Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Tom Cruise slaví 60 let

Téma: Tom Cruise slaví 60 let

Vydáno: 03.07.2022 09:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: CinemArt

Tom Cruise je bezesporu jednou z nejzářivějších stálic Hollywoodu posledních čtyřiceti let. Pojďme si připomenout některé z klíčových okamžiků jeho rozsáhlé a barvité filmografie.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V kinech se ještě stále s obrovským úspěchem hraje akční snímek Top Gun: Maverick, kde se Tom Cruise vrací ve své průlomové roli pilota Mavericka z popcornové osmdesátkové klasiky Top Gun. Jaké jsou další filmové vrcholy herce, který stříbrná plátna brázdí už čtvrtou dekádu? (řazeno chronologicky)

10. Barva peněz (1986)

Mary Elizabeth Mastrantonio, Tom Cruise, Paul Newman ve filmu Barva peněz / The Color of Money
© Touchstone Pictures
První vážná zkouška hercovy předčasné herecké vyzrálosti přišla v roce 1986, kdy se kromě snímku Top Gun, který ho vystřelil mezi nejzářivější hollywoodské hvězdy, objevil i ve svém prvním "dospělém" filmu, a sice v dramatu, které natočil zkušený Martin Scorsese. V tomto sequelu snímku Biliárový král si zahrál po boku představitele "biliárového krále" Paula Newmana, který si za roli odnesl svého jediného Oscara.

Scéna z filmu Barva peněz
9. Pár správných chlapů (1992)

Tom Cruise ve filmu Pár správných chlapů / A Few Good Men
© Columbia Pictures
Byla-li Barva peněz Cruiseovou první zkouškou, pak právnické drama z vojenského prostředí bylo jeho maturitou. Cruise už měl v té době za sebou dvě velké charakterní role v dramatech Rain Man, kde ho ale podobně jako v Barvě peněz zastínil jeho starší herecký kolega, v tomto případě oscarový Dustin Hoffman a v životopisném válečném dramatu Narozen 4. července, kde mohl konečně naplno zazářit jako hlavní postava. V tomto filmu se objevil po boku Demi Moore a zkušeného několikaoscarového veterána Jacka Nicholsona. Závěrečné finále v soudní síni je strhující.

Scéna z filmu Pár správných chlapů
8. Mission: Impossible (1996)

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible / Mission: Impossible
© Paramount Pictures
Skutečnou životní roli Tom Cruise našel až v roce 1996, kdy si zahrál ve špionážním akčním snímku Briana De Palmy založeném na stejnojmenné televizní sérii ze 60. let. Zde se konečně našel, což dokazuje i to, že se z M:I stala jeho nejmilovanější série, ke které se vrací dodnes. Cruise tu konečně naplno mohl rozvinout své nepochybné fyzické přednosti, jaké role zvláštního agenta a špióna vyžaduje a k tomu připojit své vrozené osobní charisma. V Mission: Impossible Cruise stvořil vlastního Jamese Bonda jménem Ethan Hunt, vlastní filmovou sérii, která je bez něj nemyslitelná.

Scéna z filmu Mission: Impossible
7. Spalující touha (1999)

Tom Cruise ve filmu Spalující touha / Eyes Wide Shut
© Warner Bros.
V roce 1999 měl Cruise dvě velké herecké přiležitosti. V epickém dramatu Magnolia si na malé ploše vystřihl svou nejlepší hereckou kreaci vůbec a se svou tehdejší manželkou Nicole Kidman si zahrál v posledním filmu předčasně zesnulého Stanleyho Kubricka. Ten se tehdy vracel po dvanácti letech z režijního odpočinku, kam se odsunul po svém válečném snímku Olověná vesta. Cruiseův výkon tu byl přesvědčivý a nezvykle civilní. 

Originální trailer filmu Spalující touha
6. Poslední samuraj (2003)

Tom Cruise, Ken Watanabe ve filmu Poslední samuraj / The Last Samurai
© Warner Bros.
Historické válečné drama bylo dalším Cruiseovým ambiciózním projektem, který měl být novou výzvou pro hvězdu jeho formátu, ale ve výsledku bylo veskrze průměrným snímkem. Film režiséra Edwarda Zwicka, který má zálibu v rozmáchlých dobových freskách (Legenda o vášni), dojíždí na povrchnost, s jakou je zpracován. Tom Cruise tu tak nabídl jen o něco méně působivou kreaci Statečného srdce než jeho o pár let starší herecký kolega Mel Gibson ve stejnojmenném dobrodružném historickém velkofilmu. 

Originální trailer filmu Poslední samuraj
5. Válka světů (2005)

Tom Cruise ve filmu Válka světů / War of the Worlds
© Paramount Pictures
Ve velkolepém snímku se Cruise znovu sešel (po jejich první spolupráci v dickovské sci-fi Minority Report) s všestranným géniem Stevena Spielberga. Ačkoliv nejde o žádné přelomové dílo žánru ani historie, jde o zručně natočený snímek, v němž se ukázalo, že když se spojí nejoblíbenější filmař současnosti (Spielberg) s nejoblíbenější hereckou hvězdou současnosti, nemůže vzniknout špatný snímek ani propadák. 

Originální trailer filmu Válka světů
4. Valkýra (2008)

Tom Cruise, Tom Wilkinson ve filmu Valkýra / Valkyrie
© MGM
Další Cruiseův ambiciózní projekt, který nedopadl úplně ideálně. Bryan Singer s ním uvízl někde na půli cesty mezi uměleckým filmem a blockbusterem a výsledek není uspokojivý ani na jedné z front. Na seriózní art snímek je Valkýra příliš povrchní, na blockbuster je zase příliš "realistická". Originálněji si o rok později s podobnou tematikou poradil Quentin Tarantino ve filmu Hanebný pancharti, který se na nějakou historickou přesnost raději vykašlal v zájmu toho, aby na rozdíl od Valkýry nabídl čistě nekorektní zábavu.

Originální trailer filmu Valkýra
3. Zatím spolu, zatím živi (2010)

Cameron Diaz, Tom Cruise ve filmu Zatím spolu, zatím živi / Knight and Day
© 20th Century Fox
Tom Cruise se opět vrátil k tomu, co mu šlo vždy nejlépe, k nekomplikované, ale svižné a hlavně zábavné akci. I přes všechna romantická klišé, on - supertajný nezničitelný agent, ona - obyčejná malá myška, je tento odlehčený, komediálně laděný neoficiální Mission: Impossible sequel v režii Jamesa Mangolda tou nejlepší ukázkou toho, že Cruise je i přes přibývající roky stále nadšením překypujícím mladíkem. Navíc spojení s Cameron Diaz bylo dokonalé, neboť oba svým způsobem ve své době nejlépe reprezentovali to, čemu se říká star power. 

Originální trailer filmu Zatím spolu, zatím živi
2. Jack Reacher: Poslední výstřel (2012)

Tom Cruise ve filmu Jack Reacher: Poslední výstřel / Jack Reacher
© Bontonfilm
V roce 2012 se Cruise převtělil do postavy bývalého elitního vojáka Jacka Reachera z knih Lee Childa v akčním thrilleru. Poprvé se tu sešel se scenáristou a režisérem Christopherem McQuarriem, s nímž o tři roky později natočil Mission: Impossible - Národ grázlů i následující Fallout. Jack Reacher se mohl stát Cruiseovým novým Ethanem Huntem, ale po průměrném sequelu Jack Reacher: Nevracej se je otázkou, zda se Cruise ještě někdy jako drsný ex-voják vrátí.

Originální trailer filmu Jack Reacher: Poslední výstřel 
1. Na hraně zítřka (2014)

Emily Blunt, Tom Cruise ve filmu Na hraně zítřka / Edge of Tomorrow
© Warner Bros.
O dva roky později se Cruise vrátil ke sci-fi žánru, který mu vedle toho akčního sedí nejlépe. Na hraně zítřka mělo slušný komerční ohlas, takže Doug Liman již pár let plánuje sequel, který by pod názvem Live Die Repeat and Repeat měl vzniknout v blízké budoucnosti. Tom Cruise je i v šedesáti letech nezastavitelný a zdaleka ještě není u konce s dechem. Vše nejlepší!

Originální trailer filmu Na hraně zítřka

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cillian Murphy bude hájit spravedlnost (26.03.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- Zemřel Tom Wilkinson (30.12.2023 22:21 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu