Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 1. 6. 2018 - 7. 6. 2018

TV tipy: Marguerite hraje v Brooklynu žebráckou operu a na svou slávu dostává sedmou pečeť

Vydáno: 01.06.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Začátkem června jako by televize ožily a rázem nabízejí hodně zajímavých a atraktivních snímků a premiér. Mezi nimi byste neměli přehlédnout oceňovaná dramata Glory a Brooklyn a legendární Bergmanovu Sedmou pečeť.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Byl jednou jeden král (pátek 1. 6., Nova, 20.20 - 21.55 / sobota 2. 6., Nova Cinema, 18.25 - 20.00)

Plakát filmu  / Byl jednou jeden králKlasická československá pohádka z poloviny padesátých let naštěstí netrpí přehnaným politicko-propagačním podtextem a i v dnešní době má šanci skvěle pobavit. Režírující Bořivoj Zeman se v ní podílel i na scénáři, který vznikl podle knihy Boženy Němcové a dodal jí všechny esence, které má správná pohádka mít. To tedy znamená, že tu nechybí typicky kouzelná atmosféra, jednoduché charaktery, morální poselství, v tomto případě se ještě přidává několik dnes už zlidovělých hlášek, inteligentní humor, svižné tempo a výborná vizuální stránka, která je plná výrazných a sytých barev. V hlavní roli se objeví spolehlivý Jan Werich, vedle něhož září také Vlasta Burian, jenž zde ztvárnil jednu z mála opravdu dobrých poválečných úloh, dále pak dostali důvěru kupříkladu mladá Milena Dvorská, Irena Kačírková, Stella Májová, Miloš Kopecký nebo Miroslav Horníček. Zásadních chyb v této legendě moc nenajdete, takže spíš myslete na to, že sůl je nad zlato.

Zajímavost: Je to těžko uvěřitelné, ale jde o jediný barevný film, v němž se kdy objevil Vlasta Burian.

Ukázka z filmu Byl jednou jeden král
Charleston (Charleston) (sobota 2. 6., ČT2, 13.20 - 15.10)

Plakát filmu Charleston / CharlestonItalská komedie z konce sedmdesátých let je dnes trochu zapomenutá, což je svým způsobem škoda, ačkoli nejde o žánrový milník. Režisér a spoluscenárista Marcello Fondato v ní natočil hodně příjemnou variaci na slavnější a výpravnější podfukářské filmy své doby, přičemž se spoléhal především na odlehčenou atmosféru, svižné tempo a propracovanou choreografii bitek, kterých ale není tolik, jak by divák asi čekal. Velkým lákadlem je i obsazení, v němž nejvýraznější role ztvárnili Bud Spencer a Herbert Lom, neméně skvěle jim pak přihrávají mimo jiné Dino Emanuelli, Geoffrey Bayldon nebo James Coco. Výsledku tak paradoxně nejvíc škodí propracovaný scénář, který pracuje s až moc komplikovaným příběhem, v němž se trochu hůř orientuje. Ne tak často vysílaná raritka na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Jde o poslední Fondatův počin natočený pro kina, po něm už tvořil jen televizní filmy.

Originální trailer filmu Charleston / Charleston
Bridget Jonesová: S rozumem v koncích (Bridget Jones: The Edge of Reason) (sobota 2. 6., Nova, 20.20 - 22.25 / neděle 3. 6., Nova Cinema, 17.55 - 20.00)

Plakát filmu Bridget Jonesová: S rozumem v koncích / Bridget Jones: The Edge of ReasonPokračování úspěšné britské komedie se nesetkalo s úplně nadšeným přijetím a ve výsledku se bude hodně líbit především těm, kteří četli románovou předlohu Helen Fielding. Z hlavní hrdinky se totiž z ničeho nic stala nesympatická a protivná postava, která neví, co chce a problémy řeší dost neadekvátně vzhledem ke svému věku, takže je velmi těžké s ní jakkoli soucítit. Snímku moc nepomohla ani režírující Beeban Kidron, která sice nemá problém s odlehčenou atmosférou a tempem, jenomže nedokáže načasovat humor, vypointovat to málo vtipů, které v něm je a celkově jí chybí onen typicky britský břitký nadhled. Výslednou podobu tak zachraňuje několik povedených fórků a obsazení, v němž znovu v rámci možností excelují Renée Zellweger, Colin Firth a Hugh Grant, k nimž se přidávají ještě Jim Broadbent, Gemma Jones, Sally Phillips nebo Celia Imrie. Nenáročná oddechovka na sobotní večer.

Zajímavost: Phillips byla v průběhu natáčení těhotná.

Originální trailer filmu Bridget Jonesová: S rozumem v koncích / Bridget Jones: The Edge of Reason
Brooklyn (Brooklyn) (neděle 3. 6., Prima Max, 20.00 - 22.20 / úterý 5. 6., 00.40 - 06.25)

Český plakát filmu Brooklyn / BrooklynPod trochu matoucím názvem Příběh z Brooklynu, který tuzemskému divákovi evokuje zcela jiný film, najdete v programu tři roky staré irsko-britsko-kanadské romantické drama, které se dostalo do užší oscarové nominace na nejlepší film roku. A právě tato skutečnost mu uškodila asi nejvíc, protože divácká očekávání logicky zvýší a tvůrci je bohužel zcela nenaplní. Režírující John Crowley v něm dostal k dispozici na Oscara nominovaný scénář Nicka Hornbyho, který je adaptací románu Colma Tóibína a mnohé asi překvapí, že ve výsledku jde vlastně o trochu lepší červenou knihovnu, která zas nemá tolik co nabídnout. Snímek tak stojí především na perfektní dobové atmosféře, zdařilé výpravě a kostýmech a na Oscara nominované Saoirse Ronan v titulní roli, která ze své hrdinky udělala vesměs sympatickou postavu i pro mužskou část publika, což je vzhledem k tomu, že řeší typicky ženské problémy, skoro zázrak. Hodně solidně jí pak přihrávají i méně známé tváře, jako třeba Brid Brennan, Maeve McGrath, Julie Walters, objeví se ovšem i Domhnall Gleeson a Jim Broadbent. Více se o této příjemné žánrovce dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek se natáčel osm týdnů, dalších patnáct pak trvala postprodukce.

Oficiální trailer filmu Brooklyn / Brooklyn
Rána na oplátku (Backlash) (neděle 3. 6., ČT2, 20.00 - 21.30 / úterý 5. 6., 00.05 - 01.25)

Plakát filmu Rána na oplátku / BacklashU nás zcela neznámý western z poloviny padesátých let uspokojí nejen milovníky klasického žánru. Režisér John Sturges v něm zadaptoval román Franka Grubera a spíše než klasickou "kovbojku" natočil potemnělý kriminální film, který spoléhá na hodně silný příběh, hutnější atmosféru a precizní práci s napětím a celkovou gradací, která vyústí v nečekanou pointu. Neopomněl ale ani akci, které je překvapivě plno a je výborně natočena, jen možná mohla být o něco drsnější. Pozitivem je mimo svižného tempa i velice krátká stopáž, v níž se pořád něco děje, tudíž absolutně nezačne nudit a dá vlastně zapomenout i na to, že jde o dost starý film. Titulní role výtečně ztvárnili Richard Widmark a Donna Reed, mezi nimiž funguje potřebná "antipatická" chemie, která filmu dodává trochu jiný rozměr, v dalších úlohách se představí například William Campbell, John McIntire, Barton MacLane nebo Harry Morgan. Hodně raritní záležitost. 

Zajímavost: Postava Donny Reed ve filmu nosí spodní prádlo z padesátých let dvacátého století, které se v tom devatenáctém ještě nenosilo.

Orginální trailer filmu Rána na oplátku / Backlash
Glory (Glory) (neděle 3. 6., ČT2, 21.30 - 23.30)

Plakát filmu Glory / GloryHistorické drama z konce osmdesátých let se odehrává za dob americké občanské války a je typickým zástupcem velkofilmu své doby. Režírující Edward Zwick v něm předvedl všechny své pozdější atributy, mezi něž patří především cit pro silná témata, která jsou ale prezentována svým způsobem "komorně" a obrazově naprosto dokonale. Zaujme i bohatou výpravou, dobovou atmosférou, naprosto famózní závěrečnou akcí, kterou dosud překonalo jen máloco, epickou hudbou Jamese Hornera a oscarovou kamerou. Evropského diváka potěší i minimum tradičního amerického patosu a velký důraz na postavy, které nejsou jen šablonovité a mají svou hloubku. Ústřední roli sice ztvárnil Matthew Broderick, ten je ale nevýrazný a zcela ho zastiňují ostatní, mezi nimiž vyniká Oscarem oceněný Denzel Washington a dále pak Morgan Freeman nebo Cary Elwes. Veskrze pozitivní dojmy kazí jen přepálená stopáž, která je znát hlavně uprostřed filmu, kdy jinak svižné tempo upadne, nic moc se neděje a příběh zbytečně stagnuje. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: S výjimkou plukovníka Shawa nemá žádná jiná postava reálný základ.

Originální trailer filmu Glory / Glory
Smrt v přímém přenosu (La mort en direct) (pondělí 4. 6., ČT2, 21.55 - 00.05)

Plakát filmu Smrt v přímém přenosu / La mort en directV tuzemsku se francouzsko-britsko-západoněmecké sci-fi drama z raných osmdesátých let vysílá jen minimálně a skoro nikdo o jeho existenci neví, což je ohromná škoda. A to o to víc, že jeho téma je dnes o dost aktuálnější než v době vzniku a vlastně tak už nelze hovořit o sci-fi. Režisér a spoluscenárista Bertrand Tavernier se v něm spolehl na těžce depresivní a temnou atmosféru, zdařilou výpravu, která tedy z dnešního pohledu působí trošku směšně, to mu ale samozřejmě nelze vytýkat a velice silný příběh, který je mnohovrstevnatý a dost působivý. Samostatnou kapitolou pak je herecká podpora, neboť Romy Schneider je v titulní roli umírající ženy zcela dokonalá a mrazivá a její výkon utkví v hlavě o to víc, že zanedlouho po premiéře filmu sama předčasně zemřela. Příliš za ní ale nezaostává ani Harvey Keitel a za zmínku stojí i další obsazení, v němž se objeví Max von Sydow, Harry Dean Stanton nebo William Russell, debutoval zde i Robbie Coltrane. Škoda jen pomalého tempa a přetažené stopáže. Něco pro náročnějšího diváka.

Zajímavost: Snímek vznikl na motivy románu D.G. Comptona The Continuous Katherie Mortenhoe.

Mezinárodní trailer filmu Smrt v přímém přenosu / La mort en direct
Sedmá pečeť (Det sjunde inseglet) (úterý 5. 6., ČT art, 21.15 - 22.50)

Plakát filmu Sedmá pečeť / Det sjunde insegletVelmi slavné švédské drama z druhé poloviny padesátých let je asi nejslavnějším počinem legendárního režiséra a scenáristy Ingmara Bergmana. Ten v něm zpracoval vlastní divadelní hru, což ale na precizním výsledku překvapivě tolik znát není. Dialogy tedy samozřejmě hrají prim, diváka ale okouzlí skoro autentická atmosféra středověku, v níž každý záběr prostupují temnota, špína, bída, absolutní beznaděj a deprese, to vše ještě umocňuje vynikající černobílá kamera. Stejně důležitý je ovšem příběh, který pokládá důležité filozofické otázky, na které ale záměrně neodpovídá a nechává divákovi prostor pro vlastní názor. Šachová partie, kterou se Smrtí hraje přeživší rytíř z křížových výprav, se tak pro autora stává prostorem pro úvahy o víře, konci a smyslu života, významu nejen náboženských válek a vzdělání. Titulní roli bravurně ztvárnil tehdy začínající Max von Sydow, Smrt si zahrál Bengt Ekerot. Hodně náročná podívaná, která ne každému sedne.  

Zajímavost: Ikonografii filmu založil Bergman na nástěnných malbách kostela, v němž kázal jeho otec.

Oficiální trailer filmu Sedmá pečeť / Det sjunde inseglet
Marguerite (Marguerite) (čtvrtek 7. 6., ČT art, 20.20 - 22.25)

Český plakát filmu Marguerite / MargueriteFrancouzsko-česko-belgické drama mělo tu smůlu, že bylo inspirováno skutečnými osudy Florence Foster Jenkins, o níž zanedlouho vznikl samostatný snímek, který tento zcela zastínil. Režisér a spoluscenárista Xavier Giannoli v něm selhal hlavně v tom, že se snažil propojit drama s komedií, což se mu v tomto případě úplně nepovedlo a z hlavní postavy udělal karikaturu, jíž se nejde ani smát a ani s ní mít větší soucit. Výsledku příliš neprospívá ani delší stopáž, v níž se najde hodně hluchých míst, která vyžadují větší dávku divácké tolerance. Na druhou stranu ale vytěžil maximum z tuzemských lokací, které dodaly snímku potřebnou atmosféru, opřít se mohl i o solidní výpravu a kostýmy, především ale o precizní Catherine Frot v titulní roli. Více informací hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Za výpravu snímku získal francouzskou filmovou cenu César filmový architekt Martin Kurel.

Oficiální český trailer filmu Marguerite / Marguerite
Žebrácká opera (čtvrtek 6. 6., ČT2, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu  / Žebrácká operaČeskoslovenské komediální drama z počátku devadesátých let je filmovým přepisem divadelní hry Václava Havla, což je jeho největší problém. Režisér a spoluscenárista Jiří Menzel v něm totiž zcela nezachytil ono kouzlo představení, které spočívalo v jinotajích, metaforách a symbolech. Mnoho dialogů tak působí toporně a zdlouhavě a vyznívá zbytečně pateticky a prázdně, snímek navíc celou dobu osciluje mezi divadelní a filmovou formou, což také není úplně dobře. Nad průměrem ho tak udržují výtečný hudební doprovod, dobová atmosféra a parádní herecké obsazení. V něm excelují Josef AbrhámMahulena BočanováJana ŠvandováLibuše ŠafránkováLjuba Krbová, Rudolf Hrušínský nebo Veronika Freimanová, překvapením budiž i role Jeremyho Ironse (!). Možná, že kdyby režisér natočil čistě záznam divadelního představení, byl by výsledek lepší. Jedna skoro zapomenutá záležitost.

Zajímavost: V důsledku změn na Barrandově hrozilo, že film zůstane nedokončen, proto nebyl prostor pro velkou přípravu a muselo se rychle natáčet.

Ukázka z filmu není dostupná.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Andre Braugher (13.12.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Wonka (13.10.2023 12:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu