Zemřel český režisér Juraj Herz

Vydáno: 09.04.2018 04:21 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 83 let zemřel český filmový režisér Juraj Herz. Mezi jeho nejznámější díla patří Spalovač mrtvol nebo Petrolejové lampy.
Fotografie z filmu  / Spalovač mrtvolJuraj Herz se narodil 4. září 1934 ve slovenském Kežmaroku. Vystudoval režii a loutkoherectví na DAMU v Praze. Krátce působil v divadle Semafor a jako asistent režie na Barrandově. Debutoval v roce 1965 středometrážním snímkem Sběrné surovosti podle knihy Bohumila Hrabala. O rok později natočil psychologický thriller Znamení Raka. Vrcholem jeho tvorby je pak adaptace knihy Ladislava Fukse Spalovač mrtvol, kterou Herz rezonoval s českou novou vlnou. Snímek byl po premiéře uložen na dlouhá léta do trezoru. Spalovač mrtvol patří mezi nejlepší československé filmy vůbec i díky životnímu výkonu Rudolfa Hrušínského nebo kameře Stanislava Miloty a hudbě Zdeňka Lišky

Zdena Studenková, Vlastimil Harapes ve filmu  / Panna a netvorV době normalizace Herz natočil ještě hodnotnou adaptaci knihy Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy s Petrem Čepkem. Mezi jeho další filmy z té doby patří komedie Holky z porcelánu, detektivka Holka na zabití, psychologické drama Den pro mou lásku a dvě hororově laděné pohádky Panna a netvor a Deváté srdce. V roce 1982 natočil první český horor Upír z Feratu. V roce 1987 krátce emigroval do Spolkové republiky Německo, ale po roce 89 se vrátil do Čech. Natočil podobenství Pasáž, horor T.M.A. a válečný snímek Habermannův mlýn.

V roce 2008 získal Českého lva za mimořádný umělecký přínos české kinematografii a o dva roky později získal Křišťálový glóbus za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii v Karlových Varech. Herz zemřel v neděli 8. dubna 2018. O jeho úmrtí informoval slovenský herec Andrej Hryc na sociální síti. 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY