Kinopremiéry: Neznámý voják a kluci z hor hledají tiché místo

Vydáno: 02.05.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Mezi pětici prvních květnových premiér se dostal především ze všech stran chválený horor Tiché místo, který předchází výborná pověst. A jelikož nemá zásadnější konkurenci, je asi tím jediným, co stojí za větší pozornost.
Tiché místo (A Quiet Place) (CinemArt)

Český plakát filmu Tiché místo / A Quiet PlaceNízkorozpočtový horor je naprostou senzací sezóny, kterou pravděpodobně žádná další žánrovka nepřekoná. Nenápadný snímek totiž sbírá většinou jen pozitivní reakce a také v pokladnách kin si vede hodně dobře. Do širšího povědomí se tak rázem dostal zkušený, převážně komediální herec a zatím jen výjimečně režírující John Krasinski, jenž se podílel i na scénáři a ztvárnil jednu z hlavních rolí, ústřední ženskou úlohu si navíc zahrála jeho životní partnerka Emily Blunt. Ohlasy chválí zejména atmosféru a originální námět, který využívá zvukovou stránku. Jasná premiéra týdne a dost možná horor roku.

Synopse: Na Zemi přistála neznámá existence, o níž se ví jen to, že má mimořádně vyvinutý sluch a každičký hluk přiláká její pozornost. Manželé Lee (John Krasinski) a Evelyn (Emily Blunt) Abbottovi mají výhodu v tom, že jejich nejstarší dcera Regan (Millicent Simmonds) je neslyšící, takže znalost znakové řeči je pro rodinu naprostou nutností. Kromě toho si na odlehlé farmě vybudovali bezpečné sídlo, které je má chránit. Otázkou ale je, zda to všechno bude stačit, neboť Evelyn je znovu těhotná, termín jejího porodu se kvapem blíží a některé životní události se zkrátka bez křiku neobejdou.

Zajímavost: Přes počáteční odmítnutí nakonec Krasinski přece jen režíroval a film pojal jakožto vyznání lásky svým dvěma dcerám.

Oficiální český trailer filmu Tiché místo / A Quiet Place
Neznámý voják (Tuntematon sotilas) (CinemArt)

Český plakát filmu Neznámý voják / Tuntematon sotilasFinské válečné drama je adaptací ve své domovině až posvátného románu Väinöho Linny, který v něm zpracoval své zážitky z bojů druhé světové války. Vzhledem k tomu, že u nás ho zná jen minimum čtenářů, je těžké odhadovat, co od něj vlastně čekat, jistotou je ale bohužel to, že do našich kin vstupuje sestříhaná verze, která dosahuje 135 minut, zatímco původní stopáž, která se vysílá i ve finských kinech, činí tři hodiny. I proto je při čtení různých hodnocení a komentářů dobré dát si pozor na to, která verze je hodnocena, rozdíly totiž mohou být markantní. Pro pořádek uveďme, že režie se chopil doma ostřílený, za hranicemi ale jen minimálně známý Aku Louhimies, jenž do snímku obsadil podobně neznámé tváře. Zajímavá premiéra.

Synopse: V listopadu 1939 vtrhla Rudá Armáda bez vyhlášení války na finské území, ale i s mnohonásobnou přesilou nedokázala obranu prolomit. Až po několika měsících se v průběhu tzv. Zimní války podařilo Sovětům vybojovat část území. O dva roky později se ale situace změnila, neboť německá armáda vtrhla do Sovětského svazu, načež se ta finská rozhodla vybojovat obsazené pohraničí zpět. Součástí těchto bojů byla i malá finská vojenská jednotka, která i přes mizivou šanci nehodlá ustupovat agresorům.

Zajímavost: Film už je třetí adaptací onoho románu, ty předchozí pochází z let 1955 a 1985.

Oficiální český trailer filmu Neznámý voják / Tuntematon sotilas
Pomsta (Revenge) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Pomsta / RevengePodle ohlasů se zdá, že francouzský akční thriller z loňského roku zaujme především milovníky bizarností a exploitation záležitostí. Celovečerní režijní a scenáristický debut Coralie Fargeat totiž podle všeho vůbec nedává smysl, je v něm ale hodně záměrně přepáleného násilí a krve. Jinak už na nic moc lákat nelze, neboť hodnocení dosahují sotva průměru a v obsazení se neobjeví v tuzemsku žádná známá tvář, o čemž svědčí i to, že hlavní roli ztvárnila mladičká Matilda Anna Ingrid Lutz. Snímek o pomstě, kterou v poušti provádí žena na několika mužích, zní ovšem dost originálně, a ačkoli se zdá, že se úplně nepovedl, jako guilty pleasure by posloužit mohl.

Synopse: Jako každý rok se bohatí milující tatínkové scházejí uprostřed pouště, aby vybili stres pořádným lovem. Tentokrát si ale jeden z nich přivádí milenku, neuvěřitelně sexy lolitu, o kterou se okamžitě zajímají všichni ostatní. Věci se ale vymknou kontrole a oni nechávají samotnou dívku uprostřed pustiny. Ta však sebere poslední síly a chlapský výlet se změní na nemilosrdný lov.

Oficiální český trailer filmu Pomsta / Revenge
TGM-Osvoboditel (NFA)

Plakát filmu  / TGM-OsvoboditelV rámci stoletého výročí založení Československé republiky a cyklu nazvaného Filmové osmičky se do vybraných kin dostává zrestaurovaný dokument režisérky a scenáristky Věry Chytilové z roku 1990, která v něm připomněla tehdy přehlíženou osobnost prvního československého prezidenta. Komentář k němu namluvil populární Miroslav Macháček, takže je vskutku nač lákat. Ohlasy tedy hovoří o tom, že TGM je ve filmu hodně idealizován, s čímž se ale vzhledem k době vzniku musí počítat. Diváka tak dnes uchvátí hlavně to, že autorka snímek doplnila dotáčkami z míst, která jsou se životem prezidenta těsně spjata. Film historického významu.

Synopse: 14. září 1937 zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident Československé republiky. Po roce 1948 se ale jeho jméno na veřejnosti moc neobjevovalo, proto se rok po pádu komunismu rozhodla Věra Chytilová, že o něm natočí střihový dokument. V něm zkombinovala archivní záběry a dotáčky z míst, kde TGM pobýval jako student a později i jako prezident. Komentář načetl Miroslav Macháček.

Originální trailer filmu TGM-Osvoboditel
Kluci z hor (APK Cinema Service)

Plakát filmu  / Kluci z horPo dlouhých čtyřech letech, během kterých příčetnější diváci zapomněli na jeho existenci, o sobě dává vědět jeden z hrobařů českého filmu Tomáš Magnusek. Vrací se s dramatem o osudech synovce a jeho postiženého strýčka a to je tak jediné, co je o filmu zatím známo. Jak už u tohoto tvůrce bývá bohužel zvykem, obsazení je relativně hvězdné a v hlavních rolích se v něm objeví Jiří Lábus a Martin Dejdar, kterým sekundují mimo jiné Martin Huba, Ljuba Krbová, Eva Vejmelková nebo František Němec. Ohlasy zatím neexistují, to ale asi nikoho nepřekvapí, nicméně se nedá očekávat, že by se snímek zařadil mezi ty chválené. Uvidíme tedy, jak si povede u diváků.

Synopse: Mentálně postiženého strýce (Jiří Lábus) a jeho synovce (Martin Dejdar) osud svede v jednu chvíli dohromady a vytvoří mezi nimi pouto, které je ukázkou síly a moci přátelství. To je postupně podrobováno zkouškám od těch, kteří je od sebe chtějí z různých pohnutek oddělit.

Originální trailer filmu Kluci z hor


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY