TV tipy: SpongeBob leze po stromu života a přináší dárek v podobě vzkazu v lahvi

Vydáno: 23.02.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní dramaturgové sáhli v tomto týdnu k několika premiérám a dali dohromady zajímavou diváckou všehochuť. Mezi novinkami vynikají romance Daleko od hlučícího davu, krimi Vzkaz v lahvi nebo filozofické drama Strom života.
Nemilosrdná spravedlnost (Out for Justice) (pátek 23. 2., Nova, 22.45 - 00.30 / neděle 25. 2., Nova Cinema, 00.35 - 02.20)

Český plakát filmu Nemilosrdná spravedlnost / Out for JusticeAkční béčko z počátku devadesátých let vrací diváky do dob pirátských videokazet a do časů, kdy Steven Seagal nebyl svou vlastní parodií a vzbuzoval respekt. Režírující John Flynn v něm diváka nijak nešetří a mimo parádní atmosféry a prostředí Brooklynu jakožto čtvrti, kde není bezpečno, spoléhá především na hodně brutální scény, v nichž ustřelená noha nebo propíchnutá hlava nejsou žádnou výjimkou. Kromě hlavní hvězdy si velkou pozornost zasluhuje i maniakální William Forsythe jakožto asi nejlepší seagalovský záporák všech dob. Škoda jen, že film se bere zbytečně vážně a představitel titulní role se místy pokouší o seriózní herectví. Tip s nádechem těžké nostalgie.

Zajímavost: Šlo o vůbec první film, v němž Seagal sám neprováděl choreografii soubojů.

Originální trailer filmu Nemilosrdná spravedlnost / Out for Justice
SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) (sobota 24. 2., Prima Cool, 20.00 - 22.10 / neděle 25. 2., 16.15 - 17.55)

Český plakát filmu SpongeBob ve filmu: Houba na suchu / The SpongeBob Movie: Sponge Out of WaterČástečně animovaná fantasy rodinná komedie má v našich končinách o něco nižší hodnocení než na zahraničních databázích, to ale v tomto případě není tak podstatné. Režírující dvojice Paul Tibbitt a Mike Mitchell v ní totiž vychází z populárního dětského seriálu, pro který je příznačná naprostá šílenost všech situací a to, že se v něm může stát skoro cokoli. Této zásady se tvůrci drží a zůstávají jí věrni, což znamená, že velmi prostinký děj nelze předvídat, tempo je hodně svižné a celé to disponuje naprosto pohodovou a odlehčenou atmosférou a jakousi svéráznou bizarností. Animace je záměrně nedokonalá a kooperace animovaných postaviček a živých herců, mezi kterými vyniká pološílený Antonio Banderas, je podobně nepovedená a viditelná. Ačkoli je film určen primárně dětskému divákovi, díky své osobitosti upoutá i dospělé, kteří mnohdy nebudou vědět, co si o něm mají myslet. Svérázný tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Při natáčení simulovaly ptáky, k nimž mluví Banderasova postava, tenisové míčky.

Oficiální český teaser filmu SpongeBob ve filmu: Houba na suchu / The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water
Daleko od hlučícího davu (Far from the Madding Crowd) (sobota 24. 2., Prima Max, 20.00 - 22.30 / neděle 25. 2., 15.20 - 17.55)

Český plakát filmu Daleko od hlučícího davu / Far from the Madding CrowdBritsko-americké romantické drama je adaptací klasického románu Thomase Hardyho a je typickou ukázkou toho, jak podobně letité literární dílo přiblížit modernímu divákovi. Dánský režisér Thomas Vinterberg se v něm opřel o velmi dobrý scénář, na němž spolupracoval s Davidem Nichollsem, který vypustil zdlouhavé popisy a soustředil se pouze na odvyprávění ústředního příběhu, jenž je zpracován takřka doslovně a odnesly to pouze některé postavy, které jsou zjednodušené a jejich motivace někdy není jasně pochopitelná. Vypomohl si pak i výbornou dobovou atmosférou, nádhernou kamerou, která nešetří krásnými záběry na kouzelnou krajinu a svižným tempem. Hlavní roli svěřil spolehlivé Carey Mulligan, kterou doplňují charismatický Matthias Schoenaerts, minimalistický Michael Sheen a trochu unylý Tom Sturridge. Výsledku tak překáží jen malinko delší stopáž a chybí zapamatovatelnější momenty. Příjemná žánrovka na sobotní večer, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Film byl natočen za třiapadesát dní.

Oficiální český trailer filmu Daleko od hlučícího davu / Far from the Madding Crowd
Vzkaz v lahvi (Flaskepost fra P) (sobota 24. 2., ČT2, 22.30 - 00.20)

Český plakát filmu Vzkaz v lahvi / Flaskepost fra PDánsko-německo-norský krimithriller je zatím posledním zfilmovaným dílem z populární knižní série o Oddělení Q. A právě čtenáři předlohy budou těmi, kdo bude mít nejvíc výhrad, protože režírující Hans Petter Moland musí pracovat s notně osekaným příběhem, který do scénáře převedl Nikolaj Arcel, v němž není čas na vývoj postav a zoufale v něm chybí pro předlohu typická ironie a černý humor. Tvůrce se tak soustředí jen a pouze na atraktivní zápletku a námět fanatické náboženské sekty, výbornou atmosféru a fantasticky gradované napětí, s nímž pracuje velmi dobře. V hlavních rolích se vrací výborní Nikolaj Lie Kaas a Fares Fares, kterým tentokráte přihrává i vynikající Pål Sverre Valheim Hagen. Výsledku tak nejvíc škodí zbytečně hollywoodský závěr, který postrádá logiku a je plný nepravděpodobných náhod. Trocha napětí na sobotní noc.

Zajímavost: Ještě než započalo natáčení, byl film prodán už do patnácti zemí.

Český trailer filmu Vzkaz v lahvi / Flaskepost fra P
Svatba mého nejlepšího přítele (My Best Friend’s Wedding) (neděle 25. 2., Nova, 11.15 - 13.25 / úterý 27. 2., Nova Cinema, 16.10 - 18.10 / středa 28. 2., 12.05 - 14.05)

Plakát filmu Svatba mého nejlepšího přítele / My Best Friend's WeddingJedenadvacet let stará romantická komedie asi nikoho nepřekvapí a dnes patří k těm trochu zapomenutým žánrovkám. Režírující P. J. Hogan toho v ní moc neřešil a spolehl se na odlehčenou atmosféru, předvídatelný příběh a naštěstí také na nekýčovitou romantiku, která chvílemi opravdu působí "jako ze života", což se vždy počítá a vše dokreslil zdařilou hudbou Jamese Newtona Howarda. Opíral se ovšem především o kvalitní obsazení, jemuž v hlavních rolích kralují obstojní Julia Roberts a Dermot Mulroney, které výtečně doplňují tehdy ještě ne tak známá Cameron DiazRupert Everett. Vysloveně pak potěší trochu nečekaně nehollywoodský závěr, který vytrhne z letargie. Nenáročná podívaná k nedělnímu obědu.

Zajímavost: Mulroneyho a Diaz doporučila režisérovi sama Roberts.

Originální trailer filmu Svatba mého nejlepšího přítele / My Best Friend’s Wedding
Dárek (The Gift) (neděle 25. 2., Prima, 22.45 - 00.55 / pondělí 26. 2., Prima Max, 00.30 - 09.05)

Český plakát filmu Dárek / The GiftPod trošku tuctovým a spoileroidním titulem Křivdy z minulosti najdete v programu nenápadný psychologický thriller, s nímž před třemi lety celovečerně režijně debutoval herec a scenárista Joel Edgerton. Ten tedy zvolil hodně pomalý úvod, který diváka malinko ukolébá a vypadá jako další předvídatelná a zapomenutelná žánrovka, postupem času ale přitvrzuje a servíruje hodně hutnou a chytrou podívanou, která v závěru totálně strhne. Spoléhá se přitom na naprostý minimalismus a soustředí se jen na nepříjemnou atmosféru, zajímavé dialogy a výtečnou práci s psychologií postav, přičemž si vystačí s jedinou, leč takřka dokonalou lekačkou. V titulní roli mnohé příjemně překvapí zcela vážný Jason Bateman, jemuž dělají společnost především Rebecca Hall a sám autor filmu. O zbytečně skromné prvotině, která na konci týdne poškádlí divácké nervy, více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Jelikož se Edgerton chtěl soustředit jen na režii, své scény natočil už dva týdny před začátkem natáčení a během sedmi dnů je dokončil.

Oficiální český trailer filmu Dárek / The Gift
Strom života (The Tree of Life) (úterý 27. 2., ČT art, 21.40 - 23.55)

Plakát filmu Strom života / The Tree of LifeHodnocení sedm let starého dramatu jsou dost rozdílná a rozporuplná, v tomto případě to ovšem není tak podstatné. Důvodem je to, že režisérem a scenáristou je legendární Terrence Malick, který ho plánoval celou kariéru a chtěl se v něm zamyslet nad smyslem života, významu všehomíra a úlohou vesmíru v našich životech. Vzhledem k tomu, že ho natočil sám pro sebe a diváka tak odstavil na vedlejší kolej, záleží na tom, jak k němu ten přistoupí. Ti přemýšlivější a náročnější ho nejspíš budou považovat za sice chytrý, ale nedotažený kýč, který hraničí s prázdnou manýrou, ti ostatní pak jako zbytečné meditování o životě, v němž se neděje vůbec nic, ti první mu budou vytýkat, že stopáž je nesmyslně krátká, ti druzí zase, že je nesnesitelně dlouhá. Jak už je u slavného tvůrce zvykem, obsazení je hvězdné, protože v hlavních rolích se objeví Brad Pitt, Sean Penn a Jessica Chastain, našince nepochybně potěší, že ve filmu zazní i Smetanova Vltava. Jako jeden z pohledů, jak na svébytný počin nahlížet, vám může posloužit i naše recenze.

Zajímavost: Film vznikal třicet let a rok a půl byl stříhán z více než třistahodinového materiálu.

Český trailer filmu Strom života / The Tree of Life
Volte mě! (The Campaign) (středa 28. 2., Nova Cinema, 22.25 - 00.05 / pátek 1. 3., 00.05 - 01.35)

Plakát filmu Volte mě! / The CampaignŠest let stará komedie režiséra Jaye Roache pochází z období, kdy se hodně zabýval politickými tématy, tady si od nich ale evidentně potřeboval odpočinout, zlehčil je a dělá si z nich legraci. Humor je tedy sice příjemně nekorektní a v rámci nedávných voleb asi i trošku vizionářský a nadčasový, zároveň ale silně nevyrovnaný, protože na jeden zdařilý vtip připadají dva až tři trapné. Radost nicméně udělají některé satirické prvky a zesměšňování typicky amerických vlastností. Titulní úlohy si zahráli Will FerrellZach Galifianakis, kteří své odpůrce o komediálním talentu nepřesvědčí a fanoušky zase nijak nepřekvapí. Dále je pak doplňují mimo jiné Jason SudeikisDylan McDermottJohn LithgowDan Aykroyd nebo Brian Cox. Lehce nadprůměrná žánrovka.

Zajímavost: Děj se odehrává ve státě Severní Karolína, odkud mimochodem pochází Galifianakis.

Oficiální trailer filmu Volte mě! / The Campaign
Vítězství (Winning) (čtvrtek 1. 3., Nova Cinema, 17.40 - 20.00)

Plakát filmu Vítězství / WinningV tuzemsku skoro neznámé sportovní drama z konce šedesátých let bylo jakýmsi průkopníkem filmů z prostředí automobilových závodů, jehož následovníci ho později zcela zastínili. A je to asi logické, protože režírující James Goldstone jako by experimentoval, protože neví, čemu má dát přednost, snaží se uspokojit většinu diváků a tím pádem zůstává někde na půli cesty. Na jednu stranu nabízí jednoduchou romanci, která balancuje na hranici kýče, ale může se spolehnout na chemii mezi postavami a relativně zajímavé dialogy, na stranu druhou strhne scénami ze závodů, které jsou dynamické, energicky a svižně sestříhané a mají zběsilé tempo, přičemž samotný závěr je jedna velká adrenalinová jízda. Hodně toho ale zachraňuje obsazení hlavních rolí, které si zahráli Paul NewmanJoanne Woodward. Zapomenutá klasika, která mohla být o něco kratší.

Zajímavost: Snímek si vypůjčil záběry ze závodu Indy 500 z roku 1968, v němž došlo ke slavné havárii sedmnácti automobilů.

Originální trailer filmu Vítězství / Winning
Yves Saint Laurent (Yves Saint Laurent) (čtvrtek 1. 3., ČT art, 20.20 - 22.00)

Český plakát filmu Yves Saint Laurent / Yves Saint LaurentNa zahraničních databázích jen lehce nadprůměrně hodnocené francouzské životopisné drama zdaleka nevyužívá svůj potenciál a neznalým divákům toho o slavném módním návrháři mnoho neprozradí. Režírující Jalil Lespert se v něm pochopitelně opřel především o vizuální stránku, bohatou výpravu, dekadentní prostředí francouzské módy a svižné tempo, v němž je jen minimum prostoru na nudu. Zásadním problémem je ovšem to, že se rozhodl pro nechronologické vyprávění a v různých časových rovinách se trochu ztratil, tudíž je to celé těžko pochopitelné a divák si musí domýšlet, jak k čemu došlo. Nedostatkem budiž i to, že se za celou dobu nedozví, v čem přesně tkvěla návrhářova výjimečnost a revolučnost. Hlavní roli ztvárnil až na výjimky, kdy lehce přehrává, výborný Pierre Niney, který na sebe oprávněně strhává veškerou pozornost. Více informací hledejte v naší recenzi

Zajímavost: Film byl natáčen se souhlasem návrhářova životního i obchodního partnera, což tvůrci umožnilo i nahlédnout do archivů zesnulé módní ikony.

Originální trailer filmu Yves Saint Laurent / Yves Saint Laurent


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY