Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 2. 2. 2018 - 8. 2. 2018

TV tipy: Fotograf na zapomenutém ostrově v džungli fotí obchodníka s deštěm a hledá zloděje zelených koní

Vydáno: 02.02.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Televizní nabídka začátku února je slabá a v našem výběru tak najdete filmy skoro neznámé nebo ty, které by se do něj neměly jinak šanci dostat. K těm nejvýraznějším patří animovaná Kniha džunglí nebo romance Obchodník s deštěm.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kniha džunglí (The Jungle Book) (sobota 3. 2., Nova, 17.50 - 19.30 / úterý 6. 2., Nova Cinema, 16.45 - 18.15 / středa 7. 2., 06.15 - 07.40)

Plakát filmu Kniha džunglí / The Jungle BookAnimovaná disneyovka z druhé poloviny šedesátých let také patří mezi studiové klasiky a dá se o ní napsat prakticky to, co platí i o těch ostatních. Režírující Wolfgang Reitherman v ní čtenářsky náročnější předlohu Rudyarda Kiplinga upravil pro dětského diváka, což znamená, že příběh notně zjednodušil a jakýchsi dobových alegorií nechal v ději jen pár. Opíral se samozřejmě o svižné tempo, krátkou stopáž, sympatické a snadno pochopitelné postavy, fantastickou a poctivou ruční animaci plnou sytých barev a exotické prostředí dalekých pralesů. Chybět nesmí ani chytlavá hudba a titulní píseň, která se dokonce dočkala i oscarové nominace. Zub času se možná na výsledku podepsal trochu víc, na druhou stranu ale celková atmosféra a divácká nostalgie některé nedostatky zakryjí. Ideální rodinná podívaná na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Jde o úplně poslední film, na který dohlížel samotný Walt Disney, neboť při jeho produkci zemřel.

Originální trailer filmu Kniha džunglí / The Jungle Book
Fotograf (Fotograf) (sobota 3. 2., ČT art, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu Fotograf / FotografNejen u nás jen minimálně známý polský kriminální thriller je ukrytým klenotem a dokazuje, že i v postkomunistických zemích se mohou točit silné, kvalitní a strhující filmy. Režisér a spoluscenárista Waldemar Krzystek v něm umně kombinuje psychologický thriller, temnou krimi a politicko-špionážní drama, aniž by jeden z žánrů převažoval a diváka nějak zásadně mátl. Ten ale musí po celou dobu spolupracovat, neboť vzhledem ke skvěle napsanému příběhu plnému nečekaných zvratů očekává tvůrce jeho plnou pozornost. Vyzdvihnout se sluší i famózní gradace děje, neméně skvělá práce s napětím a opravdu hutná atmosféra, dojem realističnosti dodá i obsazení tvořené v tuzemsku neznámými tvářemi. Vynikající záležitost s minimem nedostatků.

Zajímavost: Na Polských filmových cenách byl snímek nominován za kameru a hudbu.

Oficiální trailer filmu Fotograf / Fotograf
Zapomenutý ostrov (Nim’s Island) (neděle 4. 2., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / pondělí 5. 2., 14.25 - 16.10 / úterý 6. 2., 05.00 - 06.35)

Plakát filmu Zapomenutý ostrov / Nim's IslandU nás jen průměrně hodnocená, deset let stará rodinná dobrodružná komedie je na zahraničních databázích přijímána o něco lépe. Těžko říct, čím to může být, když režijně nepříliš zkušená dvojice Mark LevinJennifer Flackett nedělá nic zásadně špatně, jen rezignovala na originalitu a viditelně se inspirovala u mnohem slavnějších dětských žánrovek. To tedy znamená, že (nejen) dospělé publikum vůbec nic nepřekvapí a tvůrci se spoléhají především na pohodovou a odlehčenou atmosféru, svižné tempo a pochopitelně i akci, které tu ovšem není zase tolik. Z dnešního pohledu je nejzajímavější obsazení titulních rolí, které si zahráli výborná Abigail Breslin, upozaděný a nevyužitý Gerard Butler a místy úděsně přehrávající Jodie Foster. Pro děti snesitelná a nenáročná podívaná, která od jejich rodičů očekává hodně tolerance a minimum přemýšlení.

Zajímavost: Ve filmu si "zahrálo" celkem pět exotických ještěrek.

Originální trailer filmu Zapomenutý ostrov / Nim’s Island
Zloději zelených koní (neděle 4. 2., ČT1, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu  / Zloději zelených koníDva roky staré české drama kiny spíše prošumělo a dnes si na něj málokdo vzpomene, do značné míry je to ale nezasloužené. Režisér a spoluscenárista Dan Wlodarczyk v něm zachoval úžasně mystickou atmosféru chválené knižní předlohy Jiřího Hájíčka, bohužel ale trochu změnil vyznění titulního příběhu a zřejmě nezáměrně nechal vyniknout postavy, které tolik vynikat neměly, což čtenářům bude pochopitelně vadit. Snímku také chybí výraznější scéna a větší tvůrčí odvaha. Vydařilo se ale zachycení napětí mezi jednotlivými charaktery, dále pak zaujme i krásná kamera, malebné lokace a hodně solidní hudba. V hlavní roli se představí malinko unylý Marek Adamczyk, jehož doplňují mimo jiné Pavel Liška, Jenovéfa Boková nebo Bolek Polívka. Jeden z těch lepších tuzemských počinů posledních let, o čemž snad přesvědčí i naše recenze.

Zajímavost: Ačkoli se film odehrává v současnosti, tzv. vltavínská horečka u nás proběhla už v devadesátých letech.

Originální trailer filmu Zloději zelených koní
Hudson Hawk (Hudson Hawk) (neděle 4. 2., Nova Cinema, 21.50 - 23.40 / pondělí 5. 2., 23.50 - 05.00)

Plakát filmu Hudson Hawk / Hudson HawkDnes už legendární propadák je v našich končinách přijímán mnohem lépe než v zámoří, což bude dáno asi tím, že tuzemský, potažmo evropský divák je trochu shovívavější k různým experimentům. Režírující Michael Lehmann v něm tedy neměl nijak jednoduchou úlohu, neboť bojoval nejen s epizodickým a smysl příliš nedávajícím příběhem, ale také s představitelem hlavní role Brucem Willisem, pro něhož šlo o srdeční záležitost, protože se podílel též na scénáři. Navíc tu hraje úplně jinou úlohu, než na jakou od něj bylo publikum tehdy zvyklé, takže se pokouší o komičtější polohu, dokonce si i zazpívá a akce je tu naprosté minimum. Výsledek je tak velmi zvláštní směsicí, v níž se střídají scény nepokrytě zábavné a nápadité a ty, které jsou skoro trapné a do celku jako by vůbec nezapadaly. K těm největším pozitivům tak patří právě obsazení, v němž mimo titulního představitele zaujmou hlavně krásná Andie MacDowellDanny AielloJames CoburnRichard E. Grant. Dodnes hodně bizarní počin.

Zajímavost: Při natáčení procestoval štáb mnoho zemí Evropy, kde ovšem mnohdy neměl zajištěné ubytování ani technické zázemí a mnoho jeho členů bylo dle odborových regulí placeno za nicnedělání.

Originální trailer filmu Hudson Hawk / Hudson Hawk
Obchodník s deštěm (The Rainmaker) (neděle 4. 2., ČT2, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu Obchodník s deštěm / The RainmakerAčkoli je v našich končinách takřka neznámý snímek označován i jako western, milovníci tohoto žánru z něj nadšeni úplně nebudou, protože se jedná spíše o poctivou romanci. Debutující režisér Joseph Anthony, pro něhož šlo zároveň o nejvýraznější počin kariéry, k westernu jako takovému odkazuje především atmosférou a dobovým zasazením. Vzhledem k tomu, že vychází z původní divadelní hry N. Richarda Nashe, v popředí se ocitá silný příběh, velké množství někdy lehce patetických dialogů a důraz je kladen na věrohodný vývoj vztahu dvou ústředních postav. Klíčové tak bylo jejich obsazení, které se vyvedlo výborně, neboť je ztvárnili na Oscara nominovaná Katharine Hepburn a neménně výtečný Burt Lancaster. K dokonalosti z dnešního pohledu chybí jen kratší stopáž a svižnější tempo, neboť celý film je zbytečně pomalý a rozvleklý. Opomíjená klasika na konec týdne.

Zajímavost: Anthony režíroval také původní divadelní hru na Broadwayi.

Ukázka z filmu Obchodník s deštěm / The Rainmaker
Reservation Road (Reservation Road) (pondělí 5. 2., Nova Cinema, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Reservation Road / Reservation RoadJedenáct let staré drama mělo velký potenciál, ten ale nedokázalo úplně využít. Režírující Terry George v něm sice zaujme na první pohled emočně silným příběhem, který je adaptací románu Johna Burnhama Schwartze, s nímž se také podílel na scénáři, jenže zklame tím, že většina scén působí hodně vykalkulovaně a prvoplánově. Celý snímek je navíc natočen nepochopitelně chladně a jakoby s odstupem, čímž vlastně divákům brání emotivní momenty prožít. Jde tedy spíš o film jednotlivých scén než celku jako takového, což je velká škoda, protože ústřední příběh je působivý a hluboce lidský. Největším lákadlem tak zůstává excelentní obsazení, v němž se objeví Joaquin Phoenix, Elle Fanning, Jennifer Connelly, Mark Ruffalo nebo Mira Sorvino. Solidní žánrovka, která ale měla dopadnout lépe.

Zajímavost: Natáčení probíhalo ve státě Connecticut.

Originální trailer filmu Reservation Road / Reservation Road
Mám strach (Io ho paura) (pondělí 5. 2., ČT2, 22.05 - 00.05)

Český plakát filmu Mám strach / Io ho pauraNejen v tuzemsku neznámé italské kriminální drama se moc nevysílá a zůstává zastíněno o něco slavnějšími kousky. Přitom je to velká škoda, protože režisér a spoluscenárista Damiano Damiani v něm zpracovává typicky jihoevropský příběh, který je ale bohužel nadčasový a stále alarmující, nicméně pravda je, že divákovi moc naproti nejde. Důraz totiž klade na hodně pomalé tempo, v němž se soustředí na budování vztahu mezi postavami a opravdu hutné atmosféry všudypřítomného strachu a paranoie, v čemž mu pomáhá i sugestivní hudba Rize Ortolaniho. Nezapomíná ale ani na akční scény, které jsou ovšem silně realistické a dost brutální, takže slabší povahy možná budou odvracet zrak. V ústřední roli exceluje charismatický Gian Maria Volontè, k němuž se v závěru přidává také Mario Adorf. Škoda jen, že výsledná podoba není kratší a kompaktnější. Syrová evropská žánrovka.

Zajímavost: Volontè byl za svůj výkon oceněn na festivalu v sicilské Taormině.

Ukázka z filmu Mám strach / Io ho paura
Klan Wagnerů (Der Clan - Die Geschichte der Familie Wagner) (čtvrtek 8. 2., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Klan Wagnerů / Der Clan - Die Geschichte der Familie WagnerZásadním problémem německo-rakouského televizního historického dramatu je to, že i když pracuje s reálnými postavami, většinu událostí jen fabuluje a obecně uznávané domněnky vydává za pravdu. Motivace režírující Christiane Balthasar je asi jednoznačná, neboť měla k dispozici na televizní možnosti štědrý rozpočet, který se promítl především do výpravy a kostýmů a sledovaný rod Wagnerů tak vypadá dost opulentně a připomíná spíše klan královský než hudební, tudíž potřebovala přilákat co nejvíc diváků. A je to trochu škoda, protože ona bulvárnost a snaha o senzaci za každou cenu kazí výsledný dojem z jinak velmi slušně natočeného snímku, který má spád, netrpí rozvleklou stopáží a je solidně zahrán u nás neznámými tvářemi. Alternativní pohled na slavnou generaci hudebníků.

Zajímavost: Snímek vznikl ve spolupráci televizí ZDF a ORF.

Televizní spot filmu Klan Wangerů / Der Clan - Die Geschichte der Familie Wagner
Co chytneš v žitě (čtvrtek 8. 2., ČT2, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu  / Co chytneš v žitěČeská povídková komedie z konce devadesátých let sestává ze tří povídek, které příběhově nemají vůbec nic společného, což může mnoho diváků zklamat. Režijně s ní debutoval dokumentarista Roman Vávra, který si do ní přenesl právě to, na co byl zvyklý z realizace dokumentů, tj. promyšlenou a perfektně vystavěnou atmosféru a celkovou poetiku, která jednotlivé příspěvky propojuje. Nechybí v nich ani příjemný humor, sympatické postavy a zajímavé příběhy, jenž ale mnohdy postrádají nosné téma a především pointu. I když jsou všechny tři třetiny hodně nevyrovnané, žádná není úplně nudná a minimálně letním laděním a pohodovým nádechem zaujme každá. V obsazení se objeví několik slavných jmen, mezi všemi ovšem ční Iva Janžurová, jenž si odnesla i Českého lva, na stejnou cenu byl nominován mimo samotného režiséra také mladý herec Václav Jakoubek, dále pak dostali příležitost třeba Andrea Elsnerová, Klára Issová nebo Jaromír Dulava. Jeden z těch zapomenutých tuzemských počinů.

Zajímavost: Názvy jednotlivých povídek jsou Osina, Stoh a Cesta.

Ukázka z filmu není dostupná.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu