TV Recenze: Cobra Kai - Některé věci se nikdy nemění

Vydáno: 19.05.2018 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kanál You Tube Red pokračuje v sérii filmových Karate Kid s online TV sérií Cobra Kai. V ní se vrací dva ústřední rivalové Johny (William Zabka) a Danny (Ralph Macchio). Jak dopadne jejich střet po třiceti letech?
Ralph Macchio, William Zabka ve filmu  / Cobra KaiV roce 1984 se ve filmu Karate Kid v All Valley karate ve vyřazovacím boji utkali ve finále dva největší rivalové dvou protichůdných škol a životních filozofií. Za agresivní školu Cobra Kai Dojo to byl Johny Lawrence (William Zabka) se svým senseiem Kreesem (Martin Kove), který vyznával filozofii, jejímž mottem bylo: Udeř první, udeř tvrdě a žádnou milost. Za školu Myiagi Dojo to byl Daniel LaRusso (Ralph Macchio), jehož učitel Myiagi (Pat Morita) svého žáka učil, že karate je hlavně na sebeobranu. V konečném zúčtování zvítězil svým legendárním kopem a lá kudlanka Daniel, přesně podle pohádkového modelu zlo je vždy poraženo.

O třicet let později se začíná děj You Tube Red série Cobra Kai, která se ve flashbacích vrací jak k tomuto finále, tak i k dalším událostem v Karate Kid filmu. Johny je nyní ukázkový prototyp zkrachovalce, který se jakž takž uživí a přitom se oddává osmdesátkové nostalgii u poslechu rockových pecek od Poison a sledováním "motivačního" akčního béčka Železný orel.

William Zabka, Ralph Macchio ve filmu  / Cobra Kai"Některé věci se nikdy nemění", řekne Daniel, když vstoupí do obnovené školy Dojo Cobra Kai, kde Johny učí svého prvního žáka Miguela (Xolo Maridueña). Ano, některé věci zůstávají stále stejné i po třiceti letech, a tak jsou z bývalých rivalů nyní opět nepřátelé. Tentokrát se už ale spolu neutkají v boji tváří v tvář, ale prostřednictvím svých žáků. Z původně šikanovaného Miguela se stane Johnyho "smrtonosná zbraň", zatímco Daniel najde žáka v Robbym Keanovi (Tanner Buchanan). A aby toho nebylo málo, Johny rekrutuje celou skvadru školních "loserů", z nichž udělá díky mottu své školy a tvrdému výcviku bandu "zabijáků". Opět se tak ve finálním turnaji utkají dva nejnadanější žáci svých mistrů. Kdo zvítězí tentokrát?

Desetidílná online série Cobra Kai od You Tube Red kanálu je neobyčejně povedená a rozhodně jí věnujte pozornost. Vytvořili ji Jon HurwitzHayden Schlossberg a Josh Heald podle originálních postav, které vytvořil scenárista Robert Mark Kamen. Zatímco filmový Karate Kid byl poplatný své době a dnes jde spíše o pohádku, Cobra Kai dobře zapadne do dnešní doby a úspěšně reflektuje femonény dnešní doby a zároveň je staví do komických protikladů s estetikou osmdesátek, jež reprezentují dva dinosauři z té doby, Johny a Daniel.

William Zabka ve filmu  / Cobra KaiCelé to velmi dobře funguje a především baví na ploše necelých pěti hodin, což je zhruba doba tří filmů. Překvapivý je pak především velmi dobrý William Zabka v roli Johnyho, což je postava, která tu dostane dostatek prostoru pro to, aby došla proměny a v jistém smyslu i nečekaného rozuzlení. Ale podívejte se sami.

Kromě toho, že je Cobra Kai povedená záležitost, pak skalní fanoušky této série (filmové i té současné) potěší fakt, že se kanál You Tube Red rozhodl tuto sérii obnovit i pro druhou sezónu, která dorazí v roce 2019. 

Originální trailer TV série Cobra Kai


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY