Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Festivalové ozvěny: 13. týden

Festivalové ozvěny: Dny evropského filmu

Vydáno: 29.03.2011 18:52 v sekci Články | Festivaly - Jana Bébarová | foto: Dny evropského filmu

Čtyřicet aktuálních filmů z více než pětadvaceti zemí Evropy. Taková je nabídka letošního, v pořadí již 18. ročníku Dnů evropského filmu, které budou v Praze v kině Světozor slavnostně zahájeny v pátek 14. dubna.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Necelé tři týdny zbývají do zahájení letošních Dnů evropského filmu, které budou v pražském kině Světozor oficiálně zahájeny projekcí romantické komedie oceňovaného německého režiséra Toma Tykwera s názvem 3. Snímek osobně přijedou uvést rakouská herečka Sophie Rois a německý herec Devid Striesow. Po týdnu konání se přehlídka přesune do moravské metropole a následně v rámci Ozvěn i do Boskovic, Jablonce nad Nisou, Olomouce, Uherského Hradiště a Veselí nad Moravou.
Novinkou letošního ročníku bude sekce LUX Prize, v níž budou představeny snímky nominované na cenu Evropského parlamentu, především pak vítězný německý film Cizinka režisérky Feo Aladag o nelehkém společenském postavení mladé turecké matky-samoživitelky v hlavní roli s výtečnou Sibel Kekilli. Z dalších filmů organizátoři lákají především na belgický snímek Ilegálně režiséra Oliviera Masseta-Depasse o tíživé životní realitě nelegálních emigrantů v Belgii a dále například na řeckou komedii o předsudcích všeho druhu Platonova akademie v režii Filippose Tsitose. Kromě těchto bude v sekci LUX Prize uveden i loňský vítězný snímek, francouzské imigrantské drama Welcome režírované Philippem Lioretem, které vypráví příběh stárnoucího instruktora plavání a jeho žáka, kurdského uprchlíka Bilala, jenž chce přes kanál La Manche přeplavat do Anglie, aby mohl být se svou láskou.
Standardem zůstává sekce Národní liga, v níž budou opět prezentovány aktuální nebo loňské filmy navržené jednotlivými zeměmi na kandidáty na Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. Uveden bude například rumunský snímek Cornelia Porumboia Policejní, adj. o střetu jedince a totalitního systému, estonský černohumorný příběh mladého podnikatele na jeho cestě za smyslem života s názvem Pokušení svatého Toníka v režii Veika Ounpua, italské drama Maličká o svébytném světě vyděděnců v současné Itálii oceněné na festivalu v Cannes, nizozemský snímek Tirza, který je filmovou adaptací stejnojmenného románu tamního kontroverzního spisovatele Arnona Grunberga, nebo koprodukční rodinné drama Tři opice.
Stejně tak bude opět součástí programu sekce Best Of shrnující to nejzajímavější z jednotlivých národních kinematografií, například francouzský snímek Strom režisérky Julie Bertucelli v hlavní roli s populární herečkou a zpěvačkou Charlotte Gainsbourg, slovinský thriller Osobní zavazadlo o spletitém milostném trojúhelník či španělský snímek Žena bez piána oceněný Zlatou mušlí za režii na festivalu v San Sebastianu, v němž se v jedné z hlavních rolí představí Jan Budař coby podivínský polský opravář. Slovensko bude reprezentovat realistické drama ze současné Bratislavy nazvané Bratislavafilm, Česká republika bude mít svého zástupce v černé komedii Czech Made Man režiséra Tomáše Řehořka, jeho v pořadí již třetím snímku, který bude na Dnech evropského filmu za účasti delegace tvůrců v čele s režisérem Tomášem Řehořkem uveden v předpremiéře.
Dalším ozvláštněním letošního ročníku bude nová sekce Film&Music, v níž budou představeny některé evropské filmy, jejichž stěžejním tématem je hudba. Z chystaných snímků jmenujeme dokument VINYL zaostřující na vídeňskou elektronickou a experimentální scénu režiséra Andrewa Standena-Raze, polskou retro komedii o punkové skupině za minulého režimu Vše, co miluji režiséra Jacka Borcucha a rovněž polský dokument Rytmus svobody Leszka Gnoinského a Wojciecha Sloty, jenž mapuje neoficiální hudební scénu v komunistickém Polsku. Pořadatelé akce dále lákají na maďarský retro muzikál Made in Hungaria o prvních výbojích rock’n’rollu v Maďarsku.
V rámci doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit na projekci jednoho ze snímků letošního Projektu 100 Erotikon Gustava Machatého, a to s živým hudebním doprovodem elektro-akustického uskupení Forma Live. Na programu jsou mimo jiné i dopolední představení vybraných titulů pro střední školy či seminář na téma Digitální věk kin aneb jak oslovit filmového diváka v digitální éře, který se uskuteční v sobotu 15. dubna v pražském kině Aero.
Vstupenky na všechny filmy letos pořídíte za 90 Kč. Bližší informace o programu najdete na webových stránkách přehlídky.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Jack Strong pro balík prachů podstoupí cestu do středu Země (19.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV kritika: Babylon Berlin - drahé a divácké = dobré? (10.11.2017 17:00 v Články | Televize)
- TV tipy: Wolverine na tripu chytá roboty a loví lososy v Jemenu (30.10.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Festivalové ozvěny: Rozmanité Dny evropského filmu (08.04.2015 17:30 v Články | Festivaly)
- Porno Jamese Franca půjde do kin (21.08.2013 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Festivalové ozvěny: 22. týden (31.05.2011 21:00 v Články | Festivaly)
- Top 20 ČR: Thor ovládl česká kina (03.05.2011 07:07 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Czech Made Man (29.04.2011 16:17 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: 17. týden (28.04.2011 11:00 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu