Kinopremiéry: Mamma Mia zanechává v kinech děsivé dědictví

Vydáno: 18.07.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po deseti letech se tento týden na plátna vrací populární, avšak morálně pochybný muzikál Mamma Mia!, jehož pokračování určitě do kin naláká mnoho diváků. Dobrou alternativou k němu může být vychvalovaný horor Děsivé dědictví.
Mamma Mia! Here We Go Again (Mamma Mia! Here We Go Again) (CinemArt)

Český plakát filmu Mamma Mia! Here We Go Again / Mamma Mia! Here We Go AgainPo deseti letech se do kin vrací muzikál založený na hudbě a písních legendární švédské skupiny ABBA. A ačkoli se změnil režisér a scenárista, jímž je tentokráte Brit Ol Parker, žádné zásadní novinky se očekávat nedají. Tvůrci lákají na to, že divák bude sledovat dva příběhy v jednom a snímek bude kombinací flashbacků do minulosti Donny a současného příběhu její dcery, což mnohé napoví, takže se opět lze "těšit" na letní pohodu, známé písně a morálně silně pochybné vyznění. V hlavních rolích se objeví Meryl Streep, Lily James a Amanda Seyfried, vrací se též trojice otců Pierce BrosnanStellan SkarsgårdColin Firth, k nimž se tentokráte přidávají třeba Cher, Andy García nebo Dominic Cooper. Ohlasy ani hodnocení zatím neexistují, ty ale budou cílovému publiku asi dost jedno. Premiéra týdne a potenciální komerční trhák. Naše recenze zde.

Synopse: Když bývala Donna (Meryl Streep a Lily James) čerstvou absolventkou univerzity, chtěla poznávat svět a netušila, že na necivilizovaném řeckém ostrově narazí na tři mladíky a zcela se jí změní život. Její dcera Sophie (Amanda Seyfried), která je zcestovalejší a moudřejší než její matka v jejích letech, plánuje velkolepé znovuotevření rodinného hotelu na Kalokairi, na které se samozřejmě sjedou všichni známí, včetně trojice jejích tatínků (Pierce Brosnan, Colin Firth a Stellan Skarsgård).

Zajímavost: Streep natočila svou roli za týden.

Oficiální český trailer filmu Mamma Mia! Here We Go Again / Mamma Mia! Here We Go Again
Děsivé dědictví (Hereditary) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Děsivé dědictví / HereditaryV relativně krátké době se v tuzemských kinech znovu objevuje níkzorozpočtový horor, který předchází výborná pověst. Celovečerní režijní a scenáristický debut Ariho Astera si dosud vysloužil hodně slušná hodnocení a vyzdvihovány jsou především atmosféra a silné psychologické pozadí, které film mění spíš v drama s hororovým nádechem. V hlavní roli se objevuje Toni Collette, která nepatří k úplně neznámým tvářím, divák pak pozná určitě ještě Gabriela Byrnea, hodně chvály ovšem sklízí i debutující mladá herečka Milly Shapiro. Uvidíme, jak hype, který se kolem filmu vytvořil, zapůsobí, každopádně se zdá, že fandové populárního žánru se mají nač těšit. A to je jedině dobře.

Synopse: Matriarcha rodu Grahamů Ellen zemřela a následně rodina její dcery začíná rozplétat záhadná a čím dál děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a ničí vše, co znají.

Zajímavost: Podle tvůrců měl původní sestřih filmu délku tři hodiny.

Oficiální český trailer filmu Děsivé dědictví / Hereditary
Utøya, 22.července (Utøya 22. juli) (Film Europe)

Český plakát filmu Utøya, 22.července / Utøya 22. juliNorský thriller vrací diváka o sedm let zpět, kdy na letním táboře v jednom norském městečku proběhl nesmyslný teroristický útok vyznavače fašismu, který otřásl celým světem, a při němž zemřelo více než sedmdesát lidí. Režírující Erik Poppe láká především na to, že vše natočil ruční kamerou a bez střihu a zabývá se samotnou akcí z pohledu nic netušících obětí a pachatele vůbec nezmiňuje, autenticitu by navíc měly zajišťovat obsazené neznámé tváře. Tomuto přístupu odpovídají dosavadní hodnocení, která nejsou úplně jednotná a zatímco některá chválí atmosféru a autenticitu, jiná zase hovoří o nudě, stereotypu a nevyužitém potenciálu. Ať je to, jak chce, snímek se asi vyplatí vidět.

Synopse: 22. července 2011 došlo na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku u Osla ke skutečné tragédii. Při masakru zemřelo sedmdesát převážně mladých lidí a svět se ptal proč. Mezi účastníky tábora se ocitla i mladá Kaja (Andrea Berntzen), která se bezhlavé střílení snažila přežít a zároveň v nastalé panice a chaosu najít svou mladší sestru.

Zajímavost: Snímek je založen na základě reálných svědectví a skutečností a rozhovorech s přeživšími.

Originální trailer filmu Utøya, 22. července / Utøya 22. juli
Střídavá péče (Jusqu’á la garde) (Artcam)

Český plakát filmu Střídavá péče / Jusqu'à la gardeZa francouzským dramatem netřeba hledat žádnou vědu, protože vypráví přesně o tom, co lze z názvu vyvodit, tedy o sporu dvou rodičů o dítě a o snaze jednoho z nich prosadit střídavou péči. A ono téma je asi to jediné, nač lze lákat, protože snímek je celovečerním režijním a scenáristickým debutem málo známého herce Xaviera Legranda, který do ústředních rolí obsadil kolegy Léu Drucker a Denise Menocheta. Pravdou je, že někoho můžou k návštěvě kina zviklat i hodně slušné ohlasy, které hovoří o hutném psychologickém dramatu, které se chvílemi mění v solidní psychoteror. Uvidíme tedy, jak si snímek u nás povede, jeho tematika je nicméně zcela univerzální.

Synopse: Miriam (Léa Drucker) a Antoine (Denis Menochet) Bessonovi se rozvedli. Syna Juliena (Thomas Gioria) dostala do péče jeho matka, která se ho snaží před otcem, o němž tvrdí, že je agresivní, chránit. Antoine však prosí o střídavou péči. Julien je tak svědkem stupňujícího se konfliktu svých rodičů a ve svém nízkém věku je donucen jít na hranici svých možností, aby zabránil tomu nejhoršímu.

Oficiální český trailer filmu Střídavá péče / Jusqu’á la garde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Mamma Mia (P51, 18.07.2018 09:10) Reagovat

    Zajímalo by mne co je na tomto filmu morálně pochybné!!!
    Člověk se chce bavit, užívat pohodu, už dost všech těch hororů, krve, terorismu a psychodramat!

    • Re: Mamma Mia (Tekla , 18.07.2018 11:42) Reagovat

      WTF...vyspat se behem kratke doby se tremi samci? Dnes ale asi bizar normal.

      • Re: Mamma Mia (P51, 18.07.2018 23:25) Reagovat

        Hm, to je pravda, kdyby jim někdo uřízl hlavu nikdo by si toho nevšiml, ale tři letní lásky jsou děsivé dědictví!!

    • Re: Mamma Mia (Anonym, 20.07.2018 07:35) Reagovat

      souhlasim. Byla jsem vcera,nadsena,spokojena,odpocata,vyzpivana a ubrecena...za me super...

  • Kinopremiéry: Mamma Mia zanechává v kinech děsivé dědictví (sigu, 18.07.2018 12:13) Reagovat

    Kdo tohle píše by mne tedy fakt zajímalo. Titulek je tak ÚČELOVĚ napsaný, že čtenář nabude ihned dojmu, že Mamma Mia je děsivý (blízko k děsný) film a lidi tak odradí od návštěvy kina. Fakt ti novináři jsou vypráskaná, absolutně neobjektivní banda a těch pár slušných, bohužel se od těch s..ček zašpiní ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY