TV tipy: Fotograf na zapomenutém ostrově v džungli fotí obchodníka s deštěm a hledá zloděje zelených koní

Vydáno: 02.02.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní nabídka začátku února je slabá a v našem výběru tak najdete filmy skoro neznámé nebo ty, které by se do něj neměly jinak šanci dostat. K těm nejvýraznějším patří animovaná Kniha džunglí nebo romance Obchodník s deštěm.
Kniha džunglí (The Jungle Book) (sobota 3. 2., Nova, 17.50 - 19.30 / úterý 6. 2., Nova Cinema, 16.45 - 18.15 / středa 7. 2., 06.15 - 07.40)

Plakát filmu Kniha džunglí / The Jungle BookAnimovaná disneyovka z druhé poloviny šedesátých let také patří mezi studiové klasiky a dá se o ní napsat prakticky to, co platí i o těch ostatních. Režírující Wolfgang Reitherman v ní čtenářsky náročnější předlohu Rudyarda Kiplinga upravil pro dětského diváka, což znamená, že příběh notně zjednodušil a jakýchsi dobových alegorií nechal v ději jen pár. Opíral se samozřejmě o svižné tempo, krátkou stopáž, sympatické a snadno pochopitelné postavy, fantastickou a poctivou ruční animaci plnou sytých barev a exotické prostředí dalekých pralesů. Chybět nesmí ani chytlavá hudba a titulní píseň, která se dokonce dočkala i oscarové nominace. Zub času se možná na výsledku podepsal trochu víc, na druhou stranu ale celková atmosféra a divácká nostalgie některé nedostatky zakryjí. Ideální rodinná podívaná na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Jde o úplně poslední film, na který dohlížel samotný Walt Disney, neboť při jeho produkci zemřel.

Originální trailer filmu Kniha džunglí / The Jungle Book
Fotograf (Fotograf) (sobota 3. 2., ČT art, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Fotograf / FotografNejen u nás jen minimálně známý polský kriminální thriller je ukrytým klenotem a dokazuje, že i v postkomunistických zemích se mohou točit silné, kvalitní a strhující filmy. Režisér a spoluscenárista Waldemar Krzystek v něm umně kombinuje psychologický thriller, temnou krimi a politicko-špionážní drama, aniž by jeden z žánrů převažoval a diváka nějak zásadně mátl. Ten ale musí po celou dobu spolupracovat, neboť vzhledem ke skvěle napsanému příběhu plnému nečekaných zvratů očekává tvůrce jeho plnou pozornost. Vyzdvihnout se sluší i famózní gradace děje, neméně skvělá práce s napětím a opravdu hutná atmosféra, dojem realističnosti dodá i obsazení tvořené v tuzemsku neznámými tvářemi. Vynikající záležitost s minimem nedostatků.

Zajímavost: Na Polských filmových cenách byl snímek nominován za kameru a hudbu.

Oficiální trailer filmu Fotograf / Fotograf
Zapomenutý ostrov (Nim’s Island) (neděle 4. 2., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / pondělí 5. 2., 14.25 - 16.10 / úterý 6. 2., 05.00 - 06.35)

Plakát filmu Zapomenutý ostrov / Nim's IslandU nás jen průměrně hodnocená, deset let stará rodinná dobrodružná komedie je na zahraničních databázích přijímána o něco lépe. Těžko říct, čím to může být, když režijně nepříliš zkušená dvojice Mark LevinJennifer Flackett nedělá nic zásadně špatně, jen rezignovala na originalitu a viditelně se inspirovala u mnohem slavnějších dětských žánrovek. To tedy znamená, že (nejen) dospělé publikum vůbec nic nepřekvapí a tvůrci se spoléhají především na pohodovou a odlehčenou atmosféru, svižné tempo a pochopitelně i akci, které tu ovšem není zase tolik. Z dnešního pohledu je nejzajímavější obsazení titulních rolí, které si zahráli výborná Abigail Breslin, upozaděný a nevyužitý Gerard Butler a místy úděsně přehrávající Jodie Foster. Pro děti snesitelná a nenáročná podívaná, která od jejich rodičů očekává hodně tolerance a minimum přemýšlení.

Zajímavost: Ve filmu si "zahrálo" celkem pět exotických ještěrek.

Originální trailer filmu Zapomenutý ostrov / Nim’s Island
Zloději zelených koní (neděle 4. 2., ČT1, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu  / Zloději zelených koníDva roky staré české drama kiny spíše prošumělo a dnes si na něj málokdo vzpomene, do značné míry je to ale nezasloužené. Režisér a spoluscenárista Dan Wlodarczyk v něm zachoval úžasně mystickou atmosféru chválené knižní předlohy Jiřího Hájíčka, bohužel ale trochu změnil vyznění titulního příběhu a zřejmě nezáměrně nechal vyniknout postavy, které tolik vynikat neměly, což čtenářům bude pochopitelně vadit. Snímku také chybí výraznější scéna a větší tvůrčí odvaha. Vydařilo se ale zachycení napětí mezi jednotlivými charaktery, dále pak zaujme i krásná kamera, malebné lokace a hodně solidní hudba. V hlavní roli se představí malinko unylý Marek Adamczyk, jehož doplňují mimo jiné Pavel Liška, Jenovéfa Boková nebo Bolek Polívka. Jeden z těch lepších tuzemských počinů posledních let, o čemž snad přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Ačkoli se film odehrává v současnosti, tzv. vltavínská horečka u nás proběhla už v devadesátých letech.

Originální trailer filmu Zloději zelených koní
Hudson Hawk (Hudson Hawk) (neděle 4. 2., Nova Cinema, 21.50 - 23.40 / pondělí 5. 2., 23.50 - 05.00)

Plakát filmu Hudson Hawk / Hudson HawkDnes už legendární propadák je v našich končinách přijímán mnohem lépe než v zámoří, což bude dáno asi tím, že tuzemský, potažmo evropský divák je trochu shovívavější k různým experimentům. Režírující Michael Lehmann v něm tedy neměl nijak jednoduchou úlohu, neboť bojoval nejen s epizodickým a smysl příliš nedávajícím příběhem, ale také s představitelem hlavní role Brucem Willisem, pro něhož šlo o srdeční záležitost, protože se podílel též na scénáři. Navíc tu hraje úplně jinou úlohu, než na jakou od něj bylo publikum tehdy zvyklé, takže se pokouší o komičtější polohu, dokonce si i zazpívá a akce je tu naprosté minimum. Výsledek je tak velmi zvláštní směsicí, v níž se střídají scény nepokrytě zábavné a nápadité a ty, které jsou skoro trapné a do celku jako by vůbec nezapadaly. K těm největším pozitivům tak patří právě obsazení, v němž mimo titulního představitele zaujmou hlavně krásná Andie MacDowellDanny AielloJames CoburnRichard E. Grant. Dodnes hodně bizarní počin.

Zajímavost: Při natáčení procestoval štáb mnoho zemí Evropy, kde ovšem mnohdy neměl zajištěné ubytování ani technické zázemí a mnoho jeho členů bylo dle odborových regulí placeno za nicnedělání.

Originální trailer filmu Hudson Hawk / Hudson Hawk
Obchodník s deštěm (The Rainmaker) (neděle 4. 2., ČT2, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu Obchodník s deštěm / The RainmakerAčkoli je v našich končinách takřka neznámý snímek označován i jako western, milovníci tohoto žánru z něj nadšeni úplně nebudou, protože se jedná spíše o poctivou romanci. Debutující režisér Joseph Anthony, pro něhož šlo zároveň o nejvýraznější počin kariéry, k westernu jako takovému odkazuje především atmosférou a dobovým zasazením. Vzhledem k tomu, že vychází z původní divadelní hry N. Richarda Nashe, v popředí se ocitá silný příběh, velké množství někdy lehce patetických dialogů a důraz je kladen na věrohodný vývoj vztahu dvou ústředních postav. Klíčové tak bylo jejich obsazení, které se vyvedlo výborně, neboť je ztvárnili na Oscara nominovaná Katharine Hepburn a neménně výtečný Burt Lancaster. K dokonalosti z dnešního pohledu chybí jen kratší stopáž a svižnější tempo, neboť celý film je zbytečně pomalý a rozvleklý. Opomíjená klasika na konec týdne.

Zajímavost: Anthony režíroval také původní divadelní hru na Broadwayi.

Ukázka z filmu Obchodník s deštěm / The Rainmaker
Reservation Road (Reservation Road) (pondělí 5. 2., Nova Cinema, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Reservation Road / Reservation RoadJedenáct let staré drama mělo velký potenciál, ten ale nedokázalo úplně využít. Režírující Terry George v něm sice zaujme na první pohled emočně silným příběhem, který je adaptací románu Johna Burnhama Schwartze, s nímž se také podílel na scénáři, jenže zklame tím, že většina scén působí hodně vykalkulovaně a prvoplánově. Celý snímek je navíc natočen nepochopitelně chladně a jakoby s odstupem, čímž vlastně divákům brání emotivní momenty prožít. Jde tedy spíš o film jednotlivých scén než celku jako takového, což je velká škoda, protože ústřední příběh je působivý a hluboce lidský. Největším lákadlem tak zůstává excelentní obsazení, v němž se objeví Joaquin Phoenix, Elle Fanning, Jennifer Connelly, Mark Ruffalo nebo Mira Sorvino. Solidní žánrovka, která ale měla dopadnout lépe.

Zajímavost: Natáčení probíhalo ve státě Connecticut.

Originální trailer filmu Reservation Road / Reservation Road
Mám strach (Io ho paura) (pondělí 5. 2., ČT2, 22.05 - 00.05)

Český plakát filmu Mám strach / Io ho pauraNejen v tuzemsku neznámé italské kriminální drama se moc nevysílá a zůstává zastíněno o něco slavnějšími kousky. Přitom je to velká škoda, protože režisér a spoluscenárista Damiano Damiani v něm zpracovává typicky jihoevropský příběh, který je ale bohužel nadčasový a stále alarmující, nicméně pravda je, že divákovi moc naproti nejde. Důraz totiž klade na hodně pomalé tempo, v němž se soustředí na budování vztahu mezi postavami a opravdu hutné atmosféry všudypřítomného strachu a paranoie, v čemž mu pomáhá i sugestivní hudba Rize Ortolaniho. Nezapomíná ale ani na akční scény, které jsou ovšem silně realistické a dost brutální, takže slabší povahy možná budou odvracet zrak. V ústřední roli exceluje charismatický Gian Maria Volontè, k němuž se v závěru přidává také Mario Adorf. Škoda jen, že výsledná podoba není kratší a kompaktnější. Syrová evropská žánrovka.

Zajímavost: Volontè byl za svůj výkon oceněn na festivalu v sicilské Taormině.

Ukázka z filmu Mám strach / Io ho paura
Klan Wagnerů (Der Clan - Die Geschichte der Familie Wagner) (čtvrtek 8. 2., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Klan Wagnerů / Der Clan - Die Geschichte der Familie WagnerZásadním problémem německo-rakouského televizního historického dramatu je to, že i když pracuje s reálnými postavami, většinu událostí jen fabuluje a obecně uznávané domněnky vydává za pravdu. Motivace režírující Christiane Balthasar je asi jednoznačná, neboť měla k dispozici na televizní možnosti štědrý rozpočet, který se promítl především do výpravy a kostýmů a sledovaný rod Wagnerů tak vypadá dost opulentně a připomíná spíše klan královský než hudební, tudíž potřebovala přilákat co nejvíc diváků. A je to trochu škoda, protože ona bulvárnost a snaha o senzaci za každou cenu kazí výsledný dojem z jinak velmi slušně natočeného snímku, který má spád, netrpí rozvleklou stopáží a je solidně zahrán u nás neznámými tvářemi. Alternativní pohled na slavnou generaci hudebníků.

Zajímavost: Snímek vznikl ve spolupráci televizí ZDF a ORF.

Televizní spot filmu Klan Wangerů / Der Clan - Die Geschichte der Familie Wagner
Co chytneš v žitě (čtvrtek 8. 2., ČT2, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu  / Co chytneš v žitěČeská povídková komedie z konce devadesátých let sestává ze tří povídek, které příběhově nemají vůbec nic společného, což může mnoho diváků zklamat. Režijně s ní debutoval dokumentarista Roman Vávra, který si do ní přenesl právě to, na co byl zvyklý z realizace dokumentů, tj. promyšlenou a perfektně vystavěnou atmosféru a celkovou poetiku, která jednotlivé příspěvky propojuje. Nechybí v nich ani příjemný humor, sympatické postavy a zajímavé příběhy, jenž ale mnohdy postrádají nosné téma a především pointu. I když jsou všechny tři třetiny hodně nevyrovnané, žádná není úplně nudná a minimálně letním laděním a pohodovým nádechem zaujme každá. V obsazení se objeví několik slavných jmen, mezi všemi ovšem ční Iva Janžurová, jenž si odnesla i Českého lva, na stejnou cenu byl nominován mimo samotného režiséra také mladý herec Václav Jakoubek, dále pak dostali příležitost třeba Andrea Elsnerová, Klára Issová nebo Jaromír Dulava. Jeden z těch zapomenutých tuzemských počinů.

Zajímavost: Názvy jednotlivých povídek jsou Osina, Stoh a Cesta.

Ukázka z filmu není dostupná.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY