Kinopremiéry: Equalizer dává kopačky BlacKkKlansmanovi

Vydáno: 15.08.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Z aktuálního kvintetu premiér jsou divácky nejlákavější hlavně dvě. Tou první je pokračování akčního hitu Equalizer, druhou pak komedie Spikea Lee BlacKkKlansman. Špatně by se nemuselo vést ani parodii Špion, který mi dal kopačky.
Equalizer 2 (The Equalizer 2) (Falcon)

Český plakát filmu Equalizer 2 / The Equalizer 2Pokračování trochu překvapivého akčního komerčního hitu přichází po čtyřech letech a rozhodně se nedají očekávat žádné zásadní změny. Tvůrčí tým se totiž nezměnil, takže režii znovu obstaral Antoine Fuqua a v hlavní roli se objeví Denzel Washington. I synopse vypadá hodně podobně, tudíž by opravdu mělo jít o jednu velkou sázku na jistotu. Tuzemských ohlasů tolik není, ty zahraniční jsou vesměs spokojené a hodnocení se pohybují někde na sedmi bodech z deseti, což je na podobnou žánrovku hodně solidní. Premiéra týdne.

Synopse: Bývalý člen speciální jednotky Robert McCall (Denzel Washington) znovu bojuje za právo a spravedlnost pro ty, kteří už ztratili veškerou naději. Jak daleko je ale schopen zajít, když tím někým je někdo, koho miluje?

Zajímavost: Jak pro Fuquu, tak pro Washingtona jde o první sequel jejich kariér.

Český trailer filmu Equalizer 2 / The Equalizer 2
BlacKkKlansman (BlacKkKlansman) (CinemArt)

Český plakát filmu BlacKkKlansman / BlacKkKlansmanBiografické drama s komediálními prvky má sice typicky americké téma utlačování černošské menšiny a Ku-klux-klanu, to by ale naštěstí v tomto případě tolik vadit nemělo. Asi nejslavnější černošský režisér a scenárista Spike Lee v něm zpracovává zajímavé osudy afroamerického policisty, jemuž se podaří proniknout do struktury Ku-klux-klanu, fyzicky ho ale samozřejmě musí zastupovat někdo jiný. Komentáře a hodnocení se shodují na tom, že snímek je velmi dobrou satirickou komedií se sociálním přesahem, což by mu mělo zajistit diváckou přízeň mimo domovinu. V hlavní roli se objeví John David Washington (ano, syn v předchozí premiéře zmíněného Denzela), vedle kterého dostali příležitost mimo jiné Adam Driver nebo Topher Grace. Druhá z premiér týdne.

Synopse: V sedmdesátých letech se mladý černošský kluk Ron Stallworth (John David Washington) rozhodl rozšířit řady coloradské policie a stal se vůbec prvním Afroameričanem ve sboru. Zpočátku je sice "odklizen" do archivu, neustálým tlakem na nadřízené se mu ale podaří dostat do terénu a v civilu infiltrovat politické mítinky černých bratrů. To mu je ovšem málo a tak vzal telefon, vytočil číslo místního předáka Ku-klux-klanu Davida Dukea (Topher Grace) a omotal si ho kolem prstu. Po pár telefonátech se mu dokonce podařilo proniknout do struktur celé organizace. Když ale bylo potřeba nasadit ho do akce i fyzicky, ujal se jeho role Ronův kolega Filip Zimmerman (Adam Driver), který nadšeně docházel na schůzky klanu, získával tajné informace, které předával kolegům, kteří plánované akce většinou překazili. Jak dlouho ale jeho utajení vydrží?

Zajímavost: Po pěti letech jde o první film Spikea Lee, který byl natočen na filmový materiál.

Český trailer filmu BlacKkKlansman / BlacKkKlansman
Špión, který mi dal kopačky (The Spy Who Dumped Me) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Špión, který mi dal kopačky / The Spy Who Dumped MeUž z názvu snímku je jasné, že jde o další špionskou komedii, která bude chtít být parodií na bondovky a podobné žánrovky. Jak ale uspěje, je velmi těžké odhadovat, neboť tvůrčí tým není nijak známý a ani tuzemské ohlasy zatím neexistují. Za režií stojí a na scénáři se podílela Susanna Fogel, takže je jasné, že divák získá ženský pohled na svět parodií, což může být zajímavé. Největším lákadlem tak je obsazení titulních rolí, které ztvárnily Mila KunisKate McKinnon, jimž vypomáhají třeba Justin Theroux nebo Gillian Anderson. Jestliže domácí hodnocení zatím neexistují, ty zahraniční jsou překvapivě slušná a pohybují se na hranici mírného nadprůměru, což by pro podobný počin byl jednoznačný úspěch. Tak uvidíme, jak si povede u nás.

Synopse: Audrey (Mila Kunis) a Morgan (Kate McKinnon) jsou nejlepší přítelkyně a zdá se, že je nic nerozhází. Teď ale stojí před největším dobrodružstvím svého života, protože zjistí, že bývalý přítel jedné z nich je ve skutečnosti špion a ony se tím pádem nevědomky zapletly do mezinárodního spiknutí. Je ale svět špionů připravený na dvě všehoschopné ženy?

Oficiální český trailer filmu Špion, který mi dal kopačky / The Spy Who Dumbed Me
Příběh koček (Cats and Peachtopia) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Příběh koček / Cats and PeachtopiaNestává se často, abychom se v tuzemských kinech setkali s čínským animovaným filmem. Tento týden tu příležitost máme, jestli ji ale oceníme, lze jen těžko zodpovědět. Mimo samotný název, který prozrazuje ústřední příběh a exotické země původu, totiž není nač lákat, protože tvůrci jsou pochopitelně neznámí. Režisér a scenárista Gary Wang toho za sebou moc nemá a ono to vlastně asi ani není důležité. Plakáty ani trailery nevypadají bůhvíjak lákavě a dá se tedy předpokládat, že jde o jeden z těch filmů, který se veze na vlně rodinných filmů, na něž se jde kvůli těm nejmenším a rodiče vesměs trpí. Zájemci o to, jak vypadá současný čínský animovaný film, ho ale jistě ocení.

Synopse: Kocour Marvin a jeho syn Sam si žijí na vysoké noze pohodlného domova, na svět koukají z výšky mrakodrapu a nic jim nechybí. Vůbec nepotřebují pověstných sedm životů, protože jim stačí ten jejich jeden jediný. Jelikož ale děti chtějí zažívat neustále nějaká dobrodružství a poznávat svět, sestaví si Sam malý létající stroj a vyráží vstříc novým zážitkům. Kocouří táta tak bude muset vystoupit ze své komfortní zóny, překonat sám sebe i strachy z minulosti a vydat se na záchrannou misi.

Český trailer filmu Příběh koček / Cats and Peachtopia
Léto (Leto) (Aerofilms)

Český plakát filmu Léto / LetoRusko-francouzské hudební drama vypráví o tom, jak se v Sovětském svazu v osmdesátých letech rodil místní punk a jaké problémy to přinášelo. Hloubavějšího tuzemského diváka tak do kina určitě naláká podobnost dějin a hudebních hnutí v tehdejším Československu, "atraktivním" faktem je určitě i to, že režisér a spoluscenárista Kirill Serebrennikov je v Rusku v domácím vězení a nemůže se účastnit projekcí svého snímku. Obsazení zvolil neznámé, takže minimálně pocit autenticity by měl být zaručen. Hodnocení jsou ovšem dost vysoká, lze tedy předpokládat, že film své kvality nepochybně má a klubového a festivalového diváka uspokojí. Náročnější premiéra.

Synopse: Na začátku osmdesátých let hýbají neoficiální leningradskou hudební scénou místní následovníci Lou Reeda, Iggyho Popa nebo Talking Heads. Patří k nim i mladý Viktor (Teo Yoo). Když se setká se svým idolem Mikem (Roman Bilyk) a jeho krásnou ženou Natašou (Irina Starshenbaum), začíná léto plné hudby, přátelství a zakázané lásky.

Český trailer filmu Léto / Leto


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY