Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sestra

Recenze: Standardně rutinní horor Sestra

Vydáno: 08.09.2018 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Univerzum hororu V zajetí démonů se pomalu rozšiřuje a po prokleté panence Annabelle se dostává řada na děsivou jeptišku. Je ale film Sestra něčím víc než jen žánrovou jistotou a příslibem slušných finančních zisků?

SestraRecenzoval/a Jan Varga dne 08.09.2018 12:00. Univerzum hororu V zajetí démonů se pomalu rozšiřuje a po prokleté panence Annabelle se dostává řada na děsivou jeptišku. Je ale film Sestra něčím víc než jen žánrovou jistotou a příslibem slušných finančních zisků? Hodnocení: 2.5

Sestra

Sestra
Horror / Tajemný / Thriller
USA, 2018 , 96 min.

Režie: Corin Hardy
Scénář: Gary Dauberman, James Wan, Gary Dauberman
Kamera: Maxime Alexandre
Herci: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons, Ingrid Bisu, Patrick Wilson, Vera Farmiga, Lili Taylor, Charlotte Hope, Sandra Teles, , August Maturo, , Lynnette Gaza, Ani Sava

Česká premiéra: 06.09.2018

Sestra hodnocení na Kinobox.cz: 52.75 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Americký horor Sestra je dalším ze série hororů navazujících na film V zajetí démonů, mezi něž se řadí i dvojice snímků o děsivé panence Annabelle. Onou titulní „sestrou“ je v tomto případě myšlena ta jeptiška, která strašila už ve filmu V zajetí démonů 2 a padla o ní zmínka i v Annabelle 2: Zrození zla. Děj Sestry se odehrává v roce 1954 v Rumunsku v ženském klášteře, kde se zjevně skrývá jakési prastaré zlo, a kde se v úvodu filmu oběsí jeptiška.

Fotografie z filmu Sestra / The NunVatikán pak na ono místo posílá kněze-vymítače Burkea (Demián Bichir), kterému má dělat při obhlídce kláštera společnost mladá novicka Irene (Taissa Farmiga, mladší sestra Very Farmigy) a místní mladý farmář přezdívaný Frantík (Jonas Bloquet). Ti mají za úkol prověřit nejen jeptiščinu sebevraždu, ale i zda je klášter stále pořád svatým místem (pochopitelně není).

Děj filmu je velice prostý. Hrdinové se dostaví ke klášteru, stráví noc v nedaleké ubytovně pro hosty, zjistí, že v klášteře a jeho okolí straší, pak se vydají do útrob kláštera vypátrat, kdo že to tam straší, a nakonec se pokusí to strašení zarazit. Triviální příběh je nicméně narušován nesčetnými vizemi, kterými trpí většina postav do té míry, že se nedá příliš dobře orientovat v tom, co všechno jsou ještě sny a halucinace, a co už je realita (a tvůrci se navíc sem tam snaží maskovat jedno za druhé, aby diváka překvapili).

Demián Bichir ve filmu Sestra / The NunKnězi Burkeovi se tím pádem zjevuje duch posedlého chlapečka, kterého se kdysi marně pokusil zachránit. Novicka Irene trpí různými vizemi od malička a zjevuje se jí kde co. A všem se pak ještě zjevuje přízrak/duch/démon v podobě titulní hrůzostrašné řádové sestry, která také umí způsobovat halucinace a různě se náhodně objevovat a pak zas mizet.

Prakticky se tudíž ve filmu může stát úplně cokoli (včetně toho, že v jednu chvíli spolu dvě souběžně probíhající halucinace, pocházející ze dvou různých zdrojů, svedou souboj o hrdinčinu sílu vůle – pokud jsem to pochopil správně – což je zdaleka nejsilnější moment celého filmu), a o to víc zamrzí, že se tvůrci nepokusili ve smyslu práce s hororovými prostředky o cokoli inovativního a spoléhali se jen na atmosféru prostředí, na tradiční duchařské kousky a na obvyklé lekačky. Z hlediska hororového žánru tudíž Sestra neobsahuje nic, co byste neviděli mnohokrát a mnohdy i lépe už v jiných filmech.

Fotografie z filmu Sestra / The NunSamotný klášter působí naštěstí dostatečně tajemně a děsivě sám o sobě, včetně hřbitova se zvonečky přivázanými k hrobům, děr ve střeše po bombardování a místnosti, kde se jeptišky musejí nepřetržitě modlit na směny, aby tím zaháněly zlo, takže ten správnou gotickou atmosféru rozhodně má. Na rumunském venkově v padesátých letech to vypadá jako na leckterých českých vesnicích dnes, takže tam ta atmosféra naopak trochu pokulhává.

Na sto procent seriózní postavy Burkea a Irene pak vyvažuje mírně komediální postava Frantíka, který se občas pokusí i o humor, ale opravdu jen sporadicky. Děsit se pak film snaží vyjma lekaček hlavně tím, že se na plátně každou chvíli něco zjeví a pak to znenadání zmizí, případně i nějakou tou mrtvolou, utrženou rukou či hadem lezoucím z úst, ale to je tak všechno.

Taissa Farmiga ve filmu Sestra / The NunHlavní nedostatek však kromě celkové zastaralosti v práci s hororovým žánrem tvoří především vypravěčská unylost, kdy se děj zejména ve své první polovině zoufale táhne a silně připomíná pomalé rozjezdy starých duchařských hororů z osmdesátých let, kdy se zkrátka neděje nic zajímavého a herci, jejich dialogy a ani poměrně atmosférické prostředí to nemají šanci jakkoli ozvláštnit a utáhnout sami o sobě.

I po řemeslné stránce je Sestra velice rutinní (nejzajímavější je asi hudba, výprava a práce s mizanscénou, ale jen v některých ojedinělých scénách). Za zmínku stojí prakticky až finále odehrávající se v podzemí kláštera, které se stává tím lepší, čím více se hrdinové přibližují ke dveřím s nápisem „Zde Bůh končí.“

Fotografie z filmu Sestra / The NunSestra nakonec funguje jako standardní pásmo hororových výjevů, které jsou tím méně strašidelné, čím víc podobných hororů jste viděli, a které rozhodně nepředstavuje nic výjimečného nebo vybočujícího (v tomto ohledu se možná vyplatí dát přednost spíš předchozímu hororu od stejného režiséra, Corina Hardyho, jeho debut s názvem Hvozd). A mnohem víc stojí za doporučení třeba i nedávný povídkový horor Ghost Stories, který dokázal jedinou povídkou napínat a vyděsit podstatně víc než celá Sestra.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Oficiální český trailer filmu Sestra / The Nun
 

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Démon v hororovém pokračování Sestra II už skoro vůbec neděsí (10.09.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Sestra II (07.07.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Gnomeo a Julie a muž mimo zákon prožívají dobrý časy (15.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Godzilla a Asterix prožili sen noci svatojánské a jdou dlouhou cestu zpět (08.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hawkeye (14.09.2021 14:57 v Novinky | Trailery)
- Téma: Filmy z univerza V zajetí démonů od nejhoršího po nejlepší (05.09.2021 12:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: Třetí V zajetí démonů je rutinním hororem, kterému chybí atmosféra předchozích dílů (08.08.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Všichni svatí mafie: prequel Rodiny Sopránů má trailer (30.06.2021 18:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Lví král je poberta a pašerák, který se vydal na výlet do Měsíčního údolí (25.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matky se ocitly v zajetí démonů a nikdo je nezachrání (23.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz předvádí finální trailer (02.06.2021 18:37 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu