Kinopremiéry: Hra začíná operací Entebbe, kámo

Vydáno: 28.03.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konec března je v kinech ve znamení očekávané sci-fi Stevena Spielberga Ready Player One: Hra začíná. A ačkoli s ní startuje dalších šest novinek, žádná už není atraktivitou tak zajímavá, mohlo by ovšem jít o příjemné alternativy.
Ready Player One: Hra začíná (Ready Player One) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Ready Player One: Hra začíná / Ready Player OneOčekávaná akční sci-fi je adaptací ze všech stran vychvalovaného románu Ernesta Clinea, který se podílel i na jejím scénáři. Režie se ujal sám velký Steven Spielberg, takže divácké předpoklady jsou hodně vysoko, a to nejen kvůli jménu legendárního tvůrce, ale také kvůli ději, který přiznaně odkazuje k popkultuře osmdesátých let. A právě na její znalosti bude zřejmě záviset celkové hodnocení, které je zatím vesměs nadšené (třeba naše recenze), otázkou ale je, jak se bude líbit mladším divákům, kteří ji mají pouze z doslechu a neformovala jejich dospívání. V hlavní roli se objeví zatím ne tolik známý Tye Sheridan, jemuž dělají společnost třeba Simon PeggBen Mendelsohn nebo Mark Rylance. Jednoznačná premiéra týdne, potažmo celého měsíce.

Synopse: V roce 2045 se svět ocitá na pokraji kolapsu a chaosu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když ten zemře, odkáže své pohádkové bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté kdesi v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět.

Zajímavost: Sheridan musel kvůli roli přibrat přes osm kilogramů.

Oficiální český trailer filmu Ready Player One: Hra začíná / Ready Player One
Operace Entebbe (7 Days in Entebbe) (Bioscop)

Český plakát filmu Operace Entebbe / 7 Days in EntebbeAmericko-britský kriminální thriller láká především na příběh, který zpracovává skutečnou událost, která se odehrála v roce 1976. Ani jeho tvůrci ale nejsou neznámí, neboť na režijní stoličku usedl Brazilec José Padilha a hlavních rolí se ujali Daniel Brühl a Rosamund Pike. Co od filmu čekat, je ovšem přesto velkou neznámou, protože ohlasů je zatím naprosté minimum a dost se liší, takže z nich příliš moudří nebudeme, navíc těžko odhadovat i to, kolik se toho o oné události v našich končinách ví. Nezbývá tedy než věřit, že uznávaný tvůrce nešlápl vedle a nepromarnil svůj velký potenciál.

Synopse: V roce 1976 byl na cestě z Tel Avivu do Paříže unesen let Air France s dvě stě čtyřiceti osmi pasažéry. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfried Böse (Daniel Brühl) tehdy společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutili letadlo přistát v ugandském městě Entebbe. Požadovali výkupné pět milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Záchranná akce vstoupila do dějin jako jedna z nejnákladnějších.

Český trailer filmu Operace Entebbe / 7 Days in Entebbe
Plážoví povaleči (Beach Rats) (Artcam)

Plakát filmu Plážoví povaleči / Beach RatsDrama, které už někteří diváci měli možnost vidět na festivalu Mezipatra, je určeno specifickému publiku. Režisérka a scenáristka Eliza Hittman v něm řeší homosexuální tematiku z pohledu dospívajících teenagerů, takže je jasné, že jde o náročnější počin, který vyžaduje plnou diváckou pozornost. Zahraniční hodnocení jsou ale poměrně dobrá, těch tuzemských moc není, jak už to ale v případě podobných filmů bývá, některé ohlasy a komentáře se radikálně liší, takže je nutno brát všechny s rezervou. Lákat nelze ani na obsazení, neboť to tvoří samé neznámé tváře. Ti, kteří mají podobná dramata rádi, by tedy měli nahlédnout do programů svých oblíbených klubových kin.

Synopse: Ztracený teenager Frankie (Harris Dickinson) prožívá naprosto šílené léto mezi nemocným otcem a matkou, která trvá na tom, aby si konečně našel přítelkyni. Před každodenní realitou se tak mladík snaží uniknout tím, že se potuluje s bandou delikventů a na internetu flirtuje se staršími muži. 

Oficiální český trailer filmu Plážoví povaleči / Beach Rats
Sherlock Koumes (Sherlock Gnomes) (CinemArt)

Český plakát filmu Sherlock Koumes / Sherlock GnomesZ originálního názvu možná někteří vytuší, že americko-britská animovaná rodinná komedie je pokračováním sedm let starého snímku Gnomeo & Julie, jehož kvality nejsou bůhvíjaké. V tomto případě se moc změn čekat nedá, takže hlavními hrdiny jsou opět nezbední trpaslíci, kteří prožívají zajímavá dobrodružství, tentokrát se k nim přidá i sám nejslavnější detektiv světa. Režie byla svěřena relativně zkušenému Johnu Stevensonovi, což je asi ta nejméně podstatná informace. Ohlasy zatím neexistují, ale je víceméně jasné, že bez dětí (a asi i znalosti a oblíbenosti prvního dílu) nemá návštěva kina smysl. I v tomto případě platí, že kvůli nutnému dabingu nebude slyšet původní hlasové obsazení, které je překvapivě hvězdné.

Synopse: Gnomeo a Julie mají po líbánkách a jejich vztah logicky trochu vystřízlivěl. Navíc se společně s hromadou dalších sádrových trpaslíků přestěhovali do zahrádky v centru Londýna, z čehož jsou trochu vystresovaní. Když Gnomeo provede obyčejnou klukovinu, aby Julii zaimponoval, oba se příšerně pohádají, načež zjistí, že v průběhu jejich rozepře zmizeli jejich noví přátelé. V tu chvíli se naštěstí objeví Sherlock Koumes se svým druhem Watsonem, jelikož jedině oni jsou mizení trpaslíků, které se Londýnem šíří jako epidemie, schopni vyřešit.

Oficiální český trailer filmu Sherlock Koumes / Sherlock Gnomes
Vezmeš si mě, kámo? (Épouse-moi mon pote) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Vezmeš si mě, kámo? / Épouse-moi mon poteFrancouzskou komedii asi netřeba dlouze představovat, neboť po přečtení její synopse je vesměs jasné, jakým směrem se bude ubírat. Jejím režisérem, spoluscenáristou a představitelem hlavní role je navíc Tarek Boudali, který se už se v našich kinech zabydlel, aniž by o tom ale většina diváků věděla. Dá se tedy očekávat hodně podobná žánrovka jako ty předchozí, která bude spoléhat na bláznivé situace a typicky francouzský ztřeštěný humor. Druhou hlavní roli opět ztvárnil režisérův tradiční parťák Philippe Lacheau, takže ti znalejší už vědí, do čeho případně půjdou. Vzhledem k velké tuzemské popularitě francouzských komedií bude tato zřejmě také útočit na čelní místa žebříčků návštěvnosti.

Synopse: Na Yassinova (Tarek Boudali) studia architektury v Paříži se složí celá vesnice, protože je chytrý, nadějný a všichni v něm vidí příslib do budoucna. To vše ale skončí, když jednoho dne propadne u zkoušky a jeho studentské vízum tím pádem zmizí v nenávratnu. Proto se musí s někým oženit. Mladá krasavice chce ale dost peněz a stará sousedka trvá na plnění manželských povinností, obě navíc chtějí zaplatit předem. Zoufalá situace žádá zoufalé řešení, proto si Yassine nakonec vezme svého nejlepšího kamaráda Freda (Philippe Lacheau). Jejich sňatek sice vypadá jako elegantní řešení na jedno odpoledne, jenže vše jim zamotá důsledný úředník, který tuší, že jde o podvod. Pánové tak spolu opravdu musí začít žít.

Český trailer filmu Vezmeš si mě, kámo? / Épouse-moi mon potte
Příslib úsvitu (La promesse de l’aube) (Film Europe)

Český plakát filmu Příslib úsvitu / La promesse de l’aubeFrancouzské životopisné drama se zabývá osudy spisovatele Romaina Garyho, jenž je ve své domovině dost slavný, za hranicemi ale výrazně méně. Příběh ale slibuje atraktivní podívanou, neboť literát celý život trpěl pod nadvládou přespříliš starostlivé matky, kterou si zahrála Charlotte Gainsbourg, jejím spoluhráčem pak je Pierre Niney. Režijně vše zastřešil nepříliš známý Eric Barbier, jenž se podílel i na scénáři. Hodnocení zatím prakticky neexistují, takže diváka může nalákat jen herecké obsazení, případně ústřední příběh. Jedna velká neznámá.

Synopse: Roman Kacew (Pierre Niney) vyrůstá v meziválečném Polsku na pokraji chudoby. Jeho matka Nina (Charlotte Gainsbourg) je ale houževnatá a cílevědomá žena, která si umí zjednat respekt a pro svého syna, z něhož, jak sama tvrdí, se stane dekorovaný voják, francouzský ambasador a slavný spisovatel, chce jen to nejlepší. Roman se proto rozhodne žít její sny a naplnit každý příslib, který jí kdy dal. Jejich pouto nepřeruší ani válka, dlouhé odloučení nebo láska k ženám. A z Romana se opravdu stává Romain Gary - muž, jehož knihy se zařadí mezi mistrovská díla francouzské literatury.

Český trailer filmu Příslib úsvitu / La promesse de l’aube
Eric Clapton (Eric Clapton: Life in 12 Bars) (CinemArt)

Český plakát filmu Eric Clapton / Eric Clapton: Life in 12 BarsOd Velkého pátku můžete v kinech vidět britský dokument, který přibližuje život a tvorbu legendárního kytaristy, zpěváka a hudebníka Erica Claptona. Debutující režisérka Lili Fini Zanuck láká především na raritní a archivní záběry, které poskytl přímo sám umělec a neměly by chybět ani hodně intimní pasáže z jeho deníků, zápisků a dopisů. Diváci by samozřejmě měli vidět i některá slavná vystoupení a slyšet promluvy hudebníkových blízkých. Mluvit by se mělo i o těžké životní tragédii, která ho postihla, takže by mělo být postaráno o silné momenty. Ohlasy zatím neexistují, což ale asi překvapí málokoho. Premiéra pro milovníky hudebních legend.

Synopse: Dokument je intimním pohledem na osobní život a kariéru legendárního hudebníka Erica Claptona. Je doplněn novými i archivními výpověďmi samotného umělce a jeho blízkých. Divák ma navíc možnost vidět i některé záznamy jeho koncertů, domácí videa, soukromé dopisy, fotografie a osobní zápisky z jeho deníků. Jelikož za jeho úspěchem stojí ambice, tvrdá práce a bohužel i osobní tragédie, jsou tyto záznamy hodně otevřené a citlivé.

Oficiální český trailer filmu Eric Clapton / Eric Clapton: Life in 12 Bars


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY