TV tipy: Než dívka ve vlaku poznala špióna, překročila poslední hranici

Vydáno: 30.03.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Sváteční týden je v televizi ve znamení několika atraktivních premiér, z nichž se sluší vyzdvihnout minimálně krimikomedii Špión, thriller Dívka ve vlaku a romanci Než jsem tě poznala. Dostane se ale i na méně známé žánrovky.
Heidi, děvčátko z hor (Heidi) (sobota 31. 3., ČT :D, 09.20 - 11.10)

Český plakát filmu Heidi, děvčátko z hor / HeidiTři roky stará švýcarsko-německá adaptace poměrně slavné knihy Johanny Spyri nepřináší nic nového a ty, kteří ústřední příběh znají, nikterak nepřekvapí. Režírující Alain Gsponer si toho naštěstí byl dobře vědom, tudíž svou pozornost soustředil hlavně na vizuální stránku, která je v rámci možností vynikající a jednoznačně v ní upoutá nádherná kamera snímající úchvatná zákoutí švýcarských Alp, která zastiňuje vše ostatní. Zvolil navíc i hodně svižné tempo a střídmou stopáž, v níž není moc prostoru na nudu, což je jedině dobře. Vydařil se i casting, který s výjimkou Bruna Ganze tvoří samé neznámé tváře, které tak dodávají i pocit autenticity. Možná je škoda, že autor neprokázal více odvahy a invence a držel se zbytečně při zemi. Tip na příjemné víkendové probouzení s celou rodinou.

Zajímavost: Natáčení zabralo pětačtyřicet dní.

Oficiální český trailer filmu Heidi, děvčátko z hor / Heidi
U pokladny stál (sobota 31. 3., ČT1, 14.40 - 16.20 / pondělí 2. 4., 06.00 - 07.35)

Plakát filmu  / U pokladny stálČeskoslovenská komedie z konce třicátých let je jedním z mála tzv. filmů pro pamětníky, na něž lze uplatnit ta nejpřísnější měřítka, na jejichž základě obstojí i dnes. Režírující Karel Lamač v ní vycházel z původní divadelní hry, což je dost znát, neboť dialogy i komické scénky jsou vypiplané do naprostého detailu a po celou dobu skvěle baví. Navíc potěší i decentní satirický podtón, jehož nadčasovost je geniální, svým způsobem ale zároveň smutná. Největší hvězdou snímku je nicméně Král komiků Vlasta Burian, jenž tu dostal obrovský prostor pro improvizaci, který využil bravurně a v jednotlivých scénkách zcela exceluje, i když mu výtečně přihrává především Jaroslav Marvan, nechybí ale ani Adina MandlováČeněk Šlégl nebo Ladislav Hemmer. To, že příběh tu neexistuje a děj je pouze sledem jednotlivých epizod, v tomto případě příliš nevadí. Nestárnoucí klasika.

Zajímavost: Slavná Balada o deliriu tremens byla napsána přímo pro film, Burian se ji naučil za pouhé dvě hodiny a po dokončení natáčení už ji nikdy nikde veřejně nerecitoval.

Ukázka z filmu U pokladny stál
Špión (Spy) (sobota 31. 3., Prima, 21.35 - 00.10 / neděle 1. 4., Prima Max, 22.05 - 00.40)

Český plakát filmu Špión / SpyTři roky stará akční krimikomedie jako by z oka vypadla bondovkám, které se točily v devadesátých letech, a jimž skládá roztomilou poctu, zároveň je paroduje. Režisér a scenárista Paul Feig v ní toho moc neřešil a diváka zahlcuje neuvěřitelnou kadencí vesměs vtipných gagů a scének, které mají nápad, styl a jsou výtečně vypointované. Opřít se mohl o hodně svižné tempo, v němž se pořád něco děje a překvapivě i o hodně dobře zvládnutou akci, která by se neztratila ani v jakékoli seriózně míněné žánrovce a nechybí ani atraktivní lokace. V hlavní roli se objeví Melissa McCarthy, která tentokráte naštěstí není tradičně otravná, ale naopak si ji užívá a je v rámci možností výborná a nepitvoří se, dále ji pak doplňují Rose Byrne, Miranda Hart, Jude Law, především ale fantastický Jason Statham, který si utahuje sám ze sebe a prokazuje obří komediální talent. Je jasné, že v takovém množství se některé fórky nevydaří, není jich ale tolik, aby to zkazilo výsledný vesměs pozitivní dojem. Zamrzí tak jen o něco delší stopáž. Více se dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Paul Feig je velkým fanouškem Stathama, proto mu roli ve filmu napsal přímo na tělo.

Oficiální český trailer filmu Špión / Spy
Zlomené město (Broken City) (sobota 31. 3., ČT2, 22.00 - 23.50)

Český plakát filmu Zlomené město / Broken CityKriminální drama z roku 2013 je dnes skoro zapomenuté a vzpomene si na něj jen málokdo. A asi se není co divit, protože režírující Allen Hughes v něm nepředvedl nic světoborného, ale natočil naprosto tuctovou žánrovku, která rozhodně není špatná, jen zkrátka nevýrazná. Ústřední příběh je sice atraktivní, nicméně dost předvídatelný, nevyhýbá se tradičním klišé a vůbec ničím nepřekvapí. Nad vodou tak snímek drží místy krásná kamera, hodně slušná atmosféra a obsazení, v němž hrají prim drsňácký Mark Wahlberg a nezvykle slizký Russell Crowe, jimž pak v menších úlohách přihrávají Catherine Zeta-Jones nebo Barry Pepper. Na sobotní večer asi ideální záležitost, která do druhého dne vyšumí z hlavy, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: V roce 2008 se scénář filmu ocitl na tzv. Blacklistu, čili seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů.

Český trailer filmu Zlomené město / Broken City
Medvídek Pú: Jaro s klokánkem Rú (Winnie the Pooh: Springtime with Roo) (neděle 1. 4., ČT :D, 09.25 - 10.30)

Plakát filmu Medvídek Pú: Jaro s klokánkem Rú / Winnie the Pooh: Springtime with RooRodinný animovaný snímek má velikonoční tematiku, takže se do nadcházejícího období skvěle hodí. Režírující dvojice Saul Blinkoff a Elliot M. Bour v něm diváky uchvátí poctivou ruční animací, naprosto pohodovou atmosférou a samozřejmě si je získá i přítomností starých známých a oblíbených postaviček. Navíc se opírá o hodně zajímavý a netradiční příběh, který v rámci možností velmi dobře pracuje s časovými paradoxy a decentně pobaví i dospělého diváka, zároveň není příliš složitý pro toho dětského. Potěší i fakt, že písně, jichž je ve snímku dost, nejsou úplně otravné. Vzhledem k tomu, že jde o počin mířící přímo na video, je nutno počítat s určitou "komorností", která ale není úplně na škodu. Zábavná jednohubka na nedělní ráno, která není primárně určená jen dětem.

Zajímavost: Snímek si půjčuje několik motivů ze slavné Vánoční koledy Charlese Dickense.

Originální trailer filmu Medvídek Pú: Jaro s klokánkem Rú / Winnie the Pooh: Springtime with Roo
Poslední hranice (The Last Frontier) (neděle 1. 4., ČT2, 20.00 - 21.40 / pondělí 2. 4., 23.50 - 01.25)

Plakát filmu Poslední hranice / The Last FrontierU nás v podstatě neznámý western z poloviny padesátých let není úplně klasickým zástupcem žánru a svým způsobem předběhl svou dobu. Režírující Anthony Mann v něm potlačil tehdy tradiční naivitu a pokusil se o realističnost, která spočívala v zajímavém scénáři, dialozích, které mají náboj a postavách, které nebyly černobílé a nechyběla jim propracovaná motivace. Navíc do příběhu ukryl kritiku doby, s čímž souvisí i zobrazení indiánů. Pomohl si výbornou prací s napětím, hutnější atmosférou, fungující romantickou linií a nádhernými scenériemi Mexika. V titulní roli se představí Victor Mature, jenž je pro jedny charismatický drsňák, druhé ale dost irituje a vytýkají mu jistou topornost, společnost mu dále dělají třeba Guy MadisonRobert PrestonJames Whitmore nebo Anne Bancroft. Je třeba ale počítat s naprostým minimem akce a extrémně pomalým tempem, které je na škodu i v tak krátké stopáži. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Whitmore hrál ve filmu otce Matureho, ačkoli byl v reálu o osm let mladší.

Ukázka z filmu Poslední hranice / The Last Frontier
Dívka ve vlaku (The Girl on the Train) (pondělí 2. 4., Prima Krimi, 20.00 - 22.15)

Český plakát filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the TrainDva roky staré kriminální drama je adaptací bestselleru Pauly Hawkins, který sice převádí na plátno poměrně věrně, přesto v zásadních věcech selhává. Režírující Tate Taylor přenesl děj z Velké Británie do USA, což se ukázalo jako ne úplně šťastné, protože zde chybí atmosféra typicky britských obydlí a zákoutí, která vystřídaly honosné vily a velkoměsta, navíc je velmi brzy jasná pointa celého příběhu. Ten pak zbytečně zamotává střídání několika časových rovin, které ale tvůrce zvládá velmi obstojně a snaží se v nich prohlubovat psychologii postav, což se mu relativně daří. Naštěstí se může opřít i o svižné tempo, atraktivní námět, hudbu Dannyho Elfmana a výborné obsazení,v  němž hlavní roli získala velmi dobrá Emily Blunt, které dělají společnost Rebecca Ferguson, Justin Theroux, Luke Evans, Haley Bennett nebo Edgar Ramirez. Detaily o filmu, který asi měl o něco vyšší ambice, hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Blunt byla v průběhu natáčení ve čtvrtém měsíci těhotenství, jelikož je její postava otylejší alkoholička, ději to vůbec nevadilo.

Český trailer filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the Train
Cromwell (Cromwell) (pondělí 2. 4., ČT2, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Cromwell / CromwellV našich končinách neznámé britské historické drama z počátku sedmdesátých let je celkově trochu nedoceněné. Režisér a scenárista Ken Hughes v něm spoléhal na tehdy typickou rozmáchlost a velkolepou produkci, která ale neazastiňuje vše ostatní. Je tedy jasné, že výprava a Oscarem oceněné kostýmy jsou naprosto skvostné, k tomu se přidává výtečná dobová atmosféra, celková barevnost a důraz na každý detail. Mnohé asi překvapí to, že místo na velkolepé akční scény se tvůrce soustředil na dialogy a zobrazení politických konfliktů a intrik, z čehož vyplývá, že i kvůli rozsáhlé stopáži je z dnešního pohledu potřeba větší množství divácké tolerance. V hlavních rolích excelují legendární Richard HarrisAlec Guinness, kteří dávají zapomenout na většinu neduhů, mezi něž patří pomalejší tempo, až příliš moralizování a již zmíněná přehnaná stopáž. Zásadně tak lze filmu vytknout snad jen absolutní historickou nepřesnost a značnou fabulaci, která neznalého diváka nepochybně zmate. Zapomenutá klasika.

Zajímavost: Největší porci kritiky sklidil snímek za to, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a jeho kontroverzní činy a rozhodnutí zcela vynechal.

Originální trailer filmu Cromwell / Cromwell
Než jsem tě poznala (Me Before You) (pondělí 2. 4., Prima, 20.15 - 22.35)

Český plakát filmu Než jsem tě poznala / Me Before YouDva roky staré romantické drama je adaptací románu Jojo Moyes, která k němu napsala i scénář a příjemně překvapí tím, že se nebere moc vážně. Mimo televizi debutující režisérka Thea Sharrock k tuctovému, předvídatelnému, ale atraktivnímu příběhu přidala velkou porci nadhledu, čímž dodala výsledku hodně zvláštní kouzlo i přes neveselé téma, které se v něm řeší. Spolehnout se mohla i na celkově pohodovou atmosféru, poměrně zábavné dialogy a fungující romantickou linii, která byla pro vyznění filmu naprosto klíčová. Titulní role ztvárnili velmi dobří Emilia Clarke a Sam Claflin, mezi nimiž probíhá potřebná chemie. Vzhledem k tvůrčímu pojetí lze snímku vytýkat jen velmi málo, nejvíc snad určitou naivitu, která se bije se snahou o co největší realističnost. Více informací hledejte v naší recenzi

Zajímavost: Clarke má stejné příjmení jako její postava, jen se jinak čte.

Český trailer filmu Než jsem tě poznala / Me Before You
Tina Turner (What’s Love Got to Do with It) (čtvrtek 5. 4., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Tina Turner / What's Love Got to Do with ItV tuzemsku jen málo známé životopisné drama vychází z biografické knihy samotné "rockové babičky". Režírující Brian Gibson v něm sice natáčel o stále žijící osobě, jenže snímek pojal jako zoufalý boj s neschopností vymanit se ze zničujícího vztahu, čímž z něj udělal nadčasovou záležitost a hodně netradiční biopic, který má co nabídnout. Samozřejmě v něm nesmí chybět zásadní hity ze zpěvaččiny kariéry, výborná dobová atmosféra a svižné tempo. Příjemně překvapí i na podobnou žánrovku hodně střídmá stopáž, která zachycuje jen to nejpodstatnější, prakticky nemá hluchých míst, především ale hlavní hrdinku nikterak neadoruje a netahá z diváka laciné emoce. V klíčových rolích se objevili Angela Bassett a Laurence Fishburne, kteří oba získali nominaci na Oscara. Celkový příjemný dojem lehce kazí jen samotný závěr, v němž se objeví i skutečná Tina Turner, což působí dost bizarně. Netradiční biografie.

Zajímavost: Fishburne pětkrát roli odmítl, až když se dozvěděl, že hlavní úlohu ztvární Bassett, rozmyslel se a konečně ji přijal.

Originální trailer filmu Tina Turner / What’s Love Got to Do with It


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY