Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Nejlepší seriály první poloviny roku 2018 podle filmserver.cz

Téma: Nejlepší seriály první poloviny roku 2018 podle filmserver.cz

Vydáno: 02.07.2018 12:00 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Na co koukat v televizi? Na stále složitější otázku jsme se pokusili odpovědět prostřednictvím přehledu seriálů, které se za uplynulých šest měsíců vyplatilo sledovat.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Každým rokem počet nových seriálů a sezón roste a při pohledu na četné objednávky, ambiciózní expanzivní plány různých stanic a streamingových platforem, případně příchod nových hráčů na trh, to vypadá, že tento trend nehodlá vůbec zpomalovat. Kvůli tomu jsme se ostatně rozhodli rozdělit náš každoroční seriálový výběr na dvě poloviny - níže tedy naleznete přehled těch nejlepších seriálů, které se vysílaly v průběhu první poloviny roku 2017 a (podle nás) stojí za vidění. Na co se díváte vy?

American Crime Story: VersaceAmerican Crime Story: Versace (FX) – zprvu zklamání z nenaplněných přehnaných očekávání po po všech stránkách brilantní první sezóně, následně seriálová euforie po odhalení tvůrčího záměru. Na rozdíl od People v O.J. Simpson není druhá sezóna American Crime Story komplexním procedurálním rozborem s výrazným společenským komentářem, nýbrž mnohem žánrovější podívanou z ranku psychothrillerů o vyšinutých jedincích, s přesahem do tématu identity homosexuálů v devadesátých letech v USA. Ryan Murphy se zde výstavbou spíše přibližuje epizodám svého druhého hlavního projektu American Horror Story a představuje nepříjemnou vizi amerického snu a zvrácený obraz jedince, jenž touží po slávě a uznání, které nikdy nedostane. Působivé stand-alone epizody, vyprávění pozpátku jako v Mementu a strhující herecký výkon Darrena Crisse dělají z tohoto seriálu i po rozpačitém úvodu must-see záležitost. Nejlepší epizoda: Creator/Destroyer (8)

Fotografie z filmu  / MosaicMozaika (HBO) – typicky soderberghovský ostrý řez, tentokrát přesně rozkročen mezi sterilitou The Knick a žánrovou rafinovaností Vedlejších účinků. I když první epizoda diváka jen rutinně seznamuje s postavami, zbývajících pět perfekcionisticky buduje mozaiku rekonstrukce jedné události pomocí náznakového vyprávění a multiperspektiv postav, které střídavě vstupují a vystupují z popředí. Co by v interaktivní verzi zřejmě působilo zmatečným dojmem (čemu věnovat pozornost?), je ve střihačských rukou Soderbergha dalším mistrovským kusem práce toho, jak dostat diváka přesně tam, kam chce tvůrce. Vydařená experimentální minisérie se zdrcující pointou. Nejlepší epizoda: Fact and Fiction (6)

Fotografie z filmu  / AtlantaAtlanta: Robbin‘ Season (FX) – Atlanta je seriálem, který mnoho z nás chtělo vidět, ale nedokázalo si ho ani představit. Kromě otázek afroamerické identity, které jsou zastřešujícím rámcem pro obě sezóny, si Donald Glover a režisér Hiro Murai diváky tentokrát získali nevídaným konceptuálním řešením jednotlivých epizod, které fungují jako samostatné, žánrově odlišné příběhy (některé sahají i do hororu). Bizarní, často surreálné momenty střetávající se s drsnou sociální realitou předměstí Atlanty dávají dohromady opravdu unikátní počin na poli půlhodinového formátu současných seriálů, které čím dál více používají ohraná schémata a postupy. Nic ale nemůže být tomuto přístupu vzdálenější než Atlanta, která v sobě nese radost z objevování nečekaného a nevídaného, které se ale stále vztahuje ke světu, v němž žijeme. Nenápadný, mistrovský seriál. Nejlepší epizoda: Teddy Perkins (6)

Fotografie z filmu  / BarryBarry (HBO) – i když Barry pozvolna začíná jako další z řady komedií o líbivém antihrdinovi, nakonec překvapí sebejistým překlopením do žánru temného dramatu jako z nejlepších epizod Perníkového táty. Žádný nový Dexter (čemu bývá seriál často připodobňován) se nekoná, ale to je jedině dobře. To, co masový vrah v Miami ubíjel v klišé a opakované kriminální zápletce, to Barry plně vynahrazuje nepředvídatelnou krutostí, uvěřitelnými morálními dilematy a tím nejčernějším humorem. Bill Hader se pro tu roli narodil. Nejlepší epizoda: Chapter Seven: Loud, Fast and Keep Going (7)

Fotografie z filmu  / LegionLegion II. (FX) – ani v druhé sezóně originálně pojatého marvelovského seriálu si divák nemůže být jistý, čeho konkrétně je svědkem. I pro Noaha Hawleyho, tvůrce tří řad seriálu Fargo, jde o značný odklon od předchozí tvorby, který se tentokrát ani nesnaží respektovat či navazovat na jakékoliv žánrové konvence – příběh (údajně) nejsilnějšího mutanta na světě Davida Hallera tedy definuje naprostý chaos, ať už z narativního nebo stylistického hlediska. Zřejmě nikdy se nedozvíme, zda je série působivých obrazů a režijních nápadů (které si mnohdy nezadají s Černým vigvamem) pouze tvůrčí exhibicí, nebo propracovanou vizí, s jistotou však lze říci, že nic koncepčně odvážnějšího a unikátnějšího v současné době v televizi neběží. Seriál, u něhož si vzpomenete ne na jeden, ale desítky naprosto definujících momentů. Nejlepší epizoda: Chapter 14 (6)

Fotografie z filmu  / WestworldWestworld II. (HBO) – druhá řada oceňovaného sci-fi seriálu začíná jako svérázná hi-tech variace na Ztracený svět: Jurský park, později se však stane z hlediska nosnosti témat, dějových linií a (verzí) postav ještě komplikovanější než ta první. Kdo vyžaduje logické vysvětlení naprosto všeho, toho dost možná začne další prozkoumávání mysli androidů po pár epizodách iritovat, ostatní si však užijí neutuchající příval mysteriózní atmosféry a nevyluštitelných hádanek, které možná někdy najdou vysvětlení, ale rozhodně ne teď. Tím se Westworld dosti přibližuje fenoménu Ztraceni, kdy byl aktuální seriál jen malou jiskrou pro vznik nekonečných internetových teorií a fandomů. I když ale byla druhá sezóna co do rozmachu ambicióznější, mnohem více v ní zaujaly samostatné epizody soustředící se na jednu hlavní nebo vedlejší postavu než zastřešující příběh, který došel do očekávaného, nicméně slibného konce. Nejlepší epizoda: Kiksuya (8)

Patrick MelrosePatrick Melrose (Sky/Showtime) – působivá eventová minisérie je zřejmě nejlépe natočenou depresí, od které divák nemůže odtrhnout oči. Ať už je to strhujícím výkonem Benedicta Cumberbatche, odlišně koncipovanými epizodami nebo exkluzivním a neustále se proměňujícím vizuálním stylem (drogový rauš vs. nostalgická atmosféra letního sídla jako v Dej mi své jméno), dokáže Patrick Melrose i na malé ploše pěti hodin vybudovat uvěřitelné charaktery, v každé epizodě se vyrovnávající s jiným druhem bolesti. Scenáristická a režijní masterclass, která v mnohých fikcích provařený příběh obohacuje o nevídanou tíhu a empatii. Nejlepší epizoda: Some Hope (3)

Speciální zmínka: Sense8: Amor Vincit Omnia (Netflix) – obdivuhodné zakončení jednoho fenoménu, v němž už snad diváky zajímalo cokoliv kromě ústřední žánrové zápletky. Když ji konečně Lana Wachowski v tomto dvou a půl hodinovém díle završí, přichází na řadu konečně to, pro co si diváci Sense8 skutečně zamilovali: interakce mezi postavami, střihové montáže, hudební čísla a orgie. To nejlepší možné dildo pro fanoušky (zasvěcení pochopí).

 

Další zajímavé seriály:

Fotografie z filmu  / Altered CarbonThe End of the F***ing World (Channel4/Netflix) – inovativní dvacetiminutový formát pojednávající o dvou mladých psychopatech, kteří se navzájem chtějí zabít (nebo někoho zabít). Hlavními přednostmi tohoto vůbec ne hloupého YA seriálu jsou skvěle strukturované epizody, černý humor a nečekaně eskalující násilí.

Tady a teď (HBO) – snaha o co nejkomplexnější portrét současné Ameriky doplatila na své přehnané ambice, protože v první sezóně nestihla odvyprávět ani desetinu toho, co by chtěla. Seriál, v němž vás alespoň trochu musí bavit postavy a jejich dilemata, nevysvětlitelné mysteriózní podzápletky nebo přemítání o bytí, abyste si jej dokázali užít.

Altered Carbon (Netflix) – výborný námět, propracované postavy a skvěle nastavený futuristický svět opět doplácejí na rozbředlost zápletky, která zbytečně přešlapuje na místě (jak už je u většiny velkoprodukcí Netflixu zvykem). I tak se ale jedná o povedenou sci-fi žánrovku pro fanoušky cyberpunku s obdivuhodnými production values.

Everything Sucks! (Netflix) – nostalgická jednohubka, které jede na podobné vlně jako Stranger Things, ale bez nadpřirozena. Pohodová cinefilní dramedie.

Fotografie z filmu Příběh služebnice / The Handmaid's TaleAsh vs. Evil Dead III. (Starz) – i když stále nedosahující vyváženosti Raimiho filmů, je třetí sezóna respektuhodným nekorektním gorefestem, který ještě v takové míře nebyl v televizi k vidění. Nakonec i zamrzí, že po tak výživném cliffhangeru čtvrtá sezóna nebude.

Trust (FX) – sága rodu Gettyů není ideální námět na seriál, což dokázalo i desetihodinové drama Trust, které po prvních dvou naspeedovaných a režijními nápady napěchovaných dílech Dannyho Boylea doplatilo na zbytečné výplňové podzápletky a nezajímavé vedlejší charaktery. Nakonec ale vcelku vydařený počin, který drží pozornost hlavně hereckými výkony (Sutherland, Fraser, Swank). Více by mu ale slušela podoba tříhodinového celovečeráku (ale ne toho od Ridleyho Scotta).

Příběh služebnice II. (Hulu) – vizuálně působivé rozšíření první sezóny (knihy) sice občas neví, o čem přesně vyprávět a sleduje jen hrdinku na její pouti útrapami, nakonec ale dokáže v rámci jednotlivých dílů překvapit novými dilematy a nápady pramenícími z totalitního dystopického světa. Každopádně režijní masterclass.

Na mušce (BBC America) – solidní genderově převrácený thriller o nájemné zabijačce, který pobaví odlehčenou hrou s konvencemi žánru a balancováním mezi seriózností a nadsázkou. Skvěle vybrané herečky do hlavních rolí.

PoseBoj o moc (HBO) – břitká černá komedie s nesnesitelnými hrdiny, kteří se předhánějí v tom, kdo je větší ubožák. Ne tak ostré jako Sázka na nejistotu, ale i tak je tahle novinka Adama McKaye docela zábavný příspěvek do subžánru seriálů o dysfunkčních rodinách.

Pose (FX) – akcentovaný LGBTQ seriál, který by mohl vzniknout jen dnes a jen v produkci Ryana Murphyho. Nejde však jen o nudnou agitaci, nicméně o živelný a energický portrét pulzujícího New Yorku osmdesátých let, kde v záři neonů a disco hudby usilují hlavní postavy o své místo ve světě. Materiál na Emmy.

 

Co neminout v druhé polovině roku 2018 (pouze oznámené a potvrzené projekty):

Plakát filmu  / Sharp ObjectsOstré předměty (HBO) – 9. července
Castle Rock (Hulu) – 25. července
Volejte Saulovi IV. (AMC) – 7. srpna
Disenchantment (Netflix) – 17. srpna
Mr. Mercedes II. (Audience Network) – 22. srpna
Jack Ryan (Amazon) – 31. srpna
K smíchu (Showtime) – 10. září
BoJack Horseman V. (Netflix) – 14. září
The Deuce: Špína Manhattanu II. (HBO) - podzim
The Little Drummer Girl (BBC/AMC) - podzim
Escape from Dannemora (Showtime) – podzim
Camping (HBO) – podzim
The First (Hulu) - podzim
Maniac (Netflix) – TBA
Mr. Robot IV. (USA) – TBA


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nepochopeno (Lucie, 03.07.2018 09:26) Reagovat

    V domnění, že si přečtu na co konečně mám koukat (po dlouhých letech) a co by mě mohlo třeba bavit, jakože něco o těch seriálech (vnímej děj, tenhle týpek toho druhýho ubodá a pak se stane tohlenc), se mezi cca 20 názvy seriálů dovím jen to, že ob jeden je něco blbost a něco "prej" dobrý, páč tam nějakej režisér něco nějak režíruje a páč tam jakože něco na něco odkazuje a páč se to prostě podobá tomuhlenc a tomuhlenc...prostě všechno jsou jen asijako slátaniny a někdo tam někoho picne nebo zachrání..aha.. recenzent by měl asi začít uvažovat základně a jednoduše (protože to prostě je normální napsat, že nějakej seroš je prostě super, protože děj je takovej a makovej) a nemít hlavu v recenzním vypolstrovaném filmovoseriálovém nebíčku (kdo nepochopil, neva, je to stejné jako číst výše napsaný článek o nejlepších serošech) ...Sorry pane recenzent, ale takovou slátaninu, kde se opravdu nedozvím zhola nic, jsem nečetla ani na ČSFD.. a to je co říct.
    A kdyby to někoho namíchlo, že nějaká pani vodvedle chce vědět, vočomtoje? a neni si schopná vyhledat na gůglu děj sama, tak asi ani nemá cenu nějakej článek "Téma: Nejlepší seriály první poloviny roku 2018 podle filmserver.cz" číst...Ave

    • Re: Nepochopeno (Roman, 05.07.2018 21:19) Reagovat

      Naprosto souhlasím.

  • Špatná informace (Anonym, 03.03.2019 19:40) Reagovat

    Je vidět že recenzent neviděl "The end of the fucking world"
    Není to o tom, že to jsou dva psychopati, kteří se chtějí navzájem zabít.-.-
    Myslím, že nejdřív by jste se měl na seriály, které doporučujete podívat, a pak teprve hodnotit a doporučovat. ;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu