TV tipy: Lotrando, Zubejda a zvadlý gigolo se bouří, protože Grinche je těžké zabít

Vydáno: 03.08.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Ani začátek srpna není v televizi plný zásadních premiér, takže se znovu dostává na neznámé a opomíjené žánrovky, jejichž kvalita je většinou kolísavá. Typickým příkladem je třeba "allenovská" komedie Johna Turturra Zvadlý gigolo.
Lotrando a Zubejda (pátek 3. 8., ČT1, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu  / Lotrando a ZubejdaDvaadvacet let stará tuzemská pohádka je žel bohu stále jednou z nejlepších, jaké po revoluci vznikly. Režírující Karel Smyczek v ní částečně navázal na tu nejlepší tradici a zvolil pohodovou atmosféru a celkový nadhled a nesnažil se příliš modernizovat, ale vycházet z klasických žánrových principů. Opřít se mohl i o výtečný scénář, který společně se Zdeňkem Svěrákem napsal na motivy pohádek Karla Čapka, a který disponuje zajímavými postavami, inteligentním humorem a nenásilným mravním poučením. Další devízou pak je příjemná a na Českého lva nominovaná hudba Jaroslava Uhlíře, s níž souvisí i chytlavé a výtečně otextované písničky. V hlavních rolích se představí uspokojiví Jiří Strach a Barbora Seidlová, které doplňují třeba Pavel Zedníček, Arnošt Goldflam, Marián Labuda nebo Jiří Lábus. Škoda jen až příliš televizního vzhledu a "lacinějšího" vizuálu. Tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Film měl původně natáčet Jiří Menzel, nedohodl se však na výtvarném pojetí.

Ukázka z filmu Lotrando a Zubejda
Hokus pokus (Hocus Pocus) (sobota 4. 8., Nova Cinema, 16.40 - 18.30 / pondělí 6. 8., 06.00 - 07.45 / úterý 7. 8., 04.55 - 06.35)

Plakát filmu Hokus pokus / Hocus PocusRodinná komedie z počátku devadesátých let u nás patří k těm méně známým a hůře hodnoceným, v zahraničí se ale těší hodně solidním ohlasům, což může být dáno určitou tuzemskou pohádkovou tradicí. Režírující Kenny Ortega se v ní zaměřil spíše na fantastiku a příliš se nesnažil zaujmout dospělého diváka. Ruku v ruce s tím pak jde relativně vydařená vizuální stránka, která si dává záležet na efektech, za zmínku stojí i solidní atmosféra a několik vskutku vydařených vtípků. V titulních rolích se představí Bette Midler, Sarah Jessica Parker a Kathy Najimy, které doplňují mimo jiné Thora Birch nebo Vinessa Shaw. Pro děti hodně slušná podívaná, dospělým bude ovšem chybět více tvůrčí odvahy a invence. Neškodná záležitost na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Jedná se o vůbec první film z produkce Disneyho, v němž je zmínka o pannách.

Originální trailer filmu Hokus Pokus / Hocus Pocus
Zvadlý gigolo (Fading Gigolo) (sobota 4. 8., ČT art, 22.35 - 00.05)

Plakát filmu Zvadlý gigolo / Fading GigoloPět let stará komedie je u nás takřka neznámá a hodně připomíná lepší počiny legendárního Woodyho Allena, který si v ní také zahrál hlavní roli. O to víc překvapí, že režisérem, scenáristou a představitelem druhé hlavní role je John Turturro, který se opřel o melancholickou a nostalgickou atmosféru, poměrně zajímavý příběh protknutý hořkým humorem a životními pravdami a vynikající hudební složku. Celek pak funguje i v lehkosti a eleganci, jakou je přenesen na diváka. Mimo dvou hlavních hvězd se pak můžete těšit ještě na Sharon Stone, Sofíi Vergaru, Lieva Schreibera nebo Vanessu Paradis. Je pravda, že celá tematika je možná až moc fádní a tempo mohlo být i přes krátkou stopáž o něco svižnější, výsledek je ale více než slušný, o čemž snad přesvědčí i naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: Turturro a Allen mají stejného holiče a právě u něj se druhý jmenovaný o filmu dozvěděl.

Oficiální trailer filmu Zvadlý Gigolo / Fading Gigolo
Těžko ho zabít (Hard to Kill) (sobota 4. 8., Nova, 22.45 - 00.35 / úterý 7. 8., Nova Cinema, 00.10 - 04.55)

Plakát filmu Těžko ho zabít / Hard to KillAkční thriller z počátku devadesátých let vrací diváka do doby, kdy tehdy hubený Steven Seagal patřil k největším nadějím žánru a zdálo se, že má před sebou hodně slušnou kariréu. Režírující Bruce Malmuth toho v něm tedy moc neřešil, protože si byl jasně vědom, že má co dělat s béčkovou záležitostí, takže se opíral o svou hlavní hvězdu, hodně solidní a drsnou akci a svěží tempo. V dalších rolích si zahráli tehdejší Seagalova manželka Kelly LeBrock, William Sadler nebo Branscombe Richmond, kteří ale pochopitelně tvoří jen jakýsi "kompars". Příběh je samozřejmě předvídatelný až běda a vůbec ničím nepřekvapí, vzhledem k velkému množství hlášek ale baví celou dobu. Těžce nostalgická záležitost, kterou ocení vesměs jen fandové umírajícího žánru.

Zajímavost: Seagal považoval Malmutha za neschopného režiséra, proto natáčení provázely jejich vzájemné spory.

Originální trailer filmu Těžko ho zabít / Hard to Kill
Výkupné (Ransom) (sobota 4. 8., ČT2, 22.55 - 00.30)

Plakát filmu Výkupné / RansomU nás velmi málo známý britský kriminální thriller je na zahraničních databázích hodnocen o něco hůř a nepatří k těm, které by se tak často připomínaly. Jeho nejslabším článkem je režírující Caspar Wrede, jemuž se po celou dobu nedaří najít to správné tempo a na jeden zajímavý a nápaditý moment připadají dva nudné a naprosto nezáživné, podobné je to vlastně i s příběhem, který sice přináší pár zvratů, po většinu naštěstí krátké stopáže je ale tuctový a absentuje v něm napětí. Typická atmosféra sedmdesátých let se mu ovšem povedla velmi dobře a společně s parádní kamerou Svena Nykvista a hudbou Jerryho Goldsmithe patří k největším lákadlům filmu. Tím je pak i obsazení, v jehož hlavní roli se objeví Sean Connery, který ale nemá moc co hrát a nejinak je tomu třeba i u Iana McShanea, Roberta Harrise nebo Isabel Dean. Nevýrazná žánrovka, která utopila svůj potenciál.

Zajímavost: Natáčení probíhalo mimo jiné v Norsku.

Ukázka z filmu Výkupné / Ransom
Smrtící triky 2 (F/X2) (neděle 5. 8., Prima, 00.35 - 02.50)

Plakát filmu Smrtící triky 2 / F/X2Pokračování úspěšného thrilleru je samozřejmě o dost horší než původní snímek, v rámci možností jde ale o solidní podívanou. Režírující Richard Franklin v něm jen a pouze recykluje původní nápad, k němuž nepřidává nic navíc a rutinně za sebe skládá efektivní, ale neinvenční scény. Opřít se tak může jen o atraktivní prostředí, svižné tempo a obstojné vizuální efekty, které jsou základem celého filmu. Naštěstí nechybí ani decentní humor obohacený o několik hlášek, který přidává kladné body navíc. Ústřední role si zahráli Bryan Brown a Brian Dennehy, které doplnili například Rachel Ticotin, Joanna Gleason, Philip Bosco nebo Kevin J. O'Connor. Nijak závratná, zároveň ale neškodná podívaná na víkendovou noc.

Zajímavost: Jde o poslední režisérův americký film, po jeho dokončení se vrátil do rodné Austrálie, kde natáčel až do své smrti.

Originální trailer filmu Smrtící triky 2 / F/X2
Grinch (How the Grinch Stole Christmas) (neděle 5. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / pondělí 6. 8., 14.50 - 16.40 / úterý 7. 8., 11.45 - 13.40)

Plakát filmu Grinch / How the Grinch Stole ChristmasMiléniová rodinná fantasy komedie to má kdekoli jinde než v USA obrovsky těžké, čemuž odpovídají její hodnocení, která dost kolísají a jsou o něco horší než v její domovině. Režírující Ron Howard v ní vychází z v USA extrémně populární knihy Dr. Seusse a spoléhá se víceméně jen právě na onu popularitu titulní postavy, bez níž vánoční svátky v zámoří nemohou existovat. Evropský divák pak bude kroutit hlavou nad naprosto šílenou a kýčovitou výpravou, celkovou "přeplácaností" a barevností a zdánlivě nesmyslným příběhem, k jehož pochopení je třeba znát mnoho anglo-amerických reálií, což zabraňuje tuzemským dětem si snímek pořádně užít. Našinec tak ocení "jen" brilantní a po právu Oscarem oceněné masky, geniálního Jima Carreyho v titulní roli, jíž si náležitě vychutnává, parádní vánoční atmosféru a hravou hudbu Jamese Hornera. V panujících pekelných vedrech ideální zimní osvěžení.

Zajímavost: Kvůli filmu bylo vyrobeno čtyři sta čtyřicet tři kusů oblečení.

Originální trailer filmu Grinch / How the Grinch Stole Christmas
Občan se bouří (Il cittadino si ribella) (pondělí 6. 8., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu Občan se bouří / Il cittadino si ribellaNejen u nás naprosto minimálně známému italskému krimithrilleru se přezdívá Přání smrti po italsku a asi se není co divit. Režírující Enzo G. Castellari se v něm viditelně inspiruje tehdy populárními hollywoodskými žánrovkami a westernovým schématem, zároveň ale zůstává svůj, takže to vlastně vůbec nevadí. Opřel se především o hutnou atmosféru, drsné přestřelky a v závěru i o brutální násilí a rezignoval naopak na sofistikovaný příběh, který je v tomto případě spíše naivní a postrádá veškerou společenskou kritiku, na druhou stranu ale výtečně graduje a pracuje s napětím. Ústřední roli ztvárnil charismatický Franco Nero, vedle kterého někteří určitě poznají pozdější bondgirl Barbaru Bach. Zapomenutá evropská perla.

Zajímavost: Většinu scén natočil Nero bez využití dublérů.

Originální trailer filmu Občan se bouří / Il cittadino si ribella
Líbánky (úterý 7. 8., ČT2, 21.50 - 23.30)

Plakát filmu LíbánkyPět let staré česko-slovenské drama je lehce nedoceněné a jeho hodnocení by mohlo být o něco vyšší. Upoutá zejména v první polovině, kdy režírující Jan Hřebejk pracuje s hutnou atmosférou a tajemstvím nevyřčeného a diváka donutí domýšlet, co by se mohlo dít dál. Vše ještě podporuje výtečnými obrazovými kompozicemi a nádhernou kamerou. Taktéž obsazení, v němž se až na výjimku spolehlivé Aňi Geislerové objeví nepříliš okoukané tváře (například Stanislav Majer, Kristýna Nováková-Fuitová nebo Jiří Černý), je skvěle zvolené. O to větší je škoda, že scénář Petra Jarchovského je nedotažený a po odhalení klíčového bodu zápletky už vlastně nemá co nabídnout, je příliš doslovný a z diváka tahá laciné emoce a i díky tomu poměrně svižné tempo opadne. Přesto snímek docela funguje, což tvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Kvůli časové tísni se snímek natáčel na jediném místě - v bývalé hájovně u Třeboně.

Originální trailer filmu Líbánky
Ruský dům (The Russia House) (středa 8. 8., Prima Max, 20.00 - 22.35 / čtvrtek 9. 8., 15.30 - 18.05)

Plakát filmu Ruský dům / The Russia HouseU nás ne tak známé drama z počátku devadesátých let zcela zapadlo ve stínu mnoha mnohem lepších žánrovek. A je to trochu s podivem, protože režírující Fred Schepisi měl k dispozici literární předlohu slavného Johna le Carrého, i když ti, kteří ji četli, ji také zrovna moc nechválí. Snímek, který je u nás hodnocen o dost hůře než na zahraničních databázích, tak zaujme častými zmínkami o Československu, poměrně slušnou atmosférou a základní synopsí. Nad vodou pak výsledek drží obsazení, v němž hrají prim Sean ConneryMichelle Pfeiffer, mezi nimiž sice moc nefunguje potřebná chemie, jejich charisma ale funguje bez problémů, dále se pak objeví mimo jiné Roy ScheiderJames FoxKen RussellKlaus Maria Brandauer nebo J. T. Walsh. Nevýrazná záležitost, která je po většinu času zoufale nudná.

Zajímavost: Jde o vůbec první větší "západní" film, který se mohl s povolením ruské vlády natáčet v tehdejším Sovětském svazu.

Oficiální trailer filmu Ruský dům / The Russia House


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY