Kinopremiéry: Mečiar a Včelka Mája uhánějí v tátově volze vstříc přání smrti

Vydáno: 07.03.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: MGM

Pětice čerstvých premiér není přece jen tak atraktivní, takže je možná čas na dohánění restů z týdnů minulých. Nejvýraznější novinkou je remake thrilleru Přání smrti, žebříčky návštěvnosti zase ovládne tuzemská Tátova volha.
Přání smrti (Death Wish) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Přání smrti / Death WishModerní remake dnes v podstatě klasického revenge thrilleru z poloviny sedmdesátých let byl zajímavý v době, kdy byl s jeho režií spojen talentovaný a chválený Joe Carnahan, který ho chtěl pojmout dost nekompromisně. Pak se ale údajně dostal do nepřekonatelných sporů s představitelem hlavní role Brucem Willisem a z natáčení odstoupil. V podobě, která tento týden přichází do kin, tak zůstaly pouze jeho scénář a pochopitelně i herecká hvězda, režii převzal o několik tříd méně zajímavý Eli Roth, což z filmu udělalo spíše očekávání zbytečného remaku. Nutno ale dodat, že obsazení dalších úloh, v nichž se objeví třeba Elisabeth Shue, Vincent D'Onofrio nebo Dean Norris, není vůbec špatné a ani dosavadní zahraniční ohlasy nejsou tak hrozné, jak bychom možná čekali. Jak si povede snímek u nás, ukáží až následující dny. Premiéra týdne.

Synopse: Lékař Paul Kersey (Bruce Willis) má spokojený život s milující rodinou, zajímavou práci a nádherný domov. S projevy násilí se setkává jen při výkonu práce na chrirugii na operačním sále. Jediný den ale všechno změní, neboť po brutálním napadení v jeho vlastním domě umírá jeho manželka (Elisabeth Shue) a dcera (Camila Morrone) zůstává v nemocnici v kómatu. Paulovi se rázem hroutí celý svět a policie jen krčí rameny, protože podobných případů řeší denně desítky. Muž tedy vezme spravedlnost do vlastních rukou a poháněn touhou po pomstě a ozbrojen vyráží do ulic, aby pomáhal nevinným a bral životy zločincům.

Zajímavost: Pro Rotha jde o vůbec první režisérský počin, který není hororem.

Oficiální český trailer Přání smrti / Death Wish
Včelka Mája: Medové hry (Maya the Bee: The Honey Games) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Včelka Mája: Medové hry / Maya the Bee: The Honey GamesJak už je z názvu patrno, od německo-australského animovaného dobrodružství lze čekat "variaci" na populární sérii Hunger Games, kde bude ústřední roli hrát i u nás oblíbená Včelka Mája. Už trailery a plakáty ale naznačují, že vzhled bude jednodušší, po technické stránce film nebude tak propracovaný a půjde o lacinější počin, který bude cílit především na děti, které vydrží leccos. Tomu napovídá i trojice méně známých režisérů Noel Cleary, Alexs Stadermann a Sergio Delfino, z níž poslední uvedený je dokonce debutantem. Samozřejmostí je český dabing, který tentokráte mohou dospělí diváci přijímat snáz, protože v originálním znění není slyšet žádná velká hvězda. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: V Májině úlu to bzučí vzrušením, protože už byla dokončena letní sklizeň a z Buzztropolis přijel vysoký hodnostář s důležitým vzkazem pro královnu. Májino nadšení ale rychle opadne, neboť se dozví, že jejímu úlu byla znemožněna účast v populárních Velkých medových hrách a navíc mu bylo uloženo odevzdat polovinu sklizně medu jako příspěvek na výživu atletů v těchto hrách. Tohle si ale Mája líbit nenechá a osobně se vydává za císařovnou, s níž si chce důrazně promluvit.

Oficiální český trailer filmu Včelka Mája: Medové hry / Maya the Bee: The Honey Games
Básník, který málem zabil Hitlera (Narodni heroj Ljiljan Vidic) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Básník, který málem zabil Hitlera / Narodni heroj Ljiljan VidicZa atraktivním tuzemským titulem se skrývá dva roky stará chorvatsko-srbská válečná komedie, která opět přiblíží českému divákovi stále trochu exotickou balkánskou kinematografii. A mimo samotného námětu vlastně není nač lákat, protože režírujícího Ivana-Gorana Viteze zná jen minimum diváků a ani v hlavních rolích se neobjeví nikdo zvlášť povědomý. Jelikož ani hodnocení není nikterak moc, zájemci musí jít tzv. do rizika a zkusit, zda jim tematika a styl humoru, který je dle dostupných komentářů dost bláznivý a svérázný, budou vyhovovat. Typicky klubová záležitost.

Synopse: V průběhu druhé světové války národně-osvobozenecké hnutí v Chorvatsku pozvolna uvadá. K partizánům se v tu dobu přidává mladý básník Ljiljan Vidic (Kristijan Jaic), který dostává za úkol napsat píseň, s níž jeho skupina vyhraje národní talentovou soutěž. Vítěz této soutěže totiž získá možnost vystoupit na slavnostní recepci, které se bude účastnit i sám Adolf Hitler. Tato událost se tak stává jedinečnou příležitostí k tomu spáchat na něj atentát a válku konečně ukončit, o což se samozřejmě Ljiljanova skupina oddaně pokusí.

Český trailer filmu Básník, který málem zabil Hitlera / Narodni heroj Ljiljan Vidic
Tátova volha (CinemArt)

Plakát filmu  / Tátova volhaČeské komediální drama je typicky diváckým filmem a spíše než o výrazné kvality a ocenění mu jde o čelní místa návštěvnosti. Tomu vlastně odpovídají i jednoduchá premisa a tvůrčí tým před i za kamerou - režie a částečně scénáře se chopil Jiří Vejdělek, který do hlavních rolí obsadil Elišku Balzerovou a Tatianu Vilhelmovou, které pak doplnil ještě třeba Vilmou Cibulkovou, Evou Holubovou nebo Hanou Maciuchovou. Dosavadní komentáře a hodnocení (třeba i naše recenze) víceméně odpovídají tomu, co znalejší divák předpokládá, tudíž mluví o poměrně neškodné žánrovce, která nejde moc do hloubky, je až příliš laskavá a vážnější tóny v ní moc nefungují. I přesto se ale zdá, že jde o nejlepší tuzemský počin za poslední měsíce, ne-li celý rok, což je vesměs smutná zpráva.

Synopse: Kostýmní výtvarnice Eva (Eliška Balzerová) nečekaně ovdověla. Zesnulý manžel se jí ani nestačil svěřit s tím, že kromě jejich dcery Terezy (Tatiana Vilhelmová) má ještě stejně starého nemanželského syna. Eva je rozhodnutá toto tajemství okázale ignorovat, ale Tereza, které se vlastní život rozpadá pod rukama, se k myšlence nevlastního bratra upne. Společně s matkou se tak v otcově volze vydávají po stopách jeho bývalých milenek a přátel.

Originální trailer filmu Tátova volha
Mečiar (AČFK)

Plakát filmu  / MečiarUž z názvu je patrné, že hlavní postavou slovensko-českého dokumentu je naprostý démon československé a posléze jen slovenské politiky, který v devadesátých letech vládl pomocí dost drsných praktik a je spojen s několika závažnými a kontroverzními kauzami. Mnohé asi překvapí, že režisérkou a spoluscenáristkou snímku je mladá Tereza Nvotová, která si vzhledem ke svému věku nemůže jeho éru pamatovat. To by ale mohlo a mělo přinést zajímavý pohled člověka, který má odstup, což u podobného žánru není úplně časté. Dle nemnoha dostupných ohlasů je výsledek hodně solidní, i když nepřináší nic nového a pouze shrnuje ty nejzásadnější události a v pohledu na výraznou politickou osobnost let minulých není ničím zajímavý. Tuzemský divák na něj ale může vzhledem k tomu, že momentálně u nás asi začíná hodně podobná éra, nahlížet trochu jinak. Dle všeho zdařilý dokument.

Synopse: Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby neznámý právník z maloměsta Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostal až na absolutní politický vrchol a zemi bez skrupulí a s pomocí v demokratickém režimu jen těžko pochopitelných praktik ovládl. Jeho osoba a politika ovlivnila celou jednu generaci a s následky jeho rozhodnutí se Slovnesko potýká dodnes.

Originální trailer filmu Mečiar


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY