Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2018: kdo vyhraje Oscara za nejlepší film?

Oscar 2018: kdo vyhraje Oscara za nejlepší film?

Vydáno: 03.03.2018 12:21 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Nejsledovanější kategorií a vrcholem Oscarů je tradičně kategorie nejlepší film, za kterou sklízí smetanu producenti, mezi nimiž občas bývají i režiséři daného snímku. Letos je v tomto prestižním výběru devět titulů.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
NEJLEPŠÍ FILM

Dej mi tvé jméno (Peter SpearsLuca GuadagninoEmilie GeorgesMarco Morabito)
Počet nominací: 4

Fotografie z filmu Dej mi tvé jméno / Call Me by Your NameRomantické retro drama Dej mi tvé jméno vypráví příběh sedmnáctiletého Eliho (Timothée Chalamet), který se zamiluje do o několik let staršího Američana (Armie Hammer) trávícího u Elieho rodičů nějaký čas kvůli výzkumu. Snímek režiséra Luca Guadagnina se může pyšnit všeobecnou chválou kritiků a cenou losangeleských kritiků za nejlepší film. Chválen byl především Chalamet, který získal například cenu newyorských filmových kritiků pro nejlepšího herce. Chváleni byli rovněž Hammer, režisér Guadagnino, scénář Jamese Ivoryho a hudba. Přesto se nejedná o vážného favorita hlavní oscarové soutěže.

Originální trailer filmu Dej mi tvé jméno

Nejtemnější hodina (Tim BevanEric FellnerLisa BruceAnthony McCartenDouglas Urbanski)
Počet nominací: 6

Gary Oldman ve filmu Nejtemnější hodina / Darkest HourHistorické drama soustředící se na nástup Winstona Churchilla do pozice premiéra Velké Británie přinese zcela jistě Oscara herci Garymu Oldmanovi za ztvárnění postavy Winstona Churchilla. Film obdržel velmi kladné reakce kritiků chválící především herectví Garyho Oldmana, který i pod nánosem make-upu předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů v kariéře. Samotný film je ale až příliš akademický, a neměl by získat hlavní cenu.

Originální trailer filmu Nejtemnější hodina

Dunkerk (Emma ThomasChristopher Nolan)
Počet nominací: 8

Fionn Whitehead ve filmu Dunkerk / DunkirkVálečný snímek Christophera Nolana patří s osmi nominacemi k druhému největšímu favoritovi podle počtu nominací. Nolan natočil netradiční válečný snímek, který bude bodovat především v technických kategoriích, jako jsou střih, střih zvuku a mix zvuku. Za favorita v kategorii nejlepší film ho ale považovat nelze. Přesto jde o jeden z nejlepších snímků letos přítomných v této kategorii.

Originální trailer filmu Dunkerk

Uteč (Sean McKittrick, Jason BlumEdward H. Hamm Jr., Jordan Peele)
Počet nominací: 4

Fotografie z filmu Uteč / Get OutRežijní debut herce Jordana Peela patřil k nejpřekvapivějším trhákům minulého roku. Kombinace hororu a komedie překvapila svou vyzrálostí a chytrostí. Uteč byl hitem jak u pokladen, tak i u kritiků, kteří ho přijali s nadšením. Po mnoha letech se v nejprestižnější kategorii ocitl snímek z žánru hororu. Jediným zástupcem tohoto žánru, který dokázal získat nejvyšší ocenění, je Mlčení jehňátek. Snímek Uteč ale nejspíše na tuto cenu nedosáhne.

Originální trailer filmu Uteč

Lady Bird (Scott RudinEli Bush, Evelyn O'Neill)
Počet nominací: 5

Saoirse Ronan ve filmu  / Lady BirdSe silnými pěti nominacemi se o Oscara v hlavní kategorii uchází i dramedie režisérky Grety Gerwig. Lady Bird má oproti ostatním kandidátům malou výhodu v tom, že získal Zlatý glóbus za nejlepší film, což ale bylo v dělené kategorii nejlepší komedie/muzikál. U Oscarů to ale zase až tolik neznamená. Oscara si většinou odnese dramatický film.

Originální trailer filmu Lady Bird

Nit z přízraků (Joanne SellarPaul Thomas AndersonMegan EllisonDaniel Lupi)
Počet nominací: 6

Daniel Day-Lewis ve filmu Nit z přízraků / Phantom ThreadPřekvapením je šest oscarových nominací pro dobové drama Nit z přízraků Paula Thomase Andersona. Překvapením proto, že s ním většina zahraničních kritiků nepočítala. Nit z přízraků se kupříkladu neobjevila ani v nominacích na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film drama a ani Anderson nebyl nominován za režii. I přes solidních šest nominací se ale nepočítá, že by mohla v hlavní soutěži bodovat a tento snímek není vážným favoritem. 

Originální trailer filmu Nit z přízraků

Akta Pentagon: Skrytá válka (Amy PascalSteven SpielbergKristie Macosko)
Počet nominací: 2

Fotografie z filmu Akta Pentagon: Skrytá válka / The PostPodobně překvapivé jsou pouhé dvě nominace pro novinářské drama Stevena Spielberga, které bylo "šité na míru" pro oscarovou soutěž. Nakonec se ale musel jeho tvůrce smířit s nominací pro Meryl Streep a nominací pro nejlepší film. V kategorii režie ale pro Spielberga místo nebylo. Ze všech jeho filmů se Oscara za nejlepší film dočkal pouze Schindlerův seznam z roku 1993. Snímek Akta Pentagon: Skrytá válka je spolu s dramatem Nejtemnější hodina outsiderem letošních Oscarů.

Originální trailer filmu Akta Pentagon: Skrytá válka

Tvář vody (Guillermo del ToroJ. Miles Dale)
Počet nominací: 13

Sally Hawkins ve filmu Tvář vody / The Shape of WaterNejvětším favoritem letošních Oscarů je netradiční dobová romance s prvky fantasy a sci-fi Tvář vody, která získala letos nejvíce nominací. Favoritem hlavní kategorie je i přesto, že u Zlatých glóbů dostal přednost v kategorii nejlepší film drama snímek Tři billboardy kousek za Ebbingem. Tvář vody je favoritem i většiny zahraničních expertů, kteří ho favorizují nad vítězem Zlatého glóbu, zmíněným "Ebbingem". Jedinou "nevýhodou" tohoto filmu, pokud se to dá nazvat nevýhodou, je fakt, že v předchozích dvou ročnících nezvítězil snímek nejlepšího režiséra. Posledním vítězem v kategorii nejlepší film a režie byl Birdman před třemi lety. Letos je ale velká šance, že vítězem v obou těchto kategoriích se stane právě del Torův snímek.

Originální trailer filmu Tvář vody

Tři billboardy kousek za Ebbingem (Graham Broadbent Pete Czernin, Martin McDonagh)
Počet nominací: 7

Frances McDormand ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem / Three Billboards Outside Ebbing, MissouriNejvážnějším konkurentem Del Torova filmu Tvář vody je v hlavní kategorii černá dramedie Martina McDonagha Tři billboardy kousek za Ebbingem, držitel Zlatého glóbu v kategorii nejlepší film drama. Většina zahraničních expertů ho považuje za druhého největšího favorita soutěže. Bude záležet na tom, zda se potvrdí "model" z předchozích dvou ročníků, kdy se lišily vítězové v kategorii nejlepší režie a nejlepší film, anebo naopak, zda se po třech letech nestane vítězem snímek vítěze v kategorii nejlepší režie. Tím se letos zcela jistě stane Del Toro. Potvrdí to i Oscarem za nejlepší film?

Originální trailer filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem

And The Oscar Goes to…

Vše podstatné již bylo napsáno. O vítězi se bude rozhodovat mezi snímky Tvář vody a Tři billboardy kousek za Ebbingem. Více šancí má spíše Del Torova fantasy romance. 

Šance podle Filmserveru:

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Víly z Inisherinu jsou temným dramatem o konci jednoho přátelství (29.01.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Box office: Nene mělo silný otvírák (25.07.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Horor Nene má finální trailer (09.06.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- Jordan Peele uvádí nový horor Nene (14.02.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně strhující Uličce přízraků Guillerma Del Tora chybí emoce (03.02.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Co chystá Christopher Nolan? (10.09.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Black Widow klade důraz na rodinné vztahy, stále ale zůstává akčním popcornovým blockbusterem (09.07.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Žena v okně aneb Zajímavý příběh zabilo nepovedené zpracování (05.06.2021 10:30 v Recenze)
- Blu-Ray recenze: Oscarovou Tvář vody doprovází více než hodina bonusů (01.06.2021 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana (21.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Diváku, uteč před sviňákem do Jurského světa (07.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V květnu na streamovacích službách: Pestrá nabídka žánrů, z které si vybere každý! (06.05.2021 07:30 v Radar)
- Oscarová recenze: Vydejte se krásnou krajinou na kočovnou jízdu v Zemi nomádů (11.04.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2021: Nejlepší herec v hlavní a vedlejší roli (10.04.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Aquaman s Aladinem se ocitli na bloku 99, kde prožívají rodinné štěstí (26.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nabarvené ptáče pozoruje tajemnou záři nad Pacifikem, poznává tvář vody a nakonec se ocitá v síti (05.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Než rychle a zběsile přišla bouře nastala nejtemnější hodina (26.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu