TV tipy: Marie Stuartovna tráví dovolenou ve Vegas, kde nikdy není sama

Vydáno: 16.03.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

V následujícím týdnu čekejte v televizních programech krom tradičních repríz převahu snímků vysílaných jen minimálně, nebo těch, které nejsou tak chválené. Z premiér stojí za zmínku uvedení českého dramatu Nikdy nejsme sami.
Holka na roztrhání (Sweet Home Alabama) (sobota 17. 3., Nova, 14.40 - 16.55 / neděle 18. 3., Nova Cinema, 13.10 - 15.05 / úterý 20. 3., 11.55 - 13.50)

Plakát filmu Holka na roztrhání / Sweet Home AlabamaRomantická komedie z počátku tisíciletí se těší poměrně solidnímu hodnocení, i když nejde o žádný zázrak. Režírující Andy Tennant toho v ní moc neřešil, protože dobře věděl, že pracuje s jasně odhadnutelnou a předvídatelnou premisou, u níž toho nejde tolik vymýšlet. Proto se spolehl na svižné tempo, neškodný, zároveň ale nenápaditý humor, příjemnou atmosféru, které ovšem trochu chybí nadhled a samozřejmě i na sympatické hrdiny. Ty si zahráli velmi dobrá a svým způsobem roztomilá Reese Witherspoon a spolehliví Josh Lucas a Patrick Dempsey, kteří zase potěší oko sledujících divaček. Je možná škoda, že za celou dobu se neobjeví náznak nějaké invence nebo částečného překvapení, na druhou stranu je dobře, že výsledek není úplně hloupý a relativně pobaví i mužské publikum. Absolutně neškodná žánrovka.

Zajímavost: Jde o vůbec první film, který mohl být natáčen v New Yorku po teroristických útocích z roku 2001.

Originální trailer filmu Holka na roztrhání / Sweet Home Alabama
Nikdy nejsme sami (sobota 17. 3., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / Nikdy nejsme samiDva roky staré tuzemské drama není přijímané úplně jednoznačně a diváckou obec určitě rozdělí. Režisér a scenárista Petr Václav totiž nejde publiku naproti a v pro sebe typickém sociálním tématu záměrně pracuje s až nereálně vyšinutými postavami, na nichž se snaží zachytit současné Česko, což se pochopitelně někomu líbit nebude. Pomáhá si v tom střídáním černobílého a barevného filmu, těžce depresivní atmosférou a dost brutálním černým humorem, který ne každý přijme. Vše je navíc točeno v pomalejším tempu, takže pro někoho se může stát snímek brzy nesnesitelným. Famózní je ovšem herecké obsazení, v němž září hlavně Cenou české kritiky ověnčený a na Českého lva nominovaný Miroslav Hanuš, kterého doplňují na stejnou cenu taktéž nominovaní Karel Roden a Lenka Vlasáková a dále pak Klaudia Dudová. O jednom z našich nejzajímavějších filmů posledních let se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Ve filmu se objeví několik romských neherců.

Oficiální trailer filmu Nikdy nejsme sami
Marie Stuartovna, královna Skotska (Mary, Queen of Scots) (sobota 17. 3., ČT1, 21.15 - 23.19)

Plakát filmu Marie Stuartovna, královna Skotska / Mary, Queen of ScotsU nás jen minimálně známé britské historické drama z počátku sedmdesátých let je typickou žánrovkou své doby a příznivce podobných filmů nemůže zklamat. Režírující Charles Jarrott se opřel především o opulentní a na Oscara nominované výpravu a kostýmy, atraktivní příběh z atraktivního období britské historie, výtečnou a na Oscara taktéž nominovanou hudbu Johna Barryho, pomalejší tempo a silné dialogy, které mají náboj a nenudí. Jak je u podobných podívaných zvykem, mohl se spolehnout i i na fantastické herecké výkony, mezi nimiž vyniká ten na Oscara nominované Vanessy Redgrave, za kterou ale příliš nezaostávají ani Glenda Jackson, Nigel Davenport, Timothy Dalton, Ian Holm nebo Patrick McGoohan. Jediné, co vysloveně mrzí, je to, že tvůrci si s historickými fakty počínají volněji, než by bylo zdrávo a dost často fabulují, což neznalejší divák bohužel nepozná. Raritně vysílaná klasika na sobotní večer.

Zajímavost: Titulní píseň, která je zpívaná francouzsky, se Redgrave musela naučit foneticky, protože tímto jazykem v té době nemluvila.

Originální trailer filmu Marie Stuartovna, královna Skotska / Mary, Queen of Scots
Lisztománie (Lisztomania) (sobota 17. 3., ČT art, 21.30 - 23.15)

Plakát filmu Lisztománie / LisztomaniaBritský komediální muzikál z počátku sedmdesátých let patří v našich končinách k těm totálně neznámým a v tomto případě se asi není co divit. Jeho režisérem a scenáristou je totiž hodně svérázný Ken Russell, který se nebojí vůbec ničeho a po divákovi přímo vyžaduje alespoň částečnou znalost hudební historie, kultury a popkultury, protože často odkazuje na některé osobnosti a díla a dává také na odiv lásku k béčkovým a exploitation filmům. Hodně upoutá vizuální stránkou, která je naprosto šílená a střídá halucinogenní výjevy a často se měnící obrazy, tím pádem si divák není vůbec jist, co se odehrává "reálně" a co je vlastně jen sen. V titulní roli exceluje hudebník Roger Daltrey, kterému dělají společnost třeba Ringo Starr, Paul Nicholas nebo Rick Wakeman. Hodně bizarní a dost náročný tip na víkendový večer.

Zajímavost: Jedná se o první film se zakódovaným optickým Dolby Stereo zvukem.

Originální trailer filmu Lisztománie / Lisztomania
Bláznivá dovolená v Las Vegas (Vegas Vacation) (úterý 20. 3., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / středa 21. 3., 16.15 - 18.00 / čtvrtek 22. 3., 10.45 - 12.30)

Plakát filmu Bláznivá dovolená v Las Vegas / Vegas VacationPoslední díl úspěšné komediální série má u nás o něco lepší hodnocení než v zahraničí, i tak je ale hodně solidní a vzhledem k tomu, že jde už o čtvrté pokračování, je s lehkou nadsázkou řečeno malým zázrakem. Debutující režisér Stephen Kessler v něm logicky neměl důvod nic zásadního měnit, tudíž se opět spolehl na množství tu vtipných, tu trochu laciných vtipů, svižné tempo, odlehčenou atmosféru a v tomto případě i prostředí legendárního Las Vegas, které mu ulehčilo hodně práce, protože humor se ve městě kasin a nekonečné zábavy dělá přece jen o něco jednodušeji. Je pravda, že ho nevyužil úplně na maximum a místy hodně tápe, nikdy ale nesklouzne k trapnosti, což se vždy počítá. Nejvíc mu ale pochopitelně pomáhá obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil spolehlivý Chevy Chase, kterému výborně sekundují Beverly D'AngeloRandy QuaidEthan Embry nebo Marisol Nichols. Absolutní oddechovka na úterní večer.

Zajímavost: Ačkoli je dětská karetní hra War ve filmu ztvárněna jako vtip, šlo o reálnou hru, kterou bylo možno v kasinu hrát.

Originální trailer filmu Bláznivá dovolená v Las Vegas / Vegas Vacation
Hrůzná minulost (The Pact) (úterý 20. 3., Prima Max, 22.20 - 00.15 / čtvrtek 22. 3., 00.30 - 06.15)

Plakát filmu Hrůzná minulost / The PactI po šesti letech patří nízkorozpočtový horor k tomu lepšímu, co v poslední dekádě vzniklo, i když tedy nejde o nic převratného. Debutující režisér a scenárista Nicholas McCarthy v něm zaujme především v první polovině, kdy výtečně pracuje s atmosférou, která postupem času houstne, rozehrává zajímavý duchařský příběh a pomáhá si i hodně klaustrofobním prostředím jediného domku a pomalými záběry kamery. Kvalita upadne s blížícím se závěrem, kdy se vše začne nepříjemně opakovat a hlavně samotná pointa a vyústění filmu jsou trošku zvláštní a z hlediska logiky nedávají moc smysl. Potěší i příjemné obsazení neznámými tvářemi, v němž není nikdo vysloveně protivný, fajnšmekři a milovníci béčkových produkcí si navíc určitě užijí menší roli legendárního Caspera Van Diena. Více informací hledejte v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Postava Annie má ve filmu tzv. heterochromii (různobarevnost duhovky).

Originální trailer filmu Hrůzná minulost / The Pact
Blízko od sebe (August: Osage County) (středa 21. 3., Prima Max, 20.00 - 22.30 / čtvrtek 22. 3., 15.20 - 17.50)

Český plakát filmu Blízko od sebe / August: Osage CountyPět let staré drama je adaptací stejnojmenné divadelní hry, takže je jasné, co od něj čekat. Režírující John Wells toho příliš nevymýšlel, protože měl k dispozici výtečnou a Pullitzerovou cenou oceněnou předlohu Tracyho Lettse, který sám napsal i scénář, takže mu stačilo pouze vytvořit komorní atmosféru de facto jednoho pokoje, jednoho stolu a usadit k němu několik lidí. Ti si říkají vskutku nepříjemné a mnohdy kruté věci, které navíc myslí zcela vážně, takže se snímek řadí někam k absurdním dramatům, z nichž mrazí. Mimo silné dialogy se opřel o exkluzivní obsazení, jemuž dominují na Oscara nominované Meryl StreepJulia Roberts, které pak neméně výborně doplňují Ewan McGregor, Sam Shepard, Chris Cooper, Abigail Breslin, Benedict Cumberbatch, Juliette Lewis nebo Dermot Mulroney. O jednom z tipů týdne se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Letts napsal původní hru podle vlastních zkušeností, neboť titulní rodina je údajně podobná té jeho.

Oficiální český trailer filmu Blízko od sebe / August: Osage County
Bláznivá škola (High School High) (středa 21. 3., Nova Cinema, 22.35 - 00.05 / čtvrtek 22. 3., 23.35 - 01.05)

Plakát filmu Bláznivá škola / High School HighDocela velký rozdíl v hodnocení na tuzemských a zahraničních databázích je u této u nás poměrně málo známé parodie, s tím, že za hranicemi je přijímaná víceméně průměrně. O něco důležitější než jméno jen výjimečně režírujícího herce Harta Bochnera je u ní osoba jednoho ze tří scenáristů Davida Zuckera, neboť spousta znalejších diváků pak bude očekávat částečnou návaznost na jeho nejslavnější a legendární počiny. K těm má tedy snímek docela daleko a co se humoru týče, příliš neuchvátí, protože vysloveně zdařilých, natožpak geniálních vtipů je v něm hodně málo, nicméně platí, že čím více parodovaných filmů divák zná, tím více se bude bavit. Souvislý příběh tu pochopitelně neexistuje, protože vše je podřízeno sérii gagů, které někdy fungují, jindy ale zoufale ne. Výsledku škodí asi nejvíce snaha o jakýsi pubertální a bezstarostný nadhled, který se sice do školního prostředí, v němž se většina děje odehrává, výborně hodí, jinak ale působí poměrně rozpačitě. V ústřední roli se objeví Jon Lovitz, dále pak nechybí Tia Carrere, Louise Fletcher, Mekhi Phifer nebo Malinda Williams. Trocha nekorektního humoru na středeční noc.

Zajímavost: Nadějný mladý herec Lexie Bigham zemřel krátce po dokončení filmu při autonehodě, ten je mu věnován.

Originální trailer filmu Bláznivá škola / High School High
Hodíme se k sobě, miláčku...? (čtvrtek 22. 3., Prima Max, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu  / Hodíme se k sobě, miláčku...?Československá normalizační komedie je asi tou nejlepší, kterou natočil a napsal Petr Schulhoff. Tomu se v ní zadařilo vystihnout typicky českou povahu, z níž si dělá laskavou legraci, a i proto je film někdy veden jako satira, což je ale trochu silné přirovnání. Humor mu tedy po většinu času funguje, tempo je příjemně svižné, najde se tu i dost hlášek, a i když tedy příběh není nikterak nosný a je vlastně jen sledem jednotlivých gagů, vůbec to nevadí. Největší zásluhu na celkovém úspěchu má ve své době naprosto samozřejmé hvězdné obsazení, v němž se objeví Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Regina Rázlová, Josef Bláha, Iva Janžurová, František Peterka, Vladimír Menšík nebo Stella Zázvorková. Absolutní tuzemská klasika, která nezklame.

Zajímavost: I když se to nezdá, ve filmu nebyl prostor pro improvizaci, neboť autor měl všechny vtipy vymyšlené do posledního detailu.

Televizní spot filmu Hodíme se k sobě, miláčku...?
Lev s bílou hřívou (čtvrtek 22. 3., ČT art, 20.20 - 22.30)

Plakát filmu  / Lev s bílou hřívouDvaatřicet let staré československé životopisné drama je dost podceňováno a zbytečně málo vysíláno, protože jde o kvalitní a dost nadprůměrnou biografii skladatele Leoše Janáčka. Režírující Jaromil Jireš v ní velmi poeticky a citlivě zachycuje vzplanutí stárnoucího hudebníka k mladičké dívce a pomáhá si v tom krásnou kamerou, romantickou atmosférou a logicky i geniální hudbou samotného autora. V titulních rolích excelují Luděk MunzarJana Hlaváčová, vedle nichž se ale neztratí ani Veronika ŽilkováMagda VášáryováZlata Adamovská. Škoda jen, že tvůrce nezvolil chronologickou formu vyprávění, protože v tomto případě se přeskakování mezi dvěma časovými liniemi úplně nevyplatilo a působí trochu zmateně a zbytečně komplikovaně. Hrubě nedoceněná záležitost, která dokazuje, že i v tuzemských luzích a hájích vznikaly zdařilé filmové životopisy.

Zajímavost: Antonína Dvořáka si ve filmu zahrál Lubor Tokoš.

Televizní spot filmu Lev s bílou hřívou
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY