Kinopremiéry: Janička a Hastrman v husí kůži spolu hrají Vadí nevadí

Vydáno: 18.04.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Předavengerovský týden přináší do kin pětici novinek, z nichž k těm nejvýraznějším bude patřit francouzský rap-metalový muzikál Janička. Vzkřísit tuzemskou kinematografii by zase mohl hraný debut Ondřeje Havelky Hastrman.
Vadí nevadí (Truth or Dare) (CinemArt)

Český plakát filmu Vadí nevadí / Truth or DareNízkorozpočtový horor pochází z produkce studia Blumhouse, což znamená, že za málo peněz dokáže zahrát hodně (finanční) muziky. A o tomto to platí dvojnásob, protože ohlasy na něj jsou dost zdrcující a zdá se tak, že děsivá variace na poměrně slavnou hru se moc nepovedla. Vzhledem k tomu, že snímek si komerčně nevede úplně špatně, to asi nakonec nebude mrzet nikoho, ačkoli je to samozřejmě škoda. Pro pořádek se sluší uvést, že režijních otěží se chopil relativně zkušený, i když v žánru debutující Jeff Wadlow, který do hlavních rolí obsadil vesměs neznámé tváře, jimž dominuje Lucy Hale. Hodně slabá premiéra týdne, která potěší asi jen zaryté fanoušky žánru.

Synopse: Studentka Olivia (Lucy Hale) vyrazila s partou přátel do Nového Mexika. Zde se seznámí s pohledným mladíkem, který je zavede do kulis zrušeného kláštera a začne s nimi hrát známou hru Vadí nevadí. Jak už to u této hry bývá, na povrch začínají vyplouvat nikdy nevyřčená tajemství a atmosféra začíná houstnout. To ale nic není proti tomu, když mladík všem prozradí, že kdyby je ke hře nepřilákal, zemřel by. Dodá ještě, že teď pravděpodobně začnou umírat oni, protože organizátor této hry se s ničím moc nepáře. Parta přátel nad tím mávne rukou, jenže po příjezdu domů nacházejí všichni kamarádi připomínky hry na každém kroku. Kolemjdoucí, nápisy na zdech, textovky i telefonáty opakují otázku Vadí nevadí? A že by někdo z nich neodpověděl, nepřipadá v úvahu. Nebo ano?

Oficiální český trailer filmu Vadí nevadí / Truth or Dare
V husí kůži (Duck Duck Goose) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu V husí kůži / Duck Duck GooseAmericko-čínská animovaná rodinná komedie zřejmě bude spoléhat na absolutní jistotu a nebude se vydávat žádnou příliš originální cestou. O tom ostatně svědčí už samotná synopse, která vypadá naprosto tuctově a také jméno režiséra, jímž je debutující Christopher Jenkins. Vzhledem ke koprodukci dvou největších současných filmových velmocí je navíc jasné, že se cílí především na velký finanční zisk. Jelikož ani originální hlasové obsazení není nijak hvězdné, nemusí tuzemské publikum tentokrát mrzet ani nutná přítomnost dabingu. Ohlasy a hodnocení zatím neexistují, dá se ale předpokládat, že pro cílové publikum nebudou podstatné. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Peng je houser, který žije ve volné přírodě, takže mu rozhodně nehrozí, že skončí na pekáči, nejraději ze všeho se baví, nesnáší jakákoli pravidla a všechno má na háku. Místo, aby s ostatními při přesunu na jih držel vyrovnanou formaci, věnuje se letecké akrobacii a poletuje sem a tam. Při jednom odvážném manévru ale srazí dvě malé kachničky, které se kvůli tomu ztratí. Jelikož kachničkám je teprve šestnáct dní, je potřeba je jít hledat, o tom ale zpočátku nechce Peng ani slyšet. Když ale zjistí, že má poraněné křídlo, souhlasí, protože doprovodit dvě malé kachny mu poskytne šanci, aby se o tom nikdo nedozvěděl. Při svém dobrodružství ale nasbírá mnoho cenných zážitků, které změní jeho náhled na život a možná i zmírní jeho pýchu.

Český trailer filmu V husí kůži / Duck Duck Goose
Janička (Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc) (Film Europe)

Český plakát filmu Janička / Jeannette, l'enfance de Jeanne d'ArcSe značným zpožděním se do širší distribuce dostává svérázný snímek, který mohli diváci vidět už na loňském festivalu v Karlových Varech. Hodně se tam o něm mluvilo, protože osobitý francouzský režisér a spoluscenárista Bruno Dumont v něm dospívání slavné mučednice Johanky z Arku pojal jako rap-metalový muzikál. Je tedy jasné, že vyvolal a dosud vyvolává rozporuplné a diametrálně odlišné reakce, takže hodnoceními a recenzemi asi nemá smysl se sáhodlouze zabývat, protože v tomto případě půjde o hodně individuální záležitost. Nutno ještě podotknout, že většinu obsazení tvoří neherci, což také nemusí každému vyhovovat. Rozhodně nejoriginálnější a nejosobitější premiéra týdne.

Synopse: Uprostřed středověké Francie, ve vesničce Domremy, hledá osmiletá Janička (Lise Leplat Prudhomme) svou ovci a své kamarádce Hauviette (Lucile Gauthier) vypráví o tom, jak nenávidí utrpení, které všem způsobují Angličané. Aniž by to tehdy někdo tušil, začíná se rodit slavný příběh slavné Jany z Arku.

Český trailer filmu Janička / Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc
Gavrilo Princip - proces (Branio sam Mladu Bosnu) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Gavrilo Princip - proces / Branio sam Mladu BosnuJak už název napovídá, čtyři roky staré srbské historické drama se zabývá atentátem, který odstartoval první světovou válku a jeho následky. Doma chválený, u nás však neznámý režisér a scenárista Srdjan Koljevic láká diváky hlavně na to, že příběh vychází z autentických zápisů ze soudního jednání a z knihy právníka, který byl jedním z ex offo obhájců přidělených atentátníkům. Asi nikoho nepřekvapí, že v obsazení se neobjeví nikdo známý ani to, že mnoho hodnocení ani komentářů dosud neexistuje. Sluší se snad jen "varovat" před stopáží, která se blíží třem hodinám. Dost možná zajímavá premiéra.

Synopse: 28. června 1914 provedli Gavrilo Princip (Milos Djurovic) s přáteli z organizace Mladá Bosna v Sarajevu atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este, čímž vyjádřili nesouhlas s okupací své země Rakouskem. Bezprostředně poté byli atentátnící zatčeni a souzeni v procesu, který měl prokázat jejich napojení na Srbsko a dát Rakousku-Uhersku záminku k vyhlášení války této malé zemi.

Český trailer filmu Gavrilo Princip - proces / Branio sam Mladu Bosnu
Hastrman (CinemArt)

Plakát filmu  / HastrmanJestliže současná tuzemská kinematografie přidává příčetným a alespoň trochu náročným divákům vrásky na čele a tvůrci zatím soutěží o to, kdo dokáže najít nové dno, v tomto týdnu by se mohla najít výjimka. Nový romantický thriller má totiž dost předpokladů k tomu, aby notně vyčníval a konečně pozvedl nízko položenou laťku kvality. Vychází totiž z Magnesií Literou oceněného románu Miloše Urbana, jeho námět je dost neobvyklý a atraktivní a v neposlední řadě jde o celovečerní hraný debut Ondřeje Havelky, který se podílel i na scénáři. Taktéž obsazení není úplně tradiční a okoukané, neboť hlavní role v něm ztvárňují Karel Dobrý a Simona Zmrzlá, které doplňují třeba Jiří Lábus, David Novotný nebo Norbert Lichý. Ohlasy tedy zatím neexistují a čekejte je až těsně před premiérou, věřme ale, že se snímek povede, protože podobných žánrovek, které by stály za řeč, je v tuzemsku naprosté minimum.

Synopse: Baron de Caus (Karel Dobrý) se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby na svém panství obnovil rybníky. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních zcela vymyká. Středem jeho zájmu se brzy stane rychtářova (David Novotný) dcera Katynka (Simona Zmrzlá) revoltující proti autoritám uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni úplně všichni. Čím víc se Katynka baronovi přibližuje, tím víc v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí.

Oficiální trailer filmu Hastrman


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY