Kinopremiéry: Králíček Petr a Máří Magdaléna řídí povstání kaiju robotů

Vydáno: 21.03.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V kinech sice startuje celá desítka filmů, přesně polovina z ní jsou ovšem dokumenty, které jsou určeny specifickému publiku. Většinového diváka spíše osloví pokračování sci-fi Pacific Rim nebo biblická Máří Magdaléna.
Pacific Rim: Povstání (Pacific Rim: Uprising) (CinemArt)

Český plakát filmu Pacific Rim: Povstání / Pacific Rim UprisingTrvalo to pět let, ale nakonec se nejednoznačně přijaté akční sci-fi, které si na sebe tak tak vydělalo, dočkalo pokračování, což jeho fanoušky určitě potěší. Počítat ale musí s tím, že na výrobě se podílela i Čína, kde měl původní film největší úspěch a z jeho tvůrců moc nezůstalo, neboť režie a částečně scénáře se chopil televizí notně ostřílený Steven S. DeKnight, který na velkém plátně debutuje a hlavní role svěřil Scottu EastwoodoviJohnu Boyegovi, jež pak doplňují třeba Rinko Kikuchi nebo Charlie Day. Ohlasy ani komentáře dosud neexistují, takže je těžko odhadovat, jak to celé dopadne, každopádně příznivci kaiju by si měli přijít na své. Premiéra týdne.

Synopse: Jake Pentecost (John Boyega) kdysi býval členem týmu pilotů, kteří ovládali Jaegery, obří roboty, kteří jako jediní konkurovali stejně vybaveným Kaiju. Později se ale vykašlal na svůj talent a odkaz svého otce, který v boji proti Kaiju obětoval život a raději přežívá v ilegalitě a živí se různými činnostmi na hraně zákona. Při jedné takové akci narazí na patnáctiletou Amaru (Cailee Spaeny), která ukradla a rozchodila původně k likvidaci určeného Jaegera. Velmi brzy se ale ocitnou ve spárech Zákona. Aby se vyhnuli trestu, začlení se do programu na výcvik nových pilotů Jaegerů, kde se Jake potkává se svým starým parťákem Natem Lambertem (Scott Eastwood), jenž vykonává funkci instruktora. Všichni doufají, že schopnosti nebudou muset praktikovat v nějaké válce, ta ale přichází dřív, než by všichni čekali.

Zajímavost: DeKnight uvedl, že kvůli výrobním omezením byla závěrečná verze scénáře sepsána během tří týdnů.

Oficiální český trailer filmu Pacific Rim: Povstání / Pacific Rim: Uprising
Králíček Petr (Peter Rabbit) (Falcon)

Český plakát filmu Králíček Petr / Peter RabbitBlíží se Velikonoce, takže je čas do kin vypustit nějaký tematický animák. Tím je pro rok 2018 adaptace knihy poměrně slavné autorky Beatrix Potter, kterou ale u nás tolik lidí nezná. Je ale jasné, že v tomto případě se láká o něco snáze, protože téma je typicky dětské, film je navíc animován pomocí CGI, takže nejde o úplně klasický animák. Pod jeho režií je podepsán zatím spíše komediální tvůrce Will Gluck. Tuzemských ohlasů je zatím naprosté minimum, ty zahraniční jsou ale vesměs relativně spokojené, což ale samozřejmě vzhledem k popularitě knižní předlohy v zámoří nic moc neznamená. Našince může nejvíc mrzet to, že kvůli povinnému dabingu přijde o hvězdné původní hlasové obsazení. Premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Rebelský králíček Petr žije spolu s ostatními zvířátky veselý a bezstarostný život na jedné farmě. Do té ale vstupuje nový majitel a ten se o svůj životní prostor rozhodně nehodlá s nikým dělit a se zvířaty tuplem ne. Začíná tak velmi bizarní válka o teritorium, která může mít jen jednoho vítěze.

Český trailer filmu Králíček Petr / Peter Rabbit
Máří Magdaléna (Mary Magdalene) (CinemArt)

Český plakát filmu Máří Magdaléna / Mary MagdaleneJak už název napovídá, britsko-americko-australské drama se zabývá osudy ženy, která byla dle Bible přítomna posledním chvílím Ježíše Krista. Tvůrci slibují nový náhled na její život a vyvrátí prý některé mýty, které o ní kolují. Režie se ujal zatím stále začínající Garth Davis, obsazení hlavních rolí je ovšem hvězdné. Maří Magdalénu si zahrála Rooney Mara, Ježíše pak Joaquin Phoenix, které pak ještě podporují třeba Chiwetel Ejiofor nebo Tchéky Karyo. Moc ohlasů ani komentářů zatím dostupno není, už z toho mála (třeba i z naší recenze) je ale patrné, že názory se budou hodně rozcházet a pravděpodobně bude záležet na vztahu diváků k víře jako takové, což je vždy trochu kontroverzní. Uvidíme tedy, jaké nakonec budou tuzemské recenze.

Synopse: Máří Magdaléna (Rooney Mara) je mladá žena, která hledá nový způsob života. Každodenní rituály ji svazují natolik, že zavrhne svou rodinu a přidá se k novému společenskému proudu, který vede charismatický Ježíš Nazaretský (Joaquin Phoenix). Brzy se stává srdcem tohoto hnutí a po Ježíšově boku se vydává na cestu do Jeruzaléma, která vede k osudovým událostem, jež položily základní kameny moderní civilizaci.

Oficiální český trailer filmu Máří Magdaléna / Mary Magdalene
Dej mi své jméno (Call Me by Your Name) (Falcon)

Český plakát filmu Dej mi své jméno / Call Me by Your NameAmericko-italsko-brazilsko-francouzské drama to bude mít u běžného diváka těžké, protože se sice ocitlo v desítce filmů nominovaných na Oscara, jenže vzhledem k jeho homosexuálnímu tématu to působí dost samoúčelně a předvídatelně. Podobné předsudky jsou v tomto případě zřejmě na škodu, protože ohlasy a hodnocení jsou povětšinou nadšené a vyzdvihují především citlivé zpracování silného příběhu, jehož scenárista, jímž je slavný James Ivory, si za něj Oscara odnesl. Režijně vše zaštítil Luca Guadagnino, který do hlavních rolí obsadil Timothéeho ChalametaArmieho Hammera, jimž sekunduje ještě třeba Michael Stuhlbarg. Oceňovaná premiéra pro trochu náročnějšího diváka.

Synopse: Když si rodiče sedmnáctiletého Elia (Timothée Chalamet) pozvou do své italské vily na léto hosta, není z toho mladík nikterak nadšený. Zpočátku se navíc zdá, že toho s pohledným čtyřiadvacetiletým americkým studentem Oliverem (Armie Hammer) nemá mnoho společného, když spolu ale ti dva začnou trávit víc času, začne mezi nimi vznikat něco mnohem hlubšího než jen pouhé přátelství.

Zajímavost: Kvůli roli se Chalamet naučil mluvit italsky a hrát na klavír.

Český trailer filmu Dej mi své jméno / Call Me by Your Name
Ismaelovy přízraky (Les fantômes d'Ismaël) (Film Europe)

Český plakát filmu Ismaelovy přízraky / Les fantômes d'IsmaëlFrancouzské drama je typickou premiérou pro náročnějšího diváka a milovníka evropské kinematografie. Synopse tedy nevypadá kdovíjak originálně, což by ale u podobné žánrovky až tak vadit nemělo, neboť důležité je samozřejmě její zpracování. Za ním z největší části stojí u nás nepříliš známý režisér a spoluscenárista Arnaud Desplechin, pro tuzemské publikum je ale tím nejlákavějším herecké obsazení, v němž hrají prim Mathieu Amalric, Marion Cotillard a Charlotte Gainsbourg. Hodnocení nicméně není nikterak zázračné a pohybuje se spíše na hranici průměru, takže to vypadá, že půjde o trochu promarněnou příležitost. Do klubových kin si tedy najdou cestu asi jen ti nejzarytější fanoušci francouzské kinematografie.

Synopse: Ismaël (Mathieu Amalric) je filmový režisér, který o sobě prohlašuje, že je vdovec. Oženil se totiž s dvacetiletou Carlottou (Marion Cotillard), která několik let poté záhadně zmizela. Nic ovšem nenasvědčuje tomu, že by se stala obětí zločinu. Ismaël nastalou situaci řeší alkoholem a prášky a je si velmi blízký s ženiným otcem Henrim (László Szabó), také filmařem. Dvacet let po zmizení své manželky potkává na večírku astrofyzičku Sylvii (Charlotte Gainsbourg), s níž se po letech sblíží a naváže harmonický vztah. Osud ale přichystá zlomyslnou zápletku, protože jednoho dne se z ničeho nic objeví žena, která prohlašuje, že je Ismaëlovou zmizelou manželkou. Od té doby se začnou dít zvláštní a nepředvídatelné věci.

Český trailer filmu Ismaelovy přízraky / Les fantômes d'Ismaël
No Manifesto: Film o Manic Street Preachers (No Manifesto: A Film About Manic Street Preachers) (Beverly Matous Distribution)

Plakát filmu No Manifesto: Film o Manic Street Preachers / No Manifesto: A Film About Manic Street PreachersPrimárně pouze ve čtvrtek 22. března je ve vybraných kinech po celé republice k vidění hudební dokument o slavné britské kapele, která si za čtvrtstoletí existence prošla několika peripetiemi včetně náhlého zmizení jednoho ze členů. Režírující Elizabeth Marcus v něm láká především na využití raritních archivních záběrů, které poskytla samotná kapela a samozřejmě i promluvy jednotlivých členů a pohled do zákulisí přípravy velkého turné. Fanoušci řízné kapely by si tedy meli zjistit, kde tento dokument mohou vidět.

Synopse: roce 1991 se na britské hudební scéně objevila nová kapela s podivným názvem Manic Street Preachers, která prohlásila, že vydá jediné album, prodá ho šestnáct milionů kusů a pak se rozpadne. O čtvrtstoletí později ale stále existuje, alb vydala mnohem víc a dokonce se jí kdesi záhadně ztratil jeden ze členů. Tento dokument mapuje existenci kapely, sleduje její turné a přidává i několik velmi vzácných archivních záběrů.

Oficiální český trailer filmu No Manifesto: Film o Manic Street Preachers / No Manifesto: A Film about Manic Street Preachers
Planeta Česko (Aerofilms)

Plakát filmu  / Planeta ČeskoTuzemský dokument se svým způsobem snaží připomínat ty nejslavnější britské přírodopisné dokumenty a dle dostupných ohlasů (včetně naší recenze) se mu to poměrně daří, což je jedině dobře. Na velkém plátně s ním debutuje zkušený televizní režisér Marián Polák, který se podílel i na scénáři a stál přímo za kamerou. Vypravěčské role se ujal Kryštof Hádek, který ji dle všeho zvládl na výbornou a vypadá to tedy, že jsme se konečně dočkali důstojného přírodopisného dokumentu, které oslavuje krásy naší země a přírody. Premiéra, kterou určitě vyhledají školy.

Synopse: První celovečerní film o české přírodě ukazuje krásu krajiny, kterou máme na dosah ruky. Díky těm nejmodernějším technologiím tak máme možnost vidět třeba tetřeva tokajícího za úsvitu, vzácné sysly, s nimiž na louce laškují děti, lososy putující z českých řek do moře a zpět nebo užovky v dramatickém zápase s rybí kořistí.

Zajímavost: Štáb najezdil desítky tisíc kilometrů autem, vlakem i na kole a použil celkem patnáct různých kamer a fotoaparátů.

Originální trailer filmu Planeta Česko
Nic jako dřív (AČFK)

Plakát filmu  / Nic jako dřívTuzemský dokument sleduje čtyři středoškoláky z pohraničního města, kteří se školou pomalu končí a chystají se vstoupit do dospělého života. Snímek je autorským počinem dvojice Lukáš Kokeš a Klára Tasovská a o moc víc toho o něm vlastně napsat nejde. Komentářů k němu moc neexistuje, takže potenciální divák nemá příliš šancí něco zásadního zjistit a musí se tak řídit vlastním instinktem a zájmem o žánr jako takový, případně o pohled na současnou mládež.

Synopse: Teo, Renata, Anička a Nikola jsou devatenáctiletí teenageři, kteří žijí v českém pohraničí, kde všichni navštěvují stejnou školu. Film je zachycuje v situaci, kdy středoškolskou bezstarostnost pomalu střídá obava ze vstupu do světa dospělých. Každý z nich čelí nové výzvě, na jejímž konci už nic nebude jako dřív. Kdo z nich v těžké zkoušce obstojí a skutečně dospěje?

Originální trailer filmu Nic jako dřív
Švéd v žigulíku (Pilot Film)

Plakát filmu  / Švéd v žigulíkuDalší, tentokráte středometrážní tuzemský dokument nahlíží na nesmírně zajímavé téma, o němž se moc nemluví a neví. Režisér a scenárista Petr Horký v něm totiž sleduje osud bývalého švédského vojáka, který byl jmenován krizovým manažerem automobilky Lada, kterou by měl "vytáhnout" z nejhoršího a udělat z ní výdělečnou firmu. Samotné téma je vlastně to jediné, nač lze diváka lákat, protože ohlasy logicky neexistují. Věřme ale, že se snímek povedl a talentovaný autor potvrdí svou pověst. Je samozřejmě jasné, že podobný snímek si zájemce bude muset najít v nějakém klubověji zaměřeném kině.

Synopse: Automobilka Lada v Toljatti měla v sedmdesátých letech ukázat západnímu světu zázrak sovětské prosperity. Byla dokonalou utopií, o níž se ale nikdo neodvážil pochybovat. O čtyřicet let později prodělává miliardy rublů ročně a pomalu se rozpadá. Vzkřísit slavnou značku přichází Bo Inge Andersson, bývalý voják, dnes krizový manažer, který by měl být prvním cizincem, který společnost dovede k zisku. Vzdorovat se mu neodváží nikdo. Zatím.

Oficiální trailer filmu Švéd v žigulíku
Archa světel a stínů (Art Francesco)

Plakát filmu  / Archa světel a stínůCelovečerní tuzemský dokument je hodně unikátní a je škoda, že se o něm nemluví víc. Mladý tuzemský režisér a scenárista Jan Svatoš v něm totiž po deseti letech intenzivního pátrání našel a částečně restauroval unikátní archivní snímek, který v Africe pořídili ve dvacátých a třicátých letech manželé Johnsonovi. Film by měl na diváka přenést atmosféru dobrodružství a zároveň nebezpečí, které v té době znamenalo natáčení na africkém kontinentu. Ohlasy na film zatím neexistují, vzhledem k jeho unikátnosti by to ale v tomto případě nemělo hrát zásadní roli.

Synopse: Film vůbec poprvé odhaluje záběry z Afriky pořízené ve dvacátých a třicátých letech minulého století a odkrývá neznámý příběh filmových průkopníků, manželů Martina a Osy Johnsonových. Ti se po svatbě, která proběhla proti vůli rodičů obou stran, vydali do Afriky, kde s nasazením života a pod permanentním nebezpečím lidožroutů odvyprávěli svědectví o mizející divočině.

Oficiální trailer filmu Archa světel a stínů


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY