Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 27. 4. 2018 - 3. 5. 2018

TV tipy: Parchanti Ace Ventura a David Bowie mizí do neznáma

Vydáno: 27.04.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom dubna a května není v televizi nijak zásadní a extrémní, protože dramaturgové nachystali pouze jedinou velkou premiéru. Tou je zatím poslední příspěvek do vesmírného světa Star Treku, který zve diváky Do neznáma.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Holka nebo kluk  (pátek 27. 4., Prima Max, 17.45 - 20.00 / sobota 28. 4., 13.50 - 16.10)

Plakát filmu  / Holka nebo klukČeskoslovenská komedie z konce třicátých let udělá radost asi jen těm nejvěrnějším divákům tzv. filmů pro pamětníky. Režisér a scenárista Vladimír Slavínský se v ní spolehl na převlekový koncept, z něhož těžil většinu humoru a nutno říct, že se mu to v rámci možností daří. Samozřejmě, že celý ústřední příběh je dost naivní, prostinký a chvílemi zbytečně překombinovaný, o ten ale tolik nejde. Stěžejní jsou hlavně kupletová čísla a pěvecká vystoupení, která fungují vesměs velmi dobře a hlavně ona udržují svěží tempo a celý snímek nad vodou. V titulní roli exceluje Adina Mandlová, u níž tedy je vždy poznat, že jde o ženu, to ale vůbec nevadí. Jedna tuzemská klasika, která se moc nevysílá.

Zajímavost: Ve většině filmu byl zpěv Mandlové dabován, nicméně song Dejte si radit odzpívala sama.

Ukázka z filmu Holka nebo kluk
Perinbaba (sobota 28. 4., ČT1, 14.55 - 16.30 / neděle 29. 4., 06.40 - 08.10)

Plakát filmu  / PerinbabaKoprodukční normalizační pohádka je dodnes hodně unikátní a patří k těm několika málo tuzemským žánrovkám, které mají vlastní tvář a odlišují se od ostatních. Režisér a spoluscenárista Juraj Jakubisko si totiž půjčil jen několik pohádkových motivů, na které přilepil mnoho metafor, košatý a nejednoznačný příběh s několika přesahy, především ale fantaskní a potemnělou atmosféru, která je naprosto unikátní a nebál se ani několika lehce erotických náznaků. Výrazně mu pomohla i fantastická hudba Petra Hapky, která se řadí k jeho vůbec nejlepším. Samozřejmostí pak jsou vynikající vizuální stránka a nádherná kamera, která několikrát spoléhá na záběry překrásné slovenské přírody. V ústřední roli se představí vynikající Giulietta Masina, kterou doplňují třeba Petra Vančíková, Pavol Mikulík, Soňa Valentová nebo Valérie Kaplanová. Opomíjená záležitost, která bude ne každému po chuti, rozhodně na ni ale nikdo nezapomene.

Zajímavost: Režiséra kvůli filmu dvakrát oslovilo velké broadwayské studio, které z něho chtělo udělat muzikál pro děti. Ten to ale odmítl.

Oficiální trailer filmu Perinbaba
Star Trek: Do neznáma (Star Trek: Beyond) (sobota 28. 4., Prima Cool, 20.00 - 22.35 / neděle 29. 4., 15.35 - 17.55)

Český plakát filmu Star Trek: Do neznáma / Star Trek BeyondDva roky staré dobrodružné sci-fi je zatím posledním příspěvkem do rozsáhlé vesmírné ságy a ne všem se úplně zamlouvá. Režírující Justin Lin v něm totiž hodně spoléhal na akci, která je výborná a zejména v úvodu ohromí a trošku upozadil příběh, na druhou stranu se o něco víc snaží navázat na atmosféru a ladění původního seriálu. K nejsilnějším stránkám snímku tak patří budování a prohlubování vztahů mezi známými postavami, velké množství vtipných hlášek, výborná vizuální stránka a svižné tempo, v němž se neustále něco děje. Zamrzí naopak nepříjemně mnoho logických děr a nesmyslů a už zmiňovaný řídký příběh, který postrádá moment překvapení a zásadní zvrat. Excelentní jsou ovšem herecké výkony, které obstarávají třeba Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Simon Pegg, Zoe Saldana nebo Idris Elba. O typickém počinu pro sobotní večer a tipu týdne se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Maskéři a kostyméři vytvořili kvůli filmu více než padesát mimozemských druhů.

Český trailer filmu Star Trek: Do neznáma / Star Trek: Beyond
David Bowie: Posledních 5 let (David Bowie: The Last Five Years) (sobota 28. 4., ČT art, 20.20 - 21.50 / čtvrtek 3. 5., 00.45 - 02.15)

Plakát filmu David Bowie: Posledních 5 let / David Bowie: The Last Five YearsBritský dokument o předčasně zesnulé hudební legendě vznikl až v loňském roce, i proto jde vlastně o tuzemskou televizní premiéru. Jeho hodnocení pak záleží na tom, co vše o multitalentovaném umělci víte. Režírující Francis Whately totiž znalejším divákům nepřináší nic nového a de facto jen shrnuje jeho činnost v posledních pěti letech života a přidává jen několik výpovědí jeho blízkých spolupracovníků. Ti, kteří toho zase tolik nevědí, budou překvapeni mírou informací a činností, které David Bowie před smrtí prováděl. Všechny nicméně potěší záznam několika nevydaných písní. Jen škoda, že autor se až příliš spoléhá na tzv. mluvící hlavy a snímek se nesnaží nikterak oživit. Vzpomínka na génia.

Zajímavost: Sám Bowie ve filmu nevystupuje, pouze mimo obraz komentuje některé události.

Oficiální trailer filmu David Bowie: Posledních 5 let / David Bowie: The Last Five Years
Nevěra (Izmena) (sobota 28. 4., ČT art, 21.50 - 23.45)

Plakát filmu Nevěra / IzmenaNejen u nás zcela neznámé ruské drama je hodně náročnou podívanou a vyžaduje plnou diváckou soustředěnost a spolupráci. Režisér a spoluscenárista Kirill Serebrennikov v něm totiž děj vypráví hodně fragmentálně, spoustu toho naznačuje a nechává publiku prostor k vlastní intepretaci. Vzhledem k tomu, že k tomu zvolil hodně pomalé tempo a relativně dlouhou stopáž, ocitá se někdy až na hranici snesitelnosti. Pomáhá si nicméně hodně zajímavou kamerou a silným ústředním tématem, které ale zaobalil do až příliš složité formy. Výborné výkony podávají i zvolení herci, kteří ale u nás nepatří k těm nejznámějším, takže se možná dostaví pocit ne tak časté autentičnosti, což může celkový dojem ještě zvýraznit. Jedinou zásadní chybou filmu tak je vlastně jen to, že je tak těžko uchopitelný a působí trochu zmateně.

Zajímavost: Na festivalu v Benátkách byl film nominován za nejlepší režii.

Originální trailer filmu Nevěra / Izmena
Johnny Guitar (Johnny Guitar) (neděle 29. 4., ČT2, 20.00 - 21.55 / úterý 1. 5., 00.00 - 01.50)

Plakát filmu Johnny Guitar / Johnny GuitarWestern z první poloviny padesátých let se v našich končinách moc nevysílá, takže patří k těm minimálně známým. Hlavním důvodem je asi to, že je ve výsledku trochu podvratný a s divákem si pohrává. Navzdory názvu dostal totiž režírující Nicholas Ray k dispozici příběh, v němž hlavními hrdinkami jsou netradičně dvě ženy a navíc brunety, což bylo ve své době zcela unikátní. Snímek tak postavil na jejich konfliktu a spoléhal se přitom na mnoho metafor, alegorické podání, melancholickou atmosféru a klasický kovbojský žánr proměnil spíš v melodrama. Zvolil si také svižné tempo, v němž se pořád něco děje a opřít se mohl i o perfektní sytě barevnou vizuální stránku, hlavním trumfem ovšem zůstává nejednoznačné vyznění, které nabízí hned několik možných intepretací. V titulních rolích září Joan Crawford a Mercedes McCambridge, které v těch vedlejších doplňují mimo jiné Sterling Hayden, Ernest Borgnine, John Carradine nebo Scott Brady. Hodně svérázná kovbojka, u níž je potřeba mít velké pochopení pro viditelné zadní projekce.

Zajímavost: Během natáčení měla Crawford velké problémy s alkoholem, což jeho průběh dost negativně poznamenalo.

Originální trailer filmu Johnny Guitar / Johnny Guitar
Ace Ventura 2: Volání divočiny (Ace Ventura: When Nature Calls) (neděle 29. 4., Prima Max, 20.00 - 22.05 / pondělí 30. 4., 15.05 - 17.05)

Plakát filmu Ace Ventura 2: Volání divočiny / Ace Ventura: When Nature CallsPokračování úspěšné bláznivé komedie sice za svým předchůdcem v mnohém zaostává, pořád si ale udržuje solidní úroveň. Není to ani tak zásluhou režírujícího Stevea Oedekerka, jenž nepřichází s žádnou vizí a spoléhá se jen a pouze na jistotu a pokouší se dát tu více, tu méně vtipným scénkám ten nejzákladnější smysl, jako spíše Jima Carreyho v titulní roli. Ten byl tehdy na vrcholu kariéry, takže mu stačilo zapojit svůj pověstný gumový obličej a mnoho slabých vtipů se dostalo na úplně jinou úroveň. Řídký a de facto nesmyslný scénář nemá cenu ani řešit, což naštěstí není potřeba, neboť tempo je natolik svižné a stopáž natolik střídmá, že na to vlastně není čas. Absolutně nenáročná a oblíbená záležitost.

Zajímavost: Film měl původně natáčet Tom DeCerchio, ten ale pár dní po začátku natáčení odešel a narychlo ho nahradil právě Oedekerk.

Oficiální trailer filmu Ace Ventura 2: Volání divočiny / Ace Ventura: When Nature Calls
Výbuch bude v pět (úterý 1. 5., Nova, 09.10 - 10.40)

Plakát filmu  / Výbuch bude v pětTuzemský rodinný snímek z první poloviny osmdesátých let si vůbec na nic nehraje a patří k těm lepším žánrovkám. Režírující Josef Pinkava toho v něm moc neřešil a spolehl se na absolutně pohodovou atmosféru, svěží tempo, roztomile neškodný dětský humor a nadčasové zachycení školního prostředí, které se nemění. Potěší i to, že snímek je naprosto oproštěn od jakékoli politiky a propagandy a soustředí se opravdu jen a pouze na svět dětí a dospívajících. Z výborného dětského i dospělého obsazení vyčnívají Mahulena BočanováZdena HadrbolcováLubor TokošVáclav Babka. Samozřejmě, že výsledek je někdy trochu naivní a vyhýbá se zásadním problémům, to by ale tolik vadit nemělo. Zpestření svátečního dopoledne.

Zajímavost: Zámek, který třída navštíví v rámci exkurze, jsou Milotice.

TV spot filmu Výbuch bude v pět
Dítě v pravý čas (The Child in Time) (středa 2. 5., Prima Max, 20.00 - 22.05 / čtvrtek Plakát filmu Dítě v pravý čas / The Child in Time3. 5., 16.05 - 18.05)

Britské televizní drama z loňského roku je adaptací stejnojmenného románu Iana McEwana a jeho největším pozitivem je to, že je pojato civilně a naprosto uvěřitelně. Režírující Julian Farino velmi silný a těžký příběh i vzhledem k omezenému rozpočtu a možnostem zachycuje dost citlivě a naštěstí se vyhýbá lacinému působení na divácké emoce a snaží se o maximální realističnost, k níž má hodně blízko. Pomohl si i odpovídající atmosférou, pomalejším tempem a také ne zcela předvídatelným vývojem. V titulních rolích se představí spolehliví Benedict CumberbatchKelly Macdonald. Možná škoda jen toho, že režie není o něco nápaditější a ve výsledku chybí silnější scény. 

Zajímavost: Snímek vznikl pro televizi BBC.

Televizní spot filmu Dítě v pravý čas / The Child in Time
Parchanti (The Losers) (čtvrtek 3. 5., Nova, 22.10 - 00.00)

Plakát filmu Parchanti / The LosersDnes už trochu zapomenutá osm let stará komiksová adaptace nevyužila svůj potenciál a patří k těm méně výrazným počinům. Režírující Sylvain White měl ale úlohu hodně těžkou, protože předloha je dost rozsáhlá, košatá a pracuje s velkým množstvím postav, že se to do jednoho filmu nevejde. Výsledek tedy dopadl tak nějak očekávaně, neboť vše je víceméně povrchní, zápletka je hodně zjednodušená, nedává moc smysl, postavám chybí motivace a dialogy trochu drhnou. Naštěstí se vydařila akce, která nepostrádá adrenalin, je potřebně velkolepá a má svižné tempo, což se ale dá říct i o celém filmu. Nechybí tu ani množství hlášek, které jsou snadno zapamatovatelné a fungují. Dost toho zachraňuje i obsazení, v němž dostali důvěru třeba Jeffrey Dean Morgan, Chris Evans, Idris Elba, Zoe Saldana nebo Jason Patric. Oddechovka na čtvrteční večer.

Zajímavost: Film je částečnou adaptací prvního The Losers komiksu Ante Up.

Originální trailer filmu Parchanti / The Losers

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Pohádka Perinbaba a dva světy je jurodivý mišmaš jakubiskových nápadů a poetiky (12.12.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřela Zdena Hadrbolcová (20.11.2023 16:02 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Podivuhodný příběh Henryho Sugara (15.09.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu