TV tipy: Osamělá královna Viktorie přeje dobré ráno zavaleným horníkům

Vydáno: 02.03.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Venku udeřily tuhé mrazy, proto není od věci uchýlit se do tepla k televizi. Tento týden se sice nedočkáme žádné zásadní premiéry, k vidění je ale hned několik zajímavých a mnohdy klasických filmů, které se tak často nevysílají.
Tři mušketýři: Královniny přívěsky (Les trois mousquetaires: Premiére époque: Les ferrets de la reine) (sobota 3. 3., ČT2, 13.35 - 15.20)

Plakát filmu Tři mušketýři: Královniny přívěsky / Les trois mousquetaires: Première époque - Les ferrets de la reineFrancouzská adaptace slavného románu Alexandra Dumase staršího z počátku šedesátých let patří k těm vůbec nejchválenějším a nejvěrnějším. To je jednoznačně dáno tím, že pochází ze stejné země, kde vznikla kniha, má k ní specifickou úctu, zároveň ale není pouze otrockým přepisem. Režisér a scenárista Bernard Borderie v ní zachoval ducha předlohy, k němuž přidal výtečnou dobovou atmosféru, nádherné kulisy, výpravu a bonvivánství všech postav, které se neberou tak úplně vážně, nicméně disponují neopakovatelným kouzlem. Nechybí tu ani hodně slušná akce, které tedy není zase tolik, vzhledem ke svižnému tempu se ale divák nudit nebude. V hlavní roli exceluje charismatický Gérard Barray, jehož doplňují třeba Georges Descrières, Bernard Woringer, Jacques Toja nebo Mylène Demongeot. Absolutní klasika, k níž nelze mít zásadnějších výtek.

Zajímavost: Na vzniku filmu se podílely celkem čtyři společnosti z Francie a Itálie.

Ukázka z filmu Tři mušketýři: Královniny přívěsky / Les trois mousquetaires: Premiére époque: Les ferrets de la reine
33 životů (The 33) (sobota 3. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / neděle 4. 3., 12.30 - 14.45 / pondělí 5. 3., 10.20 - 12.40)

Plakát filmu 33 životů / The 33Tři roky staré americko-chilské katastrofické drama patří k těm, která se tuzemským kinům vyhnula a posléze vyšla až na videu. A v tomto případě se asi není co divit, neboť režírující Patricia Riggen jako by se nedokázala rozhodnout, zda se bude soustředit na tragédii zavalených horníků, nebo na práci záchranářů, kteří se je snaží dostat ven, tudíž zůstává na půli cesty a výsledku tak zoufale chybí větší napětí, soucit s postavami a spád. Zůstal tedy nedotažený, protože atraktivní scény z dolu vždy vystřídají rutinní a naprosto nudné momenty z přípravy záchranné akce. Někomu může vadit i to, že ačkoli se autoři ohání, že vychází ze skutečných událostí, děj si značně přizpůsobili a některé podstatné věci překroutili a z nedůležitých charakterů udělali důležité a naopak. Snímku ale hodně pomáhá relativně hvězdné obsazení, v němž nechybí Antonio BanderasRodrigo SantoroJuliette BinocheJames Brolin nebo Lou Diamond Phillips. Žánrovka, která promarnila většinu svého potenciálu.

Zajímavost: Scény vchodu do dolu San José se natáčely na skutečném místě, kde se tragédie stala.

Oficiální trailer filmu 33 životů / The 33
Královna Viktorie (The Young Victoria) (sobota 3. 3., ČT1, 21.10 - 22.54)

Plakát filmu Královna Viktorie / The Young VictoriaBritsko-americké drama má sice v názvu jméno nejdéle sloužící anglické královny a evokuje klasickou životopisnou podívanou, věci se ovšem mají trošičku jinak. Režírující Jean-Marc Vallée se totiž většinu naštěstí nedlouhé stopáže soustředí na romantickou linku a v závěru připomíná až pohádku. Pomáhá si výbornou výpravou, oscarovými kostýmy a pomalým tempem, v němž hodně prostoru dostávají smysluplné dialogy a budování vztahů mezi postavami. Ono tempo ale může být zároveň odrazující, protože se v něm toho zase tolik neděje a je tedy potřeba trochu divácké tolerance. Výtečné je ovšem obsazení, jemuž dominují výborní Emily Blunt a Rupert Friend, které pak doplňují třeba Jim Broadbent, Paul Bettany, Miranda Richardson, Mark Strong nebo Jesper Christensen. Trochu netradiční historická podívaná.

Zajímavost: Šaty, které má na sobě královna při prvním setkání s radou, jsou kopií skutečných královniných šatů.

Originální trailer filmu Královna Viktorie / The Young Victoria
Vera Drake – žena dvou tváří (Vera Drake) (sobota 3. 3., ČT art, 21.30 - 23.35)

Plakát filmu Vera Drake – žena dvou tváří / Vera DrakeBritsko-francouzské drama z roku 2004 nepatří u nás k těm nejznámějším a je určeno pro trpělivější publikum. Na Oscara nominovaný režisér a scenárista Mike Leigh v něm vsadil na absolutní realističnost, potemnělou atmosféru Británie padesátých let a především silné a kontroverzní téma legality potratů. Vše výše zmíněné funguje o něco lépe v první polovině, kdy se děj rozjíždí a v popředí jsou opravdu jen naprostá syrovost a tematika jako taková. Jakmile do hry vstoupí zákonné složky, tempo trochu opadne a film začne působit malinko nuceně a vychtěně, naštěstí ale ne tolik, aby to zásadně změnilo celkové mínění. Hlavním trumfem nicméně zůstává obsazení famózní Imeldy Staunton v titulní roli, která si vysloužila nominaci na Oscara, je naprosto strhující a působí značně autenticky. Vedle ní se objeví mimo jiné Richard GrahamEddie MarsanSally Hawkins nebo Jim Broadbent, nikdo ale v podstatě nemá větší šanci výrazněji zaujmout. Kdyby závěr více rezonoval, mohl být dojem ještě o něco lepší. Emočně silný počin, který donutí k zamyšlení.

Zajímavost: Ačkoliv byl film nominován na Oscara za scénář, paradoxně vznikl bez něj a Leigh ho později napsal jen kvůli potřebě Akademiků.

Oficiální trailer filmu Vera Drake - žena dvou tváří / Vera Drake
Dobré ráno, Vietname! (Good Morning, Vietnam) (sobota 3. 3., ČT1, 22.55 - 00.55)

Plakát filmu Dobré ráno, Vietname! / Good Morning, VietnamPoměrně slavná válečná komedie nahlíží na neslavný konflikt ve Vietnamu jiným pohledem a bude bavit i ty, kteří válečné filmy nevyhledávájí. Režírující Barry Levinson v ní má totiž velký nadhled a po většinu stopáže se pokouší o kousavou satiru, která už sice má z dnešního pohledu notně obroušené hrany, pořád je ale zábavná a chvílemi nápaditá. Opírá se při tom o jednoduchý, ale působivý příběh, v němž nejsou černobílé postavy a naprosto pohodovou atmosféru, v níž ještě vyniká hluboce humanistické poselství celého filmu. Eso v rukávu nicméně představuje fantastický a na Oscara nominovaný Robin Williams v titulní roli, který si ji viditelně užívá, exceluje v každé sekundě a snímek proměňuje ve svou one man show, ačkoli mu společnost dělají třeba Forest Whitaker, Bruno Kirby, J. T. Walsh nebo Noble Willingham. Ne tak často vysílaná klasika.

Zajímavost: Film je vůbec první komedií, která byla natočena o válce ve Vietnamu.

Originální trailer filmu Dobré ráno, Vietname! / Good Morning, Vietnam
Butch Cassidy: Bez osudu (Blackthorn) (neděle 4. 3., ČT2, 20.00 - 21.45)

Plakát filmu Butch Cassidy: Bez osudu / BlackthornV našich končinách nepříliš známý koprodukční western zaujme na první pohled tím, že pracuje s premisou, že slavný Butch Cassidy nezemřel, nýbrž přežil a na počátku dvacátého století se ukryl kdesi na venkově v Jižní Americe. Režírující Mateo Gil v něm velmi dobře oživuje kouzlo starých časů a klasických kovbojek a spoléhá se především na okouzlující a nádherné scenérie a podobně fantastické záběry, které by mohly být zarámovány jako obrazy. Jelikož vsadil spíše na evropské ladění žánru, čekejte pomalé tempo, dlouhé a meditativní záběry a dialogy, které místy připomínají existenciální dramata. Přestřelky tu jsou také a jsou i obstojně natočené, leč nejsou stěžejní a není jich zdaleka tolik. Hlavní roli vystřihl velmi dobrý Sam Shepard, jemuž dělají společnost například Eduardo Noriega, Stephen Rea nebo Nikolaj Coster Waldau. Hodně nostalgická a melancholická záležitost.

Zajímavost: Skutečný Butch Cassidy podle legendy zemřel v listopadu 1908.

Originální trailer filmu Butch Cassidy: Bez osudu / Blackthorn
Útěky domů (úterý 6. 3., ČT1, 20.55 - 22.19)

Plakát filmu  / Útěky domůČeskoslovenské psychologické drama z počátku osmdesátých let se dnes skoro nevysílá a zůstává těžce ve stínu pohodových normalizačních komedií. A je to obrovská škoda, protože i když výsledná podoba trochu drhne, jde o zcela jiný film, než byly tehdy běžné. Režírující Jaromil Jireš se v něm opřel hlavně o tíživé a nelehké téma neurovnaných vztahů v rodině a hledání vlastní identity, čemuž pochopitelně podřídil lehce depresivní atmosféru, pomalé tempo a zcela v něm rezignoval na humor. Klíčové bylo obsazení ústředních rolí, které si zahráli vynikající Jan KanyzaJana BrejchováTomáš Holý, jenž tu excelentně ztvárnil jednu z mála seriózních a neveselých úloh své krátké kariéry, jak už je u tehdejších filmů běžné, i v těch nejmenších rolích se objevily známé tváře, zde třeba Evald SchormVlastimil HašekMiloš Kopecký nebo Andrea Čunderlíková. Škoda jen, ža autor celou dobu klouže po povrchu a možná trochu bojácně nejde víc do hloubky a mnoho témat jen nakousne. Zapomenutý tuzemský počin.

Zajímavost: V kinech měl film premiéru prvního října 1980.

Televizní upoutávka filmu Útěky domů
Opus pana Hollanda (Mr. Holland’s Opus) (středa 7. 3., Prima Max, 20.00 - 23.05 / čtvrtek 8. 3., 14.40 - 17.40)

Plakát filmu Opus pana Hollanda / Mr. Holland's OpusHudební drama z poloviny devadesátých let u nás nepatří k těm nejznámějším a je suverénně nejlepším počinem jinak nevýrazného režiséra Stephena Hereka. Ten v něm dobře věděl, že dostal k ruce nerealistický, předvídatelný, trochu pohádkový a lehce naivní příběh, proto se soustředil spíše na pohodovou a odlehčenou atmosféru a vskutku výbornou a důležitou hudební složku, kterou obstaral Michael Kamen. Nešetřil ani emocemi a nabídl hned několik působivých scén, které dojmou, zároveň ale nejsou prvoplánové, což ostatně platí o celém filmu. Příjemným bonusem je na tak klišovitý snímek bravurní zachycení vývoje postavy, který je přirozený a zcela uvěřitelný. Titulní roli ztvárnil a nominaci na Oscara si za ni vysloužil Richard Dreyfuss, jehož mimo jiné doplňují Glenne Headly, Jay Thomas, Olympia Dukakis, William H. Macy nebo Terrence Howard. Zásadním problémem tak zůstává jen zbytečně přetažená stopáž.

Zajímavost: Dreyfuss se kvůli roli naučil základy znakové řeči.

Oficiální trailer filmu Opus pana Hollanda / Mr. Holland’s Opus
Mladý Cassidy (Young Cassidy) (čtvrtek 8. 3., ČT art, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Mladý Cassidy / Young CassidyNejen u nás minimálně známé britské životopisné drama o osudech irského dramatika Seána O'Caseyho mělo být velkolepým dílem legendárního režiséra Johna Forda, ten však kvůli nemoci krátce po začátku natáčení odstoupil, dodnes je ale uváděn jako jeden z režisérů, i když je jeho vklad minimální. Na uvolněné místo nastoupil slavný kameraman Jack Cardiff, který se soustředil především na dobovou atmosféru a přiblížení prostředí, z něhož hlavní hrdina pocházel, a které formovalo jeho pozdější levicové přesvědčení. Paradoxně se mu to ale podařilo bez jakéhokoli politického zabarvení, což je jedině dobře. Spolehl se také na pomalé tempo a krásnou kameru Edwarda Scaifeho. Ústřední úlohu bravurně ztvárnil Rod Taylor, vedle něhož se neztratili ani Maggie Smith, Julie Christie, Flora Robson, Edith Evans nebo Michael Redgrave. Zcela raritní záležitost.

Zajímavost: Scénář filmu vznikl dle autobiografické knihy Zrcadlo v mém domě a sám O'Casey ho údajně těsně před svým skonem schválil.

Originální trailer filmu Mladý Cassidy / Young Cassidy
Osamělý vlk McQuade (Lone Wolf McQuade) (čtvrtek 8. 3., Prima Cool, 22.20 - 00.40)

Plakát filmu Osamělý vlk McQuade / Lone Wolf McQuadePro mnohé nostalgický akční film z roku 1983 připomíná zlatou éru pirátských videokazet, je poctivým a na nic si nehrajícím béčkem a v neposlední řadě i suverénně nejlepším snímkem, v němž se kdy objevil Chuck Norris. Režírující Steve Carver v něm toho moc neřeší a kombinuje western, akční krimi a klasické karate filmy a spoléhá se jen a pouze na záměrně hloupý scénář, v němž chybí snad vše, svižné akční scény, které se střídají jedna za druhou a totální machistické charisma své hlavní hvězdy. Dost výrazná je i hudba Francesca De Masiho a pobaví též absolutní neoriginalita tvůrců a záměrné variace na mnohem slavnější filmy a autory, kteří se tu někdy přiznaně citují. Výsledku výrazně prospívá i obsazení Davida Carradina do záporné role, protože jeho špičkování s Norrisem a jejich závěrečný souboj jsou fenomenální. Těžce "pokleslý" tip pro milovníky zašlých VHS.

Zajímavost: Oba dva hlavní představitelé zvládli závěrečný souboj bez dublérů.

Oficiální trailer filmu Osamělý vlk McQuade / Lone Wolf McQuade


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY