Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Muž, který zabil Dona Quijota

Recenze: Je Terry Gilliam muž, který zabil Dona Quijota?

Vydáno: 07.07.2018 11:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Více než dvacet let chystal legendární Terry Gilliam svůj vysněný projekt Muž, který zabil Dona Quijota. Po všemožných peripetiích, úmrtích původně obsazených herců i sporech s producenty je film na světě. Vyplatilo se čekat?

Muž, který zabil Dona QuijotaRecenzoval/a Jan Varga dne 07.07.2018 11:30. Více než dvacet let chystal legendární Terry Gilliam svůj vysněný projekt Muž, který zabil Dona Quijota. Po všemožných peripetiích, úmrtích původně obsazených herců i sporech s producenty je film na světě. Vyplatilo se čekat? Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Každému fanouškovi režiséra Terryho Gilliama se muselo po zhlédnutí dokumentu Ztracen v La Manche sevřít srdce. Tento celovečerní „film o filmu“ z roku 2002 je totiž svědectvím o sérii katastrof, které postihly Gilliamovo tehdejší natáčení jeho vysněného filmu Muž, který zabil Dona Quijota, inspirovaného slavným španělským hrdinou z románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Od začátku prokletý snímek sice kvůli zcela rozpadlé produkci, nedostatku financí, povodněmi zničeným kulisám a onemocnění hlavního představitele nevznikl, leč nic z toho nezničitelnému srdcaři Gilliamovi nezabránilo vzdát se svého snu.

Jonathan Pryce ve filmu Muž, který zabil Dona Quijota / Muz, který zabil Dona QuijotaDobrou zprávou a zároveň důkazem o nezlomnosti lidské vůle je ta skutečnost, že Gilliam po osmnácti letech, kýblech nervů a potu, důkladném přeobsazování a přepisování a dvou infarktech (vždyť říkám, srdcař) svého Quijota nakonec přeci jen dokončil, byť se o práva na něj doposud soudí s producenty. Špatná zpráva je, že to za to čekání nakonec nestálo. A už dlouho to nebyla tak velká škoda.

Ještě prvních pár desítek minut je velice slibných. Rozehrává se v nich příběh marnivého režiséra reklam Tobyho (Adam Driver), který zrovna kvůli nadějné zakázce natáčí ve Španělsku a při projíždění malými vesničkami vzpomíná na to, jak před pár lety coby student filmařiny hledal mezi místními obyvateli herecké talenty a natáčel s nimi film o Donu Quijotovi. Pak náhodou narazí na starého muže, jehož tehdy obsadil do svého snímku do role Dona Quijota, a uvědomí si, co tím způsobil.

Adam Driver, Jonathan Pryce ve filmu Muž, který zabil Dona Quijota / Muz, který zabil Dona QuijotaOnen muž (Jonathan Pryce) je totiž od té doby přesvědčený o tom, že je doopravdy skutečným Donem Quijotem, čemuž přizpůsobil celý svůj život, slovník i vnímání okolního světa. Poblouzněný stařec pak Tobyho donutí plnit proti své vůli úlohu Quijotova pobočníka Sancha Panzy a oba muži se propadnou do víru bláznivých dobrodružství, jimž začne i Tobyho mysl nakonec postupně podléhat.

Od tohoto okamžiku se však celý film bohužel rozpadá do rozbředlého spletence promarněných šancí, do zmateného kolotoče donquijotských motivů naskládaných přes sebe bez ladu a skladu, jež lze za úspěšné završení čtvrt století připravovaného projektu považovat jen stěží. Gilliam sice úžasně hravě stylizuje hlavního hrdinu do jakési alternativní verze sebe sama – režiséra prokletého vlastními kreativními touhami a nároky, který pozvolna přichází o rozum a sám se stává Donem Quijotem, marně bojujícím proti větrným mlýnům – ale přitom není schopen obalit tuhle metaforu koherentním příběhem a dát svým bezesporu originálním, extravagantním a barvitým vizím nějaký nosný základ.

 
Adam Driver, Jonathan Pryce ve filmu Muž, který zabil Dona Quijota / Muz, který zabil Dona QuijotaVšechno se tu děje bez jakékoli kauzality či jasného směřování k něčemu, dialogy mají jen málokdy tah a výsledkem je dadaisticko-surrealistický blázinec, v němž z nějakého důvodu hrají roli i muslimští imigranti a ruská vodka. Tradičně dobrý Adam Driver s roztomile rozverným Jonathanem Prycem to zachraňují jen tehdy, když se po nich nechce groteskové padání a křepčení. A právě tohle se po nich kupodivu chce až povážlivě často.
 
Kromě úvodní půlhodiny jsou nejlepší ty pasáže, v nichž probleskují ozvěny materiálu natočeného před těmi osmnácti lety (které byly k vidění i ve Ztracen v La Mancha, když v nich ještě vystupovali v původním obsazení Johnny DeppJean Rochefort – třeba scéna se třemi obry), a potěší i různé meta-vtípky odkazující na dokument samotný a tehdejší zruinované natáčení (Japonci na place, svádění problémů na zásah vyšší moci). Všechno ostatní je ale jen rozvleklou změtí vizuálních nápadů seskládaných do nefunkčního patvaru s chybějící kostrou, které nedávají valný smysl ani samostatně, natož pak pohromadě, a to ani s přihlédnutím k faktu, že velkou část z nich ve skutečnosti tvoří různé sny a halucinace.
 
Adam Driver, Jonathan Pryce ve filmu Muž, který zabil Dona Quijota / Muz, který zabil Dona QuijotaTolik let nadějí a odměnou je nepřehledně vyprávěný a na obě nohy kulhající příběh plný špatně napsaných postav, nedomyšlených motivů a děravých vedlejších dějových linií. Ústřední téma s proměnou hlavního hrdiny a jeho odyseou po boku bláznivého kmeta je sice výborná a mnohé Gilliamovy vizuální kreace jsou vskutku nápadité a na pohled atraktivní, samy o sobě ale celý film neutáhnou.
 
Terry Gilliam býval obětí okolností, jeho film je nyní obětí jeho vlastní bezbřehé a ze řetězu utržené kreativity. Kdo že je ten muž, který zabil Dona Quijota? Bohužel ten samý, co ho i stvořil. Věčná škoda, že to natáčení Gilliamovi nevyšlo hned napoprvé.
 
[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer filmu Muž, který zabil Dona Quijota / The Man Who Killed Don Quixote

 

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie (20.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Ferrari (30.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: Monty Pythonův smysl života ukazuje absurditu života (a smrti) (22.04.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Nelítostný souboj 2 je na cestě (04.04.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu