Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 11. 5. 2018 - 17. 5. 2018

TV tipy: Stárnoucí stážista prochází na letišti zkouškou cti

Vydáno: 11.05.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I tento týden patří v televizním programu k těm méně výrazným a nabízí jen jedinou atraktivnější premiéru, kterou je příjemná komedie Stážista. Vedle ní pak nechybí několik dnes skoro zapomenutých, případně podhodnocených filmů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Drama žárlivosti (Dramma della gelosia - tutti i particolari in cronaca) (sobota 12. 5., ČT2, 13.50 - 15.35)

Plakát filmu Drama žárlivosti / Dramma della gelosia - tutti i particolari in cronacaNejen v našich končinách minimálně známé italsko-španělské komediální drama z počátku sedmdesátých let udělá radost hlavně těm, kteří si potrpí na typicky jižanských filmech. Režírující Ettore Scola v něm totiž nejvíc spoléhá na pověstný italský temperament a trošku bláznivější humor, který se někomu může místy zdát až nedůstojný. Na druhou stranu brilantně vyvážil momenty komické s těmi zcela vážnými a podařilo se mu snímek zahalit do velice specifické posmutnělé atmosféry, která výsledku dodává zvláštní kouzlo. K tomu ještě přidal svižné tempo a krátkou stopáž, díky nimž není příliš prostoru na nudu. Je pravda, že v určitých scénách už film zastaral, na to ale dává zapomenout excelentní obsazení, jemuž dominuje skoro geniální trojice Marcello MastroianniMonica VittiGiancarlo Giannini. Málo vysílaná evropská záležitost na sobotní odpoledne.  

Zajímavost: Mastroianni byl za svůj výkon oceněn na festivalu v Cannes.

Ukázka z filmu Drama žárlivosti / Dramma della gelosia - tutti i particolari in cronaca
Servírka (Waitress) (sobota 12. 5., Prima Max, 17.40 - 20.00)

Plakát filmu Servírka / WaitressJedenáct let stará indie romantická komedie je v tuzemsku hodnocena nenápadně a snadno byste ji přehlédli, na zahraničních databázích se ale dostává do nadprůměrných hodnot. Dáno je to asi tím, že předčasně zemřelá režisérka a scenáristka Adrienne Shelly se tak úplně nedrží žánrových schémat a místo odlehčené podívané natočila posmutnělou a místy notně tragickou záležitost, do níž promítla několik smutných životních pravd. A právě specifická atmosféra drží film nad vodou nejvíc, protože příběh úplně nefunguje, neboť v něm je několik méně uvěřitelných dějových linií a občas selhává i tempo. V titulní roli se představí spolehlivá Keri Russell, jíž dělají společnost mimo jiné Nathan Fillion, Jeremy Sisto, Cheryl Hines nebo sama autorka. Neprávem opomíjená a možná trochu podhodnocená žánrovka na sobotní podvečer.

Zajímavost: Krátce po premiéře filmu byla Shelly zavražděna.

Originální trailer filmu Servírka / Waitress
Čtyři pírka – zkouška cti (The Four Feathers) (sobota 12. 5., Prima Max, 20.00 - 22.45)

Plakát filmu Čtyři pírka – zkouška cti / The Four FeathersDobrodružné romantické drama s válečným nádechem je dnes trochu zapomenuté a nejvíc doplácí na přehnané ambice, které jeho tvůrci měli. Režírující Shekhar Kapur v něm sice zaujme solidní výpravou, exotickou atmosférou a velmi slušnou akcí, je ale znát, že rozpočet nebyl tak monstrózní, jak by bylo potřeba. Příběh je pak zbytečně melodramatický a svůj potenciál úplně nevyužívá a možná trochu zbytečně klade důraz na nevýraznou romantickou linii, která zcela nefunguje. Na druhou stranu ale jde o poctivý snímek, který se pokouší navazovat na legendární klasiky a disponuje úchvatnými kulisami, prostředím a nádhernou kamerou. Ústřední roli ztvárnil trochu nevýrazný Heath Ledger, jehož doplňují Kate Hudson, Wes Bentley nebo Djimon Hounsou. Absolutně nenáročná žánrovka na sobotní večer.

Zajímavost: Snímek se dostal do kin až dva roky po natočení.

Originální trailer filmu Čtyři pírka - zkouška cti / The Four Feathers
Stážista (The Intern) (sobota 12. 5., Nova, 20.20 - 22.40 / neděle 13. 5., Nova Cinema, 17.40 - 20.00 / úterý 15. 5., 16.05 - 18.25)

Plakát filmu Stážista / The InternTři roky stará komedie sice ze synopse vypadá hodně průměrně a tuctově, naštěstí je ale výsledek příjemným překvapením. Režisérka a scenáristka Nancy Meyers je totiž až příliš ambiciózní na to, aby natočila "obyčejnou" žánrovku, od začátku tak spoléhá na svižné tempo, především ale na vtipný příběh o střetu dvou generací, který je navíc hodně chytrý, takže humor nemůže nikoho urazit, navíc nabízí i lehký přesah v podobě zamyšlení nad současnou uspěchanou dobou. Potěší i hodně příjemná atmosféra a relativně propracované charaktery, čímž tak film působí přirozeně a "jako ze života". K tomu přispívá i výborné obsazení, v němž titulní role výborně ztvárnili Robert De NiroAnne Hathaway, jimž dělají společnost mimo jiné Rene Russo nebo Anders Holm. Možná, kdyby byla stopáž o něco kratší, byl by dojem ještě o trochu lepší. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Do hlavní ženské role byla původně obsazena Reese Witherspoon.

Český trailer filmu Stážista / The Intern
Biblické příběhy: David (David) (pondělí 14. 5., ČT2, 22.00 - 23.30 a úterý 15. 5., 21.55 - 23.25)

Plakát filmu Biblické příběhy: David / DavidKdo zná televizní filmy z cyklu Biblických příběhů, nebude překvapen ani tím Davidovým. Režírující Robert Markowitz se i v tomto drží Bible hodně věrně, takže je jasné, že zaujme hlavně věřící diváky, i "ateisté" by si ale mohli přijít na své. Snímek totiž vyniká poctivou atmosférou, na televizní poměry krásnou kamerou, hlavně ale výborným obsazením, v němž hlavní roli ztvárnil Nathaniel Parker, vedle kterého se ovšem neztratili ani Jonathan PryceLeonard Nimoy nebo Sheryl Lee. Dost odrazující ale může být skoro tříhodinová délka, která je ovšem rozdělena na dva díly, to ale nic nemění na tom, že tempo je hodně pomalé a ústřední příběh asi až příliš podrobný. Tip pro specifického diváka.

Zajímavost: Nimoy sice hraje proroka Samuela, sám byl ale židovského vyznání.

Originální trailer filmu Biblické příběhy: David / David
Kletba bratří Grimmů (The Brothers Grimm) (úterý 15. 5., Prima Max, 20.00 - 22.30 / středa 16. 5., 15.35 - 18.10)

Plakát filmu Kletba bratří Grimmů / The Brothers GrimmKoprodukční dobrodružné fantasy provázely při natáčení velké neshody, což je na něm bohužel znát, navíc dost promrhalo svůj potenciál. Režírující Terry Gilliam v něm sice znovu spoléhá na svou typicky bizarní atmosféru, specifický humor a v tomto případě i hodně zajímavou synopsi, celé to ale vlastně nedrží moc pohromadě a výsledek je tím pádem jen přehlídkou více, či méně povedených epizod, jimž chybí větší náboj. Nejvíc tak utkví zajímavá výprava, tuzemské lokace a solidní triky, špatné ale není ani obsazení, v němž v hlavních rolích trochu přehrávají Matt Damon a Heath Ledger, které v těch vedlejších doplňují spolehliví Peter Stormare, Jonathan Pryce a Monica Bellucci, zdejší divák pak ocení i vesměs netradiční kreaci Tomáše Hanáka. Výsledek tedy není úplně špatný, vzhledem ke jménu tvůrce se ale automaticky očekává něco víc, navíc tu jeho montypythonovská minulost probleskuje jen chvílemi. Nedotažená žánrovka.

Zajímavost: Damon se kvůli filmu musel naučit tango.

Oficiální trailer filmu Kletba bratří Grimmů / The Brothers Grimm
Letiště ’77 (Airport ’77) (čtvrtek 17. 5., Nova Cinema, 17.50 - 20.00)

Plakát filmu Letiště ’77 / Airport '77U nás málo známý, ale mnohem lépe než v zahraničí hodnocený thriller z konce sedmdesátých let se veze na tehdy populární vlně všemožných katastrofických filmů. Režírující Jerry Jameson v něm toho tedy moc neřeší a spoléhá se na klasický koncept a předvídatelný příběh, který vskutku ničím nepřekvapí. Tvůrce potěší především v první polovině, kdy zdařile buduje atmosféru, pracuje s postavami a chystá si půdu pro klíčovou katastrofickou událost, v té druhé ale bohužel zklame, protože potenciál letadla ztroskotaného ve vodě nevyužívá a navíc působí některé scény chvílemi nechtěně směšně. Právě v těchto momentech tak film drží (v tomto případě doslova) nad vodou excelentní herecké obsazení, v němž se sešlo hned pět držitelů Oscara, konkrétně Jack Lemmon, Lee Grant, Olivia de Havilland, George Kennedy a James Stewart, které ještě doplňují Joseph Cotten, Brenda Vaccaro a Kathleen Quinlan. Radost udělá i to, že výsledná podoba nepatří k těm nejhloupějším žánrovkám, ale v rámci možností si udržuje solidní (ač někdy je to diskutabilní) úroveň. Zapomenutý tip.

Zajímavost: Lemmon, který později přiznal, že účast ve filmu byla velkou chybou, absolvoval kvůli roli školu potápění a létání.

Oficiální trailer filmu Letiště ’77 / Airport ’77
Sněženky a machři (čtvrtek 17. 5., Prima Max, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / Sněženky a machřiDnes už legendární československá komedie z počátku osmdesátých let je dodnes asi nejlepší tuzemskou teenagerskou komedií, což je smutné. Režírující Karel Smyczek v ní zcela přesně vystihl atmosféru školních lyžařských výcviků, která se od té doby moc nezměnila a dostal k dispozici velmi dobrý příběh plný později zlidovělých hlášek, inteligentního humoru s minimem vulgarismů, ale i trochu hořkým vyústěním, které samotný závěr mění v příjemně melancholickou podívanou. Vzhledem ke krátké stopáži a svižnému tempu navíc slabší momenty hned vyšumí a není čas se jimi zabývat. V hlavních rolích nejvíce utkví v paměti Michal SuchánekVáclav KoptaJan Antonín Duchoslav, své místo si ale najdou i Radoslav BrzobohatýVeronika Freimanová nebo Eva Jeníčková. Chyb tu opravdu mnoho nenajdete. Tak dřepkins!

Zajímavost: Paradoxně i takto odlehčený film se nevyhnul režimní kritice, neboť některým pohlavárům se nelíbilo, že v závěru má pravdu jedinec, nikoli kolektiv.

Ukázka z filmu Sněženky a machři
Nowhere Boy (Nowhere Boy) (čtvrtek 17. 5., ČT art, 20.20 - 21.55)

Plakát filmu Nowhere Boy / Nowhere BoyBritsko-kanadské hudební drama je nejzajímavější asi v tom, že nahlíží na nepříliš známou etapu v životě legendárního Johna Lennona, totiž jeho mládí. Režírující Sam Taylor-Johnson v něm uchvátí zejména dobovou atmosférou, výbornou hudební kulisou a svižným tempem. V titulní roli jí dost pomáhá její (tehdy ještě budoucí) manžel Aaron Taylor-Johnson, vedle něhož vyniká i démonická Kristin Scott Thomas. Opřít se naopak nemůže o ústřední příběh, který jako by se nemohl rozhodnout, jakým směrem se vydat, někdy se tudíž snaží být roztomile vtipný, o chvíli později ale hraje na vážnější notu, takže zůstává na půli cesty. Podobné to je i s tématem, kdy neví, zda řešit hudební počátky slavného muzikanta, nebo jeho rodinná trápení a opět se pokouší o obojí, což úplně nefunguje. Za vidění ale snímek určitě stojí, jak ostatně potvrdí i naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: Snímek je založen na vzpomínkách Lennonovy nevlastní sestry Julie Baird.

Oficiální trailer filmu Nowhere Boy / Nowhere Boy
Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli’s Mandolin) (čtvrtek 17. 5., Nova Cinema, 21.55 - 00.15)

Plakát filmu Mandolína kapitána Corelliho / Captain Corelli's MandolinKoprodukční romantické drama vzniklo podle slavné a oceňované knižní předlohy Louise de Bernièrese a právě její znalost je klíčová pro celkové hodnocení. Ti, kteří ji četli, budou o poznání méně nadšení, protože režírující John Madden dostal k dispozici scénář, který ji notně osekal a soustředil se jen a pouze na romantickou linii a jakous takous snahu o vylíčení dobové atmosféry na odlehlém řeckém ostrově. A právě ona atmosféra je asi to jediné, co čtenářům utkví v paměti a na co budou vzpomínat pozitivně. Ti, kteří román neznají, pak budou o něco spokojenější, protože mimo zmiňované atmosféry ocení i přímočarost, relativně slušnou práci s postavami, několik solidních vtipů a krásnou kameru. Všichni se ale shodují na tom, že film nejvíc ztrácí na romantice, protože ta příliš nefunguje, neboť mezi unylým Nicolasem Cagem a nevýraznou Penélope Cruz to nikterak nejiskří a suverénně je přehrávají především Christian Bale a John Hurt. Radost neudělají ani rádoby humorné scény, které působí jako nechtěná parodie. Nijak zásadní žánrovka, která ale navnadí na dovolenou.

Zajímavost: Původně měl film natáčet Roger Michell, který o něj jevil velký zájem, dostal ale infarkt a musel být nahrazen.

Originální trailer filmu Mandolína kapitána Corelliho / Captain Corelli’s Mandolin

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Tiché místo: První den (08.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu