Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 8. 6. 2018 - 14. 6. 2018

TV tipy: Muži v černém a Joy si dávají špenát a lesní jahody a pak všechno zařídí

Vydáno: 08.06.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V tomto týdnu upoutá v televizním programu asi nejvíc premiéra dramatu Joy o ženě, která vynalezla mop. Vedle něj pak prostor dostanou především hodně slušné žánrovky, na které se ale postupem let (ne)oprávněně zapomnělo.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Muži v černém II (Men in Black II) (pátek 8. 6., Prima Cool, 20.15 - 22.05 / sobota 9. 6., 16.15 - 17.55)

Plakát filmu Muži v černém II / Men in Black IIŠestnáct let staré pokračování oblíbené sci-fi komedie je z celé dosavadní trilogie nejslabší, přesto jde s trochou tolerance o lehce nadprůměrnou záležitost. Režírující Barry Sonnenfeld už se nemohl spolehnout na originalitu, tak diváka zahltil velkým množstvím tu více, tu méně fungujících gagů, svižným až bláznivým tempem, snahou o hláškování snad v každém dialogu a přehlídkou digitálních efektů, jichž je zbytečně moc. Nepomohl mu ani neexistující příběh, který se mění ve sled jednotlivých epizodek, jejichž kvalita je dost kolísavá. K pozitivům ale rozhodně patří krátká stopáž, díky níž je celý film snesitelný a dále pak obsazení titulních rolí, které si znovu zahráli Tommy Lee Jones a Will Smith, kterým sekundovali sexy Lara Flynn Boyle, Rosario Dawson, Johnny Knoxville, Rip Torn nebo Tony Shalhoub. Absolutně nenáročná podívaná na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Děj se měl odehrávat i v budovách World Trade Center, ty ale po teroristických útocích z 11. září musely být nahrazeny Chrysler Building.

Originální trailer filmu Muži v černém II / Men in Black II
Ducháček to zařídí (sobota 9. 6., Prima, 16.55 - 18.55 / neděle 10. 6., Prima Max, 11.35 - 13.20)

Plakát filmu  / Ducháček to zařídíČeskoslovenská předválečná komedie patří dodnes k velmi oblíbeným a do programů televizí často zařazovaným dílům. Dáno je to určitě tím, že režírující Karel Lamač, který vycházel z původní divadelní hry, vše vsadil na fenomenálního Vlastu Buriana v titulní roli. Ten se mu odvědčil precizním výkonem, který patří k jeho nejlepším kreacím a ukazuje, v čem bylo jeho velké komediální mistrovství. Král komiků tu zastínil úplně všechny a z filmu udělal svou one man show a některé jeho hlášky baví i moderního diváka a ve své prostotě jsou nadčasové. Výsledku pomáhá i odlehčená atmosféra, zajímavý, i když nekonzistentní příběh, velmi krátká stopáž a svižné tempo. Někomu ovšem může vadit až přílišná lidovost a částečná podbízivost, která je v určitých momentech hodně znát. Tuzemská klasika na sobotní podvečer.

Zajímavost: Původní divadelní hra byla uváděna pod názvem Konto X.

Ukázka z filmu Ducháček to zařídí
Oblečen na zabíjení (Dressed to Kill) (sobota 9. 6., ČT2, 21.35 - 23.15)

Plakát filmu Oblečen na zabíjení / Dressed to KillHitchcockovský thriller z počátku osmdesátých let je hodnocen dost rozporuplně a hodně záleží na tom, jak diváci znají podobné počiny režiséra a scenáristy Briana De Palmy. Pokud to bude jejich první setkání, tak nepochybně ocení zdánlivě nekompromisní tematiku, potemnělou a lehce "úchylnou" atmosféru, velké množství krvavých a erotických scén a esteticky moc pěknou podívanou, kterou dotváří fantastická kamera. Ti, kteří už mají z autorovy tvorby něco nakoukáno, pak budou trochu zklamaní, protože tvůrce je tu zbytečně upozaděný, odpouští si typické technické finesy a jede jako by na volnoběh. Obě skupiny se ovšem vesměs shodují na tom, že ústřední příběh není příliš promyšlený, prohlédnout se dá po pár minutách, takže jakási snaha o hru s divákem přichází vniveč. Hodně toho tak zachraňuje obsazení, jemuž v hlavní roli dominuje výborný Michael Caine, jehož doplňují mimo jiné Angie Dickinson, Nancy Allen, Keith Gordon nebo Dennis Franz. Trochu zvrácená a svým způsobem napínavá podívaná na sobotní večer.

Zajímavost: Snímek veřejně pranýřovaly feministky, které ho považovaly za misogynní.

Oficiální trailer filmu Oblečen na zabíjení / Dressed to Kill
Spálené mosty (Genova) (neděle 10. 6., Prima Love, 20.00 - 21.55 / pondělí 11. 6., 01.40 - 03.35)

Plakát filmu Spálené mosty / GenovaDekádu staré britské romantické drama u nás nepatří k těm nejznámějším a je hodnoceno jen průměrně, v zahraničí je na tom ale o něco lépe. Rozporuplné reakce jsou dány jednoznačně tím, že svérázný režisér a scenárista Michael Winterbottom se v něm pokusil natočit těžce realistickou vztahovou podívanou, což ve výsledku znamená, že po celou stopáž se toho moc nestane, všechno dlouho trvá, tempo je pomalé a příběhu chybí rozuzlení a úderná pointa. Pokud se divákům podobný postup nezalíbí, jejich dojem nezachrání ani vskutku nádherné lokace a atmosféra italského Janova a překrásná kamera, která si s tamější krajinou opravdu dost pohrává. Titulní roli brilantně ztvárnil Colin Firth, společnost mu pak dělají především Perla Haney-JardineWilla HollandCatherine KeenerHope Davis. Trocha melodramatu na konci týdne neuškodí.

Zajímavost: Na festivalu v San Sebastianu dostal tvůrce hlavní cenu za režii.

Oficiální trailer filmu Spálené mosty / Genova
(Ne)úspěšný Bill (Bill) (pondělí 11. 6., Prima Max, 18.05 - 20.00 / úterý 12. 6., 13.40 - 15.40)

Plakát filmu (Ne)úspěšný Bill / BillNenápadné komediální drama dost zaniká v konkurenci sobě podobných a víc než co jiného je na něm znát, že jde o tvůrčí debut. Jak scenáristka a režisérka Melisa Wallack, tak Bernie Goldmann, jenž jí s režií pomohl, nikdy předtím (a ani potom) nic nenatočili, takže se drželi při zemi a potenciál tématu zdaleka nevytěžili. To tedy znamená, že na jednu povedenou a nápaditou scénu připadají minimálně tři, které nefungují, nemají správný timing humoru a jsou zbytečně dlouhé. Totéž vlastně platí i pro celkovou atmosféru, která je chvíli pohodová, o pár minut později ale zcela vážná a tyto přístupy se vzájemně bijí, aniž by až do konce došlo k nějakému ujasnění. Lehce nad průměrem tak snímek udržuje pár opravdu zdařilých situačních vtipů a výborné obsazení, jemuž dominuje roztomilý Aaron Eckhart v ústřední úloze, své si ale uhrají i Jessica AlbaElizabeth BanksTimothy OlyphantKristen Wiig nebo tehdy začínající Logan Lerman. Absolutně neškodná, zároveň ale zoufale nevýrazná jednohubka.

Zajímavost: Film měl nesoutěžní premiéru na festivalu v Torontu.

Originální trailer filmu (Ne)úspěšný Bill / Bill
Jako dým (Holy Smoke) (pondělí 11. 6., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Jako dým / Holy SmokeU nás jen minimálně známé americko-australské komediální drama postupem času zcela zapadlo a asi se není co divit. Režisérka a spoluscenáristka Jane Campion v něm totiž po celou dobu není schopna diváka zcela zaujmout a utápí se ve snaze o realističnost a přílišnou hru na umění. To tedy znamená, že hodně solidní atmosféru a na papíře silný příběh kazí zbytečně pomalým tempem, prázdnými dialogy a filozofováním o vztazích, které moc nefunguje. Výsledek tak zachraňují hezká kamera, exotické lokace, tradičně atmosférická a až mystická hudba Angela Badalamentiho a výtečná Kate Winslet v titulní roli. Její protějšek ztvárnil Harvey Keitel, ten ale občas tápe, neví, jak má postavu uchopit, místy přehrává a v závěru bohužel působí nechtěně smešně. Kdyby snímek natočil někdo jiný, asi by hodnocení bylo trochu lepší, od držitelky Oscara se ale automaticky čeká o něco víc. Lehce promarněný potenciál.

Zajímavost: Jane Campion napsala scénář společně se svou sestrou Anne.

Oficiální trailer filmu Jako dým / Holy Smoke
Lesní jahody (Smultronstället) (úterý 12. 6., ČT art, 21.15 - 22.45)

Plakát filmu Lesní jahody / SmultronställetŠvédské drama z druhé poloviny padesátých let je sice plné symbolů, plně pochopit by ho ale měl i nenáročný divák. Režisér a v tomto případě i na Oscara nominovaný scenárista Ingmar Bergman totiž nepoužívá nijak složité metafory a na pozadí jakéhosi road movie rozehrává svou tradiční meditaci o lidském životě, údělu, smyslu veškerého konání a víře v Boha a v sebe samého. Výrazně si pomáhá vizuálním stylem a atmosférou, které jsou kombinací a zároveň poctou přístupu italského neoralismu a německého expresionismu. Vše ještě umocňuje majestátní černobílou kamerou, atraktivním prostředím, potemnělým hudebním doprovodem a jednoduchým a výtečně gradovaným příběhem, který nemá slabší místo. Ústřední úlohu fantasticky ztvárnil legendární Victor Sjöström, pro něhož šlo o labutí píseň, neboť tři roky po premiéře zemřel. Příznivce slavného tvůrce možná trochu zklame, že snímek postrádá lepší vyvrcholení a dost šetří emocemi, to jsou ale jen malé vady na celkové kráse. 

Zajímavost: Bergman napsal scénář na základě snu a během pobytu v nemocnici.

Originální trailer filmu Lesní jahody / Smultronstället
Joy (Joy) (středa 13. 6., Prima Max, 20.00 - 22.35 / čtvrtek 14. 6., 15.20 - 18.05)

Český plakát filmu Joy / JoyPod alternativním názvem Podnikavá Joy se v programu skrývá tři roky staré životopisné drama, které asi přece jen mělo o něco větší ambice, než bylo reálně možné. Největším problémem je totiž ústřední příběh ženy, která vynalezla mop, který neutáhne celou stopáž, tudíž si režisér a scenárista David O. Russell musí pomáhat spoustou vaty, nevyužitých postav a absolutně nedokáže čímkoli překvapit. Tentokrát trochu zklamaly i jeho atributy, neboť se mu nepodařilo najít to správné tempo, vše je dost stereotypní a také jeho styl se už trochu okoukal, což je na tomto počinu znát asi nejvíc. Snímek tak stojí a padá na výtečné a na Oscara nominované Jennifer Lawrence, která ho po celou dobu táhne a jako jediná má co hrát, čehož využívá na maximum, v obsazení ovšem nechybí ani tradiční autorův ansámbl v čele s Robertem De Nirem a Bradleym Cooperem, které tentokráte doplňují třeba Isabella Rossellini, Edgar Ramirez nebo Virginia Madsen. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Autor se se skutečnou Joy nikdy nesešel osobně, vše konzultovali po telefonu.

Oficiální trailer filmu Joy / Joy
Což takhle dát si špenát (čtvrtek 14. 6., Prima Max, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / Což takhle dát si špenátNormalizační sci-fi komedie patří k divácky hodně oblíbeným záležitostem, a i když za těmi nejlepšími zaostává, pořád jde o hodně slušnou zábavu. Režírující Václav Vorlíček v ní znovu pracoval se scénářem Miloše Macourka, který ale v tomto případě není tak propracovaný jako ty předchozí a je v něm docela dost nelogičností a nesmyslů, nad těmi ale divák naštěstí začne přemýšlet až zpětně. Tempo je totiž natolik svižné, že to během krátké stopáže nemá šanci stihnout, což je jedině dobře. Autor ale upoutá hlavně celkovou pohodovou atmosférou, několika výraznými obrazovými gagy, množstvím situačního humoru a dodnes originálním tématem a námětem, který si sci-fi prvky vypůjčuje jen na to nejnutnější. Samozřejmostí a hlavním lákadlem je pochopitelně exkluzivní herecké obsazení, v němž excelují Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, František Filipovský nebo Stella Zázvorková. Občas sice nějaký ten fórek úplně nezafunguje, to ale tolik nevadí. Absolutní klasika.

Zajímavost: Janžurová prozradila, že roli malé holčičky, v níž se promění, "nastudovala" od svých dcer, které byly v době natáčení batolaty.

Ukázka z filmu Což takhle dát si špenát
Nic než pravda (The Whole Truth) (čtvrtek 14. 6., Prima Max, 21.50 - 23.55)

Plakát filmu Nic než pravda / The Whole TruthV tuzemsku skoro neznámý, dva roky starý soudní thriller se na zahraničních databázích těší docela solidnímu hodnocení, ve výsledku ale udělá největší radost těm, kteří tento subžánr vysloveně vyhledávají. Režírující Courtney Hunt upoutá zejména v úvodu, kdy rozehrává zajímavou kauzu a pracuje s hutnější atmosférou, postupem času od ní ale upouští a spoléhá se jen a jen na dialogy a soudní přelíčení, které ovšem není až tak zajímavé, což je dáno i tím, že postavy nejsou dostatečně silné a propracované tak, aby se divák mohl s nějakou ztotožnit. Výsledku pak nepomáhá ani rádoby překvapivý závěrečný zvrat, který si tvůrci mohli klidně odpustit. Přes všechny výtky ale nikdy snímek nespadne pod průměr a vesměs v něm všechno funguje, jak má, jen mu chybí větší invence, odvaha a nějaká výrazná scéna, která by zanechala dojem delší dobu. Hlavní roli obstojně ztvárnil Keanu Reeves, jemuž přihrávají mimo jiné Gugu Mbatha-Raw, James Belushi a Renée Zellweger, jež je tu ale už po nechvalně proslulé plastice, takže se pravděpodobně stane, že ji většina diváků dlouho nepozná. Slušná, leč nenápadná žánrovka.

Zajímavost: Do hlavní role byl původně obsazen Daniel Craig, čtyři dny před plánovaným začátkem natáčení z ní ovšem odstoupil.

Oficiální trailer filmu Nic než pravda / The Whole Truth

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu