Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Nejlepší filmy Stevena Spielberga

Top 10: Nejlepší filmy Stevena Spielberga

Vydáno: 04.04.2018 11:44 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Steven Spielberg patří mezi nejpopulárnější filmové režiséry už řadu let. V kinech se právě hraje jeho nejnovější kus Ready Player One: Hra začíná. Jakých jeho deset snímků lze považovat za ty nejlepší?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Steven SpielbergSteven Spielberg patří mezi nejpopulárnější a nejoblíbenější filmové tvůrce vůbec. To dokazuje mimo jiné i fanouškovská filmová datábaze ČSFD.cz, kde je Spielberg druhým nejoblíbenějším režisérem (více fanoušků, i když jen o pár stovek, už má jen Quentin Tarantino). Spielberg patřil a stále patří mezi "zázračné" hollywoodské režiséry, kterým suverénně vládne. Spielberg patří mezi generaci "filmových spratků", je generačním souputníkem svých starších kolegů Francise Forda CoppolyMartina Scorseseho a George Lucase.

Nejblíže má Spielberg k Lucasovi, k němuž ho poutá vášeň pro sci-fi žánr a rodinné blockbusterové kino. Především v 80. letech byl Spielberg králem rodinného kina a zábavy, i když se právě v této době poprvé pokusil vymanit z této škatulky, když se nečekaně pustil do vážné látky s dramatem Purpurová barva. A nyní už k samotné desítce, kterou jsem vybral na základě svých osobních preferencí. 

10. Zachraňte vojína Ryana

Tom Hanks, Tom Sizemore ve filmu Zachraňte vojína Ryana / Saving Private RyanSpielberg toužil natočit válečný snímek z období 2. světové války a tak natočil dle mého soudu poněkud přeceněnované drama o vylodění v Normandii a následné odyssee a hledání ztraceného vojína Ryana Zachraňte vojína Ryana. Asi všichni se shodneme, že úvodní půlhodina je opravdu vynikajicí a strhující realistická řežba, kterou jsme v době premiéry filmu v kinech v roce 1998 sledovali se zatajeným dechem. Po této vynikajicí půlhodině ale následuje nudné a zbytečně natahované drama, které už nic lepšího než ten úvod nenabídne. Spielberg za tento film získal druhého Oscara za režii, stejně jako kameraman Janusz Kamiński získal svého druhého Oscara za kameru. V Ryanovi si zahrála celá plejáda v té době začínajících nadějných herců (Edward BurnsBarry PepperVin DieselMatt Damon), z nichž někteří se stali později velkými hvězdami, někteří ne. Ansámblu těchto herců nicméně "velel" tehdy už zkušený dvouoscarový herec Tom Hanks, jemuž sekundoval Tom Sizemore.

Originální trailer filmu Zachraňte vojína Ryana
9. Jurský park

Fotografie z filmu Jurský park / Jurassic ParkV době premiéry v roce 1993 byl "pravěký" snímek Jurský park opěvován především díky dinosaurům, kteří "vypadali jako živí". Samozřejmě za vším stála hlavně legendární trikařská firma Industrial Light and Magic, která pomohla vytvořit iluzi oživlých vyhynulých prehistorických zvířat. Jurský park měl obrovský divácký úspěch a dodnes je Spielbergovým komerčně nejúspěšnějším filmem - celosvětově a také prototypem "dokonalého" blockbusteru, kterému nechybí nic, co dělá ukázkový komerční film. Je zábavný, velkolepý, vtipný, napínavý atd. atd. Zkrátka se jedná o nestárnoucí, i když už dnes překonanou ukázku toho, proč byl a je Spielberg nazýván "zázračným dítětem". 

Originální trailer filmu Jurský park
8. Schindlerův seznam

Ralph Fiennes, Liam Neeson ve filmu Schindlerův seznam / Schindler's ListHolocaustové drama Schindlerův seznam natočil Spielberg ve stejném roce jako Jurský park. Zatímco Jurským parkem chtěl Spielberg jen bavit, Schindlerovým seznamem chtěl dokázat, že je také seriózním filmařem. To se mu také povedlo a Schindlerův seznam mu konečně po mnoha zklamáních, kdy byl nominován, ale Oscara nezískal (E.T. - Mimozemšťan) nebo ani nominován nebyl (Purpurová barva), kýženého Oscara za režii skutečně vynesl. Schindlerův seznam je povedeným dramatem se skvělým hereckým výkonem Liama Neesona a především na Oscara nominovaného Ralpha Fiennese, který bohužel ocenění za nejlepší vedlejší roli nezískal. Jeho výkon byl přitom znamenitý. Pro mě jsou jediným mínusem Schindlerova seznamu jeho plačtivé sentimentální pasáže ze současnosti, jimiž je film orámován, které byly otravné i u Vojína Ryana.

Originální trailer filmu Schindlerův seznam

7. Chyť mě, když to dokážeš

Leonardo DiCaprio, Christopher Walken ve filmu Chyť mě, když to dokážeš / Catch Me If You CanV roce 2002 natočil Spielberg jeden ze svých nejsvěžejších a zdánlivě nejlehčích snímků, životopisné drama Chyť mě, když to dokážeš o dalším "zázračném dítěti", nepolapitelném padělateli šeků a podvodníčkovi Franku Abagnelovi jr., kterého neodolatelně svůdným způsobem ztvárnil "božský" Leonardo DiCaprio. Spielberg si pro tuto postavu nemohl vybrat vhodnějšího představitele. Vedle postavy Jacka Dawsona ze snímku Titanic je Abagnale nejsuverénnějším DiCapriovým hereckým výkonem vůbec. Jeho protihráčem, představitelem agenta FBI Carla Hanrattyho je osvědčený Tom Hanks. Spielberg zkrátka ví, koho do jaké role chce a Hanks je spolehlivý profesionál, který zvládne zahrát vše. Ve filmu je navíc také dobře obsazený Christopher Walken do role Abagnelova otce. Především díky hercům a také Spielbergově lehkému doteku je tento film tak svěží a zábavný.

Originální trailer filmu Chyť mě, když to dokážeš

6. E.T. - Mimozemšťan

Drew Barrymore ve filmu E.T. - Mimozemšťan / E.T.: The Extra-TerrestrialPsal se rok 1982, kdy většina z vás ještě nebyla ani na světě, když Spielberg natočil svůj v té době nejosobnější a nejambicióznější snímek o tom vůbec nejroztomilejším mimozemšťanovi na světě, tedy ve vesmíru. "ÍTÍ" je ta nejnádhernější ukázka rodinného kina, jakou si lze představit. Je to pohádka s dnes už ikonickými scénami, hlavně "ítího" opití se pivem nebo jeho let na kole na siluetě Měsíce, která se stala emblémem Spielbergovy společnosti Amblin Entertaiment. A především "ítího" hláška "E.T. volat domů", to je zkrátka pro film nesmrtelný ikonický okamžik. E.T. sice Oscara Spielbergovi ještě nepřinesl, za to z něj udělal nesmrtelného režiséra a získal mu miliony fanoušků po celém světě.

Originální trailer filmu E.T. - Mimozemšťan
5. Terminál

Tom Hanks ve filmu Terminál / The TerminalSnímek Terminál z roku 2004 je takový typicky nespielbergovský kousek stojící ve stínu jeho mnohem divácky oblíbenějších a kritiky lépe hodnocených sci-fi opusů, jako jsou Minority Report nebo Válka světů. Fakticky Terminál Spielberg natočil přesně mezi nimi. Přestože je to nenápadný a "malý" film, je mi osobně mnohem bližší než jeho blockbusterové trháky nebo uvedená sci-fi díla. Terminál je taková starosvětská zábava ukazující lidskou tvář filmaře. V centru celého příběhu stojí jedinečný Tom Hanks, který tu tak trochu "pogumpovsku" hraje imigranta z fiktivní země Krakozie, který uvízne na letišti JFK v New Yorku a nemůže "dovnitř ani ven". Je to sice absurdita, ale velice vtipná a právě lidská. Takový ten typ příběhu, který pohladí po duši. 

Originální trailer filmu Terminál

4. Indiana Jones a poslední křížová výprava

Harrison Ford, Sean Connery ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava / Indiana Jones and the Last CrusadeAčkoliv jde jen o sequel filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, je to sequel za všechny peníze, a že jich ve své době nevydělal málo. Všechno v tomto filmu šlape tak, jak to umí jen mistr zábavy. Nejlépe zde ale funguje herecká chemie mezi ústřední dvojicí Indy junior (Harrison Ford) a Indy senior (Sean Connery). A ačkoliv je skutečný věkový rozdíl mezi oběma herci jen 14 let, napětí a vtip mezi nimi funguje skvěle. Neocenitelný je také prolog s mladým Indianou Jonesem (River Phoenix). Třetí Indiana Jones je o několik řádů lepší než předchozí Indiana Jones a chrám zkázy a následující Indiana Jones a království křišťálové lebky. Pouze původní snímek nepřekoná. 

Originální trailer filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava
3. Čelisti

Fotografie z filmu Čelisti / JawsNesmrtelná klasika, která byla přelomovým dílem nejen v tvorbě tehdy ještě mladého filmaře. Spielberg se tímto "žraločím" filmem definitivně oddělil od zbytku "filmových spratků", když se vydal do žánrových vod (podvodní horor) namísto autorského hledání vlastních témat. Čelisti také položily základ blockbusterovému filmu, protože šlo o kasovní trhák gigantických rozměrů. V době svého uvedení vydělal v USA tento snímek 260 milionů, což je v přepočtu na dnešní peníze zhruba 1,2 miliardy. Z tohoto hlediska jde po E.T. o Spielbergův druhý komerčně nejúspěšnější film vůbec. Čelisti jsou dodnes nepřekonaným "žraločím" filmem, ke kterému se ostatní filmaři jen tu a tam zkoušeli a zkouší přiblížit. Z poslední doby se o to pokusily snímky Mělčiny a 47 Meters Down. Spielberg se nicméně rozumně nikdy nepokusil o sequel(y), ačkoliv ten druhý vzniknul hned o dva roky později. Originál ale žádný z nich nepřekonal. Čelisti byl také druhým snímkem, na němž Spielberg spolupracoval s hudebním skladatelem Johnem Williamsem, který od té doby neodmyslitelně patří k tomuto filmaři. Právě za hudbu k Čelistem získal Williams svého druhého z pěti Oscarů za hudbu.

Originální trailer filmu Čelisti

2. Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy

Harrison Ford ve filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy / Raiders of the Lost ArkDobyvatelé ztracené archy zase položili základ dobrodružnému filmu v tom nejlepším smyslu slova. Šlo o vyvážený a strhující mix napětí, akce, humoru, které navíc položilo základ několika sequelům, u nichž se na rozdíl od Čelistí podařilo Spielebrgovi udržet kvalitu nad úrovní průměru. Díky "Indymu" se také na plátna kin podařilo přivést jednoho z nejikoničtějších hrdinů filmu vůbec a jemu také vděčí Harrison Ford za velkou část své úspěšné filmové kariéry. Spielberg se poté k dobrodružstvím archeologa vrátil ještě třikrát a momentálně chystá už páté pokračování. Indy zkrátka rovněž nestárne.

Originální trailer filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy
1. Duel

Fotografie z filmu  / DuelDuel je geniální režijní debut mladého Spielberga, původně určený pro televizi a později upravený pro uvedení v kinech. Duel je o muži (Dennis Weaver), kterého při cestě na obchodní jednání v kalifornské poušti začne z neznámých příčin pronásledovat tajemný muž v kamiónu. Identitu řidiče ani jeho motivaci vůbec nepoznáme, což jen umocňuje tísnivý efekt filmu. Autentičnost tohoto road thrilleru pak zesiluje fakt, že vzniknul podle skutečné události. Spielberg tak dá se říci nechtěně natočil svůj nejlepší film hned na začátku své bohaté filmové kariéry. Z minimálních prostředků vytěžil maximalní filmařský účinek. 

Originální trailer filmu Duel



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Blízká setkání třetího druhu... (Anonym, 05.04.2018 07:02) Reagovat

    Blízká setkání třetího druhu

  • Purpurova barva (neverwhere, 05.04.2018 15:37) Reagovat

    nejlepsi Spielberguv film je Barva nachu (aka Purpurova barva)...

  • A.I. Umělá inteligence... (Anonym, 06.04.2018 08:12) Reagovat

    A.I. Umělá inteligence

  • Priste sem dej jen seznam filmu,kecy si odpust!!kd... (Wladimir, 18.11.2020 21:01) Reagovat

    Priste sem dej jen seznam filmu,kecy si odpust!!kdo urcuje kvalitu filmu??to jako ty??nesouhlasim s tvym nazorem!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu