Za horizontem: Nicolas Cage v halucinogenní revenge story Mandy - Kult pomsty

Vydáno: 22.09.2018 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Nicolas Cage hraje muže mstícího se za smrt své přítelkyně v thrilleru Mandy - Kult pomsty, který byl k vidění mimo jiné i na letošním MFF v Karlových Varech.

Mandy - Kult pomstyRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.09.2018 10:00. Nicolas Cage hraje muže mstícího se za smrt své přítelkyně v thrilleru Mandy - Kult pomsty, který byl k vidění mimo jiné i na letošním MFF v Karlových Varech. Hodnocení: 3.5
Pokud od snímku Mandy - Kult pomsty očekáváte příběh ve stylu Plivu na váš hrob nebo Poslední dům nalevo budete zklamáni. Mandy není horor. Pokud od něj očekáváte něco ve stylu filmů jako například Oldboy nebo loňská Pomsta, budete taky zklamáni. Mandy je sice příběhem o pomstě, ale ta ustupuje do pozadí stylu, jakým je tento film odvyprávěn. Stylově jde spíš o něco na způsob "psychotropního" filmu Pole v Anglii nebo halucinogenní scény z filmu 2001: Vesmírná Odysea.

Fotografie z filmu  / MandyPříběh tu není nijak zvlášť důležitý a nic podstatného o tom, jaký tento film je, nepoví. Přesto ale ve zkratce. Dřevorubec Red (Nicolas Cage) žije se svou přítelkyní Mandy (Andrea Riseborough) v klidu v místě zvaném Shadow Mountains. Děj se odehrává v roce 1983. Cestou do práce se Mandy připlete do cesty dodávce, v níž jsou členové kultu Děti nového úsvitu. Jejich vůdce Jeremiah (Linus Roache) chce Mandy kvůli jejímu "vyzařování". Kult s pomocí motorkářského gangu Mandy i Reda unesou. Když pak Red musí přihlížet její popravě, nezbyde mu nic jiného než se vydat na krvavou cestu pomsty.

Pokud by Mandy natočil někdo normální, mohl to být klasický akční snímek o pomstě, jakých jsou v kinematografii mraky. Jenže ji natočil Panos Cosmatos, syn slavného režiséra George Pana Cosmatose, který natočil klasické akční osmdesátkové fláky Rambo II a Kobra nebo béčkové sci-fi Leviathan a Cosmatos junior je cokoliv, jen ne někdo, koho lze označit slovem "normální". Je buďto úchylný magor, který točí filmy, nebo originální filmař, který netočí filmy jako ostatní. Vybrat si můžete sami.

Nicolas Cage ve filmu  / MandyMandy je každopádně "těžkej úlet", který bude pro milovníky jednoduchých přímočarých žánrovek příliš artistní a pro milovníky uměleckých filmů zase může být příliš se pohybující v brakovém filmovém univerzu. Součástí filmu jsou časté ukázky brakových filmů, které Cageova postava fascinovaně sleduje v televizi. Panos Cosmatos si tu evidentně vyřizuje vlastní účty se svou fascinací brakovou videokulturou osmdesátých let. A nejspíše i s cejchem toho, že je syn muže, jenž se v béčkových vodách cítil jako ryba ve vodě. 

Mandy se vám bude líbit, jen pokud jste buďto vyšinutí jako tvůrce filmu, anebo milujete divné "půlnoční" filmy. Pro běžného filmového konzumenta, který potřebuje "čisté" filmy, bude Mandy nestravitelný blábol. Opět si vyberte sami, kam se řadíte. 

Originální trailer filmu Mandy - Kult pomsty

P.S.: Mandy - Kult pomsty je věnován hudebnímu skladateli Jóhannu Jóhannssonovi, jehož hudba k filmu byla jeho posledním skutkem na poli skladatelském kvůli jeho předčasnému úmrtí letos v únoru.

P.P.S.: Mandy - Kult pomsty vyjde na DVD a Blu-ray 31. října. 

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY