Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Coco

Recenze: Coco je příliš dobré na to, aby bylo podceňováno jako dětský animák

Vydáno: 15.01.2018 14:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Novinka od Pixaru Coco čerpá z mexické kultury a tradic, vypráví příběh o chlapci, který se nedopatřením ocitne ve světě mrtvých, a dokazuje, že Pixar zkrátka nemá mezi animačními studii konkurenci.

CocoRecenzoval/a Jan Varga dne 15.01.2018 14:00. Novinka od Pixaru Coco čerpá z mexické kultury a tradic, vypráví příběh o chlapci, který se nedopatřením ocitne ve světě mrtvých, a dokazuje, že Pixar zkrátka nemá mezi animačními studii konkurenci. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Coco / CocoO animovaném snímku V hlavě od amerického studia Pixar jsem před třemi lety napsal, že degradovat jej na pouhý film pro děti jenom proto, že je animovaný, je troufalé a neférové – je totiž tak dobrý, že je ho pro děti skoro až škoda, a dospělí si ho mají šanci užít podstatně více. Nejen díky perfektní animaci, ta tvoří jen špičku ledovce. To hlavní na filmu V Hlavě je jeho skvěle vymyšlený a bravurně pointovaný příběh, nefalšovaně dojemný, dramatický, napínavý a vtipný a odehrávající se v inspirativním, kreativním, nádherně vytvořeném a do detailu promyšleném konzistentním světě, který je dokonale smysluplný a evidentně vytvořený s láskou a nezměrnou pečlivostí. Nyní stejné studio přichází se snímkem Coco, o němž se dá říci beze změny to samé.
 
Jeho hlavním hrdinou je hudebně nadaný mexický kluk jménem Miguel, který by se chtěl stát slavným hudebníkem, ale jeho rodina, muzice už dlouhé generace nepřející, s ním má jiné plány a hraní mu přísně zakazuje. Miguel pak odcizí kytaru z hrobky svého hudebního idolu, aby s ní mohl zahrát na přehlídce talentů, avšak protože se zrovna ten den slaví Día de los Muertos – tradiční oslava na počest mrtvým, tak je Miguel za krádež proklet a dostane se do paralelního světa zesnulých. Tam musí do svítání získat požehnání od někoho ze svých předků, aby se mohl vrátit mezi živé.

Fotografie z filmu Coco / CocoZasazení příběhu do Mexika je fantastickou obměnou, která film ovlivňuje nejen vizuálně, ale i obsahově. Nejde jen o latinskoamerický vzhled postav, ona totiž každá vizuální drobnost od stylizace kostlivců, přes architekturu použitou ve světě mrtvých, až po různé výtvarné i dějové motivy nějakým způsobem vychází z mexické kulturní či lidové tradice, sahající až do dob Aztéků. Zásadní je onen každoroční svátek mrtvých, jehož součástí jsou sice i slavnostní průvody a festivalové veselí, ale především během něj mexické rodiny staví oltáře s rodinnými fotkami zemřelých příbuzných a zdobí jejich náhrobky, protože věří, že je ten večer chodí navštěvovat jejich duše. Nadčasově platné ponaučení, že rodina je základ, je ve filmech (zvlášť animovaných) dávno provařené a donekonečna omílané, v Coco se k němu však ještě váže nutnost chovat v srdci vzpomínku i na ty, kteří již nejsou mezi námi.
 
Jen aby bylo jasno – film Coco se v drtivé většině odehrává ve fiktivním světě mrtvých, který je sice zaplavený kostlivci a všudypřítomnou makabrózní atmosférou (prokletý Miguel se pozvolna přeměňuje v kostru, existence mrtvých je závislá na tom, zda se na ně ve světě živých vzpomíná, časté motivy lebek…), ale neznamená to, že je pro děti nějak přehnaně děsivý nebo traumatický. Kostry jsou ironicky velice energickými bytostmi plnými života a jejich svět je zaplněn barvami a světly a v lecčem připomíná náš svět, jen doplněný o vlastní pravidla a zvyklosti. Snímek nemá za cíl děti vystrašit, ale citlivě je seznámit s konceptem smrti a potenciálem posmrtného života a poukázat na to, že mrtvých se není proč bát – naopak je důvod ke vzpomínání na ně. V tomto ohledu je film Coco podobně přínosný jako třeba Mrtvá nevěsta Tima Burtona, v níž se také střetával svět živých se světem mrtvých, akorát že ta byla na některé děti možná až příliš ponurá.
 
Fotografie z filmu Coco / CocoHlavně je ale Coco, jak už to u těch lepších pixarovek bývá, opět studnicí nápaditosti s přesným a silně emotivním příběhem, který se vyvíjí překvapivě a smysluplně (v rámci svého světa) a do popředí staví dokonalé vykreslení svých postav a prostředí, pak promyšlený děj a teprve až potom vtípky, na rozdíl třeba od mimoňské série Já, padouch nebo většiny ostatních animovaných filmů poslední doby, které se snaží vetřít do přízně dětí právě akcentováním groteskových gagů na úkor všeho ostatního.
 
Oproti nim je humor v Coco sice méně důležitou záležitostí, ale rozhodně ho ani náhodou není málo (a nikdy není vyloženě primitivní) – legrační pohyby kostlivců, jejichž těla se mohou různě rozdělovat a zase skládat, jsou asi nejčastěji variovaným gagem, pár vtipů je i poměrně sofistikovaných (mezi mrtvými lze nalézt mimo jiné i malířku Fridu Kahlo a legendárního wrestlera El Santa). Příliš prvoplánový zdroj humoru lze spatřovat akorát v postavě potulného psa, který Miguela po většinu filmu doprovází, a u nějž je zřejmě hlavním důvodem jeho přítomnosti jeho směšně ztřeštěné psí chování (a pochopitelně jde o mexickou rasu).

Fotografie z filmu Coco / CocoFilmaři z Pixaru opět dokazují, že na poli animovaných filmů tvoří naprostou špičku, a že jiná animační studia se s nimi z hlediska kvality nemohou se svými snímky poměřovat (výjimku za posledních mnoho let tvoří snad akorát  Zootropolis: Město zvířat od Disneyho, LEGO® příběh od Warner Bros. a několik japonských anime). Nejde jen o dokonalost jejich technologie a obdivuhodné schopnosti jejich animátorů, ale hlavně o to, s jakým nasazením, láskou a pečlivostí ke svým filmům přistupují, jak si dávají záležet na každém detailu a jak skvělí to jsou vypravěči.
 
P.S. Jako předfilm je promítán jednadvacetiminutový kraťas Ledové království: Vánoce s Olafem, vánoční speciál ze světa Ledového království. Není to úplně ideální, protože je zaprvé už po Vánocích, zadruhé je nanejvýš průměrný a zatřetí není ani zdaleka tak dobře česky dabovaný jako Coco (včetně písniček).

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Coco

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Box office: Encanto si vyčarovalo první místo (29.11.2021 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: pixarovská Duše je dokonalou sondou do nitra lidské duše (10.01.2021 10:30 v Recenze)
- Box office: komedie s De Nirem střídá Tenet (12.10.2020 07:30 v Komentáře | Box office)
- TV tipy: Coco se stal učitelem z nouze, prožil bolestnou realitu a čeká na spásu (06.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Nejúspěšnějším filmem roku 2018 byl hudební biopic Bohemian Rhapsody (24.01.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Téma: nejlepší filmy roku 2018 podle filmserver.cz (06.01.2019 15:39 v Články | Žebříčky)
- TOP 20 ČR: ještěři jsou stále v kursu (03.07.2018 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Deadpool 2 se vrací na čelo (05.06.2018 13:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Han Solo Čechy do kin netáhl (29.05.2018 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Avengers se drží v čele (15.05.2018 10:38 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Stále vede německý učitel (24.04.2018 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TOP 20 ČR: Spielbergův Ready Player One pořád táhne (10.04.2018 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Oscar 2018: Oscaři pohlédli do Tváře vody (04.03.2018 13:57 v Články | Publicistika)
- Oscar 2018: Nejlepší originální píseň (04.02.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Oscar 2018: nominacím vévodí fantasy pohádka Tvář vody (23.01.2018 15:22 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Zoufalý a nemilovaný Coco je cizincem ve vlaku, v němž míjí tři billboardy (17.01.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zlaté glóby 2018: nejlepšími filmy jsou Tři billboardy a Lady Bird (08.01.2018 07:33 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Jumanji přebírá vedení (08.01.2018 07:00 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Star Wars končí rok 2017 na vrcholu (01.01.2018 07:30 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu