Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Akta Pentagon: Skrytá válka

Recenze: Akta Pentagon: Skrytá válka – novináři vrací úder

Vydáno: 21.02.2018 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: 20th Century Fox

Nový historický politický thriller podle skutečných událostí na pozadí probíhající války ve Vietnamu je skvělým výsledkem spolupráce režiséra Stevena Spielberga a herců Toma Hankse a Meryl Streep.

Akta Pentagon: Skrytá válkaRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 21.02.2018 09:00. Nový historický politický thriller podle skutečných událostí na pozadí probíhající války ve Vietnamu je skvělým výsledkem spolupráce režiséra Stevena Spielberga a herců Toma Hankse a Meryl Streep. Hodnocení: 4

Akta Pentagon: Skrytá válka

The Post
Drama / Historický / Thriller / Biografie
USA, 2017 , 116 min.

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Liz Hannah, Josh Singer
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: John Williams
Herci: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons, David Cross, Zach Woods, Pat Healy, John Rue

Česká premiéra: 22.02.2018

Distributor: Vertical Ent.

Akta Pentagon: Skrytá válka hodnocení na Kinobox.cz: 70.99 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Válka ve Vietnamu tvoří stále velmi citlivé období amerických moderních dějin, a proto není divu, že se tématika probírá ze všech možných směrů v přehršli filmů. Od těch zjevných pohledů přímo na frontu ve válečných filmech (například Apokalypsa, Četa, Olověná vesta) až po důsledky a dopady války v zázemí. Zde přicházejí ke slovu zejména politické thrillery, které si berou na paškál prezidenta Richarda Nixona a jeho impeachment (Všichni prezidentovi muži, Duel Frost/Nixon). Nový film Stevena Spielberga Akta Pentagon: Skrytá válka je příkladem té druhé jmenované skupiny.   

Bob Odenkirk, Tom Hanks ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostPíše se rok 1966 a jistý vojenský analytik Daniel Ellsberg (Matthew Rhys) je ve Vietnamu kvůli expertíze pro kabinet prezidenta Johnsona. Když se obsáhlá analýza (tzv. Pentagon Papers) mine účinkem, rozhodne se Ellsberg o pět let později za prezidenta Nixona dokumenty zveřejnit. Ústřední roli v příběhu hraje kromě novin The New York Times hlavně konkurenční The Washington Post. Jejich majitelka a ředitelka vydavatelství Katharine Graham (Meryl Streep) společně s ambiciózním šéfredaktorem Benem Bradleem (Tom Hanks) musí řešit vlastní finanční problémy a represivní snahy o cenzuru ze strany Bílého domu, které se protnou v záležitosti s přísně tajnými dokumenty o Vietnamu.

Jako i další Spielbergovy historické filmy podle skutečných událostí ani Akta Pentagon nejsou filmem pro všechny diváky. Je sice lépe přístupný, než např. Lincoln, ale i tak je nutné mít k orientaci v ději základní povědomí o okolnostech, které vedly k válce ve Vietnamu, o jejím průběhu a alespoň rudimentární znalosti dotyčných amerických prezidentů (nemělo by vás kupříkladu překvapit, že „Jack“ se neformálně říkalo JFK a „Ike“ Dwightu Eisenhowerovi).

Meryl Streep ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostSnímek samotný není až na úvod ve Vietnamu vůbec akční a napětí obstarávají pouze interakce mezi protagonisty. Když už mluvíme o tom úvodu ve Vietnamu, ten působí vzhledem ke zbytku filmu až skoro rušivě. Ano, je to poměrně zajímavý úvod do situace, nicméně není tu nezbytně nutný. Pokud jde o historickou přesnost, pak jde, jako obvykle, o velmi precizní až puntičkářskou práci s tím, že snímek má svým poselstvím o médiích coby strážcích demokracie samozřejmě značný přesah i do současnosti, a dokonce i mimo Spojené státy.  

V této rovině určité účelovosti lze filmu vytknout právě přílišný důraz na paralelu s aktuálními otázkami, které pak zobrazované historické reálie poněkud přiohnou. Například právě celkem upozaděná úloha The New York Times v celé kauze, jež byla historicky mnohem větší, ale pro filmaře rozhodně nebyla tak zajímavá jako úděl ženy na vysoké pozici v konkurenčních novinách na počátku 70. let, která je obklopená předsudky mužů. To jsou však zřejmě jediné sporné body, které bych ke scénáři Liz Hannah a Joshe Singera měl.

Tom Hanks ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostKromě toho snímku nelze vytknout snad už nic. Jistě, divák je od Stevena Spielberga zvyklý očekávat jakýsi vyšší standard, ale zde měl poprvé v rukou dva obrovské trumfy, jimiž jsou Tom Hanks a Meryl Streep. Šéfredaktora Bena Bradleeho hrál už ve Všech prezidentových mužích Jason Robards, který za svůj tamní výkon získal Oscara. Byl jsem proto zvědav, jak se s rolí popasuje Hanks. Lze na rovinu říct, že výborně. To samé lze prohlásit i o Meryl Streep v roli Katharine Graham, kdy je možné pochybovat o celkovém postavení v rámci příběhu filmu, ale nikoli o způsobu provedení a uvěřitelnosti této postavy. Ostatně i další členové hereckého ansámblu odvádějí vynikající práci, například Bob Odenkirk jako editor Ben Bagdikian nebo Bruce Greenwood jako ministr obrany Robert McNamara.

Historicky je, jak už bylo napsáno, film velice věrný, jak se na Spielberga sluší a patří. Výprava, rekvizity, kostýmy a další věci vykazují známky velké pečlivosti. Kamera Janusze Kamińského je skutečnou potěchou oka, kdy si spolu s režisérem neodpustili několik na historický film netypicky zajímavých záběrů, např. „technická“ scéna přípravy novin k tisku v tiskárně. Hudba Johna Williamse je pak tradičně dokonalá, skvěle podtrhuje dění na plátně a dává celému příběhu punc onoho „krásného spielbergovského“ filmu. Určitě se už těším na poslech samostatného soundtracku.

Fotografie z filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostV celkovém zhodnocení jde o film, který bych z pohledu tematického přesahu a univerzálnosti, jež plyne z opakování dějin, doporučil snad každému. Hlavně pak čtenářům těch médií, která zapomínají na důležité poslání, jež mají v demokratické zemi, a pak příznivcům politiků, kteří mají tendenci média vlastnit a ovlivňovat ve svůj prospěch, čímž je mění na nástroj propagandy. Vlastní příběh je možná dosti komplikovaný, avšak herecký koncert a celková režie způsobují, že to jaksi všechno hezky plyne srozumitelně i bez akademického titulu z amerických dějin. Snímek jistě není dokonalý, ale velmi bych mu přál, aby v konkurenci nezapadl a líbil se divákům alespoň tak jako mně.

Český trailer k filmu Akta Pentagon: Skrytá válka

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Pád domu Usherů (13.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Wes Anderson ve filmu Asteroid City zvážněl, poprvé zkusil i sci-fi prvky (28.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu