Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 3. 2018 - 29. 3. 2018

TV tipy: Dalajláma pátrá na ulici Cloverfield 10 po nejhledanějším muži a páskách z Nagana

Vydáno: 23.03.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned čtyři premiéry vynikají v aktuální desítce pravidelných televizních tipů. Jsou jimi retro podívaná Krycí jméno U.N.C.L.E., sci-fi horor Ulice Cloverfield 10, osobitý krimithriller Nejhledanější muž a dokument Pásky z Nagana.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šerif Cogburn (Rooster Cogburn) (pátek 23. 3., Nova Cinema, 14.25 - 16.30 / neděle 25. 3., 07.30 - 09.20 / pondělí 26. 3., 05.30 - 07.10)

Plakát filmu Šerif Cogburn / Rooster CogburnU nás de facto neznámý western s komediálními prvky z poloviny sedmdesátých let plně ocení asi jen ti nejpoctivější fandové žánru. Režírující Stuart Millar v něm nikterak neexperimentoval, ale spolehl se na klasickou příběhovou šablonu, kterou vyplnil nádhernou kamerou, která zabírá krásnou přírodu, typicky westernovou atmosféru, svěží tempo a hodně solidní akci, které je tu naštěstí hodně. Vše navíc obohacuje dobře napsaný scénář, v němž nechybí náznaky humoru a příjemné špičkování dvou hlavních postav. Ty si zahráli stárnoucí John Wayne, jenž v ní navázal na svou jedinou oscarovou roli a Katharine Hepburn, mezi nimiž funguje potřebná chemie, a i když je na obou věk občas znát, nikdy to není směšné nebo neuvěřitelné. Je asi pravda, že výsledku schází trochu víc odvahy a invence a tvůrce klade až příliš velký důraz na náboženství, čas ale většinu výtek v tomto případě zahladil. Jen málo zařazovaná klasika by rozhodně zasloužila mnohem lepší vysílací čas.

Zajímavost: Ke konci natáčení Wayne onemocněl zápalem plic, propagaci filmu ale zvládl.

Originální trailer filmu Šerif Cogburn / Rooster Cogburn
Krycí jméno U.N.C.L.E. (The Man from U.N.C.L.E.) (pátek 23. 3., Nova, 20.20 - 22.30 / sobota 24. 3., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / pondělí 26. 3., 16.00 - 18.10)

Plakát filmu Krycí jméno U.N.C.L.E. / The Man from U.N.C.L.E.Tři roky stará americko-britská dobrodružná komedie vychází ze stejnojmenného seriálu ze šedesátých let, který je ovšem v našich končinách znám jen minimálně, to ale vůbec nevadí. Režisér a spoluscenárista Guy Ritchie v něm totiž jeho znalost nevyžaduje a diváka vysloveně baví nadhledem, parádní dobovou atmosférou, krásnou a záměrně kýčovitou výpravou a kostýmy, velkým množstvím břitkých dialogů a v neposlední řadě si roztomile utahuje ze slavných špionážních sérií. Mnohé asi překvapí, že akce, kterou autor proslul, tu není zase tolik, je ale standardně vydařená. Opřít se mohl i o výtečně obsazení, v němž hrají prim Henry CavillArmie HammerAlicia Vikander, které doplňují třeba Hugh GrantElizabeth Debicki nebo Jared Harris. Možná škoda jen toho, že výsledek není výraznější a na ono retro spoléhá až moc. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Ani jeden z hlavních představitelů filmu původní seriál nikdy neviděl.

Český trailer filmu Krycí jméno U.N.C.L.E. / The Man from U.N.C.L.E.
Kundun (Kundun) (sobota 24. 3., ČT2, 22.15 - 00.25)

Plakát filmu Kundun / KundunUž jedenadvacet let staré historické drama je hodně zvláštní a divácky dost náročné. Režírující Martin Scorsese v něm natočil prostřední část své volné "trilogie víry" a jen potvrdil svou řemeslnou vytříbenost. Rezignoval v něm prakticky na jakoukoli akci a drsné dialogy, místo kterých se soustředil na silný příběh tibetského Dalajlámy, který protkal množstvím hlubokých filozofických promluv a velkým duchovním přesahem, jenž ale asi každého nezasáhne. Naprostou samozřejmostí pak jsou nádherná výprava, kamera Rogera Deakinse, kostýmy a hudba Philipa Glasse, které se všechny dočkaly oscarové nominace. Za zmínku stojí i meditativní atmosféra a výtečně vybraní představitelé hlavní postavy, kteří jsou zcela přirození a pojímají ji v celé psychologické šíři. Jen je třeba se připravit na extrémně pomalé tempo, v němž se toho děje jen málo a trochu přetaženou stopáž, která je ke konci už na hranici únosnosti. Hollywoodský velikán v jednom ze svých nejambicióznějších počinů.

Zajímavost: Filmování v Tibetu logicky možné nebylo, proto ho nahradilo Maroko.

Originální trailer filmu Kundun / Kundun
Americký ocásek 2 (An American Tail: Fievel Goes West) (neděle 25. 3., Nova Cinema, 11.10 - 12.30 / pondělí 26. 3., 08.50 - 10.05)

Plakát filmu Americký ocásek 2 / An American Tail: Fievel Goes WestRodinná animovaná komedie z počátku devadesátých let je typickým pokračováním úspěšného hitu. To tedy znamená, že není nijak originální a je skoro ve všem horší, v tomto případě je ale naštěstí výsledek uspokojivý. Debutující režijní dvojice Simon Wells a Phil Nibbelink se v ní držela dost při zemi a v podstatě nabídla totéž co film předchozí, jen děj přiblížila westernu, z čehož také pramení veškerý humor. Dospělí diváci se tentokrát tolik nepobaví, protože snímek je přece jen více cílen na jejich potomky, čemuž odpovídají i jednoduché dialogy a prostinký scénář. Potěší poctivá ruční animace, celkově odlehčená atmosféra, tradičně vydařená hudba, za níž tentokráte stojí James Horner a relativně sympatické postavičky. Vzhledem ke svižnému tempu a krátké stopáži není čas na zásadní přemýšlení o dějových nelogičnostech a nudu, což výsledku jen pomáhá. Tip na příjemně strávené nedělní dopoledne s celou rodinou. 

Zajímavost: V originále jednu z hlavních postav namluvil legendární James Stewart, pro něhož šlo o vůbec poslední roli.

Originální trailer filmu Americký ocásek 2 / An American Tail: Fievel Goes West
Šerifská hvězda (The Tin Star) (neděle 25. 3., ČT2, 20.00 - 21.35 / pondělí 26. 3., 23.45 - 01.15)

Plakát filmu Šerifská hvězda / The Tin StarU nás opomíjený a neznámý western z konce padesátých let je trošku jiným zástupcem žánru, který byl tehdy těsně před svým vrcholem. Režírující Anthony Mann v něm dostal k dispozici později na Oscara nominovaný scénář Dudleyho Nicholse, který vytěžil na maximum. To znamená, že se soustředil především na charakteristiku postav, silné téma, nebanální dialogy a do pozadí odsunul přestřelky a akci, které tu nebyly tak důležité. Navíc uchvátí výbornou atmosférou, výtečnou hudbou Elmera Bernsteina a poměrně svižným tempem. Hlavní roli bravurně ztvárnil charismatický Henry Fonda, jemuž výtečně přihrává mladý Anthony Perkins, v jedné z menších vedlejších rolí se objeví i tehdy začínající Lee Van Cleef. Dnešního diváka tento western ničím nepřekvapí, to ale neznamená, že by byl špatný, navíc je trestuhodně zapomenutý.

Zajímavost: Hlavní roli měl úplně původně hrát James Stewart.

Originální trailer filmu Šerifská hvězda / The Tin Star
Králova láska (W.E.) (neděle 25. 3., Prima Max, 20.00 - 22.30 / úterý 27. 3., 00.25 - 08.45)

Plakát filmu Králova láska / W.E.Britské romantické drama z roku 2011 nepatří u nás k těm nejznámějším a mnohé asi překvapí osobou režisérky. Tou je totiž slavná zpěvačka Madonna, která v něm dost možná překonala samu sebe a natočila svůj nejlepší počin, jemuž pomohlo i to, že vychází z atraktivní historické události, která svého času zahýbala britským královským dvorem. Snímek vyniká zdařilou romantickou atmosférou, na níž je nejvíc znát osoba ženské autorky, velmi dobrou výpravou a silným příběhem, který má přesah i do moderní doby, hodně příjemný je i hudební doprovod. Titulní role si zahráli trošku unylí James D'ArcyAndrea Riseborough, kterým dělají společnost mimo jiné Oscar IsaacAbbie Cornish nebo David Harbour. Výrazně zamrzí to, že vyprávění zbytečně střídá dvě časové linie, protože divák se v nich někdy ztrácí, film přichází o tempo a subjektivně působí delší, než ve skutečnosti je. Zajímavá žánrovka.

Zajímavost: Světová premiéra snímku proběhla na MFF v Benátkách za přítomnosti samotné režisérky.

Oficiální trailer filmu Králova láska / W.E.
Ulice Cloverfield 10 (10 Cloverfield Lane) (pondělí 26. 3., Prima Max, 22.15 - 00.25 / středa 28. 3., 00.35 - 07.15)

Český plakát filmu Ulice Cloverfield 10 / 10 Cloverfield LaneDva roky starý mysteriózní sci-fi horor zapadá do Cloverfield univerza a vůbec mu nedělá ostudu. Celovečerně debutující režisér Daniel Trachtenberg se v něm spoléhal jednak na výborně vymyšlený příběh, který je plný nečekaných zvratů, udržuje diváka v napětí a částečně si pohrává s jeho očekáváním a předpoklady a jednak výtečnou komorní atmosférou, která postupně houstne a mění se v těžce klaustrofobní. Potěší i to, že tvůrce se netají jakýmsi béčkovým původem celého námětu a s onou pokleslostí umně a zajímavě pracuje. Vzhledem k tomu, že se děj odehrává v uzavřené místnosti, leží největší tíha na bedrech obsazení, které v tomto případě tvoří vynikající John GoodmanMary Elizabeth WinsteadJohn Gallagher Jr.. Možná je trochu škoda, že ke konci se film začíná opakovat, působí uměle natahovaně a samotný závěr je zbytečně akční a nenápaditý, to ale na tom, že jde o jeden z nejlepších hororových počinů za poslední roky, mění jen máloco. Naše recenze má ale trochu jiný názor.

Zajímavost: To, že se film připojí do univerza Cloverfield, se rozhodlo až po jeho natočení.

Oficiální český trailer filmu Ulice Cloverfield 10 / 10 Cloverfield Lane
Henry ze zkumavky (Jesus Henry Christ) (úterý 27. 3., Prima Max, 18.05 - 20.00 / středa 28. 3., 14.15 - 16.15)

Plakát filmu Henry ze zkumavky / Jesus Henry ChristSedm let stará komedie patří u nás k neznámým filmům, což je částečně škoda, protože ačkoli není úplně dokonalá, je příjemně jiná. Režisér a scenárista Dennis Lee si v ní poměrně chytrým způsobem střílí z různých stereotypů, diskriminací a předsudků a zejména v úvodu si nebere žádné servítky. První polovina je totiž plná nečekaných a šílených vtipů, které se nezastaví před ničím, jsou výborně vypointované a vzhledem ke svižnému tempu mají spád. O to větší škoda je, že s přibývající stopáží se humor vytrácí a tvůrce začne hrát na vážnou notu, což se mu tak úplně nedaří a najednou jako by nevěděl, zda chce pokračovat ve veselém duchu, nebo skončit ve stylu dramatu. Tím pádem je výsledek dost rozpačitý a unylý, chybí mu výraznější momenty a v tomto případě i chytlavější soundtrack. Jistotou jsou ale herecké výkony, které obstarávají třeba Toni Collette, Michael Sheen, Jason Spevack nebo Frank Moore. Neškodná a nenáročná jednohubka na úterní podvečer.

Zajímavost: Na Cenách mladých umělců v roce 2013 získal ocenění za vedlejší roli Austin Macdonald.

Oficiální trailer filmu Henry ze zkumavky / Jesus Henry Christ
Nejhledanější muž (A Most Wanted Man) (úterý 27. 3., Prima Max, 20.00 - 22.40)

Český plakát filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted ManBritsko-americko-německý krimithriller je adaptací výborné knižní předlohy Johna le Carrého a je úplným opakem mainstreamových špionážních filmů. Navíc se ho režijně chopil Anton Corbijn, který ho pojal dost svébytně, osobitě a vyžaduje plnou diváckou pozornost. Celý zamotaný a propletený příběh totiž vypráví v extrémně pomalém tempu a oldschoolovém stylu a spoléhá se při tom na absolutní realističnost, množství složitých dialogů a velký počet nečekaných zvratů. Zbytečné je připomínat, že vizuální stránka je naprosto výtečná a tvůrcův smysl pro světelnou estetiku je jedinečný, neopakovatelný a fascinující. Výsledek navíc podporuje exkluzivní a výborné obsazení, jemuž dominuje bohužel poslední velká role předčasně zesnulého Philipa Seymoura Hoffmana, vedle kterého se ale neztratili ani Robin Wright, Rachel McAdams, Willem Dafoe nebo Daniel Brühl. Vzhledem k tomu, že oné artovosti, dlouhých záběrů a pomalého tempa je ve snímku přece jen dost a dost, ne každý ho vydrží až do konce a je třeba opravdu dost divácké tolerance, odměnou ovšem je jedinečný zážitek, což ostatně potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Natáčení probíhalo z větší části v Hamburku, kde se odehrává i děj knihy.

Oficiální český trailer filmu Nejhledanější muž / A Most Wanted Man
Pásky z Nagana (The Nagano Tapes) (úterý 27. 3., ČT1, 20.55 - 22.09)

Plakát filmu Pásky z Nagana / The Nagano TapesKoprodukční sportovní dokument, který měl premiéru v průběhu nedávných olympijských her, je fascinující podívanou na příběh českých hokejových outsiderů, kteří před dvaceti lety "vypálili rybník" těm největším hráčům, pobláznili celý národ a z her v Naganu přivezli senzační zlato. Debutující režisér a spoluscenárista Ondřej Hudeček v něm prokázal obrovský talent, protože snímek natočil tak strhujícím způsobem, že ho pochopí i zámořský divák a ten tuzemský si připomene euforii, kterou před lety prožíval. Nechybí tu samozřejmě výpovědi těch nejdůležitějších aktérů, kterými tehdy byli Jaromír Jágr, Dominik Hašek, komentátor Robert Záruba a další. Potěší i to, že film není přehnaně patetický a jeho stopáž je naprosto snesitelná a podaří se v ní sdělit vše podstatné. Famózní záležitost, na níž můžeme být právem hrdi.

Zajímavost: Dokument je věnovaný americké producentce Beth Howard, která se zaměřovala na dokumenty a televizní vysílání olympijských her a v roce 2017 zemřela.

Oficiální trailer filmu Pásky z Nagana / The Nagano Tapes

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Argylle: Tajný agent (01.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu