee Vang), se mu pokusí ukrást jeho chloubu - nablýskaný sporťák Gran Torino. Thaova rodina pak provinilce vyšle, aby se Kowalskimu omluvil a začal pro něj dělat různé práce jako kompenzaci za pokus o krádež. Zapšklý Kowalski poté díky této snaze pookřeje. Gran Torino patří k Eastwoodovým divácky nejoblíbenějším snímkům. 

Originální trailer filmu Gran Torino
2. Million Dollar Baby

Fotografie z filmu  / Million Dollar BabyRok 2004 byl ve znamení Million Dollar Baby o mladé, ale ambiciózní číšnici Maggie (Hilary Swank), která chce prorazit na poli profesionálního boxu. Navštíví tělocvičnu, kde působí starý trenér Frankie Dunn (Eastwood) a jeho pomocník, sám bývalý boxer Eddie Dupris (Morgan Freeman). Maggie chce, aby ji Frankie trénoval. Ten zpočátku odmítá, ale nakonec se nechá přesvědčit. Maggie má talent a je ohromně pracovitá. Její slibně rozjetou kariéru ale ukončí těžký úraz. Hilary Swank získala za svůj skvělý herecký výkon Oscara za nejlepší herečku a Eastwood svého druhého Oscara za režii. Oscara si odnesl i Freeman za nejlepší vedlejší roli. Úspěch pak korunoval Oscar za nejlepší film.

Originální trailer filmu Million Dollar Baby
1. Nesmiřitelní

Clint Eastwood ve filmu Nesmiřitelní / UnforgivenNa počátku 90. let způsobil Clint Eastwood "mírnou" senzaci, když jeho revizionistický western triumfoval a získal herci a režisérovi prvního Oscara za režii. Šlo navíc o jeho vůbec první oscarovou nominaci vůbec. Vedle toho byl za Nesmiřitelné nominován i v hlavní herecké kategorii. Byl to rok, kdy se z představitele drsných policistů a kovbojů stal také uznávaný herec a hlavně režisér. Eastwood tu zúročil své celoživotní zkušenosti se ztvárňováním pistolníků, když si zde zahrál Billa Munnyho snažícího se vyrovnat s násilnickou minulostí. Když ale dva kovbojové pořežou místní prostitutku, vrací se Manny spolu se starým kumpánem Nedem (Morgan Freeman), aby se postavili sadistickému šerifovi Billu Daggetovi (Gene Hackman), který jejich zločin zločin dostatečně nepotrestá. Triumf Nesmiřitelných pak potvrdil ještě Oscar za nejlepší film a Oscar pro nejlepšího herce ve vedlejší Gena Hackmana. Od natočení Nesmiřitelných už Eastwood nebyl jen ten drsný policista nebo kovboj, za něhož ho do té doby většina pokládala. 

Originální trailer filmu Nesmiřitelní



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY