Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2018: Oscaři pohlédli do Tváře vody

Oscar 2018: Oscaři pohlédli do Tváře vody

Vydáno: 04.03.2018 13:57 v sekci Články | Publicistika - a Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Dnes v noci se uskuteční 90. předávání Cen filmové akademie, jejichž největším favoritem je fantasy drama Guillerma del Tora Tvář vody. Sledujte dnes v noci naši živou on-line reportáž s komentovaným udílením Oscarů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Oscars 2018Jubilejní devadesáté předávání Oscarů, nejprestižnějších filmových cen, je tady a vy jeho průběh můžete sledovat živě na našich stránkách. Kolem jedné hodiny v noci vám přineseme streamovaný záznam z červeného koberce, načež samotný ceremoniál, který začíná ve dvě hodiny (a budete ho moci sledovat na kanále ČT2), se už neobejde bez našich komentářů, jež budou doplňovat neustále aktualizovaný článek. Letošním ročníkem provede známý americký komik Jimmy Kimmel.

Pro úplnost si níže můžete připomenout, jaké jsou šance v jednotlivých kategoriích, kterým jsme věnovali naše oscarové rozbory, nebo si znovu osvěžit paměť nominacemi. (MB)
 
Nejlepší kamera
Nejlepší píseň
Nejlepší herečka v hlavní a vedlejší roli
Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli
Nejlepší režie
Nejlepší film
 
Živé komentování nominací na Oscara začne v tomto článku okolo jedné hodiny v noci přenosem z červeného koberce.

1:00 - 1:15: Autor těchto řádků není součástí módní policie, a tak nechává livestyleové komentáře povolanějším (zahraničním) kolegyním a kolegům, kteří si už stihli všimnout, že trendy barvou je růžová. Kdo píše pro prestižnější periodika, zaznamenal(a), že některé hostky a někteří hosté odmítají poskytovat rozhovory lidem, kteří byli obviněni ze sexuálního obtěžování. Málokdo se třeba baví s moderátorem Ryanem Seacrestem, přestože někteří - jako například zpěvák Miguel, který je nominován za píseň Remember Me z animáku Coco - dělají výjimku.

1:15 - 1:30: Letošní oscarové předávání je spojeno s kampaní MeToo (JáTaké), která byla nejvíce (nejviditelněji?) medializovaná v souvislosti s institucionálním a institucionalizovaným sexismem a šovinismem v Hollywoodu. Prezentování slavných osobností na červeném koberci má proto nádech nechtěné ironie, protože předvádění nepochybně nákladných večerních šatů, byť nošených třeba díky bartrovým smlouvám (něco za něco), spíše mýtus krásy utužuje. 

Navenek jsou nominovány filmy, ve kterých jsou komplexní a silné ženské hrdinky (Lady Bird, Akta Pentagon, Nit z přízraků, Tvář vody), přičemž ty nejsou opomíjeny ani za kamerou (Greta Gerwig za režii Lady Bird, Rachel Morrison jakožto vůbec první kameramanKA za netflixárnu Mudbound). Některé nominace se vyloženě nabízí vykládat jako vztyčený prostředníček (Christopher Plummer, který krátce před premiérou nahradil Kevina Spaceyho obviněného z dlouholetého sexuálního obtěžování a nejspíše i násilí). Hollywood si přesto neodpustí glamour, na čemž se ochotně podílejí i další média. 

1:30 - 1:45: Nacházíme se v době žurnalistiky sociálních sítí, a tak téma dokážou nastolit twitterové hashtagy. Dominantním zůstává MeToo, kvůli kterému se střetávají dvě sociální bubliny (feministický boj proti proviněním a zločinům minulosti vs. hon na čarodějnice), které kvůli vyhrocení celé kauzy nejsou schopny nalézt společnou řeč. Nezapomíná se ale ani na hashtag OscarSoWhite (OscarTakBílý), jenž určoval téma disputací v předchozích letech. Zaznívají dokonce výtky, že hororová satira Uteč by se neměla tolik nominací (film, režie, scénář, hlavní mužský herecký výkon), kdyby si Akademie nechtěla napravovat, ehm, černé svědomí.

Afroameričani a Afroameričanky byly v historii Oscarů skutečně opomíjeným etnikem. Samozřejmě, Hattie McDaniel získala jako první Afroameričanka sošku za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli za Jih proti Severu již v roce 1940 a Sidney Poitier taktéž nebyl zrovna ignorován (nominace za Útěk v řetězech, Oscar o pět let později za Polní lilie). Přehlíženi byli ovšem afroameričtí filmaři a filmařky, nikoliv herci a herečky, protože až v devadesátých letech bylo nominováno několik výrazných osobností (zejména Spike Lee za scénář Jednej správně, John Singleton za scénář a režii Chlapců ze sousedství, díky čemuž se stal nejmladším člověkem nominován za režii v historii udílení cen). Navzdory scenáristickým/produkčním oceněním ve 21. století (12 let v řetězech, Moonlight) ovšem žádný afroamerický režisér či žádná afroamerická režisérka nezískal/a Oscara za režii celovečerního filmu. Je možné, že dnes se bude psát oscarová historie, zvlášť když má Uteč od svého uvedení nadšené recenze/kritiky, je za poslední sezónu nejoceňovanějším titulem ze všech nominovaných a je i nesmírně komerčně úspěšnou podívanou (15. místo v žebříčcích návštěvnosti za loňský rok). 

1:45 - 2:00: Latinoameričané a Latinoameričanky si ovšem připadají nedostatečně zastoupeni na Oscarech. Může to znít zvláštně, když nejvíc nominací má Tvář vody a v posledních letech si zlatého plešouna domů odneslo hned několik mexických režisérů,  jenže pozornosti se nedostává latinoamerickým hercům a herečkám. National Hispanic Media Coalition proto uspořádalo protest, aby upozornilo širší veřejnost na to, že sice tvoří 18 % americké populace a 23 % návštěvníků a návštěvnic kin, ale - podle jedné kalifornské studie - v roce 2016 jenom 3 % mluvících postav byli/y Latinoameričané/Latinoameričanky. 

2:00 - 3:00: Dosavadní ocenění bez překvapení, o průběhu předávání se to však napsat nedá. Podobně, jako se loni mylně očekávalo, že bude večer výrazně politický, se letos předpokládalo zaměření na kauzy spojené se samotným hollywoodským byznysem (MeToo, potažmo OscarSoWhite). První hodina však akcentovala devadesátiletou historii Oscarů, kdy obzvlášť montáže se soustřeďovaly na rozmanitost (etnickou, rasovou, genderovou) napříč necelým stoletím.

3:00 - 4:00: Kimmelovy jednovětné vtipy na adresu konkrétních osobností jsou trefné a zábavné, jenže vše ostatní je již dříve viděné a působící neupřímně (hvězdy setkávající se s publikem, které to opravdu, opravdu nečekalo). Legraci navíc ustupují omluvné vstupy, které mají navenek napravit, co je hollywoodskému byznysu vytýkáno dlouhodobě: aigismus, genderová nerovnoprávnost, marginalizování etnických a rasových minorit (zejména Afroameričanů a Afroameričanek, Latinoameričanů a Latinoameričanek). A kdyby to nebylo dost jasné, povídání je doprovozeno montáží s komentáři nastupující generace progresivních filmařů, filmařek, herců a hereček, kde se pro argument a emocionální apel ignoruje historie kinematografie. (Ne, Black Panther není první výrazných afroamerický superhrdina na plátně. Ne, zužitkování úspěšného stand-up komika neznačí diverzitu, nýbrž ozvláštnění dekády let zajetého postupu.)

4:00 - 5:30: Zatímco o předchozím ročníku platí, že zůstane v paměti už jenom pro chybné vyhlášení na závěr, u tohoto je otázkou, jestli si ho vůbec někdo bude po pár měsících pamatovat. Ceny bez překvapení, vyznívající jako snaha neurazit nikoho, aby se na každého aspoň nějaká cena dostala (Dunkerk a Blade Runner 2049 v technických, Tři billboardy, Nejtemnější hodina a Já, Tonya v hereckých, Tvář vody v hlavních). Stejně tak se celý večer nesl v atmosféře bezkonfliktnosti, postrádající zastřešující téma (nebylo jím MeToo, ani OscarSoBlack ad.), sázející na to osvědčené z minulých let (vtipné montáže, nostalgické montáže, špilcování v podobě runnin-gagů). Rozmanitost vede k zapomenutelnosti. 

Kompletní seznam nominací a vítězů (živě updatováno):

NEJLEPŠÍ FILM
Sally Hawkins ve filmu Tvář vody / The Shape of Water“Dej mi své jméno”
“Nejtemnější hodina”
“Dunkerk”
“Uteč”
“Lady Bird”
“Nit z přízraků”
“Akta Pentagon: Skrytá válka”
“Tvář vody”
“Tři billboardy kousek za Ebbingem”

Letošní ročník byl až na několik výjimek v technických kategorií bez překvapení, což stvrzuje i cena pro Tvář vody. Narušuje sice předpoklad, že kdo má Oscara za režii, nemá Oscara za film, ale Mexičani v posledních letech dominují Hollywoodu. A i ti, kdo považují del Torovu cinefilní oslavu jinakosti za jeho nejslabší snímek, jsou s výsledkem spokojeni. Ocenění Tváře vody znamená, že Akademie oficiálně uznala žánr považovaný dříve za béčkový (monster film). Může to však být dáno tím, že většinu Akademie stále tvoří starší bílí muži, kteří na padesátkových béčkách (sci-fi, horor, monster film...) vyrostli, a tak se jim zamlouvá pozdvižení béček na áčka. Akademie neoceňuje formálně progresivní díla (Dunkerk), které si bude pamatovat filmová historie, a důležitý je konsenzus, který vylučuje díla konfliktní (vyobrazení nižší střední třídy v Třech billboardech, výhradně bílí muži v "chlapském" žánru Dunkerk, nacionalistické taťkovo kino Nejtemnější hodina). Určující je přístupnost, cinefilní hrátky musí být stejně jako společenské přesahy srozumitelné pro všechny, což vylučuje gotické melodrama Nit z přízraků i sedmdesátkovou pastiš nepřímo se vyjadřující ke geopolitickému klimatu Akta Pentagon: Skrytá válka.
 
NEJLEPŠÍ HEREC
Gary Oldman ve filmu Nejtemnější hodina / Darkest HourTimothée Chalamet, “Dej mi své jméno”
Daniel Day-Lewis, “Nit z přízraků”
Daniel Kaluuya, “Uteč”
Gary Oldman, “Nejtemnější hodina”
Denzel Washington, “Roman J. Israel, Esq.”



"Překvapení". Kurzy nasvědčovaly tomu, že vyhraje, za typ role, za který se dává Oscar v podstatě automaticky, a vyhrál. Hraje Oldman navzdory make-upu, nebo za Oldmana hraje make-up, tj. bylo pro udělení ceny určující, nakolik byl Oldman podobný historické osobnosti? Chalamet bude muset ještě vycucat víc broskviček, než si půjde pro Oscara; s Washingtonem se i nadále počítá jako s černým koněm schopným hrát i pod nánosy kostýmů a paruk; Kaluuya je příkladem tokenizace (McAvoy ve stejné produkční stáji a ve stejném žánru podal mnohem lepší herecký výkon). Akorát možnost ocenit Day-Lewise se už asi opakovat nebude, pokud bude Nit z přízraků skutečně jeho poslední rolí. Aspoň Day-Lewis ukázal, že není nominován a oceňován "jenom" díky diskurzu, který ho obklopuje (pečlivá rešerše, ponoření se do postavy...), a že jeho herecký rejstřík nečítá pouze okázalé herectví, nýbrž i tlumené.

NEJLEPŠÍ HEREČKA
Frances McDormand ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem / Three Billboards Outside Ebbing, MissouriSally Hawkins, “Tvář vody”
Frances McDormand, “Tři billboardy kousek za Ebbingem”
Margot Robbie, “Já, Tonya”
Saoirse Ronan, “Lady Bird”
Meryl Streep, “Akta Pentagon: Skrytá válka”


Meryl Streep má víc než dvacet nominací, neznamená to však, že je nominována automaticky. V Akta Pentagon: Skrytá válka vystupuje ze svého typu, protože sebejistou ženou je až v závěru. Nejlépe napsanou, jednotlivé vrstvy postupně odkrývající postavu ztvárnila Frances McDormand, která skvěle ztvárnila ženu, u níž se proměňují divácké sympatie na základě vyprávěním posyktnutých informací. V porovnání s ní Sally Hawkins pouze naplnila žánrový typ a Margot Robbie výtečně zvládla přechody mezi komediální a tragickou rovinou titulní "hrdinky".

 
Sam Rockwell, Sandy Martin ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem / Three Billboards Outside Ebbing, MissouriNEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
Willem Dafoe, “The Florida Project”
Woody Harrelson, “Tři billboardy kousek za Ebbingem”
Richard Jenkins, “Tvář vody”
Christopher Plummer, “Všechny prachy světa”
Sam Rockwell, “Tři billboardy kousek za Ebbingem”

Sam Rockwell za svou roli již získal Zlatý glóbus, a tak se očekávalo, že získá i Oscara. Jeho výkon je in-your-face, protože ztvárňuje herecky velmi vděčnou postavu, na kterou člověk měni náhled v průběhu samotné stopáže ani ne tak díky nuancovanému Rockwellovu herectví, ale díky důmyslnému scénáři s nejednoznačnými postavami.
 
Allison Janney ve filmu Já, Tonya / I, TonyaNEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI
Mary J. Blige, “Mudbound”
Allison Janney, “Já, Tonya”
Lesley Manville, “Nit z přízraků”
Laurie Metcalf, “Lady Bird”
Octavia Spencer, “Tvář vody”


Největší favoritka na nejlepší herečku ve vedlejší roli získala Oscara. Pro Allison Janney se navzdory její bohaté filmové a televizní kariéře jednalo o vůbec první nominaci, a navíc proměněnou. Nekonvenční film nikoliv o vzestupu, nýbrž pádu, který kombinuje podvratné sportovní drama s coenovskou černou komedií o idiotech dělajících idiotské věci, je navíc herecky velmi vděčný. Janney ztvárňuje skutečnou osobu, která se v ne úplně spolehlivém vyprávění v doku-promluvách stylizuje.

NEJLEPŠÍ REŽIE
Guillermo del Toro ve filmu Tvář vody / The Shape of Water“Dunkerk,” Christopher Nolan
“Uteč,” Jordan Peele
“Lady Bird,” Greta Gerwig
“Nit z přízraků,” Paul Thomas Anderson
“Tvář vody,” Guillermo del Toro


Historie se nepíše, nebyla využita příležitot ocenit poprvé Afroameričana za režii celovečerního filmu. Naopak se del Toro očekávatelně přidal ke svým zbylým amigos, tj. k Alejandru G. Iňárrituovi a Alfonsu Cuarónovi, kteří Oscara obdrželi v předchozích letech. Zamrzí, že Tvář vody je v jeho filmografii manýrou, která pouze zpřístupňuje všechna jeho oblíbená témata, vypravěčské postupy i - a to především - stylistické volby. I metafikční gotická romance Purpurový vrch mnohem nápaditěji pracovala s významotvorností barvy, uskupování prvků dekorací do vzorců a odpoutanou kamerou prozkoumávající zákoutí prostoru. 
 
Fotografie z filmu Coco / CocoNEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
“Mimi šéf”
“The Breadwinner”
“Coco”
“Ferdinand”
“S láskou Vincent”

S láskou Vincent byl formální experiment, který drží prvenství, protože je prvním celovečerním snímkem zpracovaným jako série olejomaleb. Zvítězila však zcela konvenční animovaná podívaná pro celou rodinu, ve které se střetávají dva světy, dochází k nepřekvapivému rodinnému odhalení a přijetí své vlastní národní i kulturní identity. Latinskoamerická minorita byla oceněna; už se tolik neřeší, že její reprezentace v Coco je přehlídkou národnostních a kulturních stereotypů (jimž vzdoroval z perspektivy býka odvyprávěný Ferdinand).
 
NEJLEPŠÍ KRÁTKÝ ANIMOVANÝ FILM
"Dear Basketball"





"Garden Party"
"Negative Space"
"Revolting Rhymes"
"Lou"

 

NEJLEPŠÍ ADAPTOVANÝ SCÉNÁŘ
Timothée Chalamet, Armie Hammer ve filmu Dej mi tvé jméno / Call Me by Your Name“Dej mi své jméno,” James Ivory
“The Disaster Artist,” Scott Neustadter & Michael H. Weber
“Logan: Wolverine,” Scott Frank & James Mangold and Michael Green
“Velká hra,” Aaron Sorkin
“Mudbound,” Virgil Williams and Dee Rees

Jedna z posledních možností, jak ocenit starého bílého muže, který formoval podobu mainstreamové britské kinematografie minimálně od 80. let dál (Pokoj s vyhlídkou, Rodinné sídlo, Soumrak dne). Navzdory tomu, že herritage cinema bývá někdy vykládáno jako konzervativní, přestože tomu tak ne vždy bylo (jak ukázal loňský ročník Filmovky), je potěšující ocenění post-gay filmu, ve kterém absentuje konflikt. Škoda akorát toho, že když dochází k docenění "druhořadých" žánrů (fantasy, horor), komiksovka Logan zůstala pouze u nominace.
 
NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ SCÉNÁŘ
Jordan Peele při natáčení filmu Uteč / Get Out"Pěkně blbě,” Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani
“Uteč,” Jordan Peele
“Lady Bird,” Greta Gerwig
“Tvář vody,” Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
“Tři billboardy kousek za Ebbingem,” Martin McDonagh

Afroameričtí filmaři jsou oceňováni za scénář (12 let v řetězech, Moonlight), uvidíme, jestli i za režii. Je však diskutabilní, nakolik zrovna tentokrát zaslouženě. Pěkně blbě je odžitá apatowovka, která ozvláštňuje žánr romantické komedie, protože se soustřeďuje na vztah jeho a jejích rodičů, přičemž přichází s nepříliš vídanou reprezentací druhé generace muslimů ve Spojených státech amerických. Tři billboardy kousek za Ebbingem zase na film vznikající v hollywoodských strukturách netradičně pracují více s náhodou, z postav-žánrových typů činí komplexní charaktery a podvrací žánrová očekávání. Cena pro Uteč je překvapivá o to víc, že jde o žánrovku od cinefila a pro cinefily, vycházející z řady jiných děl, které "akorát" nápaditě kombinuje (Hádej, kdo přijde na večeři + Noc oživlých mrtvol + Osvícení + Stepfordské paničky). Úctyhodná je improvizace na place a práce střihače, vybírajícího spolu s režisérem nejlepší variantu, nikoliv scénář.

 
NEJLEPŠÍ KAMERA
Roger Deakins, Denis Villeneuve při natáčení filmu Zmizení / Prisoners"Blade Runner 2049,” Roger Deakins
“Nejtemnější hodina,” Bruno Delbonnel
“Dunkerk,” Hoyte van Hoytema
“Mudbound,” Rachel Morrison
“Tvář vody,” Dan Laustsen


Konečně, 14. nominace, první Oscar pro Rogera Deakinse, který je na zlatého plešouna nominován od roku 1995. I ti, kdo mají problém s estetickými volbami v novém Blade Runnerovi, to dlouholetému spolupracovníkovi s bratry Coenovými nejspíš přejí. Barevná paleta, která se liší od soudobých norem, vyprázdněná mizanscéna a distancované rámování s vnitrozáběrovou montáží. Možná příliš artistní pro film o artificiálnosti a lidskosti, ale tentokrát to je za zásluhy. Pokud by jediným kritériem byla estetická stránka, Oscara by měl získat Hoyte van Hoytema. Zasloužil by si ho za technologický pokrok (posun ve vývoji IMAX kamer), hlavně ale za kombinaci observační a na subjektivní prožitek času napojenou kameru v tradicích klasického nemluvného Hollywoodu.
 
NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
"Abacus: Small Enough to Jail”
“Faces Places”
“Icarus”
“Last Men in Aleppo”
“Strong Island”



NEJLEPŠÍ KRÁTKÝ DOKUMENT
 “Edith+Eddie”
“Heaven is a Traffic Jam on the 405”
“Heroin(e)”
“Knife Skills”
“Traffic Stop”

První nominace pro Franka Stiefela, první výhra. Režisér (kameraman i producent v jedné osobě) nechává ve své tvorbě promlouvat silné ženy, po zdokumentování své matky, přeživší holocaustu, nyní dal hlas depresemi zkoušené herečce, která se však nevzdává. 
 
NEJLEPŠÍ KRÁTKOMETRÁŽNÍ FILM
"DeKalb Elementary"
"The Eleven O´Clock"
"My Nephew Emmett"
"The Silent Child"
"Watu Wote/All of Us"

Nevyhrál krátkometrážní snímek o aktuálním tématu (střelba na škole), nýbrž film o hluché čtyřleté holčičce, která se za pomoci sociální pracovnice naučí dorozumívat (znakovat). Podle dosavadních ohlasů (tuzemských, zahraničních) sázka na jistotu. 

 
NEJLEPŠÍ ZAHRANIČNÍ FILM
Fantastická žena” (Chile)
“The Insult” (Libanon)
“Nemilovaní” (Rusko)
“O těle a duši" (Maďarsko)
“Čtverec” (Švédsko)

Tvrdí se, že cena za neanglicky mluvený film je nejpolitičtější ze všech, protože nesehrává takovou roli estetická stránka, nýbrž politické klima. Dokladem toho byl minulý ročník, v tomto se však spojily vysoké estetické kvality a politikum: trans film o nenormálnosti normativní společnosti od režiséra, který se ve své tvorbě dlouhodobě zabývá ostrakizovanými ženami vylučovanými ze svého prostředí. Ze skutečnosti vycházejícímu, stylisticky místy excesivnímu melodramatu mohlo pomoct i to, že chilský režisér Sebastián Lelio prorazil do Spojených států (a Anglie), kde s tamními herci natočil na festivalech premiérované drama o dvou židovských lesbách (Disobedience) a připravuje americkou předělávku svého snímku o ženě ve středních letech (Gloria).
 
NEJLEPŠÍ STŘIH
Mark Rylance ve filmu Dunkerk / Dunkirk“Baby Driver,” Jonathan Amos, Paul Machliss
“Dunkerk,” Lee Smith
“Já, Tonya,” Tatiana S. Riegel
“Tvář vody,” Sidney Wolinsky
“Tři billboardy kousek za Ebbingem,” Jon Gregory

Již je jisté, že Baby Driver, jak praví jedna floskule, "odchází s prázdnou", přestože je precizně nastříhán na playlist protagonisty, jenž se skrze něj vztahuje k vnějšímu světu. V technických kategoriích nebyly oceněny ani Tři billboardy kousek za Ebbingem, ve kterých byly za pomocí náhody spíš než příčinné provázanosti splétány linie několika ústředních postav, či Já, Tonya, kde jsou docu-vstupy s retrospektivní sportovní/gangsterko-černohumornou rovinou provázány naopak velmi konvenční za pomocí dekády osvědčených postupů (dialogových háčků, zvukových můtků). Ocenění Dunkerku je zasloužené, protože vedle navázání na více než stoletou tradici (křížový střih spojující několik paralelně probíhajích dění) je tento Nolanův opus magnum fascinujícím experimentem s montáží. Především když navazuje na jiné než hollywoodské tradice (sovětská intelektuální montáž, když střetem záběrů vzniká nový význam) a porušuje zaběhnuté normy (stříhání mezi dnem a nocí v jedné montáži, utváření vztahů mezi rovinami na základě parametrů), je dechberoucí.

 
Fionn Whitehead ve filmu Dunkerk / DunkirkNEJLEPŠÍ STŘIH ZVUKU
“Baby Driver,” Julian Slater
“Blade Runner 2049,” Mark Mangini, Theo Green
“Dunkerk,” Alex Gibson, Richard King
“Tvář vody,” Nathan Robitaille
“Star Wars: Poslední z Jediů,” Ren Klyce, Matthew Wood
 
Fotografie z filmu Dunkerk / DunkirkNEJLEPŠÍ MIX ZVUKU
 
“Baby Driver,” Mary H. Ellis, Julian Slater, Tim Cavagin
“Blade Runner 2049,” Mac Ruth, Ron Bartlett, Doug Hephill
“Dunkerk,” Mark Weingarten, Gregg Landaker, Gary A. Rizzo
“Tvář vody,” Glen Gauthier, Christian Cooke, Brad Zoern
“Star Wars: Poslední z Jediů,” Stuart Wilson, Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick

Dvě kategorie (střih zvuku a mix zvuku), mezi kterými mají mnozí problém rozlišovat. Dvě kategorie, které by si zasloužil vyhrát Baby Driver, ve kterém se pracuje se zvukem kontrastně v jednotlivých po sobě následujících blocích, vždy však odvisle od perspektivy ústřední postavy. Bylo ale jasné, že bude kralovat Dunkerk, protože technické ceny jsou nejspíš jediné, které tento snímek dostane, a to jako kompenzaci za to, že v těch hlavních kategoriích (film, režie, scénář, herecké výkony) se Oscar dává jinému typu děl. Potěšující může být to, že válečný survival je pozoruhodným experimentem se zvukovými a hudebními plochami (zakomponování zvuků sirén, bomb a tikajících hodinek), které se prostupují a navozují velmi fyzický pocit (díky užití tzv. Shepardova tónu). 
 
Fotografie z filmu Tvář vody / The Shape of WaterNEJLEPŠÍ VÝPRAVA
“Kráska a zvíře” 
“Blade Runner 2049″
“Nejtemnější hodina”
“Dunkerk”
“Tvář vody”

Nejméně výpravný film získal Oscara za výpravu, což je velký úspěch pro člověka, v jehož filmografii převládaly záměrné i nezáměrné braky, člověka, který spolupracoval zejména s tím nejhorším z Andersonů (Resident Evil: Apokalypsa, Tři mušketýři, Pompeje). Na druhou stranu tuto svou zkušenost s hrdým brakem mohl zúročit u snímku, který brak estetizuje a pozvedává, aby byl přijatelný pro všechny. Přesto zamrzí, že důraz na věrnost u historických dramat Dunkerk (obzvlášť shánění dobových letadel a plavidel) a Nejtemnější hodina byly k ničemu, podobně s barevnou paletou (nikoliv jenom převládající ocelově modrá a oranžová) proti dobovým normám pracující, na odkaz původního kultu důstojně navazující Blade Runner 2049 tzv. "odešel s prázdnou".
.











Sally Hawkins ve filmu Tvář vody / The Shape of WaterNEJLEPŠÍ HUDBA
“Dunkerk,” Hans Zimmer
“Nit z přízraků,” Jonny Greenwood
“Tvář vody,” Alexandre Desplat
“Star Wars: Poslední z Jediů,” John Williams
“Tři billboardy kousek za Ebbingem,” Carter Burwell

Desplat získal za hudbu pro Tvář vody již BAFTu a Zlatý glóbus, a tak byl Oscar očekávatelný. Pro experimenty (Hans Zimmer kombinující ruchovou i hudební stopu a pracující s Shepard´s Tone jako s parametrem, pouze zdánlivě klasický radioheďácký Johny Greenwood) nebylo místo. Mrzuté, protože u del Tora se Desplat pouze opakoval, nesložil nic tak hravého jako v případě svých kompozicí pro Wese Andersona.




 
NEJLEPŠÍ PÍSEŇ
Fotografie z filmu Coco / Coco“Mighty River” z filmu “Mudbound,” Mary J. Blige
“Mystery of Love” z filmu “Dej mi své jméno,” Sufjan Stevens
“Remember Me” z filmu “Coco,” Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
“Stand Up for Something” z filmu “Marshall,” Diane Warren, Common
“This Is Me” from “Největší showman,” Benj Pasek, Justin Paul
 
NEJLEPŠÍ MAKE-UP
 
Gary Oldman ve filmu Nejtemnější hodina / Darkest HourNejtemnější hodina
“Victoria a Abdul” 
“Wonder” 

Převtělil se Oldman do Churchilla díky maskám, nebo make-up bránil jeho hereckému výkonu (podobně, jako tomu bylo v Hannibalovi)? O technických kategoriích rozhodují přímo lidé z dané branže, a tak je třeba dát na ně... a být rádi za to, že nezvítězil midcult Wonder, u kterého lze pouze jízlivě oceňovat, že lidé zodpovědní za make-up opravdu dobře zamaskovali Owena. 

 
NEJLEPŠÍ KOSTÝMY
 Fotografie z filmu Nit z přízraků / Phantom Thread“Kráska a zvíře”
“Nejtemnější hodina"
“Nit z přízraků”
“Tvář vody”
“Victoria a Abdul”


Film o návrháři kostýmů měl cenu za kostýmy v podstatě předplacenou, zvlášť když letos nebyla mezi nominovanými žádná favoritka. Cena je to zasloužená, protože v Niti z přízraků se s kostýmy pracuje významotvorně, a tak není oceňována jenom jejich dobová věrnost, ale i zakomponování do vyprávění a jejich symbolická funkce: proměna barev, nápisů na nich apod. Ostatní tituly - s výjimkou okázalé Krásky a zvířete - měly pouze tu dobovou věrnost, potažmo nepracovaly tak důmyslně a důsledně s významy navázanými na kostýmy (Tvář vody přecházející od zelené do červené po zamilování se protagonistky).
 
NEJLEPŠÍ VIZUÁLNÍ EFEKTY
Ana de Armas ve filmu Blade Runner 2049 / Blade Runner 2049“Blade Runner 2049”
“Strážci galaxie vol. 2"
“Kong: Ostrov lebek”
“Star Wars: Poslední z Jediů”
“Válka o planetu opic”

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Box office: Encanto si vyčarovalo první místo (29.11.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Co chystá Christopher Nolan? (10.09.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: pixarovská Duše je dokonalou sondou do nitra lidské duše (10.01.2021 10:30 v Recenze)
- Bluray recenze: Sci-fi thriller Tenet doprovází hodinu a čtvrt dlouhý film o filmu (08.01.2021 12:30 v Recenze | Blu-ray)
- Box office: komedie s De Nirem střídá Tenet (12.10.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Coco se stal učitelem z nouze, prožil bolestnou realitu a čeká na spásu (06.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nezlomný jezdec se vydává do Dunkerku, kde si zahraje čáru (15.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Harry Styles a Javier Bardem míří pod hladinu moře (17.07.2019 13:00 v Novinky | Zprávy)
- Christopher Nolan natáčí Tenet (22.05.2019 19:52 v Novinky | Zprávy)
- John David Washington, Robert Pattinson a Elizabeth Debicki v novince Christophera Nolana (20.03.2019 09:47 v Novinky | Zprávy)
- Nový film Christophera Nolana dorazí v létě 2020 (26.01.2019 09:40 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Nejúspěšnějším filmem roku 2018 byl hudební biopic Bohemian Rhapsody (24.01.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu (19.01.2019 18:30 v Články | Publicistika)
- Téma: nejlepší filmy roku 2018 podle filmserver.cz (06.01.2019 15:39 v Články | Žebříčky)
- TOP 20 ČR: ještěři jsou stále v kursu (03.07.2018 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Deadpool 2 se vrací na čelo (05.06.2018 13:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Han Solo Čechy do kin netáhl (29.05.2018 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Avengers se drží v čele (15.05.2018 10:38 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Stále vede německý učitel (24.04.2018 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu