Kinopremiéry: Z hotelu Artemis je chata na prodej

Vydáno: 25.07.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Lionsgate

Červenec zakončí v kinech trojice premiér, z níž je nejzajímavější česká hořká komedie Chata na prodej, což se nestalo už několik let! Její konkurencí jsou totiž vesměs béčkové záležitosti Hotel Artemis a Plán útěku 2.
Hotel Artemis (Hotel Artemis) (Bioscop)

Český plakát filmu Hotel Artemis / Hotel ArtemisAkční krimithriller podle synopse nepůsobí sice úplně originálně, atraktivně ovšem ano. Tuzemského diváka určitě nejvíc naláká obsazení, které je hodně slušné a sešli se v něm třeba Jeff Goldblum, Jodie Foster, Sofia Boutella, Dave Bautista, Charlie Day nebo Zachary Quinto. Jméno debutujícího režiséra a jen málo známého scenáristy Drewa Pearce totiž nikomu moc neřekne. Ačkoli na zahraničních databázích nejsou ohlasy úplně zlé, ty domácí (třeba naše recenze) jsou dost zdrcující a mluví o zajímavém nápadu, který ale ani zdaleka nevyužil svůj potenciál a vlastně nemá moc co nabídnout. I přes pravděpodobné zklamání premiéra týdne.

Synopse: Zdi třináctipatrového hotelu Artemis ukrývají nejmodernější zdravotnické zařízení, které financuje obávaný gangster Wolfking (Jeff Goldblum), a které je určeno pro bohatou klientelu podsvětí. Už dvaadvacet let ho řídí obávaná Jean Thomas, přezdívaná Sestra (Jodie Foster), která vzhledem k tomu, že klientelu tvoří zločinci nejtěžšího kalibru, nastolila tvrdá pravidla. Když se na urgentním příjmu objeví bankovní lupič Sherman se svým bratrem, nikdo netuší, že na hotel se řítí velký problém. Bratři u sebe totiž mají zdánlivě nezajímavý předmět, jehož hodnota je ale osmnáct milionů dolarů. Tato "drobnost" navíc patří samotnému Wolfkingovi, takže bude o zábavu postaráno.

Zajímavost: Pro Jodie Foster jde o první roli po pěti letech.

Český trailer filmu Hotel Artemis / Hotel Artemis
Plán útěku 2 (Escape Plan 2: Hades) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Plán útěku 2 / Escape Plan 2: HadesTuzemský distributor zaslouží obdiv za to, že pokračování solidního, avšak nijak zvlášť úspěšného thrilleru, opravdu uvádí do kin, protože už je legálně sehnatelné na internetu a navíc jsou ohlasy tentokrát jednotné a shodují se na tom, že jde o naprostý béčkový průšvih. A ono se asi není co divit, když režisérem je sice plodný, ale minimálně známý Steven C Miller, jehož filmografie je podobných kousků plná a z původního obsazení zůstali jen titulní Sylvester Stallone50 Cent, které ještě ze známějších tváří doplnil Dave Bautista. Že opravdu není o co stát, potvrdí i naše recenze. Premiéra, které by bylo lépe na videu.

Synopse: Poté, co Ray Breslin (Sylvester Stallone) uprchl z obávané prosklené Hrobky, mu výrazně stoupla prestiž a získal mnoho nových zakázek. Ta poslední je ale přece jen zvláštní, protože jeden ze členů jeho týmu zmizel a ocitl se v tajném technologickém zařízení nazývaném Hádes. Tajmená organizace v něm vězní unesené osoby, které disponují důležitými informacemi nevyčíslitelné hodnoty. Nikomu se zatím nepodařilo dostat se ven, pro Breslina to tedy znamená novou výzvu, která by ho opět mohla stát minimálně svobodu.

Zajímavost: Film byl natočen za devatenáct dní.

Český trailer filmu Plán útěku 2 / Escape Plan 2: Hades
Chata na prodej (CinemArt)

Plakát filmu  / Chata na prodejNejzajímavěji z celé trojice premiér se překvapivě jeví česká hořká komedie, která se evidentně snaží navázat na slávu podobných filmů o obyčejných lidech, které byly v módě v době Československé nové vlny. Potenciál na to určitě má, protože režisérem a spoluscenáristou je nadějný Tomáš Pavlíček, který se spolehl na tematiku chataření a hodně solidní obsazení, v němž se objeví Ivana Chýlková, David Vávra, Tereza Voříšková, Judit Bárdos, Jana Synková nebo Jan Kačer. Z hodnocení a dostupných recenzí (včetně té naší) se navíc zdá, že tentokráte se snaha neminula účinkem a po delší době u nás vzniklo něco tzv. ze života, za co se divák nemusí stydět. Uvidíme, jak si snímek povede v žebříčcích návštěvnosti, na konci roku se ale zřejmě bude objevovat v seznamu těch nejlepších tuzemských počinů.

Synopse: Rodiče prodávají starou chatu, kterou už nehodlají využívat. Před předáním novému majiteli se ale matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou sešlost. Zbytek příbuzenstva ale neprojevuje moc nadšení a ani není divu. Děda (Jan Kačer) už je totiž duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos), babička (Jana Synková) je zase specialistkou na upřímné dotazy a nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu navíc přibere svého německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný těší, protože neví, do čeho jde. A aby toho nebylo málo, tak těsně nad ránem zmizí dědeček a stopy vedou do lesa.

Zajímavost: Natáčelo se mimo jiné v reálné chatě v Posázaví.

Oficiální trailer filmu Chata na prodej


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY