Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 8. 2018 - 30. 8. 2018

TV tipy: Paterson bere Ryanovu dceru na nejdelší jízdu do Jurského světa

Vydáno: 24.08.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny spějí ke svému konci a televize už pomalu najíždějí na podzimní programové schéma. To tedy znamená, že se dostane i na několik atraktivních premiér. Tou nejzásadnější je v tomto týdnu dobrodružný Jurský svět.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dva týdny (Two Weeks) (pátek 24. 8., Prima Max, 15.55 - 18.10 / středa 29. 8., 11.45 - 13.50)

Plakát filmu Dva týdny / Two WeeksDvanáct let staré komediální drama je u nás takřka neznámé, na zahraničních databázích se ale těší solidnímu hodnocení. Debutující režisér Steve Stockman v něm sbírá body hlavně tím, že i přes smutné téma se nesnaží z diváků tahat laciné emoce, ale naopak vše zachycuje velmi citlivě a přirozeně. Navíc přidává i jemný humor, který neruší a vše příjemně a nenuceně odlehčí. Spoléhá se taky na velmi dobře napsané dialogy a postavy, mezi kterými probíhá potřebná "sourozenecká" chemie. Hlavním trumfem jsou pak výborné herecké výkony, které obstarávají především Sally Field, Ben Chaplin, Julianne Nicholson, Tom Cavanagh a Glenn Howerton. Když se divák smíří s tím, že příběh je předvídatelný a neoriginální a výsledku chybí větší tvůrčí odvaha, bude mít co dělat s hodně zajímavou, leč nenápadnou žánrovkou.

Zajímavost: Jde dosud o jediný počin režiséra.

Originální trailer filmu Dva týdny / Two Weeks
West Side Story (West Side Story) (sobota 25. 8., ČT art, 20.20 - 22.45)

Plakát filmu West Side Story / West Side StoryKlasický a Oscarem za nejlepší film oceněný muzikál z počátku šedesátých let patří k nejlepším zástupcům svého žánru, zároveň je variací na nesmrtelné drama Romeo a Julie. Oscarem ocenění režiséři Robert Wise a Jerome Robbins (který stojí i za původní divadelní hrou) se v něm spolehli na parádní dobovou atmosféru, fantastické choreografie, oscarové kameru, výpravu, kostýmy a výbornou hudbu s množstvím slavných hitů. Potěší i to, že ač je příběh silně naivní a předvídatelný, nebojí se temnějších tónů, které v něm problesknou. Famózní je i obsazení, jemuž dominují Oscarem ocenění George Chakiris a Rita Moreno, které doplňují třeba Natalie Wood, Russ Tamblyn nebo Richard Beymer. Škoda jen přehnané stopáže, která je znát zejména v utahané první polovině a také toho, že silné shakespearovské dialogy byly přepsány na mnohem banálnější. Absolutní klasika, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Před natáčením všichni absolvovali intenzivní tříměsíční trénink tance a zpěvu.

Oficiální trailer filmu West Side Story / West Side Story
Jurský svět (Jurassic World) (sobota 25. 8., Nova, 20.20 - 22.35 / neděle 26. 8., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / pondělí 27. 8., 15.45 - 18.05)

Český plakát filmu Jurský svět / Jurassic WorldAsi nejpřekvapivější miliardový hit posledních let navazuje na původní dinosauří trilogii, zároveň ji ale šikovně remakuje a odkazuje k několika ikonickým momentům. To tedy mimo jiné znamená, že režisér a spoluscenárista Colin Trevorrow se v něm chce zavděčit úplně všem a upouští od byť jen minimálního autorského vkladu, což je asi to jediné, co mu lze vytknout. Velkolepé triky i akční scény fungují přesně, jak mají, jednoduchý příběh se řešit moc nemusí, tempo je stále svižné, atmosféra hodně solidní, a i když je znát, že se cílí především na teenagery a mužské publikum, ti ostatní se nudit rozhodně nebudou. Body k dobru přidává i sympatické obsazení, v němž hlavní role získali Chris PrattBryce Dallas Howard, které doplnili mimo jiné Vincent D'OnofrioTy Simpkins nebo Omar Sy. Jelikož ani stopáž není nijak přehnaná, jde opravdu o velmi dobrý a nenáročný letní blockbuster, o němž více prozradí naše recenze. Jasný tip týdne.

Zajímavost: Snímek vydělal miliardu dolarů za pouhých deset dnů od premiéry.

Oficiální český trailer filmu Jurský svět / Jurassic World
Paterson (Paterson) (sobota 25. 8., ČT art, 22.45 - 00.40)

Český plakát filmu Paterson / PatersonKoprodukční dramedie by se velmi stručně dala charakterizovat jako poezie všedního dne. Režisérský a scenáristický král nezávislého filmu Jim Jarmusch se v něm totiž místo nějakého obsáhlého děje soustředí na výborně napsané postavy a postavičky, které žijí obyčejný život, v němž se toho zase tolik nestane. Je tedy jasné, že nejdůležitější jsou velice svérázná atmosféra a zdánlivě banální dialogy, které jsou ale univerzálně platné a plné sice otřepaných, ale důležitých životních mouder. K tomu všemu se navíc přidávají básně, které píše hlavní hrdina a některé mají opravdu hloubku a onen potřebný přesah. V ústřední roli exceluje charismatický Adam Driver, jemuž zdatně sekunduje především méně známá Golshifteh Farahani. Vzhledem k tomu, že vše je vyprávěno hodně pomalým až hypnotickým tempem a stopáž dosahuje skoro dvou hodin, není film úplně pro každého. Více prozradí naše recenze. Artový tip týdne.

Zajímavost: Autorem básní ve filmu je současný americký básník Ron Padgett.

Český trailer filmu Paterson / Paterson
Ten, kdo mě hlídá (Someone to Watch Over Me) (sobota 25. 8., ČT2, 22.55 - 00.40)

Plakát filmu Ten, kdo mě hlídá / Someone to Watch Over MeU nás nejméně známý počin legendárního Ridleyho Scotta je na zahraničních databázích hodnocen o něco lépe, přesto ale patří k jeho nejhorším filmům. Dáno je to hlavně jménem samotného tvůrce, protože od toho se už na konci osmdesátých let, kdy toto kriminální drama vzniklo, čekalo něco víc, leč v tomto případě to nepřišlo. Příběh je totiž dost tuctový a předvídatelný, trochu mu chybí napětí a dolů ho stahuje nevydařený thrillerový závěr. V čem je ale jeho přínos dost znát, jsou precizní potemnělá atmosféra New Yorku a perfektní vizuální stránka s několika zneklidňujícími obrazy, radost udělají i psychologicky solidně propracované postavy. Těm propůjčili tváře výborní Tom Berenger a Mimi Rogers, ve vedlejších rolích pak dostali důvěru třeba Lorraine Bracco nebo Jerry Orbach. Zapomenutá záležitost od režijního génia.

Zajímavost: Filmu dala název píseň skupiny Gershwin 1926.

Oficiální trailer filmu Ten, kdo mě hlídá / Someone to Watch Over Me
Nejdelší jízda (The Longest Ride) (neděle 26. 8., Prima Max, 20.00 - 22.45 / úterý 28. 8., 00.10 - 08.10)

Plakát filmu Nejdelší jízda / The Longest RideTři roky staré romantické drama se do tuzemských kin nakonec nedostalo a k sehnání bylo až na nosičích pro video. A není se co divit, protože předlohu k filmu napsal Nicholas Sparks, takže zkušenějšímu divákovi musí být jasné, s čím má tu čest. O to překvapivější ovšem je, že film se těší hodně solidním hodnocením, a to i na českých databázích. Režírující George Tillman, Jr. dobře věděl, s čím pracuje, a i když se přeslazenosti a předvídatelnosti nevyhnul a stopáž je značně přehnaná, výsledná podoba je snesitelná a řadí se do poměrně úzké skupiny žánrovek, které zvládnou i cyničtí muži. Hlavní síla tkví zřejmě ve střídání dvou časových a romantických linií, které tedy nejsou nijak nápadité a zejména ta ze čtyřicátých let je místy dost kýčovitá, jenže v závěru se protnou takovým způsobem, že to zafunguje a vyvolá potřebné emoce, za něž se netřeba stydět. Body přidává i obsazení klíčových rolí, které si zahráli roztomilá Brittany Robertson a charismatický Scott Eastwood, který nejedné divačce způsobí neklidné spaní, dále pak nechybí ani Alan AldaJack Huston nebo Lolita Davidovich. Asi nejpřekvapivější tip týdne.

Zajímavost: Ve filmu se sešli tři potomci slavných režisérů, mimo Eastwooda a Hustona také Oona Chaplin.

Oficiální trailer filmu Nejdelší jízda / The Longest Ride
Ryanova dcera (Ryan’s Daughter) (neděle 26. 8., ČT2, 21.35 - 00.40)

Plakát filmu Ryanova dcera / Ryan's DaughterBritské romantické drama dosahuje v zahraničí velice slušných hodnocení, u nás ho ale skoro nikdo nezná. A je to veliká škoda, protože jde o počin legendárního Davida Leana, který sice vznikl až po jeho nejslavnějších dílech, přesto si z nich hodně ponechává. Tím nejzásadnějším je nepřekvapivě obrazová část nasnímaná Oscarem oceněnou kamerou fantasticky pracující s barevným spektrem a laděnou částečně do impresionismu. S tím pak souvisí i nádherné obrazy krásných lokací a celková romantická dobová atmosféra britských ostrovů, kterou dotváří hudba Maurice Jarreho. Samozřejmostí je i silný příběh, v němž se toho tentokráte ale tolik neděje, nicméně se v něm objevují psychologicky propracované postavy. Titulní roli ztvárnila výborná a na Oscara nominovaná Sarah Miles, jíž dělají společnost Robert Mitchum, Trevor Howard, Christopher Jones, především ale Oscarem ověnčený John Mills. Jediné, co je výrazně na škodu, je režisérova oblíbená obří stopáž přesahující tři hodiny, která tentokráte nemá moc opodstatnění. Trestuhodně opomíjená klasika.

Zajímavost: Natáčení trvalo skoro celý rok.

Originální trailer filmu Ryanova dcera / Ryan’s Daughter
Ďáblův uzel (Devil’s Knot) (středa 29. 8., Prima Max, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Ďáblův uzel / Devil's KnotPět let staré kriminální drama je v našich končinách hodnoceno o něco lépe než v zahraničí, zároveň ale není tolik známé. Režírující Atom Egoyan se v něm inspiruje skutečným případem, který se odehrál v devadesátých letech a snaží se ho vyprávět co nejrealističtěji až dokumentárně. To se mu ale ne vždy daří, protože děj tím pádem není přímočarý, neumožňuje divákovi "zapojit se do něj" a v závěru se mění na soudní drama, které ale tolik nefunguje. Pro někoho ale toto může být tím největším lákadlem, protože ke klasickým kriminálkám má díky tomuto přístupu na míle daleko, nenabízí prakticky žádné rozuzlení a nechává publikum v nejistotě. Snímek nicméně vyniká hutnou atmosférou, syrovostí, velmi dobrou kamerou a samotným námětem, který je děsivý a fascinující zároveň. Titulní role ztvárnili hodně civilní Colin Firth a Reese Witherspoon, vedle nichž se objeví například Elias Koteas, Alessandro Nivola nebo Dane DeHaan. Podrobnosti hledejte v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Hudbu k filmu nahrál Pražský symfonický orchestr.

Oficiální trailer filmu Ďáblův uzel / Devil’s Knot
Čtyři vraždy stačí, drahoušku! (čtvrtek 30. 8., Prima Max, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu  / Čtyři vraždy stačí, drahoušku!Legendární československá komedie z počátku sedmdesátých let je parodií na mafiánské filmy a dodnes funguje naprosto báječně. Režisér Oldřich Lipský v ní spojil síly s Milošem Macourkem a společně napsali fenomenální příběh, který snad každou minutu nabízí jednu nesmrtelnou a dnes už zlidovělou hlášku. Pak už mu stačilo jen dodat svižné tempo, nadhled, který je znát z každé scény, notně pohodovou atmosféru a spoustu vizuálních i slovních gagů, které jsou inteligentní a nápadité. Jenže nezůstalo jen u toho a celé to ještě oživil geniálními komiksovými kresbami a bublinami Káji Saudka, které snímek posunuly na zcela jinou úroveň. Samozřejmostí pak je excelentní obsazení, v němž vynikají Lubomír LipskýJiřina BohdalováIva JanžurováMarie RosůlkováFrantišek FilipovskýStella Zázvorková nebo Josef Kemr. Totální klasika bez větších chyb.

Zajímavost: Film vznikl volně podle knihy jugoslávského spisovatele Nenada Brixiho Mrtvým vstup zakázán.

Ukázka z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku!
Nickyho rodina (čtvrtek 30. 8., ČT2, 21.45 - 23.25)

Plakát filmu  / Nickyho rodinaKoprodukční slovensko-české dokudrama završuje cyklus filmů, který režisér a scenárista Matej Mináč věnoval zachránci tisíců dětí Nicholasi Wintonovi. Určitá únava už je na výsledku znát, neboť zcela chybí nadhled a nic nového se divák, který viděl předchozí počiny, nedozví, neboť jde víceméně o prodlouženou vezi téhož. Příběh je ale pochopitelně pořád silný a dojemný, s fakty se tu pracuje velmi dobře a jsou dávkována postupně a samotné téma asi nikdy neomrzí, protože podobných osudů a osob není zase tolik. Jen už se hraje až moc na city a několik záběrů je delších, než by mělo být. Výsledku moc neprospěly ani hrané sekvence, v nichž vystupuje třeba Klára Issová, vesměs jsou ale zbytečné a působí jen jako vata. Celková hodnocení se tak budou výrazně lišit u těch, kteří už tematiku znají a předchozí režisérovy počiny viděli a u těch, kteří mají s jeho dílem tu čest vůbec poprvé.

Zajímavost: V průběhu natáčení vzniklo více než čtyři sta padesát hodin materiálu.

Originální trailer filmu Nickyho rodina

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu