Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jsem číslo čtyři

Recenze: Jsem číslo čtyři

Vydáno: 05.04.2011 22:07 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: DreamWorks II Distribution Co., LLC

Akční sci-fi z produkce Michaela Baye a Stevena Spielberga překvapí tím, jak nevýrazná a nezajímavá je. Její režisér sice umí pracovat s akcí, ale s komplikovaným a odtažitým příběhem si neporadil. Snadno zapomenutelný film.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
John Smith je na první pohled úplně obyčejný mladík. Jediné, co je na něm okolním lidem divné, je, že se pořád stěhuje a nikde se pořádně nezabydlí. On k tomu ale má svůj důvod - je totiž z jiné planety a musí ochránit lidstvo před tajemnými silami. A jelikož tři jeho předchůdci zemřeli, on jako číslo čtyři je na řadě právě teď. K ruce mu je jeho mentor a ochránce Henri. Jednoho dne se oba přestěhují do Ohia, aby znovu získali náskok před svými pronásledovateli. John se tu ale zamiluje, a když jde do tuhého, nechce se mu pryč. Závěrečný střet se rychle blíží.
Za režií thrilleru Jsem číslo čtyři stojí D. J. Caruso, kterého si širší veřejnost všimla díky filmům Disturbia a Oko dravce. Producenti Steven Spielberg a Michael Bay mu tak svěřili tento projekt, který se má vézt na vlně v současnosti tolik oblíbených filmů o teenagerech s nadpřirozenými schopnostmi. Vzhledem k tomu, jaká jména projekt zaštiťují, překvapí, jak nevýrazný a mdlý celý výsledek je.
Pokud jste z mého nástinu děje z úvodu zmatení, vězte, že takhle zmatení budete i z celého filmu. Po celou dobu totiž budete mít zásadní problém se do děje vůbec dostat. Přitom začátek dost navnadí. Scéna s průletem kamery hlubokou džunglí až k chatě, kde se odehraje prolog, je zdařilá a působivá. O zbytku snímku se to bohužel říci nedá.
Děj, který se snažíte pochopit, je totiž hrozně nezajímavý, a navíc má spousty logických děr. Pořád přemýšlíte, jaký má hrdinův boj vlastně význam, a bohužel na to do konce nepřijdete. V polovině snímku se začne objevovat také žena, o které se později dozvíme, že je číslo šest a má hlavnímu hrdinovi pomoci. Její opodstatnění se mi ale také zjistit nepodařilo a objevila se zde zřejmě jen z estetických důvodů. Hlavním pomocníkem Johna Smithe se pak jako náhodou stává člověk, jenž hraje v celém příběhu později jednu z klíčových rolí. Ani pes, kterého najde, není tak úplně obyčejný. Zkrátka i vzhledem k žánru až moc náhod najednou.
Normálně byste nad tím moc nepřemýšleli, film je ale bohužel koncipován tak, že vám to nedá. Dialogová stránka je hodně na hraně. Někdy jsou promluvy tak hlubokomyslné, až je to k smíchu, jindy jsou zase relativně seriózní. Celou mytologii ale nepochopíte. Herecké výkony nejsou žádná sláva. Alex Pettyfer v titulní roli sice nezklame, ale ani nenadchne. Teresa Palmer v roli čísla šest je spíše na ozdobu a Diana Argon jako Johnova láska disponuje slušnou dávkou roztomilosti. Nic víc. Jediný, koho si budete pamatovat, je Timothy Olyphant. Ten v roli Henriho nabízí to správné drsňácké a tajemné charisma.
Jediné, co film drží výrazněji nad vodou, jsou zdařilé akční scény. Po celou dobu jsou přehledné a v rámci možností zajímavé. Vzhledem k tomu, že hrdinové mají nadpřirozené schopnosti, jsou některé bitvy bezkontaktní, což také děj oživuje a přidává na působivosti. Caruso umí s akcí pracovat, takže přesně ví, jak ji dávkovat, aby neunudila. Škoda jen, že jí chybí lepší příběh, a tak není tak napínavá, jak by se v rámci žánru slušelo. Film doplňuje úderná hudba, kterou si budete po zhlédnutí pamatovat asi nejvíc.
Jsem číslo čtyři určitě není špatný, "pouze" hrozně tuctový film a láká na víc, než na co ve skutečnosti má. Sympatičtí herci a zdařilá akce prostě někdy nestačí.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel mladý herec Cameron Boyce (07.07.2019 19:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Koupili jsme zoo a kmotra, kteří nikdy nespí (19.09.2014 11:18 v Radar | TV tipy)
- Adaptace komiksu Y: Poslední z mužů opět ožívá (11.01.2013 14:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Návrat k osvědčeným hitům a neprofláklé filmy (23.03.2012 16:30 v Radar | TV tipy)
- Novinky na Blu-ray: 18. týden (30.04.2011 07:00 v Radar | BD a DVD tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu