Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lady Bird

Recenze: Lady Bird sbírá ceny za všednost a nevýjimečnost

Vydáno: 01.03.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Na pět Oscarů nominovaná Lady Bird vypráví o všedních událostech v životě sedmnáctileté studentky katolické střední školy, která zažívá hádky s mámou, problémy s prospěchem i první lásky..

Lady BirdRecenzoval/a Jan Varga dne 01.03.2018 07:00. Na pět Oscarů nominovaná Lady Bird vypráví o všedních událostech v životě sedmnáctileté studentky katolické střední školy, která zažívá hádky s mámou, problémy s prospěchem i první lásky.. Hodnocení: 3

Lady Bird

Lady Bird
Drama / Komedie
USA, 2017 , 94 min.

Režie: Greta Gerwig
Scénář: Greta Gerwig
Kamera: Sam Levy
Hudba: Jon Brion
Herci: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Odeya Rush, Laurie Metcalf, Lucas Hedges, Kathryn Newton, Beanie Feldstein, Jake McDorman, Tracy Letts, Danielle Macdonald, Lois Smith, Laura Marano, Jordan Rodrigues, Andy Buckley, Stephen Henderson

Česká premiéra: 01.03.2018

Distributor: CinemArt

Lady Bird hodnocení na Kinobox.cz: 70.00 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Saoirse Ronan, Laurie Metcalf ve filmu Lady Bird / Lady Bird„Mumblecore“ je specifický podžánr nezávislého filmu, obvykle natáčený v reálném prostředí a s velmi nízkým rozpočtem, založený na přirozenosti v dialozích i hereckých výkonech, kdy dialogy hrají důležitější roli než příběh, točící se zejména kolem bezvýznamných životů hrdinů okolo dvaceti až třiceti let, zažívajících trable s rodinnými, kamarádskými, pracovními i romantickými vztahy a neschopných si přesně definovat, co by vlastně od života chtěli. Nejčastěji jde o lehkou komedii nebo mírné drama, případně o kombinaci obojího.
 
Film Lady Bird je téměř dokonalým produktem tohoto žánru – je velmi dobře napsaný a skvěle zahraný i režírovaný a v rámci své kategorie se řadí mezi nejlepší. Ve srovnání s ostatními snímky jiných žánrů však lze vznášet námitky, které můžete mít k nezávislým filmům tohoto typu obecně – že jsou de facto o ničem, nemají moc děj a víceméně pozůstávají jen ze všedních scének, jejichž variace jste už mnohokrát viděli v jiných podobných nezávislých filmech, následujících identický mustr. Lady Bird v tomto případě ještě akcentuje problematiku dívčího dospívání, prvních lásek a vztahu mezi matkou a dcerou, což jsou nicméně také dost okoukaná témata.

Saoirse Ronan ve filmu Lady Bird / Lady BirdSedmnáctiletá Christine (Saoirse Ronan) navštěvuje v kalifornském Sacramentu katolickou střední školu, a protože se snaží být tak trochu rebelka, nechává si od přátel i rodičů říkat Lady Bird. Ve studiu nevyniká, její rodina na tom není finančně nejlépe, její starší bratr je adoptovaný, s mámou (Laurie Metcalf) se často hádá a nejraději má svou korpulentní nejlepší kamarádku. V divadelním kroužku se seznámí se sympatickým spolužákem (Lucas Hedges) a začne s ním chodit. A s pomocí chápavého otce si podá za matčinými zády přihlášku na drahou prestižní univerzitu, nejen proto, že sní o opuštění rodinného hnízda, ale také chce matce dokázat, že zvládne projít přijímacím řízením – což se jako jediné dá označit víceméně za zápletku, nicméně je tomu věnována sotva desetina filmu.
 
Celý snímek tak pozůstává z toho, že sledujeme trochu svébytnou, v něčem sympatickou, v něčem naopak otravnou, leč v podstatě úplně obyčejnou holku na prahu dospělosti, jak prožívá úplně prosté radosti i strasti svého života od prvního polibku po maturitní ples, sem tam se s někým pohádá, pak se s ním zase usmíří, občas má průser ve škole nebo doma, ale v podstatě nic zásadního neprožije. Děj je zasazen do roku 2002, aby se v něm mohly odrážet ozvěny jedenáctého září, velkým motivem je také hledání vlastní identity, život na katolické škole, sexuální probuzení a trochu i homosexualita a hlavně pečlivě budovaný vztah hlavní hrdinky a její matky, což je asi to jediné na celém filmu, co není vyloženě triviální.
 
Saoirse Ronan ve filmu Lady Bird / Lady BirdJinak ale naprostá většina všech těchto motivů nebo scén seskládaných z prožitků hlavní hrdinky nevytváří žádný dějový nebo dramatický oblouk, některé postavy nebo scénky dokonce ani nepůsobí jako uzavřené celky – viz okrajová postava učitele herectví. Ten v jednu chvíli přestane docházet na své hodiny, později ve filmu hovoří s mámou Lady Bird (doktorkou), z čehož vyplyne, že má zřejmě nějakou vážnou nemoc, ale tím jeho úloha ve filmu končí, znovu už se neobjeví a jeho stav se již nadále neřeší.

Lucas Hedges, Saoirse Ronan ve filmu Lady Bird / Lady BirdFilm přitom vyvolává dojem, jako že je napsán jistou rukou a natočen velmi zručně, tudíž jeho autorka, herečka Greta Gerwig, pro kterou je Lady Bird její první zcela samostatný režijní i scenáristický projekt, nepůsobí jako někdo, kdo by dělal začátečnické chyby, a je tedy nutno mluvit o tvůrčím záměru. Kromě toho je spousta jiných krátkých epizodek vymyšlená moc hezky, nápaditě a originálně, třeba když se otec se synem náhodou potkají na pracovním pohovoru, kam se nezávisle na sobě přišli ucházet o stejnou pozici, nebo když se dvě kamarádky baví o masturbaci a místo sušenek k tomu přikusují neposvěcené hostie.
 
Jinak ale snímku Lady Bird chybí jakákoli přidaná hodnota – ničím nevyčnívá ani obsahově, ani svou formou (tak jako třeba Chlapectví Richarda Linklatera), ani se poeticky nepase na čarokrásné kráse každodennosti jako Paterson Jima Jarmusche, ani nic jiného. Od podobných, zcela tuctových nezávislých filmů se tento liší jen vysokou filmařskou kvalitou, což ospravedlňuje jeho existenci i popularitu, ovšem ne už tak nominace na pět Oscarů v nejprestižnějších kategoriích. Ono není nic špatného na nenáročných, nenápadných a neambiciózních počinech, co se nesnaží být ničím víc než hezkými, příjemnými a milými filmečky, opravdu ne. Ale je to trochu málo.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Lady Bird

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Bílý šum (23.11.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vražda v Londýně je detektivka i komedie (07.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Princ Mamánek řeší vraždu v Londýně a hledá ďáblovu kořist (26.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Bílý šum Noaha Baumbacha (26.08.2022 08:35 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Barbie našla Kena (25.10.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Fantastická čtyřka potkala kluky na řece a zahrála jim requiem za sen (16.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana (21.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu