Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Never Let Me Go

Za horizontem: Never Let Me Go

Vydáno: 26.03.2011 19:42 v sekci Recenze | Za horizontem - Eva Pytlounová | foto: facebook tvůrce

Román japonsko-britského autora Kazua Ishigura Neopouštěj mě je u nás už několik let beznadějně vyprodaný. Seznámit se s ním ale můžete i ve světě filmu. Jeho adaptaci připravil Mark Romanek a jde o hodně silný zážitek, který navíc máte možnost prožít v rámci právě probíhajícího Febiofestu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
"Jsem velmi pyšná na to, co děláme. Pečovatelé a dárci už toho tolik dosáhli. Ale nejsme stroje. Po čase se to stejně omrzí. Předpokládám, že proto se už tak často nedívám do budoucna, ale zpět... na Chaloupky a Hailsham. A na to, co se nám tam stalo. Mně, Tommymu a Ruth." Provázeni voiceoverem hlavní hrdinky se zpět ohlédneme i my. Na to, co se stalo Kathy, Tommymu a Ruth. Důležité je vydat se na výlet do alternativní Anglie minulého tisíciletí bez znalostí a jakýchkoliv očekávání. Nenechte se zmást science fiction nálepkou, tento příběh by se mohl stejně tak dobře odehrávat v Japonsku nebo v knihách Charlese Dickense.
Ačkoliv o příběh samotný vlastně nejde, považuju jeho absolutní neznalost za důležitější než režisér Mark Romanek. Řadou rozhovorů, kde společně se scenáristou Alexem Garlandem (Pláž, Sunshine) vyzrazuje příběh, vytváří v divácích očekávání, že půjde o druhý Ostrov. A to tedy rozhodně nepůjde. Paralely lze hledat spíš v osudovosti Pokání, zasněnosti Za všechno může láska nebo feelingu Gattaky a Potomků lidí. Přestože je film o emocích a ne o příběhu, znalostí děje by nám bylo odepřeno postupně objevovat malé záhady a naděje specifického světa i možnost nechat se jím unášet společně s jeho obyvateli.
Film sleduje tři děti ve speciální anglické internátní škole, které vyrostou do podoby Carey Mulligan, Andrewa Garfielda (nový Peter Parker) a Keiry Knightley. Abychom pochopili jejich chování, musíme pochopit jejich specifického tvůrce. Kazuo Ishigura do nich vložil japonský smysl pro povinnost, který fascinuje evropské diváky napříč východní kinematografií, a zároveň citovou otevřenost jeho domovské Anglie. Je proto lehké se do hrdinů vcítit a zároveň se nechat fascinovat podivnou odlišností. Jejich odevzdanost osudu vytváří podmanivou atmosféru a dovoluje příběhu neuspěchaně plynout kupředu. Pomalé tempo se prodírá bezchybnými dlouhými záběry a málokdo by Romanekovi věřil videoklipový původ.
Snímek nestaví na momentu překvapení, jeho síla je v tom, že žádné zvraty nenabídne, a diváci jsou si toho vědomi od první scény. Jako u jiných filmů, které začínají svým koncem, je bolestné sledovat hlavní hrdiny a vědět, do čeho se řítí. Veškerá jejich snaha je marná a nezbývá žádná naděje. Většinou se však beznaděj dotýká především diváků - emoce jsou generovány kontrastem mezi tím, o co se hrdinové snaží, a tím, co divák ví, že se stane. Obyvatelé světa tohoto filmu jsou si vědomi toho, co je čeká, a nesnaží se své osudy zvrátit, ač někteří se je snaží alespoň trochu oddálit. Oproti typickému prvoplánovému rebelství se tak dočkáváme artového smiřování se s budoucností, se světem, se sebou samými. Kathy, Tommy i Ruth se vyrovnávají se svým osudem v omezeném světě, který jim byl nekompromisně vyměřen v čase i prostoru. Přes odlišnou situaci svých hrdinů nás snímek vystavuje pocitům, které jsou nám známy, a dotýká se nás více než leckteré filmy ze současnosti. Snaha užít si své životy a napravit chyby je vlastní nám všem.
I když se snímek dotýká témat klonování, moderní společnosti a nutí i k úvahám nad tím, co vlastně dělá člověka lidskou bytostí, je především o svých hrdinech. O krátkosti života, o nesplněných snech a o tom, jak důležité je za nimi jít. A o lásce. Brilantně nasnímaná budoucnost z alternativní minulosti koupe diváky v nostalgické melancholii i beznaději, přesto je však na konci nezanechá v depresi. Never Let Me Go vás donutí plakat i zamyslet se v nejintimnějším filmovém prožitku loňského roku.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ... (Lukáš, 27.03.2011 11:07) Reagovat

    Je strašně zajímavé sledovat, jak si zjevný fanoušek filmu dokáže všechno vysvětlit sám pro sebe, a najít ve všem to nejlepší (nic ve zlém - taky mám oblíbené filmy:); ale "artové smiřování s budoucností" mi vykouzlilo úsměv na tváři).

    Já měl s Never Let Me Go problém, že jsem ho "nechápal" - ne že by tam bylo něco k nepochopení, jenom mi prostě celý děj nedával smysl, logiku. A když vy píšete, že pro vás bylo lehké se vcítit do pocitů hrdinů, tak v tom možná bude můj problém, protože to jsem já nedokázal (a ne že bych nechtěl - Andrew Garfiled je můj oblíbenec, na další film Carey Mulligan po An Education jsem se těšil s velkým očekáváním, a hudba ve filmu je vynikající) - dost obtížné soucítit s lidmi, kteří od dětství vědí, že jsou jen obalem s cenným obsahem, bude je to stát život, a nic s tim neudělají, respektive se ani nepokusí.
    Nakonec si filmu bude pamatovat jako mix The Island, 1984, a třeba Pokání. Škoda.

    • Re: ... (rogue, 28.03.2011 13:48) Reagovat

      Uznávám, že snahu být objektivní či argumentovat jsem vůbec neměla. Jenže ono to u podobných pocitových filmů ani nemá moc smysl - někomu sednou, někomu ne a to, jestli mají dobrou kameru na to nemá vliv. Ale řekla bych, že pokud se někomu podobné filmy líbí, mohl by se mu líbit i tento.

  • 10/10 už potřetí? (Walken, 07.04.2011 16:29) Reagovat

    Je ten film opravdu tak dobrej? Já jen, že to je v poslední době už třetí film s hodnocením 10/10. Im Still Here je geniální v tom příběhu, Exit Throught the Gift Shop je taky dost výjimečné.
    Je tohle jeden z těch OPRAVDU VYJIMEČNÝCH snímků?

    • Re: 10/10 už potřetí? (EdaS, 07.04.2011 20:35) Reagovat

      hodnocení filmu je ve výsledku vždycky subjektivní záležitost a vzhledem k tomu, že je to pro Evu nejlepší film loňského roku ( http://filmserver.cz/blog/auto... ), tak pro ni asi opravdu výjimečný byl... byť s tím každý souhlasit asi nebude...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu